Door deze guy koop ik nu een jaar lang niets nieuws meer

Meer leren over duurzaamheid met het boek Hoe gaan we dit uitleggen? Een klimaatboek van Jelmer Mommers over klimaatverandering.

Natúúrlijk wist ik altijd wel iets over klimaatverandering. Ik volg het nieuws en kom niet helemaal uit een ei. Maar ik ben het probleem (en de oplossing – want hallejuja – we kunnen nog iets eraan doen) eigenlijk pas afgelopen zomer echt gaan begrijpen. En dat heb ik allemaal te danken aan een (luister)boek van deze guy. En nee: echt geen spruitjeslucht!

Hoe gaan we dit uitleggen?

Met open mond luisterde ik op mijn mountainbike naar het boek ‘Hoe gaan we dit uitleggen?’. Ik heb het meteen drie keer achter elkaar geluisterd omdat ik het écht wilde doorgronden. Het boek is een geweldige én toegankelijke samenvatting van de relevante literatuur over dit onderwerp. Vervolgens heb ik het iedereen onder z’n neus gedrukt. Mijn man, mijn familie, mijn vrienden en zelfs tot mijn collega’s aan toe. Noem het een tikkie neurotisch (of blond). Jelmer Mommers, mijn ogen zijn open. Dankjewel.

Hoe ga ik dit uitleggen?

Het eerste wat ik deed na het lezen van het boek was switchen van energieleverancier. Ik bleek namelijk nep-groen te hebben, net zoals jij wellicht? Doe de check! Dus overgestapt naar Vandebron, een dikke boete betaald aan mijn oude energieleverancier voor contractbreuk. Maar ik voelde me al wel een stuk beter. Het huis lieten we isoleren. Doordeweeks vlees skippen was ook een fluitje van een cent, afval scheiden deden we al en we maken per jaar heel weinig kilometers in onze Kia Rio (want wij leven en werken heel lokaal). Verder liet ik ook met slecht weer steeds vaker de scooter staan, zelfs als dit betekende dat ik de hele dag met mascara op mijn wangen en een natte spijkerbroek op werk zat. Mijn transitie was begonnen.

Bewuster consumeren

Die spullen. Dat was nog wel een puntje van aandacht. Van Babette Porcelijn (je weet wel, van De Verborgen Impact) leerde ik dat onze spullen(drang) écht het nieuwe roken is. De grootste vervuiler van alles. Het gemak waarmee ik spullen kocht. Mijn huis puilde uit. Nee echt niet okee. Deze winter ging er een bezem door het hele huis. Al het overbodige in de verkoop of naar de kringloop. En ik besloot al mijn kleding tweedehands te gaan kopen. In december deed ik daar nog een schepje bovenop: in 2020 koop ik niets nieuws*. Althans ik ga het proberen. Ik denk namelijk dat ik dit kan en dat het me nog gaat bevallen ook. Een nieuwe levensstijl. A new me. We gaan het ontdekken. Van kopen wordt niemand gelukkig, van dingen doen wel. Dit wordt mijn nieuwe ding.

Hoe ga jij dit uitleggen?

Zijn jouw ogen al open? Hierbij de linkjes naar het leesvoer.

Hoe gaan we dit uitleggen e-book.

Hoe gaan we dit uitleggen luisterboek op Storytel. ***Mijn tip***

Hoe gaan we dit uitleggen boek.

Meer leesvoer van de guy.

*Met uitzondering van ondergoed, persoonlijke verzorging en spullen waarmee ik iets kan repareren (om vervangen te voorkomen). Dit zal ik wel zo duurzaam mogelijk proberen te kopen. Tenzij iemand een beter idee heeft. Mail of DM mij dan vooral @thegreenlist.nl.

Photo credits; Dominika Roseclay, Pexels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s