Bewijs: dure spullen kopen maakt ongelukkig en dat zit zo

Van dure spullen kopen word je juist ongelukkig, blijkt uit onderzoek.

Dat je van dingen kopen niet gelukkig wordt, wist ik natuurlijk al làng. Maar nu is er ook een wetenschappelijke studie van Harvard waaruit blijkt dat we van dure spullen kopen ons zelfs ellendiger gaan voelen. Dit wil je weten, want dit kan je in de toekomst veel geld gaan besparen ;).

‘Ik voel me fake’

Dure designermerken doen hun best om mensen te verleiden. Naast hun producten verkopen ze ook een luxe lifestyle waar veel mensen naar hunkeren. Met het kopen van die luxe tas, bril, sjaal, jas, jurk (of weet ik veel wat) hoopt men (na lang sparen) een stukje dichterbij deze droom te komen. Maar de realiteit pakt totaal anders uit, blijkt uit onderzoek nu. Mensen voelen zich juist fake en kunnen het beeld van het merk niet goed matchen met wie ze echt zijn. In de studie noemen ze het ‘last hebben van een impostor syndrome’ (bedriegers syndroom).

Happy few voelt zich ook ruk

Dan maar doorsparen tot je echt loaded bent en jezelf wél kunt vereenzelvigen en daarmee dus genieten van al die pracht en praal. Nope, werkt ook niet. Want ook the happy few voelt zich ruk. Zij voelen zich namelijk weer ongemakkelijk omdat ze niet blij zijn met het beeld dat ze uitstralen. First world issues ;).

Koop vooral die Rolex als je vindt dat jij het meer verdient dan ander

Brengt het dan helemaal niemand iets goeds? Volgens het onderzoek is er één groep die wel gelukkig wordt van deze luxe aankopen. Maar die mensen hebben weer andere issues ;). Dit zijn namelijk de mensen die vinden dat ze meer en beter verdienen dan anderen (en daar in psychologische onderzoeken hoog op scoren). Hoe meer je overtuigd bent van het feit dat dingen jou toebehoren, hoe lekkerder jij gaat op de Chanel’s, Burberry’s, Gucci’s, Parda’s, Rolex’ en Hermès van deze wereld.

Bekijk hier meer over het onderzoek en de grappige tests die ze hebben gedaan op personen.

Meer over impostor syndrome volgens Harvard.

Photo credits: Nicolas Postiglioni, Pexels.

Een gedachte over “Bewijs: dure spullen kopen maakt ongelukkig en dat zit zo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s