ZEELAND MET KIDS: doen tijdens een vakantie in Domburg

Een vakantie in Nederland kan heel tropisch aanvoelen. Tenminste als je naar Domburg in Zeeland gaat. Met de meeste zonuren en leukste strandtenten van het land succes verzekerd. Ruim voor de lockdown (2019) hebben wij Domburg helemaal ontdekt. Hoewel wij altijd de afspraak hebben om niet twee keer naar dezelfde vakantiebestemming te gaan, besloten wij om in de zomer van 2020 gewoon wéér onze favoriete stek te bezoeken. Met deze tips ben je verzekerd van een onvergelijke tijd!

Zeeland: de provincie met de meeste zonuren?

Als ik aan Zeeland denk, dan denk ik aan een strandvakantie. De kans op slecht weer heeft ons daarom eerder ervan weerhouden om in Nederland op vakantie te gaan. Het waren mijn schoonouders die met het idee kwamen om naar Domburg te gaan. ‘Want Zeeland heeft altijd mooi weer.’ Ik twijfelde aan deze uitspraak, maar ik moet ze achteraf gelijk geven. Beide vakanties hebben wij een week stralend strandweer gehad (+20 en zelfs +25 graden en elke dag zon). Terwijl het tijdens onze eerste vakantie in de rest van het land grijs en regenachtig was, trok het in Zeeland rond 11.30 uur open en konden we met windscherm en strandstoel genieten van tig zonuren.

Mijn ervaring is natuurlijk geen garantie voor een zonovergoten vakantie, maar ook de locals bevestigden dat zij echt vaker mooi weer en vooral meer zonuren hebben. De mevrouw van de kringloopwinkel in OostKapelle* wist mij te vertellen dat Domburg dan nog het aller allergunstigst ligt – iets met wind ;). Laat je dus niet gek maken door weersvoorspellingen. Mijn ervaring is dat het in Zeeland echt eerder opentrekt. Dit is voor ons een reden om eerder voor Zeeland (maar bijvoorbeeld ook de Wadden) te kiezen.

*Dorpsstraat 25.

Een vakantie in Nederland kan heel tropisch zijn. Wij zijn weg van Domburg in Zeeland. Met de meeste zonuren en leukste strandtenten succes verzekerd.

Kindvriendelijke strandtenten en restaurants in Domburg

Het strand van Domburg is één van de fijnste stranden die ik ken. Een uitgestrekt strand dat plek biedt voor iedereen, op welk tijdstip je ook komt. Zelfs op een bloedhete dag in 2020 konden wij midden op de dag nog twee strandbedjes en een parasol huren. Natuurlijk was het druk, heel druk. Maar omdat het strand zo uitgestrekt, is konden we nog een mooie plekje vinden en 1,5 meter afstand bewaren. Als je op zoek bent naar een verlaten strand, dan adviseer ik je even een stukje door te rijden/fietsen bijvoorbeeld richting Westkapelle. Domburg staat bekend om de gezellige strandtenten en een boulevard die overgaat in een winkelstraat vol restaurants, boetiekjes en ijswinkels. Klinkt toeristisch. Is het ook. Maar Domburg heeft iets chiques. En in tegenstelling tot de meeste Hollandse badplaatsen is het oude dorp nog wel helemaal in takt.

Tips voor een vakantie in Domburg Zeeland. Op de foto zie je het prachtige strand van Domburg op een zomerse avond met drie kids die aan het vliegeren zijn.

Met een bezoekje aan deze restaurants en strandtenten is je stranddag in Domburg helemaal af. Al deze tips zijn naar mijn mening geschikt voor een bezoekje met (kleine kinderen). Het lijstje hieronder is een selectie van onze favorieten, het kleine dorpje heeft nog véél meer te bieden.

 • De Stenen Toko: dit is onze favoriete hangout. Een grote strandtent met een groot terras dat uitkijkt op een speeltuin op het strand. In 2020 openden ze een bar en kon je in het zand op zitzakken genieten van de lekkerste mocktails & cocktails. Heb je geen zin in wining & dining? Ze hebben ook een snackbar & take-away.
 • De Oase: deze strandtent (met speelhoek) kijkt uit over het strand. Terwijl wij genoten van een wijntje, konden de kinderen heerlijk vliegeren op het strand (vliegeren wel na 19.00 uur).
 • Strand90 & Brooklyn Beach hebben ook een tropical vibe. Wij kwamen hier minder vaak omdat ze niet helemaal op onze route lagen.
 • De Visbar: Zin in seafood na een ochtend of hele dag op het strand? Op steenworp afstand van het strand (in de dorpskern) zit dit fantastische restaurant Heel gezellig voor oesters met een glas wijn of een uitgebreid diner. Kinderen zijn meer dan welkom en kunnen smullen van Fish & Chips.
 • Ook in de kern zit ons favoriete restaurant Markt Zes. Vanaf het terras kun je heerlijk naar mensen kijken die aan de overkant hun ijsje halen. Wij zijn fan van de borrelhapjes en Frank is helemaal in zijn element in de speelkamer (met tv!). Handig: bij slecht weer krijgt het terras een overkapping.
 • By Juuls is ook een restaurant waar we graag vaker komen. Hoewel het écht als een avondje uit voelt, voelden we ons niet bezwaard dat we een kind aan tafel hadden. Dus een top combinatie! De gerechten en wijnen zijn heerlijk en als het mooi weer is kun je op het terras zitten en naar mensen turen.
 • De Bier en Melksalon is een oase van rust aan de rand van het dorp. Hier kun je naar mijn mening de lekkerste koffie van Domburg drinken en helemaal tot rust komen. In de prachtige binnentuin kun je genieten van een biologisch ontbijt of lunch met veel vega(n) opties. Ook aan de kinderen is gedacht met een speciaal kindermenu.
 • Als je in Domburg bent, moet je een ijsje eten. Ik denk dat iedereen er zo over denkt, want het piepkleine dorp telt drie ijswinkels en bij alle drie staat vrijwel altijd een rij. De keuze is reuze dus, maar dit is natuurlijk wel je kans om een ijsje met de smaak van Zeeuwse Bolussen te proeven.
Een vakantie in Zeeland. Wij verblijven graag in Domburg. Het mooie strand en de leukste restaurants en ijssalons zijn een garantie voor een mooie vakantie. Op de foto zie je Frank met een ijsje.

Leuk om met kinderen te doen in (en nabij) Domburg

Stranddorp Domburg heeft alles voor de perfecte staycation. En guess what: er is nog veel meer te doen! De tips hieronder zijn een selectie van onze favorieten.

 • Domburg heeft een fantastisch zwembad met twee indrukwekkende glijbanen waar onze Frank het nog steeds over heeft. Zwembad De Parel was in 2020 door corona alleen geopend voor gasten van Roompot. Alleen al voor het zwembad vinden wij deze accommodatie al helemaal top. Elke dag startten wij de dag met een ritje van de glijbaan.
 • Je vakantie is niet af zonder een bezoekje aan het pittoreske Veere. Wandel door de straatjes, snuffel in de boetiekjes (als ze weer open mogen) en geniet van het uitzicht. Wij combineerden het met een heerlijke lunch in de haven bij Brasserie Fine Veere.
 • Koop vooraf een (tweedehands) vlieger! En als de kinderen groot genoeg zijn: overweeg een (tweedehands) bodyboard mee te nemen. Voor de allerkleinsten is het leuk om garnaaltjes te vissen. Netjes zijn te koop bij lokale ondernemers in het dorp.
 • Ben je wel een stadsmens? Dan moet je de kans pakken om het karakteristieke Middelburg te bezoeken.
 • Huur een fiets of neem er zelf een mee achterop de auto, want de omgeving van Domburg heeft fantastische fietsroutes. Het kan wel wat winderig zijn, dus voor de kleintjes is een zitje misschien wel fijn.
 • Een dagje minder mooi weer? Dan kun je lekker hangen in het restaurant van Hof Poppendamme. De kinderen kunnen verdwalen in de grote binnenspeeltuin die helemaal van hout is gemaakt of ravotten in de natuurspeeltuin buiten.
 • Vergeet niet op de heen- of terugweg van je reis langs de Deltawerken te rijden.
Op de foto zie je Frank op een springkussen van Hof Poppendamme, een fantastische binnen- en buitenspeeltuin nabij Domburg, Zeeland. Alles is van natuurlijke materialen wat het een gezellige plek maakt om te lunchen en te spelen.
Spelen bij Hof Poppendamme.
Ontbijten in Domburg. Er zijn zoveel leuke restaurantjes, maar De Bier & Melksalon is echt een oase van rust. Op de foto zie je mijn man en mijn zoon aan een biologisch ontbijt in de zon.
Ontbijten bij De Bier & Melksalon.
Garnaaltjes vangen is een leuke kinderactiviteit. Wij gingen na het avond eten vaak nog even naar het strand met een emmer en hengel.
Garnaaltjes vangen is een leuke activiteit met kinderen.

Slapen in (en nabij) Domburg

Domburg heeft tal van mogelijkheden om te overnachten. Het is dan ook een populaire strandbestemming zowel onder Nederlanders als onder Duitsers. Op tijd boeken is aan te raden. Ik geef je een aantal tips om je op weg te helpen:

 • Hof Domburg is het vakantiepark van Roompot op steenworp afstand van het strand en de gezellige dorpskern. De toegang tot het waanzinnige zwembad is voor ons de trekpleister. Om die reden hebben wij twee maal op rij gekozen voor een huisje op dit park.
 • Mijn droom is om een keer een week te verblijven in een strandhuisje. Dat kan ook in (en om) Domburg, maar ik ben schijnbaar niet de enige met deze vurige wens. Want toen ik in februari keek, was de hele zomer al volgeboekt. Dus voor deze tip geldt nog meer: vroeg boeken!
 • Huur een camper of een caravan en boek een staplaats bij een (boeren)camping in de buurt. In de omgeving van Domburg stikt het van de campings, dus voor elk type kampeerder is er wel wat wils. Een concrete tip voor het huren van een camper heb ik wel. Ken je Camptoo al?
 • Houd je van wat meer buzz? In Domburg centrum zitten een aantal hotels op toplocaties. Ook kom je veel huisjes en appartementen tegen met ‘te huur’ bordjes. Via Google (Maps) vind je snel tal van beschikbare hotels, guesthouses, bed & breakfasts en particuliere vakantiewoningen. Eigenlijk alles in en rondom de dorpskern is een A-locatie.
Lunchen in de haven bij Veere. Dit is een prachtig dorpje dat je gezien moet hebben als je naar Zeeland op vakantie gaat.
Lunchen bij Fine in Veere.

NEDERLAND MET KIDS: word gastblogger en schrijf de volgende blogpost over een mooie bestemming!

Heb je ook een ultieme tip voor een vakantie in eigen land en vind je dat meer gezinnen moeten weten van deze plek én vooral moeten zien hoe leuk het is om in Nederland op vakantie te gaan? Dan nodig ik je graag uit om een gastblog te schrijven! In ruil hiervoor krijg je van mij een cadeaubox van Zustainabox t.w.v. 30 euro om jezelf te verwennen met groene goodies naar keuze. Lijkt dit je leuk? Stuur mij dan een e-mail of DM op Instagram: @thegreenlist.nl.

Volg het aanmeten van mijn beoogde groene lifestyle en ontdekkingstocht door Nederland op Instagram:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s