OPROEP AAN NEDERLAND: Geniet van Summer of love, maar consumeer met mate

Dit artikel is ook gepubliceerd op kanalen van Het Goed kringloopwarenhuizen

Minder coronabesmettingen betekent minder maatregelen. En dat biedt perspectief. Maar betekent ook dat we weer mogen doen en consumeren. Als columnist van Het Goed deed ik daarom een oproep aan alle duizenden lezers van hun nieuwsbrief: Geniet van the summer of love, maar consumeer nieuwe spullen met mate. Wij kringloopfans kunnen het goede voorbeeld geven en anderen inspireren.’

Shocking: de Nederlandse World Overshoot Day is al (lang) geweest

Minder nieuwe spullen kopen, meer hergebruiken. Kortom minder afval produceren. En dat allemaal met als ultiem doel: je footprint verkleinen en minder grondstoffen gebruiken. Het is nodig! Het is een feit dat de Nederlandse Earth Overshoot Day al op 27 april was. Je leest het goed: deze dag ligt al achter ons! Voor wie deze dag nog niet kent: op de verjaardag van onze koning hadden wij Nederlanders alle grondstoffen verbruikt die de aarde ons in een jaar kan geven.

Een leven zonder afval is bijna onmogelijk. Maar je kunt al grote stappen maken met een duurzamer leven door meer tweedehands te kopen en spullen die je niet meer gebruikt te verkopen, weg te geven of in te brengen bij een kringloopwinkel.

Met andere woorden: als iedereen op deze wereld zou leven als een gemiddelde Nederlander, dan hebben we meer dan drie aardes per jaar nodig. En de grootste boosdoener is de consumptie van spullen. En dan met name de productie van spullen (de grondstoffen en energie die nodig zijn) en het vervoer van die spullen draagt vooral bij aan onze grote footprint (veel meer dan verpakkingen)*.

Spread the word: influence je omgeving

Minimaal twee keer per jaar ruim ik het hele huis op en zorg ik ervoor dat ongebruikte Marie Kondo wijze op.  Spullen worden dan verkocht, weggegeven of ingebracht bij de kringloopwinkel.

Dus ook al is je keuken nog geen verpakkingsvrij Instagramplaatje met opgepoetste wekpotten en ook al is je badkamer nog geen plasticvrije spa-beleving: door hergebruik van spullen te cultiveren kun je een enorme (misschien wel de grootste?) bijdrage leveren aan een zero-waste lifestyle. En dat verhaal blijft naar mijn mening te vaak onderbelicht. En omdat je dit artikel zeer waarschijnlijk leest omdat je geïntegreerd bent in kringloopwinkels, heb ik een oproep aan jou. Spread the word en inspireer anderen!

Laat je omgeving je mooiste kringloopvondsten zien (en vertel ze de prijs, daar zijn Nederlanders gevoelig voor), geef ze een tweedehands cadeau voor hun verjaardag, sleur ze mee naar Het Goed (het mag immers weer), vertel ze wat je voelde nadat je je huis opgeruimd had en weer een lading spullen kon aanbieden aan een kringloopwinkel. Vertel ze straks hoe fantastisch de feestdagen waren met al die bijzondere kringloopvondsten onder de boom. Vertel ze aan het einde van het jaar hoeveel je uitspaart met jouw zero-waste lifestyle. Door jou, nee mét jou, kunnen we een beweging op gang brengen. En daarom wil ik je vragen om komende tijd nog meer in je kringloop-hobby te investeren.

Ga nóg vaker naar de kringloopwinkel: goed voor de aarde én je portemonnee

Uit eigen ervaring weet ik hoe makkelijk en vooral leuk het is om hergebruiken te cultiveren. In 2020 ging ik een persoonlijke uitdaging aan: een heel jaar geen nieuwe spullen kopen. Dat wilde ik proberen. En deze uitdaging bracht mij regelmatig in tweedehands winkels en prachtige kringloopwarenhuizen zoals Het Goed. En natuurlijk heb ik mijn challenge soms ook vervloekt als ik niet direct kon vinden wat ik zocht. Ik heb weken gezocht naar specifieke Zweedse boekenplankjes, terwijl de IKEA bij mij om de hoek zit. En ook had mijn man wat bijzonder keukengerei op zijn wensenlijstje staan dat we nog steeds niet hebben gevonden (en blijkbaar ook niet echt nodig hebben). Maar het meeste (en je kunt het zo gek niet bedenken) vond ik probleemloos in de kringloopwinkel. Een appelboor, een kaasfondue-pan voor pakjesavond, zomerkleding, tuingereedschap, Sinterklaas- en kerstcadeaus, accessoires voor de herinrichting van ons interieur. Kortom, ik heb niets hoeven missen terwijl ik geen (web)shop van binnen heb gezien. Ik kan concluderen: het was een goed jaar voor het verkleinen van mijn footprint én mijn portemonnee. Niet voor niets wil ik deze lifestyle blijven doortrekken.

Een prachtig kringloopwarenhuis van Het Goed.
Een foto van en bij Het Goed.

Ga de uitdaging met jezelf aan: overweeg een buy nothing new summer

Hoewel ik begrijp dat een niks-nieuws jaar voor veel mensen iets teveel van het goede is, kan ik een niks-nieuw periode wel iedereen aanbevelen. Geen maand, dat is tekort en te makkelijk. Mijn ervaring is dat je hier geen blijvende verandering bij jezelf teweeg brengt. Ik denk dan meer aan ‘drie maanden geen nieuwe spullen kopen’. Dwing jezelf deze zomer om nóg vaker naar de kringloopwinkel te rijden als je iets mist. En omarm ‘slow shopping’: de zoektocht naar dat ene unieke item in plaats van de korte voldoening van de nieuwe aankoop. Durf jij het aan deze zomer.

Speelgoed en kleding vind ik zo makkelijk om tweedehands te kopen. Ik heb hierdoor veel leukere, unieke spullen en  ik bespaar hiermee veel geld. Frank kreeg voor zijn zesde verjaardag deze Kidizoom camera.

Op de foto: het tweedehands verjaardagscadeau van mijn zoon Frank en mijn nieuwe tweedehands schoenen, gevonden voor een paar piek in de kringloopwinkel.

Kleding vind ik bij voorkeur in de kringloopwinkel. Het is even goed zoeken, maar dan vind je wel de mooiste spullen voor heel weinig geld. Ik vind dit een mooie bespaartip.

Maak van afval het verboden woord

Wat voor jou onbruikbaar is, kan voor een ander nog een fantastisch item zijn. Misschien ben jij op een oud meubel helemaal uitgekeken, voor een ander is dit het perfecte upcycling project. Oud bestek en servies is voor een student een redding om de eerste maand op kamers door te komen en oud speelgoed kan voor een gezin dat het niet zo breed heeft een verjaardag een gouden randje geven. Gooi daarom nooit spullen zomaar weg. Wat voor jou geen waarde meer heeft, kan voor de ander juist een schat te zijn. Uiteraard kun je ook proberen om het zelf eerst tweedehands te verkopen. Heb je hier geen zin in of brengt het daar niets op? Breng het dan naar een kringloopwinkel of schenk het aan een goed doel. Een ander zal je dankbaar zijn. En de aarde ook, want door jouw oude spullen te laten hergebruiken wordt voorkomen dat een ander nieuwe grondstoffen aanboort.

Laat die Summer of Love dus maar komen. Ik ben er klaar voor! Jij ook? Wellicht treffen we elkaar deze zomer dan wel bij een kringloopwinkel van Het Goed 😉.

Meer weten over mijn buy nothing new lifestyle? Volg mijn zoektocht naar een groener leven op Instagram! En bekijk bijvoorbeeld mijn nieuwe interieur met (je raadt het al) hergebruikte spullen:

*Bron: De Verborgen Impact, Babette Porcelijn & Stichting Klimaatgesprekken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s