BTW op tweedehands dat is toch niet okay?

BTW op tweedehands kringloop items is niet okee. Dit is dubbele belasting.

***Mijn opinie over dit onderwerp is ook gepubliceerd in Trouw op 31/1/20****

Laatst kocht ik een waanzinnige vintage oma blouse bij een kringloopwinkel: 21 procent BTW stond er op mijn kassabon. Best vreemd. Die oma heeft toch ook al een keer BTW over dat bloesje betaald toen ze het nieuw kocht. Waarom moet ik het nu dan dik overdoen?

Buy nothing new year wekt vragen op

Deze vraag houdt mij bezig sinds ik een doel heb om een jaar lang niets nieuws te kopen. Die oma -met een fijn gevoel voor smaak- heeft toen ook al een keer BTW betaald over dat bloesje. Misschien dertig jaar geleden, maar toch betaald. Nog een keer belasting betalen vind ik niet eerlijk en ook niet niet passen bij deze tijd. Waarom zijn onze belastingen nog lineair terwijl de overheid een circulaire economie wil en moet aanmoedigen?

Rambam-momentje

Let op. Dit wordt mijn Rambam-momentje. Een andere kijk op belastingen kan een enorme ‘booster’ zijn voor een kringloopeconomie. Minder belasting maakt tweedehands goedkoper en dus aantrekkelijker voor de consument. Kortom een super goed idee! En nee, niet alleen voor mij ;).

BTW afschaffen op kringloopspullen is echt beter voor iedereen

Kringloopwinkels hebben in ons land een geweldige functie om schroothopen te verkleinen en nieuw kopen te voorkomen. Ook hebben ze een sociale functie. In een kringloopwinkel is er plek voor iedereen: het zijn werk- en ontmoetingsplaatsen voor mensen die in het bedrijfsleven of in de maatschappij minder makkelijk mee kunnen doen. Het afschaffen van BTW zou voor hen ook eerlijker zijn. Hiermee kunnen we nog meer mensen naar de winkels trekken die een deel van de oplossing van het grondstoffenprobleem in handen hebben. En zo tegelijk bijdragen aan een gelijker Nederland. Wie kan daar nou tegen zijn?

Waarom ineens deze taaie kost?

Deze week is het de Week van de Circulaire Economie. Dit is een initiatief van de overheid om een duurzame economie te versnellen. Hoewel vier ministeries zich hiermee bezighouden, doet het Ministerie van Financiën niet mee. Een gemiste kans als je het mij vraagt.

In Nederland betalen we omzetbelasting over elk product dat we kopen. Om het even simpel te houden: het gangbare tarief is 21%. Voor producten die van levensbelang zijn -of die voor iedereen toegankelijk moeten zijn- zoals voeding, geneesmiddelen, boeken, musea betalen we 9%. Er zijn ook producten die vrijgesteld zijn van BTW. Hervorming van dit systeem is nodig om een golf van bewuster consumeren op gang te brengen, als je het mij vraagt.

Bekijk mijn opinie in Trouw. Ik knal natuurlijk uit elkaar van trots.

Opinie in Trouw. BTW op vintage is echt niet oke.

Photo credits: Bruce Mars, Pexels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s