Shoppen in je eigen kast: nieuwe look zonder cent uit te geven

De kringloopwinkels zijn maar beperkt open en met de corona-maatregelen zit uitgebreid shoppen er ook niet echt in. Misschien is dit daarom wel hét moment om je duurzame lifestyle nog verder te boosten. Want de duurzaamste aankoop is natuurlijk de aankoop die je niet hebt gedaan! Met deze tips van stylecoach Mirjam creëer je vandaag nog een nieuwe (quarantaine) look zonder één cent uit te geven.

Duurzame lifestyle boosten: leer kleding beter combineren

Vorig jaar heb ik -door mijn buy nothing new jaar- zelf ervaren hoe makkelijk het is om kleding tweedehands te kopen. De mooiste kledingstukken vind ik in kringloopwinkels, chique tweedehands boetieks en met handige apps. Maar ik kocht en bezit naar mijn mening nog steeds te veel en die overvolle kast stoort mij. Er blijven veel mooie items op de plank liggen en ik grijp te vaak naar dezelfde dingen. Mijn garderobe moet toch een stuk eenvoudiger kunnen, dacht ik. Een probleem waar Mirjam als stylecoach bekend mee is, want zij bezoekt als stylecoach dames in heel Nederland die met deze uitdaging kampen. “Niet alleen door mijn werk weet ik hoe lastig het is om af te kicken van de drang om kleding te blijven kopen. Ik heb er zelf ook jaren over gedaan om te veranderen”, aldus Mirjam.

CON-FASHION: duurzame, minimalistische kledingkast creëren is ook lastig

Mirjam en ik hebben dus veel met elkaar gemeen en daarom hebben we vorig jaar een CON-FASHION reeks samen ontwikkeld. Dit hield in dat zij mij flink onder handen heeft genomen tijdens diverse LIVE sessies op Instagram en mij heeft laten inzien hoe eenvoudig het is om meer outfits te creëren met minder spullen. En uiteraard was er ook altijd veel ruimte voor kijkersvragen. Zo proberen we een open gesprek op gang te brengen over een duurzamere kledingkast. Dit was zo’n succes dat we hebben besloten om in 2021 hiermee door te gaan. Lukt het mij om met Mirjam’s hulp nog verder te transformeren; van tweedehands shopper naar een minimalistischere consument? Dit is namelijk mijn thema dit jaar: alles wat ik bespaar, stop ik in ervaringen. Want later weet je niet meer wat je aan had, maar wel waar je was ;).

(Her)ontdek jouw kledingkast: bekijk de kastsessie nu terug

We gingen dus weer LIVE op Instagram om de quarantaine look beet te pakken zonder een cent uit te geven. Na het kijken van deze kastsessie, kan ook jij zonder een cent uit te geven helemaal losgaan met nieuwe combinaties. Bekijk deze eerste kastsessie nu terug (kijktijd: 1 uur). Tip: like & bookmark de post op Instagram zodat je de sessie op een goed moment kunt terugkijken.

Belangrijke tips bij het combineren van kleding

Samenvattend heeft stylecoach Mirjam altijd een aantal basisregels waar iedereen (man én vrouw, vol én slank) mee aan de slag kan gaan. De vijf belangrijkste neem ik hieronder met je door. Spoiler: door tip drie heb ik ineens zoveel meer te kiezen. Love it! Smaakt dit naar meer? Geef je dan op voor één van de online cursussen of boek een één-op-één sessie bij Mirjam.

1. Hanteer ‘de regel van derde’ en je ziet er altijd waanzinnig uit

De regel van derde maakt van elke vrouw een vamp, zelfs al draag je alleen maar een basic shirt en jeans. Mirjam: “Het houdt namelijk in dat je je outfit zo draagt dat het jezelf in twee ongelijke delen opsplitst. Dus 1/3 bovenlichaam en 2/3 benen. Of andersom (bijvoorbeeld door een tuniektrui of onesie). Mocht je nu niet gezegend zijn met lange benen, dan is een high waist broek of rok vaak een uitvinding. Dit verlengt de benen en maakt het bovenlichaam korter waardoor je dus ongelijk wordt. Wel je top (al dan niet met alleen een puntje van voren) in je broek doen en iedereen denkt dat die benen sky high gaan.”

Kleding tweedehands kopen was al mijn duurzame hobby, maar tegenwoordig leen ik (vintage)kleding in een kledingbibliotheek van Lena.

2. Alles draait om breekpunten bij kleding combi’s

Een flared heupjeans met een korte top. Back to the zero’s: ik hou ervan. Bij anderen dan. Want elke keer als ik dit outfit aantrek, heb ik heupen als boten. En dat verbaast Mirjam niets. Hoezo niet? Dit moet ze even uitleggen: “Een breekpunt is dat punt in je outfit waar twee kledingstukken (of het kledingstuk en je eigen huid) elkaar overlappen. Breekpunten trekken de aandacht. Vermijd dus breekpunten daar waar je liever geen aandacht naartoe wil hebben. Stel je hebt prachtige heupen, maar ze breder maken dan ze zijn, heb je liever niet, dan is het handig om bijvoorbeeld jasjes te dragen die net boven of juist ruim over de heupen vallen. Hetzelfde geldt voor lengte rokken. Laat de rok eindigen op het smalste punt van je benen en het flatteert als een malle.”

3. Verschillende drukke prints combineren doe je zo

Ik ben gek op drukke prints. En daarom ben ik altijd positief jaloers als ik fashionista’s zie die meerdere prints combineren zonder er als een clowntje Piet uit te zien. Hoe doen zij dat? Mirjam: “Wat heel goed werkt is een klein printje met een groter printje combineren. Rustig versus druk dus. En zorg er altijd voor dat er minimaal één kleur overeenkomt in beide prints.” Top hier kan ik wat mee, thanks Mir!

Wie duurzamer wil leven kan veel winst behalen door minder kleding te kopen, vaker tweedehands te kopen en creatiever te combineren!

4. Color-blocking en ton sur ton werkt zo

Roze tegenover rood. Groen tegenover geel. Als color-blocking een moeder had, dan zou ik het zijn. Mirjam: “Ook niet verrassend in jouw geval dat je hier vaker voor kiest. Bij mensen met veel contrast in hun gezicht -zoals in jouw geval donker haar, een lichte huid en opvallende ogen- werkt color-blocking vaak goed. Ben je overall wat egaler van toon dan kan ton sur ton juist weer uitkomst bieden, dus helemaal in één kleur met verschillende tinten van die kleur.” Een dikke disclaimer wil Mirjam hier wel bij geven: “Experimenteer en kijk waar jij je prettig bij voelt en laat je niet leiden door wat experts ervan vinden. Jij moet je goed voelen.”

5. Maak foto’s van alle setjes en hang deze in je kast

Okay, dan heb je dus kledingitems waar je heel gelukkig van wordt. Hoe voorkom je dan dat je elke keer hetzelfde aantrekt? Mirjam: “Als ik bij mensen thuis kastsessies doe, dan besteden we een middag aan het maken van alle mogelijke combinaties. En van elk setje maken we een foto die we aan de binnenkant van de kast hangen. Het kost wat tijd, maar dan heb je ook wat. Op die manier heb je nooit meer kledingstress en altijd genoeg inspiratie om leuk en happy voor de dag te komen. Ik adviseer al mijn klanten om dit twee keer per jaar te doen.”

Vond je deze tips waardevol? Volg stylecoach Mirjam dan ook op Instagram:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s