VLIELAND MET KIDS: doen tijdens een vakantie op de Wadden

Wat een uitzicht: dit is het uitzicht van onze glamping tent op camping Stortemelk op Vlieland.

Vliebiza, zo wordt het Waddeneiland ook wel genoemd onder liefhebbers. Vlieland staat bekend om een relaxte vibe en heel veel zonuren, dus besloten wij Vlieland te ontdekken. En het was liefde op het eerste gezicht. Met deze tips maak jij van een vakantie op Vlieland een onvergetelijke ervaring.

Zonovergoten Vlieland?

De kans op een vakantie met veel regen was voor ons een partyblocker om Nederland te ontdekken. Maar met een groene missie en een pleidooi van eilandbewoners die zweren dat slecht weer écht vaker overwaait bij hen, besloten wij een zomervakantie naar Vlieland te boeken. En daar hebben we absoluut geen spijt van gekregen! Een leuke anekdote is dat een eilandbewoner vertelde dat hij als kind altijd gebruind aan wal kwam voor school, terwijl er in Harlingen iedereen nog bleek was omdat de zon nog nauwelijks had geschenen. Hij kreeg geen ongelijk. Hoewel wij medium enthousiast waren bij aankomst over de weersvoorspellingen (circa 15 graden met wolk en zon in juli) hebben wij de hele week in korte broek en t-shirt genoten van een strandvakantie. Kijk zelf maar:

Een gezinsvakantie naar Vlieland is een fantastisch idee. Op de foto zie je ons op het strand liggen, middenin het hoogseizoen en toch is het heel rustig!

Strandvakantie op Vlieland

Wij verblijven in een glampingtent op een fantastische camping in de duinen: Camping Stortemelk. Nog geen vijf minuten wandelen en we staan op een uitgestrekt strand. Wat een oase van rust, is dit het hoogseizoen op Vlieland? Terwijl je bij ‘Vliebiza’ misschien denkt aan een strand met veel buzz, is Vlieland alles behalve dat. In de verte zien we één strandtent en voor de rest zijn het vooral gezinnen en groepjes jongeren die genieten van de rust en de ruimte. Wat is er nog meer te doen op Vlieland?

Dit is onze glampingtent op camping Stortemelk. Middenin de natuur in de dunen van Vlieland.
  • Wij hebben veel gereisd en toen ontdekt dat een fijne accommodatie voor veel vakantieplezier zorgt. Een fijne en comfortabele thuisbasis om op terug te vallen draagt voor ons bij aan veel vakantiegenot. Camping Stortemelk is echt een aanrader. Het ligt fantastisch in de duinen en dus praktisch aan het strand. De sfeer is gemoedelijk, het kids entertainment is charmant, het sanitair is altijd schoon en het camping-restaurant De Bolder is de perfecte hang-out voor ouder én kind. (En dat weten veel Nederlandse gezinnen, dus vroeg boeken is echt aan te raden!)
  • Na een ochtend op het strand of hangen op camping Stortemelk is het wat ons betreft tijd voor een lekkere lunch buiten de deur. Onze favoriet is paviljoen Oost. Vanaf het strand bij Camping Stortemelk is het ongeveer tien minuten lopen over het strand voordat je kunt genieten van een heerlijke lunch in de zon achter een windscherm. Zijn jouw kinderen wiebelkonten? Ze hebben ook een take-away en picknick-tafels op het strand.
  • We besloten een dagje eropuit te gaan en boekten een excursie naar de Vliehors met de Vlierhors Expres. Dit is een natuurgebied in het westen van het eiland. Dit is de grootste zandvlakte van West-Europa, ook wel ‘de Sahara van West-Europa’ genoemd. Wist ik ook niet, leerde ik ook pas toen. Frank vond de busrit en het bezoek aan het drenkelingenhuisje met juttersvondsten al helemaal het einde. Wij ook, maar we werden vooral een beetje stil van de natuur. Is dit ook Nederland?
Een dagje naar de Vliehors op Vlieland en je waant je in een ander land. Wat een prachtige natuur heeft Nederland toch? Op de foto zie je de gigantische zandvlakte.
Een excursie naar de Vliehors is ook echt de moeite waard als je met kinderen op vakantie gaat naar Vlieland. Dan bezoek je het drenkelingenhuisje wat nu een jutersmuseum is.
  • Als je mazzel hebt spot je een bruinvis (een kleine dolfijn) tijden een een zeehondentocht op Vlieland. Deze excursie was zeker een highlight van de vakantie. Niet alleen het spotten van zeehonden, vooral de spectaculaire tocht ernaartoe in supersnelle rubberboten zullen we niet snel vergeten. Het is niet goedkoop (25 euro p.p.), maar deze tocht vinden wij deze prijs meer dan waard! Kleed je extra goed aan, het kan winderig worden!
Met een speedboot zeehonden spotten is écht de moeite waard als je naar Vlieland gaat. We zitten op de boot en in de verte zien we zeehonden liggen.
  • Het prachtige strandpaviljoen ’t Badhuys’ mag je niet overslaan als je naar Vlieland gaat. Je kunt er ongedwongen lunchen, borrelen en dineren terwijl de kinderen buiten of in de speelhoek spelen. Vanaf Camping Stortemelk is het circa 10-15 minuten fietsen.
  • Het dorp van het autovrije Vlieland bestaat letterlijk uit één dorpsstraat. Als je aankomt met de boot en naar links kijkt, dan kun je het al zien. Hier vind je tal van restaurants, boetiekjes van lokale ondernemers en fietsverhuur. Onze favoriete start van de dag was een kop koffie op het terras van Badhotel Bruin, gevolgd door een snoepje uitzoeken in Het Snoepwinkeltje, het schattigste winkels dat ik ooit van binnen heb gezien.
  • Koop vooraf een (tweedehands) vlieger! En als de kinderen groot genoeg zijn: overweeg een (tweedehands) bodyboard mee te nemen. Voor de allerkleinsten is het leuk om garnaaltjes te vissen. Netjes zijn te koop bij lokale ondernemers op het eiland.
  • Ruiters en amazones opgelet! Vlieland heeft ook mogelijkheden om paard te rijden. Ik heb een fantastische avondrit gemaakt op een IJslands paard bij stal Edda.
  • Slecht weer? Voor een klein eiland heeft Vlieland een aardig indrukwekkend zwembad mét grote glijbaan.
Het snoepwinkeltje van Vlieland: hier moet je even iets gaan kopen tijdens je vakantie op Vlieland.
Het prachtig brede strand van Vlieland is fantastisch voor jong en oud. Omdat wij in een glampingtent verbleven in de duinen op camping Stortemelk, waren we iedere dag op het strand te vinden.
Als je van paardrijden houdt, dan is het doen van een buitenrit op Vlieland echt een tip. Er is een stal met enkel IJslandse paarden. Ik maakte een fantastische avondrit door het bos met deze pony!

Hoe kom je op Vlieland zonder stress?

Planning is key om je reis naar Vlieland zo soepel mogelijk te laten verlopen. Hoewel het een vakantie in Nederland is, vonden wij (en andere campinggasten met ons) de overtocht met een slowboot best een beetje tegenvallen (de snelboot was stuk). Van deur tot gampingdeur waren we toch zeker een halve dag onderweg (we wonen nabij Amsterdam). Begrijp me niet verkeerd: het is de moeite dubbel en dwars waard, maar je kunt een aantal dingen doen om de overtocht iets soepeler te laten verlopen.

Overtocht naar Vlieland en huurfietsen op tijd boeken

Op Vlieland kun je niet zonder fietsen. Wij crossten elke dag het eiland ermee rond. Op de achtergrond zie je Camping Stortemelk.

Boek je overtocht op tijd zodat je verzekerd bent van een plekje op de boot. Zorg daarnaast ervoor dat Rederij Doeksen je bagage naar de camping brengt zodat jij aan wal direct de huurfietsen kan ophalen. Het is dus belangrijk om ook de huurfietsen al vooraf te boeken, zeker in het hoogseizoen. Vervolgens kan je vakantie meteen beginnen en fiets je zonder bagage naar je accommodatie toe. In ons geval was de eindbestemming camping Stortemelk. Terwijl we bij camping-restaurant De Bolder klinkten op een mooie vakantie, zagen we in de verte een paard en wagen aankomen met onze bagage. Hoe idylisch wil je het hebben?

Goed om te weten: op Vlieland zijn auto’s verboden. Je parkeert de auto in Harlingen. Met een pendelbus word je naar de snel- of slowboot gbraacht. Rederij Doeksen heeft het prima geregeld, maar mijn advies is wel om op tijd te komen. Met op tijd bedoel ik zeker 60 minuten voor afvaart je auto parkeren zodat je genoeg tijd hebt om met je bagage op de boot te komen. Het verbaasde mij dat ik dit nergens in een blog-post had gelezen, terwijl er meerdere vakantiegangers (bijna) hun afvaart gemist hadden. Het is dat ik een goede gewoonte heb om altijd ruim op tijd te komen, maar zelfs ik vond het toen stressen. Zijn er nog corona-maatregelen als je naar Vlieland gaat? Vergeet dan niet je favoriete mondkap mee te nemen. Dit is verplicht op de boot. Harlingen is overigens een harstikke leuk stadje, dus je kunt ook (net als wij) eerder komen om Harlingen te ontdekken.

NEDERLAND MET KIDS: word gastblogger en schrijf de volgende blogpost over een mooie bestemming!

Heb je ook een ultieme tip voor een vakantie in eigen land? Of woon je op een fantastische plek? Dan nodig ik je uit om een gastblog te schrijven! In ruil hiervoor krijg je van mij een eco logeerbox van Zustainabox met allemaal leuke groene cadeautjes t.w.v. 39,95 euro om ook van huis lekker duurzaam bezig te blijven. Lijkt dit je leuk? Stuur mij dan een e-mail of DM op Instagram: @thegreenlist.nl.

Volg het aanmeten van mijn beoogde groene lifestyle en ontdekkingstocht door Nederland op Instagram:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s