De ultieme kijk-, lees- en luistertips voor een groener leven zonder spruitjeslucht ;)

Netflix kijktips voor een duurzamer leven, inclusief leestips en kijktips van NPO.

Duurzame media om je vingers bij af te likken. Ik ben daar continu naar op zoek. En ik heb wat uren doorgebracht achter de tv, in een boek of met een koptelefoon op. Het einde van het jaar nadert en daarom is het tijd om de beste televisie en (luister)boeken te delen.

Duurzame kijk- en leestip van een echte smaakmaker

Niets is zo persoonlijk als smaak. En toch durf ik nu hardop te zeggen dat mijn kijk- en leestips altijd verdomd goed in de smaak vallen. Hell yes ;)! Met abonnementen op Netflix, Disney+, NLZIET, Ziggo GO, Videoland, Amazon Prime en Storytel consumeer ik veel media. ‘Raised by tv’ is my middle name. Ik heb voldoende te kiezen, dus als iets mij niet binnen tien minuten kan boeien, dan zet ik iets anders op. Met al die uren mediaconsumptie in de pocket (en al ervaren contentmaker), deel ik nu aan het einde van het jaar mijn ‘best of’. Zodat jij -helemaal in deze lockdown- de winter doorkomt.

Meer leren over duurzaamheid?

Uiteraard zijn alle tips hieronder bedoeld om meer te leren over duurzaamheid, maar ik ben ook gek op een beetje entertainment. Dus bij voorkeur geen gortdroge kost. Ik begin met de gratis series van de publieke omroep omdat deze voor iedereen toegankelijk zijn.

NLZIET & NPO Start

Code Rood ***nieuw***

Klimaatverandering is eigenlijk om te janken, maar de makers van dit nieuwe programma zijn er toch in geslaagd om het serieuze onderwerp met enige (gepaste) humor te brengen. Aan de hand van de seizoenen worden we meegenomen in het verhaal en krijgen we de gevolgen van de klimaatcrisis op ons dagelijks leven voorgeschoteld. Ik vind deze serie verhelderend, slim en lekker wegkijken. Na het zien van de eerste aflevering kijk je voor altijd anders naar een bosje bloemen ;).

Bekijk de serie: Code Rood.

De kracht van de kringloopwinkel

Wist je dat koningin Máxima fan is van de kringloopwinkel? Dat blijkt namelijk uit de hartverwarmende documentairereeks De kracht van de kringloopwinkel die je in één ruk wil uitkijken, maar waarna je ook wil solliciteren bij een kringloopwinkel. Pssst…goed nieuws er is ook een eerste seizoen terug te kijken en die heet Het succes van de kringloopwinkel.

Eerder dit jaar schreef ik een hele blogpost over deze fantastische serie over de mooiste kringloopwinkels van ons land.

Bekijk de serie: De kracht van de kringloopwinkel.

Genaaid

Hier moet je van houden: dit is issue making met een dosis reality. Beginnende modeontwerpers maken een confronterende reis door de kledingindustrie. Terwijl je soms een beetje moet gniffelen om het gekreun en gesteun van de hoofdpersonen (want ze worden ook uitgenodigd om een dagje mee te werken onder de erbarmelijke omstandigheden), komt de boodschap keihard binnen. En dat maakt dit voor mij een ijzersterke serie.

Bekijk de serie: Genaaid!

Zembla: Ramp in het regenwoud

Onze spullen (smartphones, auto’s, meubels, verpakkingsmaterialen, etc. etc.) bevatten metalen die gewonnen moeten worden. Vaak in Brazilië. Want daar zit één van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld. Eentje die in opspraak is gekomen door het veroorzaken van een milieuramp van gigantische omvang: in het Amazonegebied. Grote Nederlandse pensioenfondsen investeren in dit bedrijf. Nabestaanden van de ramp reizen af naar Nederland om hen daarop aan te spreken. Zembla maakte hier een prachtige docu over. Er is ook een deel 2: over hoe het regenwoud plaats moet maken voor sojaplantages. En je raadt het al; over de Nederlandse belangen die ook hier in het spel zijn.

Bekijk deze afleveringen van Zembla.

Tegenlicht

Tegenlicht documentaires, I love them all. De aflevering die er bij mij in het bijzonder uitspringt gaat over de Donut-economie van econoom Kate Raworth. Zij legt in Jip & Janneke taal uit hoe onze economie van eeuwige groei en uitbundig consumeren leidt tot schade aan mens, milieu en klimaat. En hoe een nieuwe circulaire economie kan zorgen voor een duurzamere en gelijke wereld. Zelfs niet-duurzame familieleden waren onder de indruk van deze kijktip.

Bekijk deze en meer afleveringen van Tegenlicht.

Lezen & Luisteren

De verborgen impact

Als iedereen op de wereld zo zou leven als de Nederlander, dan zouden we bijna vier aardes nodig hebben. En de grootste boosdoener zijn de consumptie van spullen. Dit inzicht zorgde er eind vorig jaar voor dat ik steeds minder nieuwe en steeds meer tweedehands ging kopen. Het is Babette (de auteur) gelukt om de verborgen impact van ons consumptiegedrag inzichtelijk te maken. Aan de hand van simpele berekeningen en vergelijkingen laat ze je zien waar je grote stappen kunt zetten, zodat je een beetje kunt gaan relaxen op de kleine dingen. Een mustread voor iedereen die aan de slag wil met duurzaamheid.

Hoe gaan we dit uitleggen?

Het idee voor mijn buy nothing new challenge heb ik ook mede te danken aan het (luister)boek van deze guy, Jelmer Mommers. Het boek is een geweldige én toegankelijke samenvatting van de relevante literatuur over klimaatverandering op dit moment. In behapbare brokken legt hij uit wat het klimaat is, hoe klimaatverandering ontstaat en wat de gevolgen zijn als we niets, een beetje of heel veel doen. En ja het wordt even heel donker, maar hij brengt ook licht, want we kunnen we dus nog wat aan doen! Elke avond stapte ik op mijn fiets om naar dit boek te luisteren. In één ruk heb ik het boek drie keer achter elkaar geluisterd (ik lieg niet) omdat ik het echt wilde doorgronden. En ik overweeg een vierde fietstour met hem te maken deze winter. Gewoon weer even een opfriscursus. Meer weten? Bekijk de blogpost die ik begin dit jaar schreef over deze guy.

Een leven zonder afval

Met deze simpele huis-, tuin- en keukentips heb ik kleine stapjes gezet naar een afvalvrijer leven. Dankzij dit handige boek heb ik veel schoonmaakmiddelen voorgoed duurzamer vervangen. Lang leve de Loofah spons ;). Het boek bevat ook eenvoudige recepten om dingen als zeep, wasmiddel, kinderklei zelf te maken. Just saying…mocht je je vervelen deze winter ;).

Bekijk mijn review over dit boek: een leven zonder afval, lukt mij dat?

Opgeruimd!

Dit jaar heb ik de Marie Kondo opruimmethode ontdekt. Ik vind dit echt de ultieme mindfulness-oefening. En voor het eerst in mijn leven vind ik opruimen écht leuk! Als kers op de taart heb ik zelfs een week vrij genomen om het hele huis op deze wijze op te ruimen en in te richten. De fijne kneepjes leerde ik dus van dit boek. Ik kan het iedereen aanraden (je hebt het ook zo uit). Wil je -net als ik- erop afstuderen, dan kan ik je ook het boek Spark Joy van haar aanraden.

Bekijk ook mijn blogpost: waarom Marie Kondo’s opruimen alles te maken heeft met mijn kringloop-lifestyle.

Netflix

Tidying up with Marie Kondo

Mijn fascinatie voor Marie Kondo begon niet met het boek, maar met deze documentaire. (Dat smaakte naar meer, waarna ik al haar boeken verslond en aan de slag ging.)

Chasing Corals

Deze documentairemaker maakt je ooggetuige van een gigantische ramp die op dit moment onder water plaatsvindt: het koraal sterft massaal. En dat gaat grote gevolgen hebben, niet alleen voor vissen.

A Life on our Planet

Hier is al zoveel over gezegd: deze documentaire moet iedereen gezien hebben.

Girlboss

Het is de droom van elke ‘thrifter’: je leven wijden aan vintage kledingschatten jagen. En deze dan succesvol online verkopen zodat je een eigen bedrijf kunt beginnen. Ik heb het over de Netflix-serie Girlboss. Een heerlijke wegkijker deze winter. Trust me, dit wordt bingen.

BBC

Stacey Dooley Investigates: are your clothes wrecking the planet?

Deze tip over Stacey is een beetje een dooie mus, want in Nederland kunnen we haar (volgens mij) niet terugzien. Wel heb ik een trailer en een interessant artikel over deze docu gevonden. Mocht je ooit de kans krijgen om dit te kijken: doen!

Never ending list: nog niet gezien, wel getipt gekregen

En ook ik loop vreselijk achter met alles wat ik nog zou willen kijken en lezen en beluisteren. Op mijn lijstje staan ook een aantal duurzame titels die ik zelf nog niet heb gezien, maar die ik volgens anderen wel zou moeten zien. Mocht je alle bovenstaande tips al afgevinkt hebben: The True Cost, River Blue, What the Health (Netflix), Rotten (Netflix), Before the Flood (Netflix), A Plastic Ocean (Netflix), The Game Changers (Netflix).

Heb jij ook een groene kijk- lees of luistertip zonder spruitjeslucht?

Heb jij een boek, podcast, film, serie of documentaire waarvan je vindt: die mag absoluut niet ontbreken aan dit lijstje. Laat het mij dan vooral weten! Stuur dan een email of een DM op Instagram: @thegreenlist.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s