3 x kijktip voor januari; aan onze spullen zit een luchtje

Kijktip van Tegenlicht om meer te leren over de donuteconomie ofwel circulaire economie.

Dit wil je zien en kijktip 3 zal je verbazen 😉

Van die documentaires / series / programma’s die echt ergens over gaan, maar dan wel zonder spruitjeslucht. The Green List waardige tv dus die je lekker met de snuggy op de bank in één ruk wil uitkijken. Nou ze bestaan en ik heb er een aantal gevonden. Daarom een handpicked lijstje met 3 kijktips. Want wat moet je anders in deze treurige januarimaand?

1. Meepraten bij het koffieautomaat: dat een donut niet alleen dat ding bij McDonalds is

Tegenlicht documentaires, I love them all. De aflevering die er bij mij in het bijzonder uitspringt gaat over de Donut-economie van econoom Kate Raworth. Zij legt in Jip & Janneke taal uit hoe onze economie van eeuwige groei en uitbundig consumeren leidt tot schade aan mens, milieu en klimaat. En hoe een nieuwe circulaire economie kan zorgen voor een duurzamere en gelijke wereld. Zelfs niet-duurzame familieleden waren onder de indruk van deze kijktip.

2. Lachen, maar huilen van binnen met Lubach over Chinese webshops

Wie kijkt Zondag met Lubach elke week (terug)? Is de Paus Katholiek? Duh. Voor het geval je er toch een (paar) gemist hebt. Deze aflevering geeft een inkijkje in Chinese webshops. Mocht je één van de 70.000 mensen in Nederland zijn die vandaag een pakketje uit China verwacht (ja zoveel komt er elke dag ons land in…), dan denk je na het zien van deze aflevering misschien ietsje anders over je aankoop. Spoiler: je kunt er zelfs ziek van worden.

3. Niet leuk, wel heftig: wat Nederland te maken heeft met de ramp in het regenwoud

Onze spullen (smartphones, auto’s, meubels, verpakkingsmaterialen, etc. etc.) bevatten metalen die gewonnen moeten worden. Vaak in Brazilië. Want daar zit één van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld. Eentje die in opspraak is gekomen door het veroorzaken van een milieuramp van gigantische omvang. In het Amazonegebied. Grote Nederlandse pensioenfondsen investeren in dit bedrijf. Nabestaanden van de ramp reizen af naar Nederland om hen daarop aan te spreken. Zembla maakte hier een prachtige docu over. Er is ook een deel 2: over hoe het regenwoud plaats moet maken voor sojaplantages. En je raadt het al; over de Nederlandse belangen die ook hier in het spel zijn.

Help mij ook januari door: kijktips welkom!

Wie helpt mij de januarimaand door met een aantal kijktips? Mail of stuur mij een DM via Instagram @thegreenlist.nl met jouw tips! Mijn dank is groot! Als TV-junkie heb ik alle abonnementen (van Netflix tot NLziet tot Videoland tot Ziggo Go tot YouTube) dus kom maar door!

Photo credits: Renato Abati, Pexels.

Een gedachte over “3 x kijktip voor januari; aan onze spullen zit een luchtje

 1. What the health film
  Gamechangers
  Beiden op Netflix.
  Ik ben als rasechte Belgische bourgondiër die elke dag vlees en eieren en kaas en … at instant vegan geworden na het bekijken van deze twee docu’s.
  Niet gewoon vegetarisch maar helemaal vegan.
  Ondertussen 3 weken. Nog niet zo heel lang maar geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om ook maar iets dierlijks te consumeren in de toekomst.
  Integendeel, ik ga zelfs meer en meer opzoeken en wil er mij volledig in verdiepen. Nochtans heb ik de films gewoon toevallig gezien, dus totaal niet met de bedoeling om… en vond ik vegetariërs vroeger gewoon mensen die aandacht zochten 🙈

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s