VAKANTIE VELUWE: met deze tips van een local heb je de tijd van je leven!

Op de Veluwe waan je je in een andere wereld, je kunt er ook dieren spotten zoals dit zwijntje.

Gastblog van Annemieke Dubbeldeman van deverhalenmaker.nl

Voor wie niet kan kiezen tussen bos, water en weidse uitzichten, heeft het Nederlandse landschap een perfecte oplossing: waar de Veluwe en de Achterhoek elkaar raken is een heerlijk gebied waar je elke dag wat nieuws kunt ontdekken. En dat is wat je wilt tijdens je vakantie toch? Verhalenmaker en Veluwebewoner Annemieke Dubbeldeman woont sinds een jaartje in dit gebied en zal de tofste plekken delen. Lees mee over eekhoorns, kastelen, escaperooms en lekkere biertjes.

Kamperen in Nederland: de ideale gezinsvakantie

Het is toch wonderlijk hoe een wereldwijde crisis ervoor heeft moeten zorgen dat wij ineens zijn gaan zien hoe mooi ons eigen land is. Zelf had ik dat al ontdekt voor dat hele gebeuren. Toen mijn man en kinderen (zonder mij) steeds vaker weggingen met de tent, kreeg ik een beetje last van FOMO. Hoezo hadden zij het geweldig op de camping? Campings zijn toch het ergste wat je kunt bedenken? Ik ging mee, vond het vreselijk. Ik ging nog een keer mee en dacht, gut toch wel lekker en erna… nou ja, mijn vrienden maken er nog steeds grappen over. Hoe je in een paar jaar tijd kunt gaan van kampeerhater naar een lover en dan ook nog besluit om de randstad te verruilen voor een huis aan de bosrand; ik deed het!

De Posbank bij zonsondergang: de Veluwe heeft een prachtige natuur.
Danny Slijfer

De Veluwe: een veelzijdig stukje Nederland

Bij de Veluwe wordt al snel gedacht aan het deel ten oosten van Utrecht. Toch is het groter dan we denken en dat is mooi, want zo is er voor iedereen genoeg plek om te recreëren. De Veluwezoom is het grootste aaneengesloten stuk bos van Nederland. De Posbank is een van de bekendere stukken en prachtig met veel heide en heuveltjes. Juist omdat het bekend is, is het er vaak ook druk. Wil je wandelen door een iets rustiger gebied? Rijd dan even door naar Laag-Soeren en Loenen, waar je ook zo het bos in loopt. In dit gebied zijn veel edelherten, reeën, zwijnen en natuurlijk eekhoorns. Die kun je het beste zien in de ochtend en avond, maar dan moet je wel even fluisteren. Neem een verrekijker mee! Bij Loenen heb je trouwens ook nog een soort waterval, kunstmatig aangelegd, maar met de ogen gesloten toch heerlijk, dat geluid van kletterend water. In Laag-Soeren vind je beekje door het bos, de ‘sprengen’ genoemd. Buitenlandse taferelen! Maar dan in Nederland, fijn toch?

Op de Veluwe kom je helemaal tot rust, ontdek je prachtige natuur en kun je zomaar wilde dieren tegen het lijf lopen, zoals dit hertje.

De Achterhoek en IJsselvallei: fietstocht langs boerderijwinkels

Ten oosten van de Veluwezoom ligt de IJssel en daar weer naast de Achterhoek. Dit gebied leent zich perfect voor fietstochtjes. Zoek van tevoren wel even op waar je met een pontje de IJssel kan overvaren en neem zowel pinpas als cash mee voor de overtocht. Omdat een fietsroute nog leuker is als je af en toe even kunt stoppen om wat lekkers te eten en drinken (zo motiveer je ook eventueel mopperende kinderen, nog 8 kilometer tot een ijsje!), kun je de route plannen langs boerderijwinkels.

Hoewel het heel aanlokkelijk lijkt om in de IJssel te springen, is het toch veiliger om een zwembad of recreatieplas uit te zoeken voor wat waterpret. Langs de IJssel is natuurlijk wel genoeg te doen. De plaatsen Doesburg en Bronckhorst liggen eraan en daar kun je heerlijk op een terrasje zitten en slenteren langs oude huizen. Staatsbosbeheer heeft alle bezienswaardigheden handig op een rijtje gezet voor je.

Actie in de tent: de leukste (gezins)uitjes tijdens een vakantie op de Veluwe

Ben je even klaar met het bos en de fietstochten over het platteland en wil je actie in de tent? Denk dan aan het volgende:

Bourgonisch genieten op de Veluwe: lekker slapen en eten doe je hier!

Hoewel je deze gebieden prima kunt bezoeken voor een dag of weekend, is een weekje (of meer) in de vakantie natuurlijk ook heerlijk.

Foto: Van Mien
Lekker slapen en logeren bij Van Mien.
Foto: Van Mien
Als je een bezoekje naar de Veluwe brengt dan is Van Mien een aanrader voor een kop koffie, een lekkere lunch of een delicatesse voor thuis.


Annemieke Dubbeldeman is verhalenmaker van beroep. Ze woont aan de Veluwse bosrand met haar gezin.


OP VAKANTIE IN NEDERLAND: word gastblogger en schrijf de volgende blogpost over een mooie bestemming!

Heb je ook een ultieme tip voor een vakantie in eigen land? Of woon je op een fantastische plek? Dan nodig ik je uit om een gastblog te schrijven! In ruil hiervoor krijg je van mij een eco logeerbox van Zustainabox met allemaal leuke groene cadeautjes t.w.v. 39,95 euro om ook van huis lekker duurzaam bezig te blijven. Lijkt dit je leuk? Stuur mij dan een e-mail of DM op Instagram: @thegreenlist.nl.

Volg het aanmeten van mijn beoogde groene lifestyle en ontdekkingstocht door Nederland op Instagram:

Photo credits: deverhalenmaker.nl, VisitVeluwe, Van Mien, Danny Slijfer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s