Duurzamer met zonnebrand, kan dat?

Zonnebrand natuurlijker en vooral duurzamer kopen en gebruiken.

Zonnebrand. Zelfs in een ‘buy nothing new year’ kun je niet zonder. Maar kan het wel duurzamer? Ik heb hiervoor research gedaan en mijn conclusie: zonnebrand kun je zeker wel natuurlijker en duurzamer kopen én gebruiken zonder in te boeten op bescherming.

Simpele consument met witte huid zoekt antwoorden

Vooropgesteld: ik ben geen dermatoloog en ook geen huidexpert. Daarnaast heb ik best wel veel vertrouwen in de Nederlandse overheid en geloof ik dus dat producten die in Nederland te koop zijn, veilig zijn voor onze gezondheid. Dit is ook wat het KWF zegt.

Ik ben een simpele consument -met een jammergenoeg bovengemiddeld witte maar verder probleemloze huid- op zoek naar een duurzamer leven. Hoe meer ik erover Google en lees, hoe waziger het wordt in mijn hoofd. Zonnebrand is namelijk heel vaak niet zo natuurlijk – en laat staan duurzaam gemaakt. Zo is er ook steeds meer onderzoek over hoe schadelijk het is voor het onderwaterleven, zoals voor het koraal, maar huidkanker wil je evenmin.

Hoe minder ingrediënten, hoe beter

Zonnebrand van natuurlijke ingrediënten is sowieso altijd een goed en lekker idee. En hoewel de claim ‘natuurlijk’ niks hoeft te zeggen over ‘duurzaam’, kan ik mij wel voorstellen dat de productie van een zonnebrand met weinig (en ook geen chemische) ingrediënten een kleinere voetafdruk heeft. Maar er zijn ook een aantal ingrediënten die je sowieso liever wil blacklisten om het koraal te sparen. Dit zijn octinoxate en oxybenzone. Tegenwoordig zie je ook vaak een sticker op de fles staan als dit ingrediënt er niet inzit. ‘Respecteert de Hawaïaanse koraal wet’ staat er dan.

Maak vooral gebruik van uitzoekwerk duurzame voorvechters

Het lastige van dit onderwerp is, dat er steeds meer onderzoek komt naar de schadelijke effecten van onze smeersels. Wil je je toch meer verdiepen in de ingrediëntenlijst van zonnebrand, bekijk dan dit geweldige artikel van Zaailingen of deze mustread over duurzame zonnebrand van Zustainabox. In deze artikelen staan nog meer ingrediënten die je mogelijk wil overslaan. Door op zoek te gaan naar een alternatief ben ik nu op Naïf Care uitgekomen om te proberen.

Simpele zonnebrand lifehacks

Waar ik zelf heel lekker op ga altijd zijn praktische tips om zonnebrand duurzamer te gebruiken en kopen. Simpel en toepasbaar. Bovendien zijn dit handigheidjes die ik onbewust al best wel vaak toepaste. Dus ik denk daarom in handbereik voor iedereen.

Gouden tip: meer tweedehands UV-pakjes om het lijf

Meer UV-pakje en bescherming om het lijf = minder oppervlak om zonnebrand te smeren = langer met fles doen én minder zooi in zee. Mijn best bewaarde geheim is dat ik kinder UV-pakjes tegen het seizoen in tweedehands koop. Dus in onze winter, als de vraag ernaar laag is, sla ik voor de beste prijs mijn slag. Ik koop ze liever in een tweedehandswinkel dan online, omdat ik de kwaliteit van het tweedehands UV-pakje even wil voelen. Voor mezelf gebruik ik vaak een oud t-shirt. Ook sciense says so: goede UV-pakjes zijn het beste idee om zowel je lichaam als het onderwaterleven te sparen.

Zonnebrand: koop altijd waterproof en hoge SPF-factor

Want minder vaak smeren en dus langer met de stuff doen. Ik koop minimaal factor dertig voor mezelf en factor vijftig voor mijn gezicht en mijn zoontje.

Koop tube of pot en liever geen spray

Sprayen is grotere kans op zonnebrand onnodig verspillen. Just saying.

Vermijd zon tussen één en drie

Wij zijn hier helemaal van: tussen één en drie doen wij op vakantie -of op een hete zomerdag thuis- geen klap. We zijn dan uit de zon. We smeren ons dan niet -of minder in- en zo besparen we weer veel smeersels. Láng lunchen en spelletjes doen in de schaduw of een filmpje kijken in bed waarna we na drieën weer fit en ingesmeerd een plons nemen.

Geef om je huid en zeediertjes: de dertig minuten regel

Dit kan ik van mijn zoontje (nog) niet vragen als we eenmaal de zee ruiken of een zwembad in de verte zien. Dus zorg ik er altijd voor dat ik hem tijdig (vaak thuis al) insmeer zodat hij eenmaal bij het water meteen een bommetje kan doen. Dertig minuten wachten is niet alleen voor je huid (goed laten intrekken!) een beter idee. Door te vroeg te plonsen dreig je toch weer zonnebrand te verliezen is niet duurzaam en ook niet goed voor de onderwaterwereld en het uitstervende koraal – in het geval van tropische vakantie, ooit een keer weer ;). Dan wel even je vliegreis compenseren met een carbonkiller please.

Even off-topic: Kijk de waanzinnige Netflix-docu ‘Chasing coral’ als je meer wil weten over wat er echt aan de hand is met de onderwaterwereld. Echt een kijktip die ik van de daken wil schreeuwen!

Spelregels ‘buy nothing new jaar’

Mijn doel is om een jaar lang niets nieuws te kopen. Wel heb ik een joker voor verzorgings- en gezondheidsproducten bijvoorbeeld. In mijn ‘buy nothing new year’ heb ik mezelf daarom wel ten doel gesteld om altijd op zoek te gaan naar een duurzamere variant of toepassing voor de dingen die ik nog wel nieuw moet kopen. Verzorgings- en gezondheidsproducten, waaronder zonnebrand, vallen hier onder.

Bekijk hier meer over mijn ‘koop niets nieuws challenge’.

Duurzame zonnebrand tip?

Heb je een gouden tip om zonnebrand duurzamer te gebruiken? Of heb je een waanzinnig merk zonnebrand ontdekt waar je hart van overloopt? Stuur mij dan een email of DM op Instagram: @thegreenlist.nl.

Photo credits: LRM Exterior, Pexels.

3 gedachten over “Duurzamer met zonnebrand, kan dat?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s