Search
Tips voor een duurzame kerst

Duurzame kerst: zo pak je de feestdagen groener aan!

Een duurzame kerst, hoe ziet dat eruit? Van boom tot kerstdiner en van wijnkaart tot inpakpapier: je kunt in aanloop naar- en tijdens de feestdagen aan heel wat knoppen draaien. En het leuke is: een groene kerst is zoveel gezelliger én origineler Geloof ons: met deze tips ga je een hoop lol beleven deze – en komende – feestdagen. Doe het eens anders. Doe het groener!

Een duurzame kerst: niet wit, maar groen

Iedereen droomt van een witte kerst. Als je de kerstfilms moet geloven, zit het er dik in. Maar meestal zijn de feestdagen in Nederland hopeloos grijs. Buiten dan, want binnen maken we er een groener feestje van. Tenminste, als je je laat inspiren door deze tips!

Ga voor een duurzame kerstboom!

Ga voor een duurzame kerstboom! Denk aan een biologisch adoptieboompje, maar nog duurzamer is een tweedehands kunst kerstboom of een grappig alternatief zoals een kerstboom van karton. Waarom? Een kerstboom heeft een behoorlijke milieu-impact en duurzamere alternatieven zijn even gezellig! Kerstbomenkwekers doen er tussen de vier en tien jaar over om een kerstboom te laten groeien. De productie verbruikt (fossiele) energie, (kunst)mest, bestrijdingsmiddelen en water om elk jaar miljoenen kerstbomen te kweken. En na Kerstmis worden 2,5 miljoen kerstbomen afgedankt in de kliko of bij het GFT-afval. Met kerstbomen belasten we dus de planeet. Milieu Centraal rekende uit dat de klimaatimpact van een kerstboom gelijk staat aan ongeveer 25 kilometer autorijden. Wil je meer weten over kerstbomen en hoe je die duurzamer kunt kiezen? Daar valt zoveel over te vertellen dat we er een apart artikel aan hebben gewijd.

Ideeën voor een duurzame kerst: oude kringloop kerstballen beschilderen en een biologische kerstboom die weer terug wordt geplant. Deze is van Beter Boompje.

Zoveel origineler: tweedehands kerstversiering

Elk jaar liggen de tuincentra weer vol met de nieuwste trends kerstballen en slingers. Allemaal accessoires die we enkele weken per jaar gebruiken om het vervolgens weer bijna een jaar in een doos op zolder te leggen. En volgende kerst? Dan proberen de winkels ons met ‘nieuwe’ trends ervan te overtuigen dat we weer nieuwe ballen en slingers nodig hebben. Want die blauwe van vorig jaar kunnen natuurlijk echt niet meer… Zo zonde, want juist onze spullendrang is een groot probleem. We kopen te veel, gebruiken dingen maar kort en gooien het dan al weer weg. De aarde vervuilt, warmt op en de grondstoffen raken op. Dat kan beter, zeker met kerstspullen die je elk jaar maar een maand tevoorschijn tovert.

Bij thegreenlist.nl hebben we een veel beter plan. Geen trends, maar gewoon dingen (tweedehands) kopen en zelf maken. Kortom, dingen die bij jou en je huis passen en waar je jaren plezier van hebt. De leukste en meest originele kerstspullen vind je in de kringloopwinkel of maak je zelf. Wat dacht je van een DIY kersttafel, DIY inpaktips voor cadeautjes of oude kerstballen van de kringloop oppimpen met een likje verf. Nergens in de wereld is er een tafel/ingepakt cadeautje/kerstbal dat er exact zo uitziet als de jouwe. Hoe tof is dat!

Tip: rond oktober/november openen veel kringloopwinkels de deuren van hun kerstwinkels, vaak is dit een afdeling of een hoek in de winkel die speciaal voor de feestdagen wordt ingericht. Zeker als je aan het begin van het seizoen komt, kun je hier prachtige kerstpullen vinden zoals kerstballen, ledlichtjes, kunst kerstbomen en feestelijke kleding.

De kringloopwinkel ligt vol met kerstspullen en ook kun je veel zelf maken. Op de tweede foto zie je een placemet dat is gemaakt van een muziekboek uit de kringloopwinkel en ook het tafelkleed is een gordijn uit de kringloop.

Duurzame cadeautjes onder de boom

In de Instagram-community van thegreenlist.nl zien en horen we dat steeds meer mensen voor mínder cadeautjes gaan onder de boom. Liever één tot drie écht goede cadeaus, dan een heleboel prularia. Ook worden de kerstcadeautjes steeds vaker gebruikt om de kinderen iets te geven wat ze toch al nodig hadden: een nieuwe pyjama, warme sloffen of een sporttenue. Dat zijn fijne geluiden, want met dat verlanglijstje kun je een groot verschil maken. Die kerstcadeaus blijven ook spullen hè, net als die trendy ballen… Een paar ideeën:

  • Geef en vraag tweedehands cadeaus onder de kerstboom. Spiek even bij Sinterklaas hoe hij die toffe cadeaus tweedehands vindt. Hij heeft hier hele handige tips voor.
  • Je kunt een duurzame cadeaukaart geven. Denk aan een Sustainable Fashion Gift Card, een kaart van ohmygood of een kringloopbon).
  • Vraag of geef een doecadeau, denk aan: een nachtje weg, een etentje bij je lievelingsrestaurant, een escaperoom, een pretpark, een abonnement op een speeltuin, een museumkaart, etc.

Duurzaam kerstdiner

Sta jij in de keuken deze kerst? Dan heb je een strategische positie! Ook het kerstdiner kun je duurzamer aanpakken: vegetarisch of misschien wel vegan. Of je gaat aan de slag met een superlokaal menu met ingrediënten uit Nederland of nog leuker: uit jouw regio! Het zal voor sommige familieleden wellicht even wennen zijn, dus de keuze is aan jou: je kunt het duurzame kerstdiner aangrijpen als gespreksstarter, maar wellicht wil je het ook graag gezellig houden aan je duurzame kersttafel. Je hebt natuurlijk zo je best gedaan met dat geknutsel natuurlijk… In dat geval kun je er ook gewoon niet over beginnen. Haal je schouders op en serveer een geweldig menu waar iedereen happy van wordt. Maakt iemand een opmerking, lach het weg. Volgens jaar mag iemand anders weer de handschoen oppakken voor het kerstdiner, maar dit jaar heb jij in ieder geval jouw best gedaan!

Bonustip: serveer Nederlandse wijn tijdens het kerstdiner. Dat is een duurzame keuze! Omdat een wijntje uit Nederland niet een gangbare keuze is, vinden je gasten het vast een leuke verrassing. Zo kun je vanuit een positieve insteek iets over het menu en over de duurzame keuzes vertellen. Bekijk het lijstje met lekkere Nederlandse wijnen. En lees wat er mis is met wijn en waarom wijn uit Nederland wel weer een goede keuze is.

Ben je dit jaar team toetje met kerst? Check dan even deze vegan trifle. Ziet er spectaculair goed uit, maar is in werkelijkheid heel snel klaar. Dat wil je toch?!

Jouw duurzame kerst

Hoe vier jij kerst duurzamer? Heb je nog leuke ideeën voor versiering, een alternatieve kerstboom of voor familieleden die je wel achter het behang kunt plakken soms? Laat het weten! Onderaan deze pagina vind je de contactbuttons. We vullen het lijstje met liefde aan! Fijne duurzame feestdagen! We are dreaming of a green(er) Christmas…

Meer feestdagentips van thegreenlist.nl

Photo credits hoofdbeeld en kerstdiner Nicole Michalou (Pexels).

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: