Een leven zonder afval, lukt mij dat?

Zero waste leven, lukt mij dat? Niet helemaal, maar ik maak wel stappen richting een plasticvrij (er) leven met meer duurzame, ecologische en natuurlijke producten.

Dit artikel is ook gepubliceerd op mamaplaats.nl

Man man man, wat maken wij veel afval. Nu wij zoveel thuis zijn, dringt het pas echt tot mij door. Dus toen Mamaplaats en uitgeverij Gottmer mij vroegen om het boek ‘Leven zonder afval’ te reviewen, twijfelde ik geen moment. In krap twee uur verslond ik het boek en sindsdien laat het mij niet los. Ik sta te popelen om aan de slag te gaan met een ‘minimal waste lifestyle’. Vier simpele dingen die ik heb geleerd van schrijfster Emily-Jane die ik vanaf nu helemaal doe. Doe je ook mee?

Duurzaam boodschappenlijstje voor een minimalistisch(er) leven

Mijn boodschappenlijstje voor verzorgings- en schoonmaakartikelen ziet er nu totaal anders uit. Bye bye plastic en kast vol chemische huismerk schoonmaakmiddelen. Hello zeep bars, houten afwasborstel, natuurazijn, baking soda, loofah plant spons, bijenwasdoek. De grootste winst die ik heb behaald dankzij het boek: het is helemaal niet ingewikkeld om plasticvrij(er) en natuurlijker te kiezen! Wat ook helpt: de schrijver heeft een leven-zonder-afval-webshop waardoor je super makkelijk de tips meteen kunt toepassen. Dat heb ik meteen gedaan voor onze keuken én schoonmaakkast. Met mijn low waste badkamer was ik trouwens al wel lekker op weg (ook daarvoor geeft het boek handvatten). Maar onze keuken en schoonmaakkast is een doorn in mijn oog. Of ‘was’ moet ik zeggen, want we gaan het nu dus helemaal anders doen.

Potverdikkie: de (eco) schaamte voorbij

Natuurlijk neem ik altijd een boodschappentas mee (van huis) als ik boodschappen ga doen. Maar mijn stoffen tasjes voor groente en fruit vergeet ik toch iets te vaak moet ik bekennen. En de drempel om mijn eigen glazen potjes mee te nemen -voor bijvoorbeeld noten en olijven- is groot. Maar dankzij het boek begin ik het als een sport te zien om mijn afvalberg te verkleinen. En fanatiek als ik ben, wil ik er dan helemaal voor gaan. Vanaf nu ga ik de deur niet meer onverboorbereid uit zonder boodschappentas, stoffen zakjes, twee oude potten en mijn nieuwe bijenwasdoek (de tip van het boek)! En vaker naar lokale winkeliers gaan (waar je makkelijker je potten kunt laten vullen), was sowieso al een nieuwe gewoonte van de lockdown die ik nooit meer kwijt wilde.

Afvalhoekje is hit bij alle buurtkids

I get it: minder afval produceren en anders naar afval kijken: ‘afval is pas afval tot je zelf besluit dat het afval is’. Daarom ik in onze garage een hoekje ingericht waar ik alle knappe verpakkingsmaterialen bewaar. Dozen die een tweede leven krijgen als opbergers, kleurrijke verpakkingsmaterialen die super geschikt zijn als cadeauverpakking. Sinds ik het boek uit heb, ben ik nog meer aan het hamsteren dan voorheen. En mijn zoon en de buurtkids vinden het heerlijk; al dat papier en karton is voor hun graven in ware schatten.

Duurzaam leven: het hoeft niet perfect

Voor het boek was zero waste vooral iets van anderen, iets wat ik vol bewondering volgde op Instagram. Een levensstijl voor hele handige donkergroene mensen met zeeën van tijd om eigen wasmiddel en zeepjes te maken. Emily-Jane laat zien dat je ook met kleine stapjes enorme impact kunt maken en dat zero waste nooit perfect en af is. En dat inzicht vind ik enorm bevrijdend. Want als moeder met een fulltime baan, een hobbyblog en twee linkerhanden heb ik niet de tijd om al mijn schoonmaakmiddelen zelf te maken. Maar ik wil best duurzamer kiezen en daar meer voor betalen. 

Plasticvrij(er) leven: de spelregels bepaal je zelf

Het  boek heeft mij geholpen om een eigen pad te bewandelen, want ook voor een middenweg worden er tips gegeven. Zo vervang ik nu zoveel mogelijk plastic voor een low waste variant. En als het even kan vervang ik chemische producten voor natuurlijke, diervriendelijke merken. En dat brouwen van schoonmaakmiddelen…. Mijn interesse is gewekt: ik heb de ingrediënten in huis gehaald voor mijn eigen allesreiniger en wasmiddel. Maar voorlopig ga ik dat als hobbyproject oppakken. Leuk als we een keer een goed gelukt flesje allesreiniger ‘by Sas’ hebben, maar ik heb ondertussen ook een voorraadje van Marcel’s Green Soap in de kast staan. En dat is voor mij al een gigantische stap (vergeleken met de huismerkproducten die ik eerst doorgaans kocht). Kortom, mijn ogen zijn weer iets verder open.

Zo groen als gras met eco lifestyle

Een jaar niks nieuws kopen, dat is mijn challenge voor 2020. En voor de dingen die ik wel echt nieuw moet kopen (zoals verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen) ga ik op zoek naar een duurzamere variant. Dus kwam het boek van uitgever Gottmer als geroepen. In tien stappen leert Emily-Jane hoe je vandaag nog kunt beginnen met een minimalistischer leven. Omdat het hebben van een nieuw boek een beetje tegen mijn eigen ‘buy nothing new’ regels is, heb ik een leenconstructie afgesproken. Zodra ik het boek uit heb en het nieuwe boodschappenlijstje is ingesleten, stuur ik het boek weer terug naar Mamaplaats voor een nieuwe moeder. Ik hoop dat zij er net zoveel aan gaat hebben als ik!


Ook benieuwd naar het boek? Je kunt het online bestellen.

Bekijk meer over mijn buy nothing new challenge.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s