100 dagen bezig met ‘buy nothing new’ challenge: dit steek ik ervan op

100 dagen duurzamer leven: dit steek ik ervan op.

Bij het aantreden van grote leiders wordt vaak na 100 dagen gevraagd: ‘welke blijvende verandering heb jij bewerkstelligd’? De eerste honderd dagen van mijn ‘buy nothing new jaar’ zitten erop. Wat heb ik ervan opgestoken?

Ruilen komt niet echt van de grond

Ruilen vind ik leuk, maar ik vind het ook gedoe. Misschien is het niets voor mij of ik heb de fijne kneepjes van het ruilvak gewoon nog niet onder de knie. Het kwam in de eerste weken van mijn challenge op mijn pad, toen een nieuwe kringloop-vriendin op Instagram mij wilde helpen. Mijn elektrische tandenborstel was kapot gegaan, zij had er eentje liggen en wilde er wel vanaf. Dus bood ik haar een kek winterjasje voor haar kindje en de deal was snel gesloten. Toen was ik positief verrast over de verrassing die ruilen heet. Maar behalve die tandenborstel is er weinig geruild. En toen kwam er een lockdown….

Kleding en speelgoed: koop ik dit ooit nog nieuw?

Dat vraag ik mij nu oprecht af. Het gemak waarmee ik dit tweedehands koop, de lol van het schatten jagen én het geld dat het mij bespaart…. Ik snap gewoon echt niet waarom je dit nog nieuw zo kopen. Mijn zoon is er ook dolgelukkig mee.

Elektronica daagt mij uit

Eigenlijk moet ik de spelregels van mijn challenge herzien. Soms is tweedehands gewoon niet duurzamer dan nieuw kopen. Zoals bijvoorbeeld bij koelkasten, wasmachines en andere elektronische apparaten. Nieuw is veel zuiniger. Gelukkig is nog niets groots kapot gegaan, anders zou ik denk ik een lease-contract overwegen.

Eco lifestyle aanmeten, maar staat het mij wel?

Man man man, mijn tweede belofte is veel moeilijker. Ik heb mezelf namelijk nog een doel gesteld. ‘Wat ik wel nieuw moet kopen, wil ik zo duurzaam mogelijk doen’. Neem bijvoorbeeld verzorgingsartikelen, make-up en schoonmaakmiddelen. Al snel kwam ik erachter: als moeder met een fulltime baan en een hobby(blog) ga ik niet zelf aan de slag met het maken van schoonmaakmiddel. Maar ik wil er wel voor betalen. Ik zit nu middenin deze transitie en laat mij helpen door Zustainabox. Ik moet nog wel wennen in de supermarkt. Als er geen eco-variant beschikbaar is, dan moet het op het lijstje voor mijn eco webshop-aankopen. Bekijk meer over mijn eco worsteling.

‘Koop cravings’ wat zijn dat?

Grappig. In de eerste maand van mijn challenge schreef ik over koop cravings. Nou die zijn echt helemaal gestopt. Zou ik ervan afgekickt zijn? Misschien een beetje, maar de zin in kringlopen is niet minder geworden. En op dag 66 had ik nog last van gekke gedachten. Hoewel mijn challenge (o.a. door mijn blog) een belangrijk deel van mijn leven is, vergat ik het soms. Dat gebeurt ook steeds minder. Maar misschien heeft de lockdown hier wel mee te maken. Minder verleiding.

Nieuwe vriendinnen in niks-nieuws jaar?

Op Instagram is er een geweldige en gastvrije community van kringloop-zusters en eco-meiden die elkaar belangenloos helpt. Een warm bad voor iemand die zichzelf door een ‘buy nothing new’ jaar ploetert en een voornemen heeft om zichzelf een eco-lifestyle aan te meten. Nieuwe vrienden zijn niet te koop. Maar zodra je actief met een duurzamer leven aan de slag gaat, ontstaan ze vanzelf! En jezelf openstellen hiervoor heeft mij positief verrast. Ik kan het iedereen aanraden. En het blijft niet alleen bij virtueel, want mijn nieuwe vriendinnen sturen zelfs post met tweedehands spullen om mij te helpen ❤.

Bekijk meer over mijn buy nothing new challenge.

Photo credits: Noelle Otto, Pexels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s