UTRECHT MET KIDS: een stad met veel gezichten

Utrecht is de perfecte bestemming voor een citytrip. Een mooie locatie is Fort aan de Klop. Hier kun je genieten van de natuur van Utrecht en ben je in de buurt van de stad.

Gastblog door Hananja Riddersma van letsgrowgreen.nl

De buzz van de stad en tegelijk heel veel groene plekken waar je de rust en ruimte kunt opzoeken. Utrecht heeft alles. En daarom is het ook een perfecte vakantiebestemming voor gezinnen met kinderen. Gastblogger Hananja deelt haar tips voor een weekendje weg in deze prachtige provinciehoofdstad. “Ik deel graag de bijzondere kant van deze stad die veel mensen nog niet kennen”

Citytrip Utrecht: wel hierom moet je erheen

De perfecte locatie van de stad Utrecht middenin het land met een goede OV-verbinding maakt het de perfecte uitvalbasis voor een mooie citytrip. Ook met kinderen is het goed toeven in deze stad omdat je de drukte van de stad perfect kan combineren met groene, rustigere plekken waar volop gespeeld kan worden.

Utrecht is de perfecte uitvalbasis voor een citytrip en uitje met het hele gezin. De gezelligheid van een oude stad combineren met prachtige natuur in de omgeving.

Utrecht heeft een fantastische oude binnenstad die je niet mag missen, maar de stad en de directe omgeving hebben zoveel meer dan dat. Wist je bijvoorbeeld dat Utrecht ook wel het VenetiΓ« van Nederland wordt genoemd vanwege de mooie grachten en alle terrassen aan het water? Dat is dus een van de redenen waarom ik verliefd ben op deze stad.

Bijzondere slaapplekken in Utrecht

Je kunt natuurlijk kiezen voor een dagje, maar eigenlijk zou ik er gelijk een nachtje weg bij boeken. Utrecht heeft zoveel leuke activiteiten en slaapplekken te bieden, dat je echt iets mist als je je beperkt tot het bekende rondje langs de grachten en de Domtoren. Ik ligt graag een aantal slaapplekjes uit:

 • Fort aan de Klop: Aan de rand van Utrecht ligt dit prachtige fort verscholen tussen het groen. Dit is mijn favoriete slaapplek: dichtbij het centrum, maar middenin in het groen. Het fort is echt in gebruik geweest, wat nog heel goed te zien is. Op deze mooie plek zijn vakantiewoningen en groepsaccommodatis en regelmatig verhuren ze kampeerplaatsen (er is plek voor 25 tenten). Je kunt hier ook heerlijk lunchen, terwijl de kinderen op het terrein rondstruinen of spelen in het speeltuintje. Het Fort ligt aan de Vecht. Een prachtige rivier om langs te fietsen of te wandelen. De ene kant gaat richting de stad, de andere kant loopt langs schattige dorpjes en mooie landhuizen met kastelen.
 • Toch meer zin in de buzz van de stad? Dan is het een leuk idee om met de kinderen te slapen in een Nijntjekamer van het Stayokay hotel. Dit hotel zit op het Neude, centraler dan dit wordt het niet.
 • Mocht je zin hebben om te slapen in de stad, ga dan zeker voor een plekje in het bruisende Lombok. Deze hippe buurt is continu in ontwikkeling en er zijn veel leuke plekjes te vinden en ga logeren bij B&B Muntzicht. Op dit heerlijke plekje loop je via schattige bruggetjes en veel groen door een buurt vol diversiteit.
 • Ook aan de oostkant van de stad zijn veel leuke slaapplekjes te vinden. Bijvoorbeeld bij deze B&B in Wittevrouwen: vanuit hier zijn veel leuke plekjes te vinden zoals je hieronder kunt lezen.

Uittips: leuk om te doen in Utrecht stad

Utrecht staat bekend om de mooie grachten. Je kunt heerlijk borrelen en eten aan het water maar ook op het water zijn en een boot huren.

Of je er nu voor kiest om in de stad of aan de rand van de stad te slapen: je kunt een bezoekje aan deze prachtige oude stad zeker niet overslaan!

 • Als je in het voorjaar gaat slenteren door Utrecht, vergeet dan vooral niet op de vissenbel te drukken bij de sluis. Vissen zwemmen ieder voorjaar vanaf de Vecht door Utrecht op zoek naar een plekje om eitjes te leggen. Soms moeten ze lang wachten bij de sluis. Zie je vissen door de camera? Druk dan op de bel om een seintje te geven aan de sluiswachter. Bij veel vissen doet hij de sluis open! De vissen zijn er natuurlijk niet altijd, dus dat is bij ons soms een teleurstelling geweest, maar ook zonder de bel is het natuurlijk reuze spannend dat de vissen zover zwemmen om zichzelf voort te planten!
Als je in Utrecht bent met kinderen vergeet dan niet op de vissenbel te drukken. Dit is top entertainment voor jong en oud.
 • Zelf daarna ook zin om vanaf het water Utrecht te zien? Kies er dan voor om een sloep of kano te huren en de grachten rond te varen. Er zitten aan de gracht heel veel plekjes waar je dit kan doen, zoals Kanoverhuur Utrecht.
Restaurant Roost heeft een prachtig terras en zit op een perfecte plek: dichtbij alle leuke plekken van het centrum van Utrecht, zoals ook de Domtoren.

 • Moe van het wandelen of op het water zijn? Plof dan in het gras of op het terras van Roost. Een fijne plek met een heerlijke kaart. Kijk in de buitenkeuken hoe alle gerechten gemaakt worden.
  • Bij Roost zit je ook gelijk aan het begin van het centrum vol steegjes en oude gebouwen zoals de grootste en bekendste toren van Utrecht; de Domtoren. Op dit moment wordt deze gerestaureerd en kan je deze dus helaas niet beklimmen om uit te kijken over de stad. Maar alleen al er onderdoor lopen en bij de kerk staan vol geschiedenis, is echt de moeite waard! Dat vinden natuurlijk meer mensen, dus hier zit je ook op een toeristische plek.
  • Het is soms even wachten, maar wij vinden het echt de moeite waard; in de rij staan voor een ijsje van de Italiaanse Ijssalon Il Mulino. Deze ijswinkel heeft al heel wat prijzen in de wacht gesleept. Eet je ijsje lekker op bij de trappen aan de gracht, terwijl je kijkt naar de sluisjes en de boten die binnen komen varen. Welk kind zegt hier nou nee tegen?
  • Maar vergeet ook vooral niet de Amsterdamsestraatweg vol culturele winkeltjes. Het kan hier soms iets meer zoeken zijn waar de leuke plekjes te vinden zijn omdat deze lange straat wat druk en vol kan overkomen. Maar als je van vintage en lokaal houdt, zijn er met name halfverwege veel leuke winkeltjes. Pak de bus of loop en kijk bijvoorbeeld eens bij Deugniet, mijn lievelingskledingwinkel voor tweedehands kinder- en dameskleding, of bij Winkel vol winkeltjes, die er schuin tegenover zit. Je kunt hier maar beter vooraf bedenken hoeveel je uit wil geven. Want alle lokale producten zijn heel tof! Ik koop hier graag originele cadeautjes of kaarten.
  • Drink bijvoorbeeld in Lombok een lekker koffie met een heerlijk taartje bij Koffie en ik of loop door de Kanaalstraat en vindt winkeltjes uit verschillende windstreken. Kijk bijvoorbeeld eens bij Persepolis en haal daar heerlijke borrelhapjes voor een picknick aan het water. Een winkel zonder website, maar als je nieuwe dingen wil ontdekken zeker de moeite waard!  
  • Heb je jonge kinderen? Zij kunnen heerlijk spelen in het Molenpark. Er is een klein speeltuintje en een paar dieren. Hou vooral de agenda goed in de gaten, want er zijn hier vaak leuke festivals te beleven. Meer zin in een wandeling?
  • Loop langs het kanaal naar Soia, het stadsstrand van Utrecht, waar kinderen heerlijk kunnen spelen en je uitkijkt op het Amsterdam Rijnkanaal. Voor de vegans onder ons; ze hebben hier een heerlijke kaart! Maar ook voor vleesliefhebbers staat er genoeg op het menu. 
  • Op zaterdag is het leuk om langs de bloemenmarkt te lopen. Een plekje waar het voor kinderen en volwassenen heel leuk is om te kijken! 
  • Zijn je kinderen daarna toe aan spelen? Midden in de stad is ook een hele leuke speeltuin. Als je het niet weet, loop je het zo voorbij, maar bij de kleine Dom kan je eindeloos spelen.
  • Daar achter ligt ook de Voorstraat vol duurzame initiatieven; tweedehands winkeltjes en duurzame winkels en tentjes, Bijvoorbeeld SecondSas.
  • Regen? Ook zijn in Utrecht hele leuke musea te vinden die heel leuk zijn om met kinderen naartoe te gaan zoals het Spoorwegmuseum en Museum Speelklok over draaiorgels. Maar ook het Nijntjemuseum voor de allerkleinsten is echt een hit, zeker met slecht weer.

  Utrecht: genieten van de natuur

  De omgeving van Utrecht staat ook bekend om de prachtige natuur, neem de Vecht richting Maarssen en Breukelen met prachtige landhuizen uit oude tijden. Of de Utrechtse Heuvelrug, een uniek stuk natuur zoals je nergens anders in Nederland tegenkomt.

  • Een van mijn favoriete slaapplekjes is dus Fort aan de Klop, vooral omdat het zo fijn is om deze mooie omgeving van Maarssen en Breukelen te ontdekken. Ga wandelend of fietsend de andere kant van de Vecht op. De natuur is zo aan het water heel mooi! Ook hier kun je kiezen om vanaf het water te genieten. Huur een sup of een sloep bij Boei en vaar richting het schattige dorpjes Maarssen en Breukelen. Twee dorpjes waar de tijd nog veel meer stilstaat, mensen elkaar kennen en leuke boetiekjes te vinden zijn.
  • Houd je van het water, maar laat je je liever waren? Stap dan in Maarssen op de fietsboot, vaar een stukje mee en fiets weer terug. De haltes liggen afwisselend ver van elkaar, dus teruglopen kan wat ver zijn.  Mijn tip zou dus zijn om vooraf even goed te bedenken waar je op en af stapt want anders mis je letterlijk en figuurlijk de boot. In het weekend varen ze twee keer per dag van Maarssen naar Niewersluis.
   De natuur in de omgeving van Utrecht is prachtig. Je kunt ook mooie kastelen bezoeken zoals Kasteel de Haar en Slot Zuilen.
  Ook een wandeling, fietstocht of boottocht in de omgeving van Utrecht is een leuke tip. Vaar richting Maarssen en bekijk de prachtige oude buitenhuizen van vroeger.
  Als je met de fiets de omgeving van Utrecht gaat ontdekken, dan is de fietsboot een leuke tip.
  • Bij Bistro Belle kan je daarna genieten van een lunch of diner. Of neem een picknick mee en ga in het parkje ertegenover lekker op een kleedje zitten en naar de bootjes kijken.
  • Houd je van historie en kastelen? Ga dan Slot Zuilen of Kasteel de Haar bekijken. Beide prachtig kastelen die alleen al vanaf de buitenkant echt de moeite waard is om te bekijken. Maar waar je ook in kunt als er geen coronamaatregelen zijn. Sowieso is Utrecht de perfecte uitvalbasis voor een forten- en kastelentour, aangezien Utrecht aan de Oud Hollandse Waterlinie ligt.
  • Minder zin om echt op pad te gaan, maar te genieten van water en zand? Ga dan naar de Maarsseveense plassen. Je kunt kiezen voor een betaald plekje vol glijbanen en speeltuinen, de rustigere andere kant met wat kleinere speeltuintjes naast sauna Maarssen of onbetaald op grasveldjes rondom de plas. Die laatste zijn niet te missen als je om de plas heenloopt en je auto parkeert bij de hoofdingang.
  • Toe aan meer natuur in Utrecht? Ga dan zeker naar de Utrechtse Heuvelrug of de Soesterduinen bij Amersfoort. Op een half uurtje rijden vind je hier een hele grote zandvlakte om heerlijk te spelen of wandelen. 

  Hananja is moeder van twee kids en schrijft op letsgrowgreen.nl over duurzaam opvoeden. Haar droom: kinderen van jongs af aan laten opgroeien met liefde voor zichzelf en de wereld om hen heen, zodat duurzaamheid in hun DNA en dat van de wereld komt.


  OP VAKANTIE IN NEDERLAND: word gastblogger en schrijf de volgende blogpost over een mooie bestemming!

  Heb je ook een ultieme tip voor een vakantie in eigen land? Of woon je op een fantastische plek? Dan nodig ik je uit om een gastblog te schrijven! In ruil hiervoor krijg je van mij een eco logeerbox van Zustainabox met allemaal leuke groene cadeautjes t.w.v. 39,95 euro om ook van huis lekker duurzaam bezig te blijven. Lijkt dit je leuk? Stuur mij dan een e-mail of DM op Instagram: @thegreenlist.nl.

  Volg het aanmeten van mijn beoogde groene lifestyle en ontdekkingstocht door Nederland op Instagram:

  Photo credits: Hananja Riddersma, MrsBrown (Pixababy), JossMitttelmeijer (Pixababy), De Fietsboot, MAKY_OREL (Pixababy), Taco van der Werf, Emmely van Mierlo en CornΓ© Clemens, ROOST.

  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Google photo

  Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  Verbinden met %s