SIMPEL VEGA(N): Traditioneel Indonesische rendang met jackfruit

Voorbereiding 15 minuten / bereiding 90 minuten

Vegan rendang volgens traditioneel Indonesisch familierecept

Dit is (trust me) de lekkerste rendang ooit en bovendien een vegan recept. Mijn man, David, is kwart Indisch en ik ben zowel als een blok voor hém als zijn rendang gevallen. Omdat ik plantaardig(er) wil eten, opende hij speciaal voor mij zijn traditioneel Indische kookboek voor dit fantastische Indonesische gerecht. Alleen dit keer verving hij het vlees voor jackfruit en dat was een hit! En daarom deel ik zijn familierecept: traditionele rendang met jackfruit!

Op zoek naar lekkere en makkelijke plantaardige recepten

David was medium enthousiast over mijn besluit dat ik onze duurzame lifestyle ook verder wilde doortrekken in ons dieet. Flexitariër waren we al geworden, maar ik wilde nog een stapje verder gaan. Inmiddels koken wij standaard thuis vegetarisch en ook steeds vaker vervangen we zuivelproducten en komt het dus voor dat er dagen zijn dat we helemaal vega(n) eten. Dit onderzoek naar een plantaardig(er) dieet brengt ons dus vaker in de keuken en daarom gaan we op zoek naar lekkere en makkelijke recepten waar we beiden happy van worden.

Vegetarische gerechten: deze Indonesische rendang is gemaakt van jackfruit in plaats van rundvlees, maar verder wel volgens traditioneel recept. Echt een geweldige maaltijd, zo lekker!

Jackfruit is de perfecte vleesvervanger voor stoofgerechten!

Dat is onze conclusie na dit experiment. Jackfruit heeft weinig smaak, maar de textuur is perfect en het neemt smaken perfect op. Ik durf wel te zeggen dat deze vegan rendang met jackfruit in ons favorieten lijstje staat. David maakt dit traditionele Indonesische familierecept als jaren, alleen nu dus met jackfruit.

Hieronder tref je het recept aan voor circa 4 personen:

Ingrediënten:

  • Neutrale olie (zonnebloem of arachide)
  • 3 uien fijn gehakt
  • 2 blikken jackfruit gespoeld en uitgelekt
  • 4 djeroek poeroet blaadjes (limoenblad)
  • 4 salam blaadjes (Indische laurier)
  • 2 stengels citroengras (snij de zachte bovenkant eraf)
  • 1 blik kokosmelk*
  • 1/2 blok santen
  • 1 bouillonblokje (2x maggi)
  • Kokosrasp (optioneel)
  • Platte peterselie (optioneel)
  • Serveren met rijst of in een bao bun
Het Indonesische kookboek waar mijn man bij zweert. Tegenwoordig vervangen we het vlees voor jackfruit of tofu.

*Gebruik altijd de vetste kokosmelk. Als deze niet beschikbaar is, kun je de kokosmelk aanvullen met kokoscrème of santen (voeg dit vlak voor het opdienen toe).

Wij maken boemboes vaak zelf omdat wij alle aziatische specerijen invriezen. Zo hebben we het altijd bij de hand.

Boemboe zelf maken:

(Optioneel, kan ook vervangen worden door kant-en-klare boemboe)

  • 1 ui
  • 3 cm geschilde gemberwortel
  • 3 cm geschilde laoswortel
  • 3 cm geschilde kurkumawortel
  • 3 teentjes knoflook (hart eruit snijden)
  • 1 rawit peper (of minder/meer naar smaak)*

*(Chili)pepers variëren enorm in pittigheid, ga af op eigen smaak.

Bereidingswijze vegan rendang met jackfruit

In het geval je de boemboe zelf maakt, dan is het belangrijk om met deze stap te beginnen: Gooi alle ingrediënten voor de boemboe in een keukenmachine, staafmixer of blender en pureer het tot een pasta. Gebruik eventueel wat water en olie om ervoor te zorgen dat het goed ‘blend’

“Bewaar Aziatische kruiden (zoals laos, gemberwortel, kurkuma, rawitpeper) in de vriezer. Zo heb je het altijd binnen handbereik.”

Tip van David

Rendang maken:

  • Verhit olie in de pan (medium / hoog vuur)
  • Fruit de uien
  • Fruit de boemboe totdat je de kruiden ruikt
  • Voeg de jackfruit toe en bak 2 minuutjes mee
  • Voeg een blik kokosmelk toe (laag vuur)
  • Kneus de citroengras en voeg toe
  • Voeg de salam blad en djeroek poeroet blaadjes toe
  • Voeg 2 maggiblokjes toe
  • Laat minimaal 90 minuten pruttelen totdat de rendang de juiste dikte heeft. Gebruik de deksel van de pan om meer of minder water te laten ontsnappen (half erop, bijna dicht, helemaal dicht)
  • Je kunt het ook op een slow cooking manier maken. Dit is nog beter en lekkerder, maar duurt wel langer. Wil je dit proberen? Bereid de rendang dan eerst in een pan die ook geschikt is voor de oven. In plaats van dat je het 90 minuten laat pruttelen op het vuur, zet je het op een lage temperatuur in de oven om te stoven (100 – 180 graden). Hoe minder heet hoe beter, maar hoe langer het stoven duurt natuurlijk. Hou rekening met 4 uur op 100 graden. Voordeel van oven is dat je veilig iets anders kan gaan doen ondertussen
  • Een kwartier voor opdienen; voeg de santen toe en zet op het laagste (!!) vuur. Let op: Als je santen te hard verhit gaat het naar zeep smaken
  • Laat de santen helemaal smelten in het gerecht en dien op
  • Serveer het met rijst of als beleg op een bun. Garneer de rendang met kokosrasp en platte peterselie

Notities:

  • Tip: Bewaar citroengras, laos, gember, kurkumawortel, rawitpepers in de vriezer. Wij hebben een Aziatische lade in de vriezer. Spoel diepgevroren ingrediënten met water om ze licht te ontdooien.

Meer duurzame (recepten)tips ontvangen? Volg mijn zoektocht naar een groener leven ook op Instagram:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s