Dry January of niet: het Repair Café is the place to be

Naaimachine te vinden in het repair cafe. Hier kun je spullen repareren in plaats van nieuw kopen. En dat is goed voor het aanjagen van de circulaire economie.

Kapotte kleding, een gammele fiets of apparatuur met kuren. We krijgen er allemaal wel weer een keer mee te maken dit jaar. Wist je dat je dit gratis kunt laten repareren in een Repair Café dat geheid binnenkort ook in jouw buurt wordt georganiseerd. Daarheen gaan is een top idee. En wel hierom.

Sluit je aan bij deze wereldwijde maakbeweging

Met ruim 1.650 cafés wereldwijd is het Repair Café in tien jaar tijd (want zo lang bestaat het al) uitgegroeid tot een echte beweging. Dit mogen we best van de daken schreeuwen, want het Repair café is een Nederlandse uitvinding van Martine Postma die zich ergerde aan het gemak waarmee we spullen weggooien en nieuw kopen. De meeste cafés zitten in Nederland: een kleine vijfhonderd in totaal. Op een handige kaart kun je snel zien waar en wanneer er één in jouw buurt wordt georganiseerd.

Slowliving to the max

Een kapotte broek, naaimachine, lamp, fiets, laptop of strijkijzer. Je kunt het je zo gek niet bedenken of je kunt het inbrengen. Het is dan niet de bedoeling dat je ondertussen even snel boodschappen gaat doen of een kappertje pakt. Het Repair Café heeft ook een sociale functie. Dus gewoon gezellig blijven ouwehoeren met een bakkie koffie hoort erbij. Ik bezocht dit weekend het Repair Café in mijn dorp voor de vintage auto van mijn man (nu van zoon) die ik heb gesloopt. Au.

Red je spullen van de schroothoop

In tien jaar tijd hebben de vrijwilligers van de cafés samen naar schatting 1,3 miljoen producten gered van de schroothoop. Het valt de oprichter op hoe weinig kennis mensen hebben van het goed onderhouden van producten en van repareren. Ook zijn heel veel producten niet goed ontworpen. Ze zijn lastig uit elkaar te halen of onderdelen kunnen niet vervangen worden. Ze gaat daarom ook in gesprek met fabrikanten en de overheid hoe dit anders kan. Martine for president!

Meer weten over het Repair Café.
Of zelf een Repair Café organiseren kan ook.

Photo credits; EVG photo’s, Pexels.

Een gedachte over “Dry January of niet: het Repair Café is the place to be

  1. Leuk! Het is inderdaad een heel mooi initiatief. Ben nu zelf ook onderweg naar een Repaircafe in de Hoeksche Waard voor een interview voor Indebuurt.nl Nog veel meer mensen moet dus leren kennen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s