Waarom Marie Kondo’s opruimen alles met mijn kringloop-life te maken heeft

Wat heeft de Marie Kondo opruimcoach met mijn duurzame lifestyle te maken?

Noem mij blond, maar toen ik in januari aan mijn ‘buy nothing new jaar’ begon, zag ik totaal geen relatie tussen mijn niks-nieuws challenge en opruimen. Maar wat had ik het mis. KonMari stijl leren opruimen heeft namelijk ALLES te maken met duurzamer leven. Om wel vier redenen. Ik leg het uit.

Opruimen leuk maken: change the game

Vooropgesteld: ik heb echt een hekel aan het huishouden. Niet voor niets veroorloof ik mij ook de luxe van een wekelijkse schoonmaakhulp. Ik ben een rommelige hamster die moeilijk dingen weg kan doen. En opruimen opruimen vind ik -of vond ik moet ik nu zeggen- echt een ‘waste of time’ in mijn drukke bestaan. Totdat ik het e-book Opgeruimd! van Marie Kondo verslond. Toen leerde ik dat goed opruimen een mindfulness-oefening is die gaat over wat jij in het leven nastreeft en welke spullen je dierbaar zijn.

Reden รฉรฉn: je leert beter wat je smaak is

Marie Kondo heeft het altijd over ‘Spark Joy’: het is het blije gevoel dat je van iets krijgt. Je lievelingstrui of een zomerjurkje dat als gegoten zit. Bij mij waren de ‘Sparks’ het sterkst bij mijn kleding. Maar je kunt het van alle spullen hebben; een bakvorm, een sierkussen, een schilderij. Volgens de leer van KonMari houd je die spullen. De dingen die geen gevoel opleveren of waaraan je twijfelt, bedankt je en doe je weg.

Kringloopwinkels uitpluizen met Marie Kondo ervaring is next level

Weten waar je blij van wordt, is heel handig als je van tweedehands houdt. In de overvolle kringloopwinkels zie ik dankzij Marie Kondo ineens veel meer. Frank & Rogier (je weet wel, van Paleis voor een prikkie) zijn er niks bij ;). Zo ontdekte ik ineens een kleurenpalet in mijn kledingkast waardoor ik vanaf nu veel scherper ben op groene, blauwe, gele en rode accenten.

Reden twee: mijn huis staat in het teken van mijn duurzame challenge

Wat is de reden dat je gaat opruimen? Als je deze vraag vijf keer aan jezelf stelt, dan is de kans groot dat het antwoord is ‘om gelukkig te zijn’, stelt Marie. Mijn geluk haal ik uit mijn missie om een kringloop-economie van onderop aan te jagen. Dus toen voor mij vaststond dat mijn opruimactie in het teken staat van deze missie, was ik niet meer te stoppen en moest het hele huis ondersteboven gekeerd worden om mijn beoogde duurzame leven te ondersteunen.

Reden drie: met opgeruimd hoofd de wereld aan kunnen, wie wil dat niet?

‘Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd.’ Deze uitspraak is volgens mij niet van Marie Kondo, maar welbekend uit de psychologie. Als proefdier heb ik dat nu zelf mogen ondervinden. En het experiment is nu al geslaagd: waanzinnig! Nu alles een vaste plek heeft, heb ik veel meer rust en ruimte in mijn hoofd om mij te verdiepen in mijn beoogde duurzame lifestyle (en ik bespaar mega veel tijd omdat opruimen veel sneller gaat, want alles heeft een vaste plek). Meer tijd voor wat je leuk vindt, dat wil jij toch ook?

Reden vier: de kringloopeconomie aanjagen!

In totaal heb ik in een week tijd zeker veertig tot vijftig uur besteed om het hele huis om te keren. Elke kamer, kast of doos is door mijn handen gegaan. En in totaal zijn er meer dan 40 vuilniszakken het huis uitgegaan, waarvan veel spullen naar de kringloopwinkel gingen. Stuk voor stuk prima spullen, alleen bij mij zijn ze uitgespeeld. Door ze naar de kringloopwinkel te brengen, krijgen ze een tweede leven bij andere mensen thuis. Een mooi circulair idee.

Kon Mari style opruimen: van Nay naar Yeah

Ik besef mij heel goed dat er nog steeds een hele grote kans is, dat jij nu denkt ‘knap van jou, maar niks voor mij dat opruimen’. Want dat is wat ik tot nu toe ook terug krijg van mijn omgeving. En dat snap ik, want ik dacht er tot een maand terug exact zo over. Het was de Netflix- serie ‘Tidying up with Marie Kondo’ (die het @hetgroenebroertje mij tipte) waardoor mijn interesse was gewekt. Dit boek moet ik lezen, dacht ik! Daarna was er geen houden meer aan. Wil je het zien :)? Bekijk dan mijn highlight-bolletje ‘Kon Mari’ op Instagram hierover.

6 dingen die mij voor altijd bijblijven

Het boek staat vol praktische tips! Maar als je mij vraagt: wat is jou nou รฉcht bijgebleven? Dan zijn het deze zes dingen:

  1. Change the game: focus niet op opruimen, opbergen of wegdoen. Kies voor dingen waar je blij van wordt en deze houd je. De rest bedank je en gaat weg.
  2. Pak deze mindfulness-oefening systematisch aan: niet per kamer, maar per categorie. Lees het boek of Google om meer te leren over haar aanpak. Of bekijk deze checklist.
  3. Geef alles in huis een vaste plek en deze plek hoeft helemaal niet per se bij het gebruikersmoment te liggen. Zo bewaar ik mijn make-up en haarspullen nu uit het zicht in mijn kledingkast.
  4. Schoenendozen zijn de beste opruimers.
  5. Kleding rol of vouw je tot stevige pakketjes en stapel nooit.
  6. Stapel sowieso nooit spullen. Ook een laptop zet je gewoon rechtop als een boek weg!
View this post on Instagram

Oeps vergist ๐Ÿคฆโ€โ™€๏ธ! Ik dacht dat Marie Kondo over opruimen gaat, maar wat had ik het mis ๐Ÿ˜ฏ. Het gaat over mindfulness en kiezen voor wat je belangrijk vindt โค. Ruikt echt niet naar spruitjeslucht, hooguit een beetje broccoli ๐Ÿฅฆ, maar vooral een lekker gevoel ๐Ÿ˜. Ik ga het uitleggen. Het resultaat is minder spullen en een opgeruimd huis ๐Ÿ˜‡. Want waarvan je houdt, daar ben je zuinig op ๐Ÿ’‹. Na het lezen van het e-book & de Netflix binge ben ik eruit: Kon Mari is een must read voor mensen die duurzamer willen leven ๐Ÿ’ฏ. En hierdoor vind ik opruimen ineens niet stom! Swipe: Ken jij de Kon Mari methode al โ–ถ๏ธ? 6 dingen die mij altijd bijblijven en waarmee ik aan de slag ga: ๐Ÿ’“ change the game: focus niet op opruimen, opbergen of wegdoen. Maar focus op kiezen wat je belangrijk vindt en je blij maakt. Geen gevoel erbij? Dan gaat het weg ๐Ÿ’“ Pak deze mindfulness-oefening systematisch aan. Niet per kamer maar per categorie. Lees het boek of Google haar aanpak even ๐Ÿ’“Geef alles in huis een vaste plek en die plek hoeft dus helemaal niet per se dichtbij het gebruiksmoment te liggen. En houd zoveel mogelijk categorieรซn op รฉรฉn plek ๐Ÿ’“Schoenendozen zijn de beste opbergers ๐Ÿ’“ Kleding vouw/rol je tot stevige pakketjes en stapel nooit! Hoezo wist ik dit niet 20 jaar eerder ๐Ÿ˜ฏ. ๐Ÿ’“ Stapel sowieso geen spullen. . Mijn Marie Kondo avonturen ๐Ÿ˜‚ deel ik in stories en verzamel ik in een highlight de komende tijd. En ik voel al een nieuwe closet sale aankomen ๐Ÿฅณ. . . . #mariekondo #konmarimethod #konmari #konmarie #mariekondostyle #mariekondoing #minimalisme #mindful #mindfulness #ontspullen #consuminderen #bewust #bewustleven #duurzaamleven #duurzaam #duurzamekeuze #duurzametip #duurzaamwonen #duurzamemode #weekend #zondagโ…•

A post shared by By Sas โ€ข 1 jaar niks nieuws โ™ป๏ธ (@thegreenlist.nl) on

Bekijk de Netflix-trailer van Tidying up with Marie Kondo, de bingo waar het allemaal mee begon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s