SIMPEL VEGA(N): Indiaase butter chicken recept

Deze vegan butter chicken is een heerlijk en makkelijk plantaardig gerecht. In plaats van kip gebruik je krokante tofu uit de oven.

Smaakvolle (magere) curry met krokante tofu uit de oven

Voorbereiding: 20 minuten / koken: 20 minuten

Curry’s zijn voor mij de sleutel naar een plantaardiger dieet: waanzinnig lekker, makkelijk om te maken, bomvol vitaminen én zelfs mijn man juicht deze vega én vaak zelfs vegan-maaltijden toe. En daarom experimenteer ik hiermee in de keuken. In deze reeks deel ik de lekkerste vega & vegan curry-gerechten.

Deze vegan Indiaase butter chicken is een perfecte maaltijd voor iedereen die graag plantaardig(er) wil eten, maar niet lang in de keuken wil staan. Dit recept heb ik niet zelf bedacht, het is een recept van Max La Manna. Had ik al gezegd dat het naast een budgetrecept ook een mager maaltje is?

Bij groene lifestyle hoort plantaardig(er) dieet

Bij het aanmeten van mijn groene lifestyle zonder spruitjeslucht hoort natuurlijk ook een duurzamer dieet. Als ik ons gezin in een hokje moet plaatsen dan vallen wij onder de flexitariërs – waarbij ik iets meer aan de vegakant zit dan mijn man en zoonlief ;). Mijn duurzame missie brengt mij dus ook vaker in de keuken. Hier doe ik onderzoek naar makkelijke vegetarische & vegan gerechten waar ook mijn man blijf van wordt. En toen kwam ik al snel bij curry’s terecht. Mijn man en ik zijn er dol op en met een aantal basisingrediënten die ik altijd in huis heb kan het bijna niet mislukken. Dat kan ik weten omdat koken niet écht in mijn genen zit. Dus als bij mij slaagt, dan kan iedereen dit maken!

Budget koken: Indiaase butter chicken met krokante tofu

Dit recept zag ik in een reel op Instagram voorbijkomen bij chefkok Max La Manna, één van mijn inspiratiebronnen voor een plantaardiger dieet. Dit vegan recept zag er zo heerlijk uit dat ik de post heb opgeslagen zodat ik zelf aan de slag ermee kon. Want die krokante tofu uit de oven op Indiaase wijze moest en zou ik proberen! Het enige wat ik miste in het recept was groente en dus heb ik zelf twee puntpaprika’s uit mijn Too Good To Go groentebox erbij gedaan. Ik denk dat het recept ook heel lekker is met spinazie en/of tomaat. dit zie je ook weleens terug in het traditionele butter chicken recept.

Hieronder deel ik het recept voor circa 2-3 personen:

Ingrediënten

Voor dit makkelijke curry-gerecht moet je het volgende in huis hebben:

 • 1 blok tofu
 • Maizena
 • 1 ui
 • 2-4 knoflookteentjes
 • 3 centimeter gember
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 theelepel kerriepoeder
 • 1 eetlepel garam masala of ras el hanout
 • 1 theelepel korianderzaadjes
 • 1theelepel paprikapoeder
 • 1 theelepel zout
 • Scheutje olijfolie voor het bakken
 • Bijgerecht: rijst of flatbread
 • 2 eetlepels tomatenpasta
 • 1 blik volle kokosmelk (1×400)

Optioneel als topping:

 • Rijst en/ of naanbrood
 • Koriander
 • Limoen(sap)

Bereidingswijze vegan curry: breken met tradities 😉

 1. Laat de tofu 20 minuten uitlekken in een theedoek in een kom en zet er eventueel een hard voorwerp op zoals een kookboek. Verwarm ondertussen de oven op 200 graden.
 2. Was, schil/pel en snijd alle groente en specerijen.
 3. Trek de tofu met je handen uit elkaar in brokjes en meng het met olijfolie en maizena. We breken dus met tradities (leuke woorspeling) omdat in de traditioneel oosterse keuken men altijd met liefde omgaat met tofu en deze vooral niet breekt.
 4. Plaats de tofublokjes op een bakplaat in de oven en bak het 20 minuten. Ondertussen ga je aan de slag met de saus.
 5. Fruit de ui, knoflook en gember 1-2 minuten in een grote pan met olijfolie of vegan boter.
 6. Giet de kokosmelk erbij. En voeg meteen de tomantenpasta en alle specerijen toe. Verwarm dit 10 minuten en roer regelmatig.
 7. Gooi de laatste minuten de groente en tofu erbij.
 8. Serveren met rijst, flatbread en vergeet de lekkere topings niet! Enjoy!
Duurzamer leven betekent ook vaker kiezen voor plantaardige recepten. Wij eten daarom veel curry-gerechten, de oosterse keuken is een ideale keuken als je vaker vegetarisch en misschien wel plantaardig wil eten.

Bekijk hier de reel-video die mij op dit idee bracht:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s