SIMPEL VEGA(N): Gele linzen curry recept met spinazie, komkommer en wortel

Bij een duurzamer leven hoort ook een plantaardiger menu en dus heb ik curry's ontdekt. Heerlijke makkelijke gerechten die je makkelijk vega en vegan kunt eten.

Makkelijke plantaardige maaltijd met flatbread-hack!

Voorbereiding: 15 minuten / koken: 30 minuten

Curry’s zijn voor mij de sleutel naar een plantaardiger dieet: waanzinnig lekker, makkelijk om te maken, bomvol vitaminen én zelfs mijn man juicht deze vega én vaak zelfs vegan-maaltijden toe. En daarom experimenteer ik hiermee in de keuken. In deze reeks deel ik de lekkerste vega & vegan curry-gerechten.

Deze vega(n) gele linzen-curry (met rode linzen) is een perfecte maaltijd voor iedereen die graag plantaardig(er) wil eten, maar niet lang in de keuken wil staan. En had ik al gezegd dat het ook een budgetrecept is?

Bij groene lifestyle hoort plantaardig(er) dieet

Bij het aanmeten van mijn groene lifestyle zonder spruitjeslucht hoort natuurlijk ook een duurzamer dieet. Als ik ons gezin in een hokje moet plaatsen dan vallen wij onder de flexitariërs – waarbij ik iets meer aan de vegakant zit dan mijn man en zoonlief ;). Mijn duurzame missie brengt mij dus ook vaker in de keuken. Hier doe ik onderzoek naar makkelijke vegetarische & vegan gerechten waar ook mijn man blijf van wordt. En toen kwam ik al snel bij curry’s terecht. Mijn man en ik zijn er dol op en met een aantal basisingrediënten die ik altijd in huis heb kan het bijna niet mislukken. Dat kan ik weten omdat koken niet écht in mijn genen zit. Dus als bij mij slaagt, dan kan iedereen dit maken!

Budget koken: Gele linzen curry met spinazie, komkommer en wortel

Mijn recept voor een vegan gele linzen curry is ideaal voor als je graag plantaardig wil eten en niet houdt van lang in de keuken staan.

Ik trap de reeks af met mijn nieuwe favoriete linzen curry die ik binnen een uur op tafel tover. Om doordeweeks tijd te besparen doe ik in het weekend vaak aan foodprepping en maak ik deze maaltijd in één keer voor meerdere avonden klaar en vries ik porties daarna in. Maar dit is niet het enige voordeel van dit recept: het is ook nog eens een heel fijn budgetrecept. Voor 900 gram linzen betaal ik doorgaans minder dan 2 euro. Hier kan ik onderstaand recept twee keer van bereiden. Omdat je vrijwel elke groente in dit gerecht kwijt kan, past dit perfect bij een groentebox via Too Good To Go (circa 2,99 euro per box). Ook met de gele curry-pasta (circa 2,19 euro) kun je zeker 8-10 keer doen.

Hieronder deel ik het recept voor circa 4-5 personen:

Ingrediënten

Voor dit makkelijke curry-gerecht moet je het volgende in huis hebben:

 • 500 gram gedroogde rode linzen
 • 2 blikken kokosmelk (2×400)
 • 1 ui
 • 2-4 knoflookteentjes
 • 3 centimeter gember
 • 2-3 eetlepels gele curry-pasta, bijvoorbeeld van Koh Thai
 • 750 ml heet water
 • 2 bouillonblokjes
 • Circa 6 penen*
 • 1 komkommer*
 • 3 handjes spinazie (meer kan ook)
 • Scheutje olijfolie voor het bakken
 • Bijgerecht: rijst of flatbread
 • Optioneel: 4 limoenblaadjes (hebben wij standaard in de vriezer)

Optioneel als topping:

 • Een lepel (plantaardige) yoghurt als topping
 • Koriander
 • Munt
 • Peper of sambal

*Het mooie aan een curry-gerecht is dat je allerlei groente erin kwijt kunt. Dit keer bracht een groentebox van Too Good To Go mij onder andere spinazie, winterpenen en komkommer. Maar deze curry is ook hartstikke lekker met courgette, aubergine, tomaat, aardappel en/of bloemkool.

Bereidingswijze vegan curry

 1. Was, schil/pel en snijd alle groente en specerijen. (Winterpeen vind ik een harde groente: deze kook ik daarom 20 minuten voor. Gember schil ik ook voor ik het snijd.)
 2. Fruit de ui, knoflook en gember kort in een grote pan.
 3. Giet de kokosmelk erbij.
 4. Kieper de gedroogde linzen & gele curry-pasta erbij.
 5. Doe het hete water met bouillonblokjes erbij.
 6. Gooi harde groente erbij en laat het 30 minuten pruttelen tot het een zachte brei is. Roer regelmatig, want linzen hebben de neiging om aan te koeken.
 7. Gooi de zachte groente zoals komkommer pas op het laatst erbij en laat dit maximaal 10 minuten meepruttelen.
 8. Serveren met rijst, flatbread en vergeet de lekkere topings niet! Enjoy!
Zelf flatbread maken kun je binnen 1 minuut fixen als je tortilla-wraps enkele minuutjes grillt in olie en knoflook.
Makkelijke recepten: ik ben altijd op zoek naar lekkere maaltijden die ik snel kan bereiden zoals deze curry met flatbread en rijst.

Notities

 • Bespaar ruimte in de vriezer door het in zakjes in te vriezen.
 • Mijn man heeft een heerlijke flatbread-hack: hij grillt kant-en-klare tortilla-wraps enkele minuutjes in olijfolie en knoflook. Hij gebruikt hiervoor een grillpan.

Volg mijn zoektocht naar een groener leven ook op Instagram:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s