8 x dit raad je nooit als je aan buy nothing new year begint

Buy nothing new year: een maand zit erop. Wat heb ik geleerd?

Januari is voorbij. En dat betekent dat maand één van mijn challenge erop zit: een jaar lang niets nieuws kopen. Nog elf maanden te gaan. Tijd om even de balans op te maken: wat heeft mij tot nu toe het meeste verrast?

Twijfels: is niet nieuw kopen echt altijd duurzamer?

Gelukkig heb ik nog niet zo’n grote beslissing moeten maken. Maar er is steeds meer onderzoek dat het loont om met name witgoed (koelkast, droger, vriezer, wasmachine) nieuw te kopen omdat dit veel energiezuiniger is dan een oudje. Dus stel dat mijn koelkast kapot gaat, is het dan wel raadzamer om op Marktplaats op zoek te gaan naar een preloved modelletje of kan ik beter toch nieuw kopen omdat ik hiermee op de lange termijn duurzamer uit ben?

Challenge bijna vergeten

Zo bizar om te merken hoe ‘normaal’ even iets nieuw kopen is. Mijn challenge neemt een behoorlijk groot deel van mijn leven in beslag. Ook omdat ik erover blog. En toch op een ochtend vertelde mijn man super enthousiast over een nieuw model koffiemachine. Gebruiksvriendelijk, makkelijk schoon te maken en cupjes vrij (= duurzamer). Mijn reactie: ‘Cool laten we hiervoor sparen zodat we die dan binnenkort kunnen gaan kopen!’ Waarop mijn man zei: ‘Ehhh…Sas…hoe dan?’

‘Koop craving’ is als trek in een glas wijn

Rond week drie kreeg ik in het weekend ontzettend zin om naar mijn favoriete kledingboetiek te gaan. Gewoon zonder reden. Niet aan toegegeven natuurlijk en een dag later was het weer over en was ik blij dat ik mijn regel niet verbroken had. Ik vergelijk het gevoel met trek hebben in (nog) een glas wijn. Dat niet doen en de volgende ochtend heel blij zijn met dat besluit. Is onze gewenning aan kopen dan toch echt een soort verslaving waarvan je moet afkicken? Meer praktijkonderzoek is nodig ;).

Life goal gehaald

Wie had dat nou kunnen denken! En nog wel op de laatste dag van de eerste maand: een interview over mijn challenge en blog gewoon in de Telegraaf! Met foto! Ik knal natuurlijk uit elkaar van trots. Een mooie kers op de taart van één maand challenge.

Artikel in de Telegraaf over Saskia en haar buy nothing new jaar

(Blijkbaar) mening hebben die telt

Nog een life goal. Ook op de valreep van maand één. Door mijn challenge verdiep ik me ook steeds fanatieker in de ‘serious shit’, zoals wat er nodig is om een duurzame, circulaire economie te versnellen. Ik schreef een opinie waarin ik mijn verbazing uitte over de 21% BTW op mijn kringloopspullen. Ik stuurde deze in naar Trouw en zij plaatsten het bijna paginagroot op hun opinie pagina! Als je mij in december had gezegd dat ik binnen een maand dit zou kunnen, dan had ik je keihard uitgelachen en omgedraaid om te kijken tegen wie je het had.

Bekijk mijn opinie in Trouw. Deze lijst ik in en hang ik boven mijn bed naast het Telegraaf-artikel, begrijp je.

Opinie in Trouw. BTW op vintage is echt niet oke.

Nieuwe kringloop-zusters zijn cadeautje

Ik kan het niet vaak genoeg benoemen. De steeds grotere groep nieuwe kringloop-zusters die ik op Instagram leer kennen en die tot nu toe met elke uitdaging wel raad weten. Maar ook in het ‘echte leven’ bijvoorbeeld op werk en van moeders van school krijg ik enorm veel support. Ik had van te voren nooit gedacht dat ik op zoveel hulp kon rekenen. Wat zijn er toch al veel mensen duurzaam bezig of enorm gemotiveerd om duurzame stappen te gaan maken. Echt hartverwarmend en super motiverend!

Nóg gemotiveerder dan ik dacht

‘Sas koopt een jaar niets nieuws. Vooral uit liefde voor tweedehands. Soms door zorgen over het klimaat.’ Inmiddels ben ik zo fanatiek geworden dat ik ook andere vormen van niets nieuws kopen ben gaan ontdekken en waarderen. Ruilen, iets zelf knutselen, vaker repareren of een andere creatieve list. Zo was ik in de eerste week door mijn haarelastiekjes heen en ontdekte ik dat die gewoon op straat liggen. En op dag 13 hosselde ik een super-de-luxe elektrische tandenbordel met een ruildeal.

Eco stuff smaakt naar meer

Hoewel mijn challenge gaat over ‘niets nieuws kopen’, merk ik ook dat ik op andere fronten niet meer kan doen alsof er niets aan de hand is. Al dat plasticafval bijvoorbeeld, kan dat anders? En ook mijn guilty pleasure ‘reizen’ zie ik niet meer hetzelfde. (Hoe) kun je vliegen zonder vliegschaamte en hoe kun je op vakantie duurzamer consumeren? Mijn lifestyle wordt dus stapje bij stapje steeds meer eco (maar zonder spruitjes).

Een gedachte over “8 x dit raad je nooit als je aan buy nothing new year begint

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s