Search
Tweedehands cadeautjes voor kinderen.

Tweedehands cadeautjes geven op een kinderfeestje doe je zo

Tweedehands cadeautjes geven op een kinderfeestje van een ander kind, kan dat? Er heerst toch nog wel een beetje een taboe op tweedehands cadeaus – althans buiten de familiekring. En dat is jammer, want tweedehands cadeautjes hebben juist de wauw-factor. Tenminste, als je het op de juiste manier aanpakt. En dat het je aanzienlijk geld bespaart en een mooie duurzame keuze is, is natuurlijk helemaal mooi meegenomen. In dit artikel deelt Saskia haar tips: tweedehands kindercadeautjes geven doe je zo!

Tweedehands cadeautjes op een kinderpartijtje

Uitgenodigd worden op een kinderfeestje is een belangrijk moment, zowel voor het feestvarken als de gelukkige die op het partijtje mag komen. En dan kun je natuurlijk niet met lege handen komen. Het laatste wat je natuurlijk wilt, is overkomen als een ouder die geen tijd, geld of aandacht heeft besteed aan het cadeautje. Om die reden wordt tweedehands als keuze te vaak aan de kant gezet. En dat is zo jammer, want er is al zoveel leuk speelgoed op de wereld! Waarom zou je altijd iets nieuws moeten kopen?

Vier aardes per jaar

Het beste cadeau dat we kinderen kunnen geven, is een toekomst op een betere planeet. Als iedereen op de wereld zou leven als een gemiddelde Nederlander, dan hebben we bijna vier aardes per jaar nodig. De consumptie van onze spullen de grootste boosdoener. Door minder nieuwe spullen te kopen, kun je een grote duurzame stap zetten.

Bron: De verborgen impact

Tweedehands cadeau heeft wauw-factor

Door tweedehands te kopen, laat je juist zien dat je tijd en aandacht hebt besteed aan een cadeau. Je hebt je best gedaan om in een tweedehands winkel of app op zoek te gaan naar iets speciaals. Of misschien geef je wel iets weg uit eigen collectie waar jullie zelf veel plezier van hebben gehad. Dat is een prachtig gebaar. Des te gekker vind ik het dat dit in de taboesfeer zit. Of dat je je daar ongemakkelijk over zou moeten voelen. Wil je ook graag vaker tweedehands cadeautjes geven, maar vind je het ergens ook nog wel lastig en misschien zelfs een tikkie gênant? Dan heb ik een aantal handige tips om de drempel te verlagen en om je minder ongemakkelijk te voelen. Ik hoop dat jer na het lezen van dit artikel denkt: let’s do it!

Tips voor het geven van tweedehands cadeautjes op een kinderfeestje

  1. Tweedehands shoppen kost doorgaans iets meer tijd. Begin daarom op tijd met je zoektocht naar een cadeautje en wacht niet tot de laatste dagen. Door gericht te zoeken in apps zoals Marktplaats kun je in de buurt hele mooie dingen vinden.
  2. Kom je onverwacht een geweldige schat tegen of kun je een verzameling overnemen? Altijd doen! Bewaar deze cadeautjes voor de volgende verjaardag van een ander (of je eigen) kindje. Er komen vast genoeg uitnodigingen voor kinderpartijtjes voorbij in een jaar en dan heb je de buit maar mooi alvast binnen.
  3. Controleer altijd of het speelgoed compleet is, of alles werkt en zorg voor nieuwe batterijen. Niks is erger dan een cadeau dat niet werkt…
  4. Maak het speelgoed nog even schoon: even in de wasmachine of een vochtig doekjes, afhankelijk van wat het is natuurlijk.
  5. Pak een tweedehands cadeautje tof in. Gebruik hiervoor goed (en duurzaam) inpakpapier. Dit is te koop bij de betere boekhandels en conceptstores. En kijk ook nog even een instructievideo op YouTube als je geen ster bent in cadeautjes inpakken. Door het een beetje hip in te pakken (leuk touw erom, dennentakje uit de tuin of gelukspoppetje erop?) haal je de spruitjeslucht er helemaal vanaf.
  6. Bewaar mooie (schoenen)dozen (vooral schoenendozen van kinderen hebben een perfect formaat) om speelgoed fraai in te doen. Het enige nadeel van tweedehands is dat je niet altijd meer de originele verpakking erbij hebt. Met een schoenendoosje los je dat dus op een handige manier op.
  7. Doe niet geheimzinnig over het feit dat het cadeau tweedehands is. Maak een mooi kaartje en bind dat met een touwtje om het cadeau en zet er een persoonlijke boodschap op in de geest van ‘preloved’ of ‘handpicked for you’.
  8. Toch nog twijfels? Stuur de ouders van de jarige job een appje om het te dubbelchecken of tweedehands oké is. Of vraag het op het schoolplein!

Het bewijs dat tweedehands cadeautjes voor kinderen evenveel plezier geven! Mijn zoon Frank krijgt voor zijn vijfde verjaardag een tweedehands LEGO-set in een schoenendoos (elk bouwwerk zit in een apart zakje met het originele boekje erbij). Op de tweede foto heeft hij net zijn sinterklaascadeaus uitgepakt, waaronder een stuntstep, knuffels en pokemonkaarten. Uiteraard allemaal tweedehands!

Tweedehands cadeautjes zijn normaal

Mijn zoontje krijgt dus al jaren regelmatig tweedehands cadeaus: van ons, maar ook op zijn kinderfeestje omdat ik het op de uitnodiging zet. Hij krijgt zelf tweedehands cadeaus van Sinterklaas en hij heeft er nooit minder lol of plezier van. Integendeel, door tweedehands te kopen kun je vaak groter uitpakken omdat de prijzen een stuk lager liggen: niet één klein LEGO doosje voor een tientje maar een hele schoenendoos zoals je ziet.

Doe je mee?

Ook jij kunt iets doen om tweedehands cadeaus op kinderfeestjes ‘normaler’ te maken. Geeft zelf het goede voorbeeld als je kind jarig is. Schrijf op de uitnodiging ‘cadeauwens tweedehands’. Zo kun je helpen om van tweedehands cadeaus op kinderverjaardagen het nieuwe normaal te maken. Doe je mee?

Ook leuk en duurzaam: geef een ervaring cadeau

Ben je met bovenstaande tips (nog) niet helemaal overgehaald en wil je wel een duurzaam cadeau geven? Dan heb ik nog een tip voor een leuk cadeau zonder dat je iets nieuws hoeft te kopen. Geef een ervaring cadeau! Wat dacht je van een dagje naar een leuke speeltuin in de buurt, een bioscoopbon of een strippenkaart bij de plaatselijke ijswinkel?

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: