Search
Vegan nagellak , ultieme test

Blijft vegan nagellak wel goed zitten? We testen gitti!

Gezellig toch, een vrolijk kleurtje op je nagels zo nu en dan. Nagellak willen we bij thegreenlist.nl daarom ook graag milieuvriendelijker kiezen. Maar kan dat wel? Het is en blijft wel nagellak… En hoe goed blijft nagellak met betere ingrediënten zitten? En vegan nagellak, hoe is dat? Nagellakmerk gitti vroeg of we hun plantaardige, vegan nagellak wilden testen. Absoluut! Zoveel toffe kleurtjes, kom maar door!

Wat is er mis met nagellak?

In samenwerking met gitti

Wie weleens een nagellakje heeft geopend en dus de geur kent, weet het ook: wat er in het potje zit, zal niet al te best zijn voor de planeet. De meeste (synthetische) ingedriënten zullen niet milieuvriendelijk gemaakt zijn en ook tijdens het gebruik laat nagellak sporen na. Dat ruik je ook. In nagellak zitten onder andere vluchtige organische stoffen (VOS) waarvan we weten dat ze bijdragen aan de smogvorming. Nu is het aandeel van jouw potje nagellak natuurlijk heel klein. Maar het geeft wel aan dat nagellak heel gezellig is op je nagels, maar het is geen milieuvriendelijk product. En toch zijn er verschillen tussen fabrikanten van nagellak. Dus ben je fan van nagellak – hoi –, dan kun je wel op zoek gaan naar de betere merken die (deels) andere, betere ingrediënten gebruiken.

Wat zit er in een potje nagellak?

Waar zit wat in, een website van de overheid, zegt hierover: ‘Nagellak moet vloeibaar blijven in het flesje en hard worden als je het op je nagel hebt aangebracht. Om ervoor te zorgen dat nagellak vloeibaar en smeerbaar blijft, zitten er oplosmiddelen in zoals alcoholen en tolueen. Hars zorgt er vervolgens voor dat nagellak na het smeren hard wordt en aan je nagel blijft plakken. Ook moet nagellak een mooie laag vormen zonder klontjes. Filmvormers zorgen ervoor dat nagellak een egale laag vormt. Een voorbeeld van een filmvormer is nitrocellulose. Daarnaast zorgen weekmakers ervoor dat nagellak soepel blijft en niet afbrokkelt. Voorbeelden van weekmakers zijn ftalaten. En natuurlijk moet de nagellak een mooie kleur en glans hebben. Daarom zitten er vaak kleurstoffen en pigmenten in. Nagellak is bij normaal gebruik een veilig product.’

Bron: waar zit wat in

Misleidende informatie op je potje nagellak

Als je weleens nagellak hebt gekocht en een poging hebt gedaan om een betere keuze te maken, dan heb je vast weleens teksten op het potje gezien als: ‘3-free’, ‘5-free’, ‘7-free’ of zelfs ’10-free’. Met deze teksten willen fabrikanten zeggen: ‘de samenstelling is vrij van de drie tot tien potentieel meest schadelijke stoffen die doorgaans in ‘gewone’ nagellak gebruikt worden’. Dat geeft een goed en beter gevoel, hoewel je als simpele consument natuurlijk geen idee hebt om welke ingrediënten het gaat. Het lijkt in ieder geval iets van houvast te bieden, toch? Van gitti leer ik dat deze ‘x-free’ kreten helemaal niets hoeven te zeggen. Nagellakfabrikanten kunnen zelf bepalen welke stoffen in de slechte top tien thuishoren. Hierdoor kunnen ze de claim naar hun eigen hand zetten. Kortom verwarrend, en mogelijk dus ook misleidend.

Vegan nagellak: is niet alle nagellak vegan dan?

Voor veganisten is dit een belangrijk punt: nagellak is niet altijd vrij van dierlijke ingrediënten. Of het is wel vegan, maar niet cruelty-free omdat ingrediënten getest zijn op dieren. Om even op het eerste punt terug te komen. Welke dierlijke ingrediënten kunnen er in nagellak zitten? Het komt voor dat er in nagellak talg zit afkomstig van rundervet, guanine van visschubben (wat voor een glinstering zorgt) en ook worden er soms insecten gebruikt (om kleuren te creëren). Wil je er echt zeker van zijn dat je nagellakje vegan én dierproefvrij is, kies dan een nagellak met een vegan keurmerk. Of zoek uit of er meer bekend is over de ingrediënten en het bedrijf dat de nagellak publiceert.

Hoe scoort gitti nagellak?

Vegan nagellak van gitti en hun ecologische nagellak remover.

Als een kind in een snoepwinkel mocht ik een aantal kleurtjes uitzoeken van gitti om te testen. Oef, dat was best lastig, want er is zoveel keuze. Uiteindelijk heb ik drie favoriete kleuren uitgekozen: nummer 132, nummer 121 en nummer 110. Hiermee is gitti de eerste test doorgekomen: milieuvriendelijker betekent dus absoluut niet saaier. Fijn! Maar hoe zit het met de ingrediënten? Hoe smeert het en blijft het een beetje zitten? Ik neem alle punten even met je door.

  • Hoewel gitti dus niet echt fan is van die x-free claim die te pas en te onpas wordt gebruikt, durven zij te stellen dat hun nagellak 100% vegan, cruelty-free én ’19-free’ is. Om transparantie in de branche te vergroten, voegen ze er altijd graag aan toe welke 19 potentiële gevaarlijke stoffen er dan zijn vervangen door een duurzamere variant*.
  • Verder zet gitti zich in om in de productie de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Alles wordt onder eerlijke omstandigheden in de EU geproduceerd en wordt alles klimaatneutraal vervoerd.
  • Ze hebben een nagellak op waterbasis (55% water): deze is geurloos voor jezelf en de mensen om je heen, droogt makkelijk door een speciale formule en moet gemiddeld drie dagen blijven zitten. Deze nagellak is vaak ook favoriet bij mensen die graag vaak van kleurtje wisselen of voor kinderen die graag een kleurtje smeren.
  • Ze hebben een plantaardige nagellak (82% plantaardig): deze is ook vrij van die negentien stofjes, maar ruikt wel een klein beetje naar nagellak. In de plantaardige formule zit onder andere cassave, suikerriet, maïs en tarwe Deze vrolijke kleurtjes zouden zo’n vijf tot zeven dagen blijven zitten.
  • Ik heb dus gekozen voor vrolijke plantaardige kleurtjes omdat deze ‘extra long lasting’ zouden zijn, en dat heb ik nodig. Ik ben op dag vijf met de nagellak op gaan tuinieren en het bleef zelfs toen verrassend goed zitten (zie foto).
  • Update 2024: ik gebruik gitti nagellak nog steeds naar tevredenheid. Ik ben nog steeds erg enthousiast!

Plantbased en vegan nagellak van gitti op dag één en op dag vier, na tuinieren.

Nagellaktips van gitti

  1. Breng de nagellak zo dun mogelijk aan.
  2. Behoefte aan extra fixatie? Gebruik dan de topcoat.
  3. Broze nagels? Gebruik dan één keer per dag de vegan nagelolie met vitamine E en/of het serum.
  4. Verwijder nagellak met eco-friendly remover. Deze removers gebruiken geen aceton, maar andere ingrediënten zoals citroenzuur. Omdat deze removers iets minder krachtig zijn, is de tip om het watje even op je nagels te laten liggen. Dan haal je de nagellak daarna er makkelijker mee af.
  5. Gebruik je nagellak op waterbasis? Vermijd contact met warm water voor twee uur.
  6. Het beste gooi je nagellak weg bij het klein chemisch afval.

Wil je meer weten over gitti of de leuke kleurtjes bekijken? Check dan hun website!

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

*19-free bij gitti: This means that we avoid the following 19 questionable ingredients in our nail colors and replace them with better alternatives: Formaldehyde releasers, Toluene, Phthalates, Camphor, Animal derived ingredients, Parabens, Added fragrances, Sulfonamide, Xylene, Acetone, Benzophenone-1, Benzophenone-3, Hydroquinones, Colophonium/Rosin, Mineral oils / waxes, Microplastics (according to the definition of UNEP 2015), Diethylhexyl adipate, EDTA, Triphenyl phosphate. Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: