Zoeken
Stapelstenen

Oude tegels als stapelstenen in je tuin: lollig en goed voor biodiversiteit

Heb je oude tegels over van een verbouwing of van het wippen van tegels? Goed nieuws! We worden allemaal aangemoedigd meer groen in onze tuinen te brengen door tegels te wippen. Maar wat doe je met die oude stenen? Precies! Wij hebben een idee voor je. Ontdek hoe je deze oude stenen een nieuw leven kunt geven in je tuin als stapelstenen. Dit is niet alleen tof, maar geeft ook een boost aan de biodiversiteit!

Stapelstenen van oude tegels

We get it! Het wippen van die tegels is een belangrijke stap om onze tuinen te vergroenen en ruimte te creëren voor planten en dieren. Maar wat doe je met die oude stenen die je niet meer nodig hebt? Naar de stort brengen? Ho, niet doen hoor! Door oude stenen te hergebruiken als stapelstenen zorg je ervoor dat het nog beter toeven is voor al die kleine kriebeldiertjes in de tuin. Zij vinden het heerlijk om tussen al die gaten en kieren te kruipen die jij gaat creëren door je oude stenen en tegels speels te stapelen.

Waarom stapelstenen een bijzonder goed idee zijn

Stapelstenen bieden een verscheidenheid aan voordelen voor de biodiversiteit in je tuin. In de eerste plaats hebben onze tuinen te maken met een afname van biodiversiteit door verstedelijking en het gebruik van bestrating. Dit betekent minder ruimte voor insecten, kleine dieren en planten om te gedijen. Het vergroenen van onze tuinen en het creëren van natuurlijke habitats is essentieel om deze trend te keren. Kortom, wip die tegels en hergebruik ze op een andere manier: stapel ze!

Daarnaast bieden stapelstenen een verscheidenheid aan voordelen voor de biodiversiteit in je tuin. Ze creëren microhabitats die essentieel zijn voor veel soorten insecten en kleine dieren. De ruimtes tussen de stenen bieden beschutting, nestplaatsen en overwinteringsplekken. Bovendien helpen stapelstenen de vochtigheid in de bodem te reguleren, wat gunstig is voor planten en schimmels. Last but not least, dragen oude stenen die op de stort belanden bij aan de groeiende afvalberg en veroorzaken zo onnodige milieubelasting, terwijl ze dus nog van onschatbare waarde kunnen zijn voor onze kriebeldiertjes. Kortom, stapel ze! Maar dat hadden we al gezegd.

Ook keien (foto links) zijn fijn voor de dieren en ze staan ook nog eens gezellig. Tip: dit soort stenen worden regelmatig gratis aangeboden op Marktplaats. Het bijenhotel staat op een stapel stenen die over zijn van een grote tegelwipactie. En als je goed kijkt, zie je dat we rondom het bouwwerk verschillende kleine steentjes hebben geplaatst die mijn zoontje regelmatig tijdens het spelen vindt.

Zo maak je een muurtje van stapelsteentjes in je tuin

  1. Verzamelen en voorbereiden: begin met het verzamelen van je oude stenen. Zorg ervoor dat ze schoon en vrij zijn van cementresten en ander vuil. Dit maakt het makkelijker om ze te stapelen en voorkomt dat ze schadelijke stoffen in de grond lekken.
  2. Kies een geschikte locatie: zoek een plek in je tuin waar je de stapelstenen wilt neerzetten. Dit kan een rand van een bloembed zijn, een afscheiding tussen verschillende tuinsecties, midden tussen de planten of een decoratieve hoek. Je leest het, eigenlijk is elke plek geschikt.
  3. Stapelen: begin met het leggen van een stevige basis van grotere stenen. Bouw vervolgens verder met kleinere stenen, waarbij je zorgt voor stabiliteit en variatie in de stapelhoogte. Dit creëert schuilplaatsen voor verschillende dieren.
  4. Natuurlijke habitat: voeg aarde en plantmateriaal toe tussen de stenen om een natuurlijke habitat te creëren. Dit trekt insecten, zoals bijen en vlinders, en kleine dieren, zoals kikkers, aan.

Ga je ook gezellig stapelen?

Het hergebruik van oude stenen als stapelstenen in je tuin is dus een slimme én duurzame keuze. Het helpt niet alleen bij het verminderen van afval en het besparen van grondstoffen, maar draagt ook bij aan groene tuinen en een verhoogde biodiversiteit. Begin vandaag dus nog met het verzamelen van je oude stenen en creëer je eigen stapelstenenproject. Het ziet er ook zo gezellig uit. We zijn benieuwd! Deel je creatie op Instagram en tag @thegreenlist.nl zodat we je project kunnen delen met onze community!

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bronnen: Milieu Centraal, Natuurmonumenten. Photo credits: thegreenlist.nl (hoofdbeeld & stenen), lieveheersbeestje (Pexels).

Share

Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: