Zoeken
Better Places duurzaam reizen

Better Places: bewuster op reis, niet minder

Mooie reizen blijven maken, maar ook groener leven. Het is een bekende spagaat voor reisliefhebbers die ook hun uiterste best doen om op een bewuste manier om te gaan met de planeet. Saskia Griep, oprichter van reisorganisatie Better Places, kent het dilemma maar al te goed. Inleveren op reisplezier hoeft gelukkig niet. Waar je naartoe gaat en hoe je jouw reis inricht, maakt al een groot verschil. Hoe dat eruitziet? Saskia deelt haar tips!

Duurzamer op reis met Better Places

In samenwerking met Better Places

Hoe reis je in een wereld vol klimaatproblematiek nog met een goed gevoel? Precies hiervoor richtte Saskia tien jaar geleden Better Places op. Geen traditioneel reisbureau, maar een platform waarop de reiziger rechtstreeks verbonden wordt met een reisexpert op de bestemming. Zo krijg je een rondreis op maat, uitgestippeld op basis van jouw wensen en met aandacht voor de bestemming zelf. Altijd persoonlijk, kleinschalig en vol lokale beleving. Want daar begint het maken van een reis met positieve impact.

Op reis met Better Places: een homestay in Georgië, slapen bij de Masai.

De Eerlijke Reiswijzer

Maar, duurzamer leven én reizen is soms gewoon ronduit ingewikkeld. Want waar doe je nou goed aan? Hiervoor bedacht Better Places de Eerlijke Reiswijzer. Saskia: ‘Duurzamere keuzes maken moet makkelijker worden. Daarom meten wij de effecten van alle reizen die we organiseren. Bij de positieve impact kijken we bijvoorbeeld naar het soort accommodaties en hoeveel gidsen en chauffeurs er aan het werk zijn. Hoe hoger de score, hoe groter de positieve impact van de reis. Daarin nemen we ook de negatieve impact mee. Zo veroorzaakt een retourvlucht naar Peru ruim zes keer zoveel CO2-uitstoot als naar Noord-Spanje. Op onze website tonen we voor elke bestemming deze Eerlijke Reiswijzer, zo helpen we reizigers bij het maken van bewuste keuzes voor de bestemming, de bewoners en het klimaat, zonder jouw eigen reisplezier uit het oog te verliezen.’

Die keuzes zijn stiekem ook nog hartstikke leuk om te maken. Een bewuste reis betekent namelijk ook een reis vol bijzondere activiteiten, mooie ontmoetingen en nieuwe ontdekkingen:

1. Laat je verrassen door Europa

Wist je dat maar liefst 95% van de totale CO2-uitstoot van een reis wordt veroorzaakt door de vlucht van en naar de bestemming? Daar is dus het grootste verschil te maken. Saskia: ‘We reizen graag om nieuwe dingen te zien maar we vergeten soms dat je dat ook dichter bij huis kunt vinden.’ Van traditionele dorpjes op het Roemeense platteland tot wildlife spotten in ongerept Zweden en hiken tussen de bergtoppen van de Spaanse Picos de Europa. Ons eigen continent zit vol reisplezier, dus laat je verrassen door die avontuurlijke rondreis in Europa.’

Een fijne bonus van dichter bij huis blijven: je vakantie is over het algemeen goedkoper, je kunt veel zien in weinig vakantiedagen én je slaat die vervelende jetlag over!

2. Pak de auto of trein

Als je toch binnen Europa blijft, laat het vliegtuig dan als het even kan staan. Je eigen auto is nu eenmaal comfortabeler dan die vliegreis en je bespaart gelijk op een prijzige huurauto op je bestemming. Je rondreis helemaal duurzaam én bijzonder maken? Pak de trein! ‘Weinig mensen weten dat veel Europese bestemmingen heel goed bereikbaar zijn per trein. Het is avontuurlijk en bovendien makkelijker en sneller dan je denkt’, legt Saskia uit. ‘Zo stap je bijvoorbeeld ’s ochtends op de trein in Amsterdam en zit je diezelfde avond aan de tapas in het Spaanse San Sebastian. Ook veel Oost-Europese bestemmingen zijn prima per trein bereikbaar, zoals Slovenië en Tsjechië. Duurzamer reizen kan niet!

3. Hoe lokaler, hoe beter

Zoveel mogelijk van je reisbudget hoort terecht te komen bij de mensen op de bestemming, die het vaak ook het hardst nodig hebben. Dat is de insteek van Better Places. Saskia: ‘Dit noemen we reizen met positieve impact. De sleutel zit in kleinschalig en lokaal. Neem tijdens een bezoek aan een bijzondere locatie een lokale gids mee. Je hebt zo een schat van kennis bij je en je draagt bij aan een eerlijk inkomen voor hem of haar. Bij het kiezen van je accommodatie, sla je het beste grootschalige hotels en internationale ketens over. Kies voor een lokaal gerunde B&B, boetiekhotel of voeg aan je (verre) reis een paar nachten in een homestay toe. Dit levert vaak de mooiste herinneringen op.’

Nog meer verschil maken? Eet lokaal, kies voor geen of minder vlees en verminder plastic afval door je eigen waterfles mee te nemen.

4. Maak je verre reis extra lang

Maak je toch die verre reis, maak er dan een once in a lifetime-experience van, stelt Saskia. ‘Spaar er echt voor, leef ernaar toe en ga extra lang. Zo maak je het de vliegreis waard en kun je onderweg veel positieve impact maken op de bestemming.’ Het wordt ook wel slow travel genoemd, en daar profiteert niet alleen de bevolking van, maar ook jij. Door rustiger te reizen, heb je alle tijd om de plekken die je bezoekt ook echt te ervaren.

Op reis met Better Places: Balkan-trail, kokosolie maken met locals op Lombok Indonesië.

5. Toch vliegen? Vlieg bewust!

Voor veel bestemmingen is een vliegreis nu eenmaal onvermijdelijk. Hoe zorg je er dan voor dat je een zo duurzaam mogelijke keuze maakt? ‘Duurzaam vliegen is helaas nog een utopie’, legt Saskia uit, ‘maar je kunt wel degelijk slimme keuzes maken bij het boeken van je vliegreis. Binnen Europa is een rechtstreekse vlucht altijd de meest duurzame keuze. Voor vluchten boven de zesduizend kilometer ligt dat ingewikkelder.’ Gelukkig is er een eenvoudig hulpmiddel om de vlucht te kiezen met de minste CO2-uitstoot. Wanneer je gebruikmaakt van Google Flights, dan krijg je automatisch de CO2-uitstoot te zien. Zo zie je gelijk dat die per vlucht nogal kan verschillen. ‘Verder maak je veel verschil door binnenlandse vluchten tijdens je reis te vermijden. Overbrug lange afstanden met de trein of bus en bespaar flink wat CO2-uitstoot terwijl je ondertussen het lokale leven op je bestemming ervaart.’

Jouw volgende reis ook zo duurzaam en bijzonder mogelijk maken? Laat je inspireren op betterplaces.nl en neem rechtstreeks contact op met de reisexpert op de bestemming van jouw keuze.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: Better Places.

Share

Picture of Mahlee Plekker

Mahlee Plekker

Mahlee is gek op zo (h)eerlijk mogelijk eten, gaat graag kamperen en heeft de mazzel om met vriend en hond aan de rand van het Beekse bos te wonen. Niet gek dat deze foodie graag over eten en avontuur schrijft. De foto’s die ze daarbij maakt, zijn amazing.
Picture of Mahlee Plekker

Mahlee Plekker

Mahlee is gek op zo (h)eerlijk mogelijk eten, gaat graag kamperen en heeft de mazzel om met vriend en hond aan de rand van het Beekse bos te wonen. Niet gek dat deze foodie graag over eten en avontuur schrijft. De foto’s die ze daarbij maakt, zijn amazing.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: