Search
Vegan rode linzen curry met gele currypasta.

Budgetrecept: vegan rode linzencurry met gele currypasta

Deze vegan rode linzencurry met gele currypasta is perfect voor op een snelle doordeweekse dag. De zachte smaak van rode linzen maakt het ook een geschikt gerecht voor kinderen. Maak lekker veel van deze vegan curry zodat je er meerdere dagen van kunt eten. Beetje rijst – of misschien nog wel lekkerder: flatbread – erbij en klaar ben je!

Smeuïge rode linzencurry

Wij zijn fan van rode linzen. Het is voedzaam, makkelijk klaar te maken (snelle kooktijd) en het heeft een fijne, zachte structuur. Linzen bieden een goede bron van plantaardige eiwitten, vezels, ijzer en foliumzuur. Top! De neutrale smaak van rode linzen maakt ze veelzijdig in de keuken, zonder al te veel poespas. Hierdoor is het één van onze favoriete vleesvervangers geworden in curry’s, maar ook in een bolognesesaus zijn linzen top. En voordeel: gedroogde linzen blijven lang goed en zijn niet duur. Je pakt alleen wat je nodig hebt en de rest laat je lekker in de pot zitten. Zo verspil je niets!

Budgetrecept

Deze vegan curry is ook nog eens een fijn budgetrecept. Voor een kilo (bio) linzen betaal je ongeveer 3 euro. Hiervan kun je meerdere lekkere maaltijden maken. Omdat je vrijwel elke groente in dit gerecht kwijt kunt, past dit perfect bij elke groentebox die je weer kunt scoren via Too Good To Go (circa 2,99 euro per box). Tel uit je winst! Wil je meer leren over Too Good To Go en hoe je de beste boxen hier scoort? Check dan dit artikel even!

Gele currypasta

Nog even kort over die gele currypasta, afkomstig uit de Thaise keuken. Hoewel de rode en groene curry bekender zijn, is juist die gele curry heel makkelijk te combineren bij veel vegetarische gerechten. Deze curry is gemaakt van diverse kruiden zoals geelwortel (dat verklaart deels de kleur), kurkuma, koriander, komijn en citroengras. Zoet en een beetje pittig, maar zeker minder pikant dan andere Thaise curry’s. Kinderen kunnen (leren) mee eten dus. Je kunt de currypasta ook zelf maken, maar ik houd het dit keer even bij een potje van Koh Thai.

Vegan rode linzencurry, maar met gele currypasta. Klinkt al vrolijk!

Vegan rode linzen curry met gele currypasta.

Budgetrecept: vegan roze linzencurry met gele currypasta

Volg je het nog: een vegan rode linzencurry met gele currypasta. Hoe dan ook: deze makkelijke maal tover je snel op tafel, is spotgoedkoop dankzij die linzen en het feit dat je er vrijwel elke groente in kwijt kunt. Maak op wat je hebt of kunt redden uit de supermarkt. Het werd spinazie.
5 van 3 stemmen
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang hoofdgerecht
Keuken Thais
Porties 4

Keukengerei

  • 1 snijplank en mes
  • 1 grote pan
  • 1 (steel)pan (voor rijst eventueel)

Ingrediënten
  

  • 500 gr gedroogde rode linzen
  • 2 blikken kokosmelk (2×400 ml)
  • 1 ui
  • 2-4 teentjes knoflook
  • 3 cm gember
  • 2-3 el gele currypasta, bijvoorbeeld van Koh Thai
  • 750 ml heet water
  • 2 bouillonblokjes
  • 6 penen*
  • 1 komkommer*
  • 3 handjes handjes spinazie (meer kan ook)
  • 4 limoenblaadjes (hebben wij standaard in de vriezer)
  • (olijf)olie voor het bakken
  • bijgerecht: rijst of flatbread
  • optioneel als topping: (plantaardige) yoghurt, koriander, peper, munt, sambal

Instructies
 

  • Was, schil/pel en snijd alle groente en specerijen. (Winterpeen vind ik een harde groente: deze kook ik daarom 20 minuten voor. Gember schil ik ook voor ik het snijd.
  • Fruit de ui, knoflook en gember kort in een grote pan.
  • Giet de kokosmelk erbij.
  • Doe de gedroogde linzen & gele currypasta erbij.
  • Doe het hete water met bouillonblokjes erbij.
  • Doe harde groente erbij en laat het 30 minuten pruttelen tot het een zacht is. Roer regelmatig, want linzen hebben de neiging om aan te koeken
  • Doe de zachte groente zoals komkommer pas op het laatst erbij en laat dit maximaal 10 minuten meepruttelen.
  • Serveren met rijst, flatbread en vergeet de lekkere topings niet! Enjoy!

Notities

*Het mooie aan een currygerecht is dat je allerlei groente erin kwijt kunt. Dit keer bracht een groentebox van Too Good To Go mij onder andere spinazie, winterpenen en komkommer. Maar deze curry is ook lekker met courgette, aubergine, tomaat, aardappel en/of bloemkool.
Trefwoord spinazie, meal prepping, vegan curry, gele curry, linzen

Meer foodtips van thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: