10 ‘buy nothing new’ oplossingen voor wegwerpmeuk

Kranten als inpakpapier en nog 10 wegwerpspullen die je voortaan duurzamer en leuker kunt vervangen zoals deze DIY inpaktip.

Lekker goedkoop ook: Je bent 1 stap verwijderd van een no-buy life 😉

Je bent één stap verwijderd van een no-buy life ;). Er zijn dus spullen die je nooit meer hoeft te kopen omdat er ook een hele handige ‘buy nothing new’ oplossing is. Niet alleen duurzaam, ook lekker goedkoop. Spoiler: not buying new is ook veul fraaier.

Consuminderen: 10 x nooit meer kopen

Nooit meer servetten kopen

Haha shame on me. Maar wij kochten serieus tot voor kort nog papieren servetten. Gewoon bij het doen van de boodschappen mikt (meestal mijn man) deze klakkeloos in het karretje. Hoe logisch en mooi is het om deze -restaurant-style- gewoon katoen te maken. Van een toiletrol maak je eenvoudig een leuke servetring en je gedekte tafel ziet er meteen uit als een feestje. Katoenen servetten kun je super eenvoudig buy nothing new aanpakken van oude stoffen. Tip van mijn schoonmoeder: je hebt écht kwalitatief, dik, absorberend katoen nodig, anders wordt het niks. Voor ouders: hydrofiele doeken werken ook goed, alldus een kringloop-zuster.

Nooit meer wegwerp-watjes kopen

Watjes zijn gemaakt van katoen. En de milieu-impact van de productie van katoen is gigantisch. Kleine moeite, groot effect om deze wegwerp-watjes te vervangen voor wasbare schijfjes. Niet te missen, want de vrolijk gekleurde schijfjes poppen overal op in (online) winkels. Maar je kunt ook voor buy nothing new gaan en ze zelf (laten) maken. Zoals in mijn geval: ik kocht ze van een kringloopzus die ze maakt van een oude molton.

Nooit meer haarelastiekjes kopen

Voor het vinden van haarelastiekjes moet je vooral goed opletten. Die liggen gewoon voor het oprapen, letterlijk. Kijk zelf maar.

Nooit (meer) een mondkapje kopen

Voordat je besluit om mondkapjes groot in te slaan: dit kun je dus super makkelijk zelf maken van oude stoffen. Ik heb het dan over mondkapjes die je kunt gebruiken voor het openbaar vervoer, niet als zorgmedewerker. Bekijk hoe Frank en ik binnen tien minuten een mondkapje maakten van een oude sok (zonder naaimachine!). Let op: inmiddels heeft onze Rijksoverheid gemeld dat deze verboden zijn! Dit is dus vooral een leuk DIY-knutselproject voor jezelf en je spruit ;).

Meer weten? Bekijk mijn blogpost over deze DIY mondkapjes maken van sokken. Het is ook de ultieme knutseltip met kids tijdens thuisschool!

Nooit meer slingers kopen

Slingers hoef je nooit meer te kopen als je overstapt op stoffen varianten. Veel gezelliger bovendien. Deze kun je supergezellig ook helemaal buy nothing new aanpakken en zelf maken van oude stoffen. Zo kun je bij Juffrouw Duurzaam prachtige stoffen slingers op maat bestellen gemaakt van oer-Hollandse wollen dekens.

@juffrouwduurzaam

Nooit meer inpakpapier kopen

Met een Ja/Nee sticker is er altijd wel een oud suffertje dat dienst kan doen als inpakpapier, mooi touwtje eromheen en klaar. Wat ook goed werkt: oude kindertekeningen (super vrolijk!) en tegenwoordig verzamel ik oude verpakkingsmaterialen (bijv. van voeding). Daar zitten ook enorm leuke doosjes en zakjes tussen die de show stelen op verjaardagen. Zo deed ik laatst kleding in een vrolijke pizzadoos en in chipszakken op de post ;).

Echt af zijn mijn cadeaus als ik de stoffen gift wraps van Atelier Revive gebruik, gemaakt van oude stoffen dus helemaal in mijn ‘not buying new stijl’.

Bekijk ook: zo pak je (tweedehands) cadeau duurzaam in.

Nooit meer de walk of shame op de groente- en fruitafdeling met plastic zakjes

Okay, plastic zakjes trek je gratis van zo’n roller in de supermarkt. Deze walk of shame kun je de rest van je leven besparen als je eenmalig katoenen zakjes maakt -of in mijn geval: (laat) maken- van bijvoorbeeld oud beddengoed. Een oud kussensloop is hier perfect voor!

Tot slot: duurzame no-brainers

Ik wil ze toch even genoemd hebben: de duurzame no-brainers die inmiddels al aardig ingesleten zijn in de meeste huishoudens.

Nooit meer een waterflesje ‘on the road’ kopen

De Dopper of andere hervulbare waterbekers voor on the road. Massa’s aanbod in de kringloopwinkel.

Nooit meer koffie ‘on the road’ kopen in papieren beker

De koffiebeker voor op werk en onderweg (als je tegenwoordig nog in het OV of op kantoor komt tenminste). Hoe? Kringloop!

Nooit meer boterhamzakjes kopen

Koop een broodtrommel. Tweedehands word je ermee overspoeld.

Duurzame tip?

Heb je nog een geweldige nooit-meer-kopen tip die thuis hoort in het lijstje hierboven? Mail mij dan of stuur een DM op Instagram @thegreenlist.nl. Ik heb de smaak te pakken dus ik deel graag een tweede top 10 erover ;).

Photo credits: Jonathan Borba, cottonbro, Pexels, Juffrouw Duurzaam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s