VLIERBRLOESEM RECEPT: De lekkerste siroop en cocktails maak je zo

Vlierbloesemsiroop maken en de bloemen zelf plukken is een ontzettend leuke activiteit in juni. Kinderen vinden wildplukken ook fantastisch. Ik deel mijn vlierbloesemsiroop recept.

Kidstip: wildplukken en zelfplukken is een fantastisch uitje

Rijkhalzend kijken mijn zoontje en ik uit naar juni. Want dat is dé maand om vlierbloesem te plukken en om siroop te maken. De limo is een hit bij alle kinderen én ouders. Want met een vleugje prosecco maak je de lekkerste zomerse cocktails. Ik deel je mijn recept en aanpak. En ja, het recept voor die zomerse cocktail schrijf ik hieronder ook uit voor je ;).

Bewust opvoeden: met kinderen wildplukken

Wildplukken kun je in heel Nederland doen, niet alleen vlierbloesem ook allerlei vruchten en kruiden kun je in het wild vinden als je maar weet waar je zijn moet.

Sinds ik ben begonnen met mijn zoektocht naar een groener leven, brengen wij meer tijd door in de natuur. En ook wildplukken heeft al een aantal keer op het programma gestaan. In juni plukken we vlierbloesem in de buurt en in augustus vlierbessen en bramen.

Onze wildpluk-avonturen stellen echt weinig voor als je de wildplukkaart van Nederland bekijkt of het fantastische Instagram-account van Homemade with Green volgt. Er is nog zoveel meer te vinden in onze natuur. Wist jij dit? Mijn zoon Frank (kleuter) vindt wildplukken en zelfplukken fantastisch. Hij heeft inmiddels ook zijn eigen moestuintje met kruiden, aardbeien en wat simpele groente zoals komkommer, pompoen en courgette. En elk jaar in augustus gaan we naar Olmenhorst om eigen appels en peren te plukken.

Wildplukken en vlierbloesemsiroop maken

Dit is een vlierbloesemstruik. Deze herken je aan de hoogte en aan de typische bloemen in juni en bessen in augustus.

Eind mei begint het al te kriebelen. Bij ons in de straat en in het parkje naast ons huis staan meerdere vlierstruiken. Je weet dat het bijna zover is als de struiken groene knopjes krijgen. Enkele weken later (begin juni) zie je de eerste witte bloemen verschijnen. Dit noem je schermen. Je herkent de grote, hoge struiken dus aan de opvallende witte bloemen. Bekijk voor je gaat plukken goed foto’s op internet (Google image of in deze blogpost) zodat je scherp hebt hoe de bloem eruitziet, want in Nederland heb je meer soorten witte bloemen en de meesten zijn niet eetbaar en soms zelfs giftig.

Op de foto rechts zie je een vlierstruik. Check hoe huge deze struik is. Onmiskenbaar toch? In augustus krijgt de struik donkerrode bijna zwarte bessen. Ook deze zijn eetbaar, hier kun je lekkere jam van maken.

Dit zijn schermen van een vlierbloesemstruik.
Dit zijn schermen van een vlierbloesemstruik.

Vlierbloesemsiroop maken

Voorbereiding treffen en belangrijke informatie voor het wildplukken

Volgens wildpluk-experts is ’s ochtends vroeg op een droge, zonnige dag het beste moment om de schermen (bloemen) te plukken. Dan is de aroma het beste. Het enige wat je nodig hebt is een schaar en een linnentas. Ik durf te wedden dat ook jij vlierstruiken in de omgeving hebt. Ze staan zelfs langs de snelweg. Zodra je ze ontdekt hebt, zie je ze echt overal is mijn ervaring. Kun je het toch niet vinden? Dan biedt de wildplukkaart of een oproep in een lokale Facebook-groep uitkomst. Kies mooie witte, schone bloemen uit die goed in bloei staan. Verder nog een belangrijke tip: knip de schermen niet te laag omdat je dan het risico loopt dat honden eroverheen hebben gepiest ;).

Ik krijg vaak de vraag: hoeveel heb je nodig? Dat hangt natuurlijk af van de hoeveelheid siroop dat je wil maken. Ik raad aan om de eerste keer minimaal twintig tot dertig goede schermen te kiezen.

En last but not least: zorg dat je voldoende flessen in huis hebt. Deze moet je grondig reinigen, dat leg ik zo uit. Het mooiste zijn natuurlijk glazen limonadeflessen met een beugelsluiting, maar ook wijnflessen met een goede dop of grote glazen potten waar pindakaas of appelmoes in gezeten heeft zijn in het uiterste geval ook geschikt (mits goed gereinigd).

De eerste stap is om alle schermen in een grote pan met water te doen. Je kunt dan al citroen en een stokje kaneel erbij doen zodat de smaak al lekker intrekt.

Ingrediënten

 • Circa 20 tot 30 schermen (in circa 2 liter water)
 • 2 (biologische) citroenen in plakken gesneden
 • 1 kilo suiker
 • (Kraan)water
 • 20 gram citroenzuur per liter (= om lang houdbaar te houden en voor smaak, te koop bij Turkse winkel)

Bereiding vlierbloesemsiroop

 • Pluk ’s morgens de bloemschermen. Bij thuiskomst knip je de bloemetjes van de stelen. Schud de bloemen eventueel licht uit om vuil te verwijderen, maar maak ze niet schoon met water (dan verliest het smaak).
 • Doe de schermen in een grote pan of emmer. Doe er dan water bij totdat de bloesem precies onder water staat. De bloesem heeft de neiging om te gaan drijven. Leg er eventueel iets zwaars op, zoals een bord. Op die manier blijven alle bloemen onder water staan.
 • Zet de pan of de emmer 24 uur weg.
 • Giet de inhoud van de pan na 24 uur door een zeef. Gooi de bloemen weg. En giet het water dan nog een keer door een theedoek of een hydrofielen doek om het echt goed helder te krijgen.
 • Doe circa twee liter van dit bloemenwater in een pan, snij de citroen in stukjes en doe deze erbij, voeg 1 kilo suiker toe. Eventueel kun je ook munt, aardbeien, rozenblaadjes, kaneel, gember en andere kruiden toevoegen om siroop met een twist te maken. Mijn advies is: begin eerst met een goede basic vlierbloesemsiroop. Is het geslaagd? Maak dan eventueel nog een batch met een twist.
 • Verwarm het mengsel. Zorg dat het niet kookt, want anders verliest het smaak. Blijf roeren zodat de suiker goed oplost. Doe in deze fase ook citroenzuur erbij en blijf roeren.
 • Reinig de flessen en zet deze klaar. Lees hieronder hoe je de flessen reinigt.
 • Giet de hete siroop met een trechter in de flessen en sluit ze direct af. Laat ze afkoelen. Heb je geen trechter? Je kunt zelf een trechter maken door de onderkant van een plastic frisdrankfles te knippen.
 • Bewaar de flessen siroop in de koelkast. Het is heel normaal als je bezinksel ziet op de bodem van de fles, dit is stuifmeel uit de bloemetjes.
Hier laat ik je het proces van vlierbloesemsiroop maken zien. Je begint met een pan met schermen een dag te laten staan.
Na een dag Is het tijd om het sap van de bloemen te scheiden.
Het water met aroma van vlierbloesem wordt uiteindelijk aan de kook gebracht met flink wat suiker en eventueel aanvullende specerijen.

Flessen steriliseren

De eerste keer raakte ik redelijk degemotiveerd toen ik las dat ik ook nog flessen moest steriliseren. Ook dat nog! Maar als je een vaatwasser en oven hebt, dan is het dus super eenvoudig heb ik geleerd. Doe de flessen eerst in de vaatwasser. Verwarm daarna de oven op 160 graden en leg de flessen erin. Haal de flessen na 15 minuten eruit (ovenwanten aan!) en laat het op een schone theedoek afkoelen. Deksels en rubberen ringen dompel je even onder in een bakje met kokend water. Gebruik je wijnflessen? Verwijder dan dat plastic-dingetje dat vaak in de dop zit! Je moet de flessen binnen een uur vullen zeggen kookexperts, daarna moet je het proces van steriliseren weer opnieuw doen.

Als je vlierbloesemsiroop gaat maken moet je ervoor zorgen dat je genoeg glazen flessen in huis hebt. Deze moet je wel eerst steriliseren.
Het steriliseren van flessen is best makkelijk als je een vaatwasser en een oven hebt.
Het resultaat na een dag is heel veel flessen vlierbloesemsiroop.

Vlierbloesem-cocktail

Save the best for last :)! Je kunt de siroop ook gebruiken om superlekkere zomercocktails te maken. Mijn favoriet is de cocktail met de naam Hugo:

 1. 120 ml koude prosecco (dat is net iets minder dan een normaal glas wijn)
 2. 30 ml (1 shotglaasje) Spa rood
 3. 30 ml (1 shotglaasje) vlierbloesemsiroop
 4. 1 schijf limoen
 5. Een paar takjes munt
 6. Paar blokjes ijs

David, mijn man, is ook gek op een Gin Tonic met een scheut vlierbloesemsiroop.

Enjoy!

Vlierbloesemsiroop met wat munt is een heel gezellig drankje tijdens een zomerse picknick.

Vlierbloesem receptentips of wildpluktips?

Heb je een leuke vlierbloesemtip? Hoe maak jij de lekkerste siroop of cocktails met vlierbloesem? Of heb je nog een andere spannende receptentip? Stuur mij dan een e-mail of DM op Instagram: @thegreenlist.nl. Ook voor leuke wild- en zelfplukideetjes kun je me daarop bereiken!

Volg mijn zoektocht naar een groener leven ook op Instagram en bekijk de vlog over vlierbloesem plukken (kijktijd: minder dan 2 minuten):

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s