SIMPEL VEGA(N): Kikkererwten curry recept met aardappel en restgroenten

Simpele vegangerechten: kikkererwten curry met zoete aardappel

Budget koken wordt makkie met deze beginnerscurry

Voorbereiding: 15 minuten / koken: 30 minuten

Curry’s zijn voor mij de sleutel naar een plantaardiger dieet: waanzinnig lekker, makkelijk om te maken, bomvol vitaminen én zelfs mijn man juicht deze vega én vaak zelfs vegan-maaltijden toe. En daarom experimenteer ik hiermee in de keuken. In deze reeks deel ik de lekkerste vega & vegan curry-gerechten.

Deze vega(n) kikkererwten curry is een perfecte maaltijd voor iedereen die graag plantaardig(er) wil eten, maar niet lang in de keuken wil staan. En had ik al gezegd dat het ook een budgetrecept is en dat je er ongeveer elke (rest)groente erin kwijt kunt?

Bij groene lifestyle hoort plantaardig(er) dieet

Bij het aanmeten van mijn groene lifestyle zonder spruitjeslucht hoort natuurlijk ook een duurzamer dieet. Als ik ons gezin in een hokje moet plaatsen dan vallen wij onder de flexitariërs – waarbij ik iets meer aan de vegakant zit dan mijn man en zoonlief ;). Mijn duurzame missie brengt mij dus ook vaker in de keuken. Hier doe ik onderzoek naar makkelijke vegetarische & vegan gerechten waar ook mijn man blijf van wordt. En toen kwam ik al snel bij curry’s terecht. Mijn man en ik zijn er dol op en met een aantal basisingrediënten die ik altijd in huis heb kan het bijna niet mislukken. Dat kan ik weten omdat koken niet écht in mijn genen zit. Dus als bij mij slaagt, dan kan iedereen dit maken!

Plantaardig budgetrecept: kikkererwten curry met aardappelen en restgroente

Dit recept zal altijd een speciaal plekje in mijn hart houden, want dit is het eerste curry-recept dat ik ooit ben gaan proberen. Dankzij dit recept heb ik geleerd dat plantaardig(er) eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn en dat ik mijn man best makkelijk meekrijg ;). Om doordeweeks tijd te besparen doe ik in het weekend vaak aan foodprepping en maak ik deze maaltijd in één keer voor meerdere avonden klaar en vries ik porties daarna in. Maar dit is niet het enige voordeel van dit recept: het is ook nog eens een heel fijn budgetrecept. Voor 900 gram kikkererwten betaal ik doorgaans minder dan 2 euro. Hier kan ik onderstaand recept twee keer van bereiden. Omdat je vrijwel elke groente in dit gerecht kwijt kunt, past dit perfect bij een groentebox via Too Good To Go (circa 2,99 euro per box).

Hieronder deel ik het recept voor circa 4-5 personen:

Ingrediënten

Voor dit makkelijke curry-gerecht moet je het volgende in huis hebben:

 • 500 gram gedroogde kikkererwten* of 2 blikken kikkererwten uit blik
 • 2 blikken kokosmelk (2×400)
 • 1 ui
 • 2-4 knoflookteentjes
 • 3 centimeter gember
 • 1 eetlepel kurkuma
 • 1 theelepel chili (als je niet van pittig houdt, doe er dan wat minder in)
 • 750 ml heet water
 • 2 bouillonblokjes
 • 2 grote zoete aardappelen (Ook lekker: gewone aardappelen, zeg 8 kleintjes of 6 grote)
 • Restgroente, bijvoorbeeld spinazie, courgette, aubergine, tomaat, aardappel, peen en/of bloemkool. Ik kies meestal 2 groenten uit mijn Too Good To Go box
 • Scheutje olijfolie voor het bakken en grillen
 • Bijgerecht: rijst of flatbread
 • Optioneel: 4 limoenblaadjes (hebben wij standaard in de vriezer)

*Gedroogde kikkererwten moet je minimaal 8 uur laten weken in een pan met koud water om het vervolgens 40 minuten te koken voor het in je curry-prutje kan.

Optioneel als topping:

 • Geroosterde kikkererwten: houd wat kikkererwten apart om te roosteren. Leg ze op een bakplaat, besprenkelen met olijfolie, zout, peper, komijnzaad, chili en kurkuma. En dan 15 minuten in een voorverwarmde oven (220 graden).
 • Een lepel (plantaardige) yoghurt als topping
 • Koriander
 • Munt
 • Peper of sambal

Bereidingswijze vegan curry

 1. Was, schil/pel en snijd alle groente en specerijen. (Gember schil ik ook voor ik het snijd.)
 2. Fruit de ui, knoflook en gember kort in een grote pan.
 3. Giet de kokosmelk erbij.
 4. Kieper de kikkererwten erbij. Let op: gooi niet alles erbij als je ook nog kikkererwten wil roosteren!
 5. Doe het hete water met bouillonblokjes erbij.
 6. Gooi de aardappelen en harde groente erbij en laat het 30 minuten pruttelen tot het een zachte brei is. (Keiharde groente zoals winterpeen kook ik 20 minuten voor.)
 7. Roer regelmatig.
 8. Gooi de zachte groente zoals komkommer pas op het laatst erbij en laat dit maximaal 10 minuten meepruttelen.
 9. Serveren met rijst, flatbread en vergeet de lekkere topings niet! Enjoy!
Makkelijke recepten: vega(n) bduget curry met kikkererwten en (zoete) aardappels.
Budget koken: maak vaker vegetarische curry's met restgroenten en peulvruchten.

Notities

 • Bespaar ruimte in de vriezer door het in zakjes in te vriezen.
 • Mijn man heeft een heerlijke flatbread-hack: hij grillt kant-en-klare tortilla-wraps enkele minuutjes in olijfolie en knoflook. Hij gebruikt hiervoor een grillpan.
Een hack om zelf makkelijk flatbread te maken.
Makkelijke recepten: maak flatbread van tortilla wraps.

Ook dol op vega(n) currygerechten? Dan is dit budgetrecept wellicht ook iets voor jou: gele linzen curry met resgroenten.

Volg mijn zoektocht naar een groener leven ook op Instagram:

Een gedachte over “SIMPEL VEGA(N): Kikkererwten curry recept met aardappel en restgroenten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s