Search
Citrytrip Utrecht met kinderen, Spoorwegmuseum

Utrecht met kinderen: dit moet je zien en doen!

Dit moet je doen met kinderen tijdens een citytrip in Utrecht! Ontdek waarom Utrecht een perfecte vakantiebestemming is voor gezinnen met kinderen. Utrecht heeft alles! En daarom is Utrecht ook easy voor gezinnen met kinderen. Lezer Hananja deelt haar tips voor een weekendje weg in deze prachtige provinciehoofdstad.

Utrecht, een kindvriendelijke citytrip

Ben je weleens in Utrecht geweest? Niet voor een dagje of voor een afspraak, maar voor een meerdaagse citytrip? Utrecht wordt ook wel het Venetië van Nederland genoemd vanwege de mooie grachten en alle terrassen aan het water. Dat is dus één van de redenen waarom ik verliefd ben op Utrecht. Deze leuke stad laat ik ook graag aan mijn kinderen zien, want deze citytripbestemming is helemaal kidsproof. Je kunt de drukte van de stad goed combineren met natuur of rustigere plekken waar gespeeld kan worden. En je komt natuurlijk met de trein, wat voor kinderen al een avontuur opzich is. Kortom, een weekendje Utrecht met kinderen is een heel goed idee! Neem jij lekker weer mee?

Kindvriendelijke hotels en slaapplekken in Utrecht

Omdat Utrecht zo centraal ligt, kiezen veel mensen het uit als dagtrip. Superleuk! Zeker blijven doen ook! Maar Utrecht is zoveel meer dan het bekende rondje langs de Domtoren. Ik neem een paar toffe kindvriendelijke hotels en slaapplekken met je door, zodat je je Utrechtervaring kunt verlengen!

  • Fort aan de Klop: aan de rand van Utrecht ligt dit prachtige fort verscholen tussen het groen. Dit is mijn favoriete slaapplek: dicht bij het centrum, maar midden in het groen. Het fort is echt in gebruik geweest, wat nog heel goed te zien is. Op deze mooie plek zijn vakantiewoningen en groepsaccommodaties en regelmatig verhuren ze kampeerplaatsen (er is plek voor 25 tenten). Je kunt er ook heerlijk lunchen, terwijl de kinderen op het terrein rondstruinen of spelen in het speeltuintje. Het fort ligt aan de Vecht. Een prachtige rivier om langs te fietsen of langs te wandelen. De ene kant gaat richting de stad, de andere kant loopt langs schattige dorpjes en mooie landhuizen met kastelen.

Utrecht met kinderen: ga slapen of lunchen bij Fort aan de Klop!

  • Toch meer zin in de drukte van de stad? Dan is het een leuk idee om met de kinderen te slapen in een Nijntjekamer van het Stayokay hotel. Dit hotel zit op het Neude, centraler dan dit wordt het niet.
  • Mocht je zin hebben om te slapen in de stad, dan is het bruisende Lombok ook een tip. Deze hippe buurt heeft bijzondere plekjes, bijvoorbeeld B&B Muntzicht. Op dit heerlijke plekje loop je via schattige bruggetjes en veel groen door een buurt waar het nooit saai is.
  • Hotels in Utrecht die ook zeker de moeite waard zijn om te checken, zijn The Hunfeld, Bunk Hotel, The Anthony en bekijk ook even Utrecht Boutique Hotels.

Leuk om te doen met kinderen in Utrecht

Of je er nu voor kiest om in de stad of aan de rand van de stad te slapen: je kunt een bezoekje aan de binnenstad natuurlijk niet overslaan. Met deze ideeën zullen de kids zich niet vervelen.

  • Als je in het voorjaar gaat slenteren door Utrecht, vergeet dan vooral niet op de vissenbel te drukken bij de sluis. Vissen zwemmen ieder voorjaar vanaf de Vecht door Utrecht op zoek naar een plekje om eitjes te leggen. Soms moeten ze lang wachten bij de sluis. Zie je vissen door de camera? Druk dan op de bel om een seintje te geven aan de sluiswachter. Bij veel vissen doet hij de sluis open! De vissen zijn er natuurlijk niet altijd, dus dat is bij ons soms een teleurstelling geweest, maar ook zonder de bel is het natuurlijk reuze spannend. Gaan ze komen?
  • Zin om Utrecht vanaf het water te zien? Huur een sloep of kano! Er zitten aan de gracht heel veel plekjes waar je dit kan doen, zoals kanoverhuur Utrecht.
  • Moe van het wandelen of op het water zijn? Plof dan in het gras of op het terras van Roost. Een fijne plek met een heerlijke kaart. Kijk in de buitenkeuken hoe alle gerechten gemaakt worden.
  • Bij Roost zit je ook gelijk aan het begin van het centrum en dus ben je dichtbij de grootste en bekendste toren van Utrecht: de Domtoren.
  • Het is soms even wachten, maar wij vinden het echt de moeite waard; in de rij staan voor een ijsje van de Italiaanse IJssalon Il Mulino. Deze ijswinkel heeft al heel wat prijzen in de wacht gesleept. Eet je ijsje lekker op bij de trappen aan de gracht, terwijl je kijkt naar de sluisjes en de boten die binnen komen varen. Welk kind zegt hier nou nee tegen?

Borrelen aan het water bij Roost & nijntjekamer in Stayokay.

  • Maar vergeet ook vooral niet de Amsterdamsestraatweg vol culturele winkeltjes. Het kan hier soms iets meer zoeken zijn waar de leuke plekjes te vinden zijn, omdat deze lange straat wat druk en vol kan overkomen. Maar als je van vintage en lokaal houdt, zijn er met name halfverwege deze straat veel leuke winkeltjes te vinden. Pak de bus of wandel erheen en kijk bijvoorbeeld eens bij Deugniet, mijn lievelingskledingwinkel voor tweedehands kinder- en dameskleding, of bij Winkel vol Winkeltjes die er schuin tegenover zit. Ik koop hier graag originele cadeautjes of kaarten.
  • Drink in Lombok een lekkere kop koffie met een heerlijk taartje bij Koffie en Ik of loop door de Kanaalstraat en vind winkeltjes uit verschillende windstreken. Kijk bijvoorbeeld eens bij Persepolis en haal daar heerlijke borrelhapjes voor een picknick aan het water. Een winkel zonder website, maar als je nieuwe dingen wilt ontdekken zeker de moeite waard!  
  • Heb je jonge kinderen? Zij kunnen heerlijk spelen in Molen de Ster. Er is hier een klein speeltuintje met wat boerderijdieren. Houd ook hun agenda goed in de gaten, want ze organiseren ook toffe festivals.
  • Loop langs het kanaal naar Soia, het stadsstrand van Utrecht, waar kinderen heerlijk kunnen spelen en je uitkijkt op het Amsterdam Rijnkanaal. Voor de vegans onder ons; ze hebben hier een heerlijke kaart! Maar ook voor vleesliefhebbers staat er genoeg op het menu. 
  • Op zaterdag is het leuk om langs de bloemenmarkt te lopen.
  • Midden in de stad vind je ook een te gekke speeltuin, de Kleine Dom. Als je het niet weet, loop je het zo voorbij.
  • Daarachter ligt ook de Voorstraat vol duurzame initiatieven; tweedehands winkeltjes en duurzame winkels en tentjes, Bijvoorbeeld Secondsas.
  • Ook zijn in Utrecht hele leuke musea te vinden die heel leuk zijn om met kinderen naartoe te gaan zoals Spoorwegmuseum en museum Speelklok over draaiorgels. Maar ook het nijntjemuseum voor de allerkleinsten is echt een hit.

In Utrecht genieten van de natuur

De omgeving van Utrecht staat ook bekend om de prachtige natuur. Neem de Vecht richting Maarssen en Breukelen met prachtige landhuizen uit oude tijden. Of de Utrechtse Heuvelrug, een uniek stuk natuur zoals je nergens anders in Nederland tegenkomt.

  • Een van mijn favoriete slaapplekjes is dus Fort aan de Klop, vooral omdat het zo fijn is om deze mooie omgeving van Maarssen en Breukelen te ontdekken. Ga wandelend of fietsend de andere kant van de Vecht op. Ook hier kun je kiezen om vanaf het water te genieten. Huur een sup of sloep bij Boei 26 en vaar richting de schattige dorpjes Maarssen en Breukelen.
  • Houd je van het water, maar laat je je liever varen? Stap dan in Maarssen op de fietsboot. Vaar een stukje mee en fiets weer terug. De haltes liggen afwisselend ver van elkaar, dus teruglopen kan wat ver zijn. Mijn tip zou dus zijn om vooraf even goed te bedenken waar je op en af stapt, want anders mis je letterlijk en figuurlijk de boot. In het weekend varen ze twee keer per dag van Maarssen naar Niewersluis.
  • Bij Bistro Elle (in Oud-Zuilen, ook een visit waard) kun je genieten van een lunch of diner. Of neem een picknick mee en ga in het parkje ertegenover lekker op een kleedje zitten en naar de bootjes kijken.
  • Houd je van historie en kastelen? Ga dan Slot Zuylen of Kasteel de Haar bekijken. Sowieso is Utrecht de perfecte uitvalbasis voor een forten- en kastelentour, aangezien Utrecht aan de Oude Hollandse Waterlinie ligt.
  • Minder zin om echt op pad te gaan? Ga dan naar de Maarseveense plassen. Je kunt kiezen voor een betaald plekje vol glijbanen en speeltuinen, de rustigere andere kant met wat kleinere speeltuintjes naast sauna Maarssen of onbetaald op grasveldjes rondom de plas.
  • Toe aan meer natuur in Utrecht? Ga dan zeker naar de Utrechtse Heuvelrug of de Soesterduinen bij Amersfoort. Op een half uurtje rijden vind je hier een hele grote zandvlakte om heerlijk te spelen of wandelen.

Meer ideeën voor stedentrips in eigen land

  • In Breda is ook heel veel te zien en te doen.
  • Eindhoven is een verrassende stedentripbestemming, met veel gezelligheid en groen.
  • Heb je al eens een citytrip naar Den Haag overwogen?

Photo credits: hoofdbeeld: Spoorwegmuseum, Taco van der Werf, Emmely van Mierlo, Corné Clemens (Fort aan de Klop), Stayokay, Roost.

Share

Gastbijdrage

Gastbijdrage

Gastartikelen met groene inspiratie en tips van vrienden van thegreenlist.nl.
Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: