AVOCADO-TEST: Zo kweek je dus een avocadoplant!

Een avocadoplantje kweken uit een avocadopit is niet makkelijk. Ik deed een test en ontdekte een makkelijke aanpak om een advocadoplant te kwken.

Waarom lukt het mij maar niet om uit een avocadopit een plant te laten groeien? Weten avocadoplanten-ouders iets dat ik niet weet? Vorig jaar was ik het (na zoveel mislukte pogingen) helemaal zat en besloot ik hulp in te schakelen. Ik deed een oproep op Instagram en kreeg honderden reacties. Maar de tips liepen zo vreselijk uiteen dat er maar één ding opzat: veel avocado’s eten, nog meer pitten verzamelen voor een ultieme avocado-test. Gaat het nu wel lukken? En de hamvraag: wie heeft er gelijk? Spoiler: er is een aanpak waarmee het dus heel goed lukt!

Plantenmoeder met een avocadoplantenwens

Hoewel ik weet dat er uit een avocadoplant uit eigen kweek nooit een avocado zal groeien, had ik een vurige wens om mijn plantenhobby uit te breiden met een avocadoplant. Frank (toen 5) vond het meesterlijk interessant en het leek mij een leuke corona-hobby. En zeg nou zelf: zo’n lange stengel staat natuurlijk ook enorm gezellig in elke woon- en slaapkamer toch? Toen het mijzelf maar niet lukte, schakelde ik hulp in van mijn achterban op Instagram. Sinds een jaar blog en vlog ik over een groener leven zonder spruitjeslucht. Ik wil onderzoeken en laten zien dat groen(er) ook hip en fun kan zijn. En die zoektocht lijkt veel mensen aan te spreken, want in een jaar tijd heb ik een betrokken community opgebouwd van meer dan elfduizend volgers. En hierdoor kan ik dankbaar putten uit heel veel groene kennis en liefdevolle duurzame tips. Zo ook over het kweken van avocadoplanten!

Een avocadoplant laten groeien uit een avocadopit is ook leuk om te doen met kinderen.

AVOCADO-TEST: Wat is er getest?

Op de vraag ‘hoe moet ik een avocadoplant laten groeien?’ kreeg ik uiteenlopende tips. In totaal heb ik tien avocadopitten verzameld en ik heb hiermee alle tips kunnen testen. Natuurlijk is dit nog geen wetenschappelijk onderzoek (n=10). Het kan zijn dat iets wat bij mij niet werkt, bij jou wel enorm succesvol is (of andersom). Maar toch wil ik graag mijn bevindingen delen ter lering en vermaak.

Avocado op stok versus avocado laten broeien in een vochtig papiertje

Over het kweken van de avocadoplant zijn de meningen sterk verdeeld. Ongeveer de helft dipt de pit met zijn kontje in het water. Hiervoor prikken ze twee sateprikkers in de pit en hangen ze de pit met de bibs in een (jam-)potje met water. De andere helft doet het heel anders. Zij verpakken de pit in een vochtig keukenpapiertje. Deze doen ze in een afsluitbaar plasticzakje en dit zakje doen ze in een plastic doosje met een deksel. Je kunt je wel voorstellen dat het dan lekker gaat broeien en zo zou de avocadopit eerder ontkiemen. Volg je me nog? Ik laat het verderop met een paar foto’s zien! Bij beide aanpakken zegt men: zorg elke week voor vers water!

De verzorging van een avocadopit

Team satéstokje: Check elke dag of de bibs van de pit nog voldoende in het water staat en geef eventueel een klein beetje lauw water bij. Geef daarnaast de plant elke week schoon (lauw) water.

Team papiertje: Check elke week of het doekje nog vochtig is en maak het eventueel wat vochtiger. Verwissel het papiertje af en toe.

Dit is een avocadopit die aan het ontkiemen is omdat deze in een vochtig papiertje (in een afgesloten bakje) heeft kunnen broeien op de vensterbank.

Tot slot heb ik alle avocado’s achter een raam op het zuiden gezet zodat de pitten lekker veel (in)direct zon vangen. In totaal heb ik het ongeveer twintig weken liefde gegeven om daarna de conclusie te trekken dat het wel (of niet) gelukt was. Sommige avocadopitten schoten al na vijf weken wortel.

Omdat ik beide aanpakken wilde testen heb ik vijf avocado’s op stok gezet en vijf ingepakt. Een enkeling gelooft niet in beide theorieën en plant de pit meteen met de bibs in de aarde. ‘Want zo gaat het in de natuur ook.’ Omdat ik deze tip later kreeg, heb ik deze aanpak niet getest. Hieronder laat ik je beide aanpakken zien: foto 1 & 2 laten ‘team papiertje’ zien en foto 3 is een voorbeeld van ‘team satéstokje’.

De aanpak om een avocadoplant te laten groeien. Het enige wat je nodig hebt is keukenpapier, een hersluitbaar plasticzakje en een bakje met deksel.
De aanpak om een avocadoplant te laten groeien. Het enige wat je nodig hebt is keukenpapier, een hersluitbaar plasticzakje en een bakje met deksel
Een aanpak om een avocadoplant te laten groeien is op een potje met water. Je gebruikt hiervoor stokjes om de pit een stukje in het water te hangen.

Voor je begint: haal eerst het velletje eraf

Over het begintraject van kweken waren mijn ecovrienden unaniem: voor je uberhaupt begint week je de pit minimaal 48 uur in water zodat je het bruine schilletje er makkelijk af kan peuteren. Dus pas met een lichtbruine pit zonder velletje ga je in de weer met natte doekjes en/of satéprikkers.

Voordat je een avocadopit probeert te ontkiemen, moet je de pit weken zodat het bruine velletje makkelijker loslaat.

‘Biologische avocadopitten groeien beter’

Ook dit werd vaker gezegd en dus was ik nieuwsgierig naar het succes van biologische pitten. Dus de helft van mijn pitten komt van een biologische avocado en de andere helft komt van een gewone avocado. En om de test compleet te maken heb ik de biologische pitten ook verdeeld: drie op stok en twee werden ingepakt.

AVOCADO-TEST: Wat is de uitslag?

Het kan aan mijn groene vingers gelegen hebben, want ik ken ook de succesverhalen, maar mijn ervaring met de avocadopitten op een stokje is niet zo positief. Alle vijf de avocadopitten op een stokje zijn namelijk niet uitgekomen. Je leest het goed: nul succes. De avocadopitten in het vochtige papiertje hebben het veel beter gedaan. Daarvan zijn er vier uitgekomen. De drie pitten die het snelste ontkiemden en daarna ook sneller groeiden waren niet-biologisch. Sorry jongens…niet de meest duurzame boodschap, maar wel de waarheid. Slechts één biologische pit is ontkiemd en een plant geworden, maar deze groeit beduidend minder hard dan zijn oudere broers en zussen.

Volgende fase: avocadoplant verpotten?

Dit is het begin van het ontstaan van mijn avocadoplant. Nu de wortel is uitgekomen, zet ik de plant pas op water.

De ontkiemde pitten heb ik uiteindelijk wel met satéprikkers op water gezet. Op advies van mijn plantenexperts op Instagram heb ik het proces met het doekje pas gestaakt toen de wortels zo’n drie centimeter lang waren. Dat was het moment om de satéprikkers uit de kast te trekken en de pitten met wortel op water te zetten. Dan begint het eerder omschreven proces opnieuw: elke dag water (bij) geven om die bibs nat te houden en elke week water verversen. Dit doe je totdat de bladeren geel worden, want dat is het teken dat de plant meer voeding nodig heeft en dat je de pit in de aarde kunt zetten.

Duurzamer kiezen: kies voor avocado uit Spanje

Wil je aan de slag met een avocadopit, dan is mijn ervaring dat een niet-biologische pit dus beter groeit dan een biologische pit. Als je mijn testuitslagen serieus neemt, dan is het verder dus cruciaal om voor de tactiek met het natte doekje te gaan. Wil je toch graag duurzamer kiezen: kijk dan vooral naar de herkomst van je avocado. Mijn avocado’s komen bij voorkeur uit Spanje, deze hebben een minder lange weg afgelegd. En bewaar je avocado’s goed, zeker als ze aangebroken zijn. Ik gebruik hiervoor een speciale zero-waste wrap. Ook kun je tuinaarde en potgrond duurzamer kiezen: bijvoorbeeld biologisch of uit eigen compost van een wormenhotel.

Een leuke zero-waste wrap speciaal voor groente en fruit. Elke wrap heeft een unieke vorm, namelijk de vorm van het stuk groente of fruit. Zo sluit de wrap perfect op de avocadvorm en blijft de avocado langer goed en dat leidt tot minder verspilling.
Een vegan avocadodip.

Samenvattend: mijn stappenplan om avocadoplantje te laten groeien

 • Koop een avocado bij voorkeur uit Europa in verband met duurzaamheid, bewaar ‘m goed om verspilling te voorkomen, eet ‘m op tijd op en geniet ervan.
 • Leg de pit minimaal 48 uur in water zodat je daarna het bruine velletje eraf kan peuteren.
 • Pak de pit in met vochtig keuken- of wc-papier.
 • Doe het in een plastic afsluitbaar zakje.
 • Doe het zakje in een plastic afsluitbaar bakje.
 • Zet het op een warme plek, bijvoorbeeld in de vensterbank waar zon komt.
 • Bevochtig het papiertje elke week opnieuw en vervang soms het papiertje.
 • Binnen enkele weken tot maanden zal de pit ontkiemen.
 • Als de wortel ongeveer drie centimeter is, zet je de pit met satéprikkers in een potje met water in de zon.
 • Geef het avocadoplantje om de paar dagen wat (lauw) water.
 • Ververs het water elke week.
 • Worden de bladeren geel: doe de avocadoplant dan in een potje met (biologische) aarde. Ik denk dat de plant op foto drie toe is aan een pot met aarde.
Dit zijn de avocadopitten die uiteindelijk een avocadoplant zijn geworden.

Meer weten over mijn beginnende planten hobby en mijn zoektocht naar een groener leven? Volg mijn avonturen op Instagram:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s