TERSCHELLING MET KIDS: doen tijdens een vakantie op de wadden

Een vakantie naar Terschelling is fantastisch: voor elk type reiziger heeft het kleine eiland wel iets te bieden.

Gastblog van Ilanit Snoek

Vijf jaar geleden raakte gastblogger Ilanit op slag verliefd op Terschelling. En sindsdien gaat ze er elk jaar (soms zelfs wel twee keer per jaar) terug. Ze kent het eiland op haar duimpje en nog steeds raakt ze er niet op uitgekeken. Ze schrijft een gastblog over dit fantastische waddeneiland. In welk seizoen je ook komt ‘Terschelling is magisch’.

Gezinsvakantie naar Terschelling

Deze magie voel je vanaf het moment dat jouw voet de wal raakt tot het moment dat je weer aan boord zit op de boot terug naar Harlingen. Deze magie behoort tot het eiland, en je voelt het alleen daar. Niet alleen voor mij maar ook voor mijn gezin voelt Terschelling als thuiskomen. De oase van rust en ruimte die over je heen komt is onbeschrijfelijk. Of je nu kiest voor een weekendje weg of drie weken vakantie, vervelen is onmogelijk op dit eiland dat zoveel te bieden heeft.

Terschelling heeft alles: van ongerepte natuur tot hippe strandtent

Terschelling heeft echt alles. Van ongerepte natuur, culinair dineren, tot de leukste activiteiten voor jong en oud. De breedste stranden van Europa met leuke strandtenten, prachtige bossen en uitgestrekte weilanden. Met aan de noordkant de Noordzee en aan de zuidkant de Waddenzee. De Waddenzee is zo bijzonder dat het door Unesco is uitgeroepen tot Werelderfgoed.

Zoals de eilanders zeggen: “slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding.” En zo is het ook. Klagen over het weer heeft op dit eiland geen enkele zin. Tuurlijk is de zomervibe van smeltende ijsjes op het Noordzeestrand heel anders dan de wintervibe van warme chocolademelk met marshmallows bij het Heartbreak Hotel na een koude strandwandeling, maar ik raad je aan om beide te ontdekken.

Terschelling ontdekken doe je op (elektrische) fiets

Als je naar Terschelling gaat, dan heb je een fiets nodig. Het

West-Terschelling is het grootste dorp van het eiland. Samen met Midsland zijn dit de dorpjes waar ook de meeste restaurantjes, kroegen en winkels zitten. Het is hier in de zomer echt heel erg druk, dus als je wat meer rust wenst, zou ik zeker een accommodatie buiten deze twee dorpen zoeken. Terschelling ontdek je het beste op de fiets. Het hele eiland bestaat uit fietspaden. Huur een elektrische fiets, tandem of mountainbike. Hou er rekening mee dat op het eiland bijna altijd een (tegen)wind waait. Wij hebben altijd de auto mee, omdat de hond niet durft te fietsen ;). Je mag de auto dus meenemen, alleen dit is zeker niet goedkoop en de overtocht met de boot duurt wat langer. Wat trouwens echt geen straf is vinden wij, want de vakantie begint al op de boot.

De boottocht boek je bij Rederij Doeksen. Bekijk de blogpost over Vlieland met daarin handige tips voor het stressloos regelen van de overtocht.

Sterren kijken op de wadden

Sterrenkijken op Terschelling is een superleuk activiteit om te doen als je naar de wadden gaat. Dit kun je doen bij Puur Terschelling.

Wanneer wij op Terschelling verblijven, logeren we meestal in een appartement in West-Terschelling. Het eiland heeft zo ontzettend veel accommodaties, dus kijk wat het beste bij jullie wensen past. Je kan ook op de website van de VVV van Terschelling kijken voor beschikbaarheid. Het eiland is inmiddels zo populair aan het worden, dat op tijd boeken geen overbodige luxe meer is.  De appartementen van Landal West-Terschelling zijn perfect in zomer en winter, zeker als je een hond hebt. Afgelopen zomer hebben wij twee weken in een luxe glampingtent geslapen op een paardenboerderij bij Puur Terschelling in Oosterend.

Wat een bijzondere ervaring was dat, zeker als je net als wij, niet veel nodig hebt en het liefst de hele dag buiten wil zijn. Omdat Oosterend een van de donkerste plekken is van Nederland, is de sterrenhemel heel goed zichtbaar. De duintenten zijn zo gemaakt dat je de sterren vanuit je bed kan zien. Let wel op, in de zomer wordt het overdag heel snel heet in de tent. Behalve overnachten, kan je daar waanzinnige buitenritten en huifkartochten maken. Op een fries paard kan je een rit maken door de duinen, bossen en opeens sta je op het strand. Ik had nog nooit paardgereden, ervaring is dus ook zeker niet nodig, maar wat een manier om het eiland te ontdekken. Hou wel rekening met een beetje spierpijn, een rit duurt 2 uur!

Dit zijn de accommodaties die ons heel goed zijn bevallen:

Een unieke kampeerervaring op Terschelling: kamperen onder de sterren op een paardenboerderij.
Een luxe glampingervaring in de natuur Friesland, op Terschelling.
Kamperen op Terschelling is hartstikke leuk en kindvriendelijk, zoals op deze paardenboerderij.

Bourgonsich genieten op Terschelling

Wij zijn een bourgondisch gezin. Dus voordat we op pad gaan wordt eerst bedacht waar gaan we koffiedrinken en waar we gaan eten. Afgelopen kerst was dit makkelijk, aangezien alle horeca gesloten was en we alleen konden laten bezorgen. Maar vooropgesteld mag worden, dat je op dit eiland echt heerlijk kan eten en drinken. Je zal er geen hippe sushi-tentjes vinden of salade-bars, maar wel gezellige restaurants. Alle restaurants zijn kind- en hondvriendelijk, hebben een lekkere kaart met verse gerechten die met aandacht worden bereid. Op dit eiland let je niet op de calorieën, die loop of fiets je er gewoon weer af.

Onze favorieten:

De ideale gezinsvakantie: een vakantie naar Terschelling, een prachtig Fries waddeneiland waar veel te doen is zoals paardrijden en een huifkartocht maken over het strand.

Leuk weetje: cranberries komen van Terschelling, waardoor je overal deze heerlijke rode/paarse besjes gaat tegenkomen. Nu maken ze ook de meest lekkere produkten hiervan, zoals cheesecake, ijs, kaas etc. Halverwege oktober worden de velden vrijgegeven en mag je zelf ook plukken.

En nu we het toch over zelfpluk hebben, wil je dit ook niet missen:

  • Zelfpluktuin Groenhof.
  • Huifkartocht: met huifkar en een sleepnet garnalen vangen.
  • Tijdens eb ligt het wad bij het groene strand vol met kokkels. Emmertje mee, handen in het wad en zoeken maar. Een paar uur later kunnen ze gewoon heerlijk bereid op het bord liggen.
  • Krabben vangen. Hengeltje kopen of maken, stukje ham eraan en vangen maar. Vooral bij de haven van West zie je altijd veel kinderen deze snelle beestjes vangen, en ook weer vrijlaten ;).
Terschelling heeft prachtige natuur

Beleef het ultieme eilandgevoel met deze (tien) uitjes

Op Terschelling is heel veel te beleven in elk seizoen. Op de foto zie je een drenkelingen huisjes op het strand.

Persoonlijk vind ik het prettigste aan Terschelling dat je leven even vertraagd. De dagen vullen zich met heerlijke wandelingen, fietstochten, een leuk uitje, eten en drinken, een boodschapje, snuisteren in de kleine gezellige winkeltjes en mooie gesprekken die ik op de een of andere manier altijd heb. Ik noem het een ultiem eilandgevoel. Na één dag voel ik al de rust in mijn lijf en hoofd. Het hele gezin komt tot rust en kinderen genieten en leren van en in de natuur. De iPad verdwijnt langzaam naar de achtergrond. De dagen worden niet volgepland, maar you go with the flow.

Het grappige is dat wij inmiddels al vijf jaar éé’n à twee keer per jaar op Terschelling komen, en eigenlijk elke keer iets nieuws ontdekken. Terschelling heeft zoveel te bieden, dat zou je bijna niet verwachten op een klein eiland.

De 10 leukste uitjes:

Lokaal boodschappen doen op Terschelling

Tot slot nog even een paar winkeltips. Probeer wanneer je op Terschelling boodschappen wil gaan doen, zo min mogelijk in de supermarkten te kopen. De lokale boeren verkopen echt de meest lekkere versproducten. Zo kom je ook op de meest leuke boerderijen en plekjes van het eiland. Ook de lokale slager en bakker hebben allemaal lekkernijen die alleen op het eiland te krijgen zijn. Ook zal je hier geen H&M, Action of Albert Heijn vinden, maar kleine boetiekjes, souvenirwinkeltjes en een paar supermarkten. Meer heb je ook echt niet nodig.

Mijn top winkeltips:

Terschelling is de ideale vakantiebestemming voor de zomervakantie.

Ilanit Snoek is naast fan van Terschelling ook Personal Organizer. Ze helpt en inspireert mensen gelukkiger te leven door hun huis op te ruimen.


OP VAKANTIE IN NEDERLAND: word gastblogger en schrijf de volgende blogpost over een mooie bestemming!

Heb je ook een ultieme tip voor een vakantie in eigen land? Of woon je op een fantastische plek? Dan nodig ik je uit om een gastblog te schrijven! In ruil hiervoor krijg je van mij een eco logeerbox van Zustainabox met allemaal leuke groene cadeautjes t.w.v. 39,95 euro om ook van huis lekker duurzaam bezig te blijven. Lijkt dit je leuk? Stuur mij dan een e-mail of DM op Instagram: @thegreenlist.nl.

Volg het aanmeten van mijn beoogde groene lifestyle en ontdekkingstocht door Nederland op Instagram:

Photo credits: Ilanit Snoek, Jayvanage (Pixabay), Tristan Fopma, Puur Terschellling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s