NAGELLAK CHALLENGE: blijft duurzame, plantaardige nagellak wel goed zitten?

Op dag 5 ging ik tuinieren: hoe zagen mijn nagels daarna eruit?

In samenwerking met gitti

Zeker in de lente en zomer houd ik wel van een vrolijk kleurtje op z’n tijd. Nagellak wil ik daarom ook graag duurzamer kiezen. Maar waarop moet je letten én blijft het wel goed zitten? Ik sta bekend als een opgewonden standje dat veel met haar handen praat. Nagellak blijft hooguit maar één dag (hooguit twee) goed zitten, daarna beschadigt het altijd en dan ga ik pulken. Beautymerk gitti vroeg of ik hun plantaadige nagellak wilde testen. Aber natürlich, maar dan wil ik het wel écht testen. En dus ging ik een challenge met mezelf aan.

Chemische stoffen en dierenleed: Wat is er mis met de nagellak-industrie?

Duurzame beautyproducten gemaakt van plantaardige ingrediënten en crueltyfree. Zelfs nagellak en nagellak-remover kun je tegenwoordig duurzamer kopen.

Potentieel schadelijke stoffen voor het milieu en de gezondheid of ingrediënten toevoegen die (mogelijk) niet vrij zijn van dierenleed. Wie weleens een nagellak-potje heeft geopend en de geur kent, kan zich er wel iets bij voorstellen dat er vanalles in het potje kan zitten wat niet heel prettig is voor mens, dier en de planeet. Bij nagellak is het zo dat groene voorlopers hun best doen om de meest schadelijke stoffen te vermijden. Misschien heb je de term ‘3-free’, ‘5-free’, ‘7-free’ of zelfs ’10-free’ weleens voorbij zien komen als je op zoek was naar een nieuw kleurtje?

Dit betekent dat de samenstelling vrij is van de drie tot tien potentieel meest schadelijkste stoffen die in ‘gewone’ nagellak gebruikt kunnen worden. Er is alleen wel een probleempje met die x-free claim. Omdat nagellak-fabrikanten zelf kunnen bepalen welke stoffen in de slechte top 10 thuishoren, kunnen ze zelf dus de claim naar hun eigen hand zetten. Ze zetten er dan ingrediënten op die er sowieso niet inzitten en maken zo de x-free claim. Maar daarmee weet je nog steeds niet wat er wél inzit. Kortom verwarrend en misleidend! Als consument kun je dus denken dat je een duurzaam lakje hebt gekocht (want vrij van…), terwijl dat in de praktijk best kan tegenvallen (omdat potentieel schadelijke stoffen toch wel gebruikt zijn, maar niet in de schadelijke lijst zijn opgenomen). Volg je het nog? Maar er is meer aan de hand met nagellak. Het is dus ook niet altijd vrij van dierenleed.

Vegan & cruelty free nagellak? Is niet alle nagellak dat dan?

Het zal je misschien verbazen maar niet alle nagellak is dus vegan. Er kunnen ingrediënten in verwerkt zitten van dieren, bijvoorbeeld talg afkomstig van rundervet, guanine van visschubben (wat voor een glinstering zorgt) en ook worden er soms insecten gebruikt (om kleuren te creëren). Omdat lang niet altijd kan worden nagegaan in welke omstandigheden de dieren leven of geleefd hebben die deze grondstof geven, vind ik het kiezen voor een vegan-nagellak een prettig idee. Je weet zo zeker dat het 100% cruelty free is. En je nagels worden er niet minder mooi door. Spoiler-alert: lees vooral door :)! Het dierenleed achter nagellak is ook de aanleiding geweest voor Jenni om het duurzame beautymerk gitti op te richten. Hun plantaardige nagellak mocht ik testen.

Als duurzame consument koop ik ook mijn verzorgings- en beautyproducten duurzamer. Onlangs ontdekte ik duurzame nagellak van Gitti plantaardig en op waterbasis.

Maar hoe hoog scoort gitti dan op de duurzaamheidsladder?

Duurzame nagellak op waterbasis en een plantaardige variant. Het beautymerk Gitti wil een revolutie teweegbrengen in de beauty-industrie. Ook hun nagelverzorging en nagellak-remover is duurzaam.

gitti moet goed scoren op het gebied van duurzaamheid, anders zou ik het niet gaan testen. Dat klopt helemaal! Hoewel gitti zelf niet echt fan is van die x-free claim die te pas en te onpas wordt gebruikt, durven zij te stellen dat hun nagellak 100% vegan én ’19-free’ is. Om transparantie in de branche te vergroten, voegen ze er altijd graag aan toe welke 19 potentiële gevaarlijke stoffen er dan zijn vervangen door een duurzamere variant*. Verder zet gitti zich in om in de productie de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Alles wordt in onder eerlijke omstandigheden in de EU geproduceerd en wordt alles klimaatneutraal vervoerd.

Kortom gitti wil de beauty-industrie wakker schudden en met een totaal nieuwe formule laten zien dat het ook anders kan. Ze hebben twee nagellak-lijnen en heel veel vorlijke kleurtjes om uit te kiezen:

  • nagellak op waterbasis (55% water): deze is geurloos voor jezelf en de mensen om je heen, droogt makkelijk door een speciale formule en moet gemiddeld drie dagen blijven zitten. Deze nagellak is vaak ook favoriet bij mensen die graag vaak van kleurtje wisselen. Mijn zoontje is niet van het nagellakken, maar mocht hij dat willen, dan zou ik deze variant voor hem kiezen.
  • plantaardige nagellak (82% plantaardig); deze is ook vrij van potentieel schadelijke stofjes, maar ruikt wel een klein beetje naar nagellak. In de plantaardige formule zit onder andere cassave, suikerriet, maïs en tarwe Deze vrolijke kleurtjes zouden zo’n vijf tot zeven dagen blijven zitten.

Ik heb dus gekozen voor vrolijke plantaardige kleurtjes omdat deze ‘extra long lasting’ zouden zijn, en dat heb ik nodig.

Spelregels van mijn plantaardige nagellak challenge

Om goed te kunnen beoordelen of deze nieuwe en duurzamere nagellak wel even goed is als mijn niet-duurzame voorgangers, besluit ik om een nagellak challenge te doen om zo te testen hoe goed het blijft zitten. Wanneer is mijn duurzame challenge dan geslaagd? In mijn geval zouden drie dagen zonder beschadiging al een topprestatie zijn. En als het langer goed zou blijven, dan wil ik op dag vijf (als finale test) gaan tuinieren om te kijken hoe de nagellak daarna eruitziet. Ik begrijp dat onbeschadigd geen reële uitkomst is, maar ik ben vooral benieuwd in welke staat mijn nagels dan zouden zijn.

Vooraf kreeg ik een aantal tips mee van de gitti-experts:

  1. Breng het zo dun mogelijk aan. Dit is belangrijk informatie, want ik heb altijd de neiging om het lekker vol te smeren en ik vermoed dat dit ook een reden is dat nagellak bij mij vaak geen succes is.
  2. Behoefte aan extra fixatie? Gebruik een topcoat. Check! Ook die heb ik plantaardig via gitti om de test zo eerlijk mogelijk te kunnen doen!
  3. Broze nagels? Gebruik één keer per dag de vegan nagelolie met vitamine E en/of het serum.
  4. Haal de nagellak eraf met de ecofriendly remover en laat het (wasbare) watje even op je nagels liggen.
  5. Gebruik je gitti’s nagellak op waterbasis? Vermijd contact met warm water voor twee uur.
Duurzame nagelverzorging. Met de verzorgende olie en het serum van Gitti weet je zeker dat alles wat je op je handen smeert zonder zooi en cruelty free is.
Duurzame nagelverzorging. Zelfs de nagellak-remover van Gitti is plantaardig en zonder zooi. Zo weet je zeker dat alles wat je op je handen smeert plantaardig, vegan en cruelty free is.

De ultieme nagellaktest: op dag vijf ging ik tuinieren

De eerste drie dagen zit de duurzame nagellak perfect!

Je ziet het: ik heb gekozen voor een vrolijk lentekleurtje: lavendel. De eerste dagen van de nagellak challenge verliepen vlekkeloos (leuke woordspeling). Werken, sporten en ook een borrel gingen me gemakkelijk af (inclusief het openen van een fles wijn). Toen ik achter mijn laptop zat, kreeg ik wel even zenuwen en was ik bang dat ik mijn nagels zou beschadigen door al het getyp. Maar ook dat ging goed. Bekijk de eerste drie dagen van mijn challenge:

Een duurzame nagellak challenge. is duurzame, vegan nagellak zonder chemische stoffen net zo goed als ouderwetse nagellak met chemische stoffen? Ik deed de test.
Vegan beautyproducts: ik testte of duurzame (plantaardige) nagellak van Gitti net zo goed is als ouderwetse nagellak die mogelijk niet zo goed is voor het milieu en onze gezondheid.
Ik ben heel tevreden over mijn duurzame nagellak. Naast dat ik kon kiezen uit tal van prachtige zomerse kleurtjes, blijft het ook goed zitten en het ruikt veel minder scherp.

Overleeft de nagellak een stevige tuinierklus?

Op dag vier begin ik wel lichte gebruikssporen te zien. Ik kan er nog steeds prima mee voor de dag komen, maar de perfectie is er wel af. Dit betekent dat gitti nagellak in mijn geval zeker niet onder heeft gedaan. Maar ik ben nog niet klaar, ik moet en zal tuinieren om te zien hoe mijn nagels erna eraan toe zijn. Met mijn groene vingers ga ik aan de slag in de tuin. Schoffelen, bezemen, houten meubels verslepen (dit was nog het spannendste), onkruid uit de grond trekken, en potgrond in de moestuin doen. Ik heb de nagellak echt op de proef gesteld. Hoewel ik verwacht had dat het helemaal zou afbladderen blijft het wonderbaarlijk genoeg nog steeds aardig goed zitten. Aan het einde van de tuiniersessie op dag vijf heb ik één beschadigde nagel en hebben een aantal nagels een lichte slijtage bovenaan. Ik laat het op een foto aan je zien.

Duurzame nagellak challenge geslaagd?

Kort samengevat: de challenge is geslaagd. Hoera! Hoewel ik vooraf sceptisch was of ik het met deze nagellak langer dan twee dagen zou volhouden is het mij toch ruimschoots gelukt. Maar liefst drie dagen zat het heel goed en ik heb niets ervoor gelaten. Ik heb veel computerwerk gedaan, huishoudelijke klusjes en ook gesport. Ik heb het zelfs uit kunnen zingen tot dag vijf om toen met tuinieren de finale test te doen. Ik had verwacht dat het zou gaan bladderen en dat mijn nagels weer helemaal zichtbaar zouden zijn, maar ook dat viel mee. Eigenlijk zat de nagellak er nog heel goed op. Na het tuinieren was het uiteraard wel weer tijd voor een nieuwe manicure, maar ik had ook niets anders verwacht ;).

De eindtest: lukt het mij om het vijf dagen vol te houden met mijn duurzame nagellak? Als proef op de som ging ik tuinieren.
De eindtest: lukt het mij om het vijf dagen vol te houden met mijn duurzame nagellak? Als proef op de som ging ik op dag 5 tuinieren. Ik ben heel tevreden over het resultaat. Aan het eind zat mijn nagellak er nog steeds redelijk goed op. Ik had 1 beschadiging en een paar puntjes die ik moest bijpunten na vijf dagen. Voor mij is de test geslaagd.

Ook zin in een plantaardig lakje of een lakje op waterbasis? Pak dan wel deze kortingscode!

Ben je nu ook nieuwsgierig geworden naar de nagellakken van gitti? Met de code: gittixsaskia krijg je 15 procent korting op alle nagelproducten in de webshop. Bekijk alle duurzame, vegan kleurtjes en verzorgingsproducten.

Duurzame nagellak challenge: zo zien mijn nagels eruit na vijf dagen én na een flinke tuiniersessie. Ik ben heel tevreden over het resultaat. Deze nagellak heeft zelfs nog langer goed gezeten dan mijn ‘oldskool’ lakje.

*19-free bij gitti:
This means that we avoid the following 19 questionable ingredients in our nail colors and
replace them with better alternatives: Formaldehyde releasers, Toluene, Phthalates, Camphor, Animal derived ingredients, Parabens, Added fragrances, Sulfonamide, Xylene, Acetone, Benzophenone-1, Benzophenone-3, Hydroquinones, Colophonium/Rosin, Mineral oils / waxes, Microplastics (according to the definition of UNEP 2015), Diethylhexyl adipate, EDTA, Triphenyl phosphate.

Meer weten? Bekijk de website.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s