TIPS VAN STUDENT: Duurzamer leven met klein budget

Gastblog door Julia de Laat van @duurzaamopkamers

Is duurzaam kiezen niet altijd duurder en daarom niet voor iedereen weggelegd? Deze vraag krijg ik vaak. Inmiddels weet ik dat duurzamer niet per se duurder hoeft te zijn. Het bewijs levert ook Julia van Duurzaam Op kamers. Als student probeert zij een duurzamere lifestyle aan te meten. Ze deelt haar studententips in een gastblog.Voordat ik het avontuur aanging, was ik ervan overtuigd dat duurzamer leven, zoals het woord al zegt, flink duur zou zijn. Inmiddels weet ik: dat is het allesbehalve! Je moet alleen even weten hoé je het doet.

Wasmiddel duur? Do it yourself!

Een van de eerste dingen waar ik tegenaan liep als student, was dat wasmiddel en ook verzorgingsproducten zo prijzig zijn. Ik ben daarom gaan googlen en vond verschillende blogs die lieten zien dat het zelf maken van wasmiddel veel geld scheelt. Na een aantal keer proberen heb ik mijn eigen receptje ontwikkeld voor het maken van wasmiddel. Het is helemaal niet veel werk en ook nog eens heel leuk om te doen! Naast wasmiddel kun je trouwens ook andere dingen zelf maken die geld besparen en beter zijn voor het milieu, zoals deodorant, vaatwastabletten, allesreiniger en droogshampoo. Met deze receptentips kun je als student veel geld besparen.

Duurzame budgettip: wasmiddel en verzorgingsproducten kun je ook zelf maken. Dit is duurzaam en je bespaart er veel geld mee.

Als student op kamers? Je kamer inrichten kan (bijna) gratis

Als student op jezelf gaan wonen is een dure aangelegenheid. En toch kun je veel geld besparen door meubels, kleding, elektronica en apparaten tweedehands te kopen.

Op jezelf gaan wonen is een geweldige, maar ook zeer kostbare stap. Ook het inrichten van je huis kan budgetproof heel goed slagen. Meubels, bestek, servies, planten(potten), elektronica, witgoed: je kunt het zo gek niet bedenken en je vindt het voor een prikkie in de kringloopwinkel. Met een likje verf of een andere upcycle hack kun je vaak de tofste meubels creëren. Maar wist je dat je ook veel spullen gratis kunt scoren?

Het geheim is Marktplaats. Hier kun je een alert instellen voor gratis advertenties in je regio. Vaak moet je er als de kippen bij zijn en ook snel kunnen ophalen. Maar dit is natuurlijk de manier om je huis voor een prikkie én duurzaam in te richten. Mocht je nog een klein budgetje hebben, dan is het vanuit duurzaamheidsoogpunt nog wel de moeite waard om je wasmachine en veel gebruikte apparaten nieuw te kopen omdat deze vaak veel energiezuiniger zijn dan oudjes.

Spullen koop je niet als student: deze leen je gewoon!

Gereedschap, feestartikelen, kleding, boeken: niet alles hoef je per se aan te schaffen. Tegenwoordig kun je ook veel spullen lenen of huren. Ideaal voor studenten die doorgaans nog wat minder te besteden hebben en ook niet zo ruim behuisd zijn. Zelf ben ik fan van buurtbiebs (kleine boekenkastjes op straat waar je boeken kunt lenen), de app Peerby of zoek het dichterbij huis en vraag huisgenoten, familie of buren eerst om hulp zodra je iets nodig hebt. Het is ook een buitenkansje om een praatje te maken met gelijkgestemden. Zo wissel ik met mijn ecozuster Chantal van My Plastic Free July bijvoorbeeld boeken over duurzaamheid uit en dan maken we meteen een praatje.

Zo houd je een vega(n) dieet betaalbaar als student

Een plantaardig dieet hoeft niet duur te zijn zolang je de aanbiedingen in de gaten houdt en op zoek gaat naar budget veganrecepten.

Vegetarisch of veganistisch eten wordt steeds populairder en toegankelijker. En meer aanbod van vleesvervangers betekent ook dat de prijs van deze producten omlaag gaat. Goed nieuws dus voor mensen met een kleine portemonnee! Jaag je (net als ik) graag op aanbiedingen? Dan heb ik een Instagram volgtip: Bonus Vegan. Zij verzamelt elke week alle vega(n) aanbiedingen per supermarkt. Zodra ik een aanbieding heb gespot, probeer ik groot in te slaan en zo veel mogelijk in te vriezen. Ben je niet van de vleesvervangers? Je kunt ook eindeloos variëren met groenten, peulvruchten en noten. En dit hoeft helemaal niet duur te zijn. Al mijn budgetproof receptentips heb ik in een overzicht verzameld in een Gids op mijn Instagram.

Studentenleven: Goedkoop verpakkingsvrij boodschappen doen doe je op de markt

Boodschappen doen op de markt is wat betreft duurzaamheid altijd een goed idee. Je vindt er vaak veel (meer) lokale seizoensproducten die je afneemt bij lokale boeren en ondernemers (support your locals!). En als je dan ook nog eens je eigen stoffen zakken en glazen potten meeneemt kun je helemaal duurzaam (want zero-waste) je slag slaan. Wie vaak naar de markt gaat, weet dat je vaak aan het einde van de dag extra korting kunt krijgen. Mocht je dat niet lukken, bijvoorbeeld in verband met studie of je bijbaantje, dan kun je vaak ook kraampjes en hoekjes vinden waar je de hele dag eten voor een euro kunt vinden. Denk aan tien tomaten voor een euro, of vijf avocado’s voor een euro. Dat is nog eens een goede score!

Nieuwe kleding met een gesloten beurs: doe mee aan de kettingkledingruil

Gratis en coronaproof kleding ruilen door mee te doen aan een kettingkledingruil. Ik zag dit een aantal keer op Facebook voorbij komen en toen Hermien van Kouwe Kleren er ook een review over plaatste, werd ik ook wel heel nieuwsgrierig! Via een link kun je je inschrijven voor een ketting in jouw regio. Dan kun je een tijdje later iemand voor je deur (op afstand) verwachten die jou een tas met ingezamelde kleding brengt. Als er iets leuks voor je tussen zit, houd je dat. Je doet er ook een aantal van jouw items in die jij bij iemand anders een tweede leven gunt (niet verplicht). Dan geef je de tas door aan de volgende in de ketting! En dat allemaal in je eigen studentenstad. Da’s niet lang sjouwen dus. 

Er mag kleding in, maar ook accessoires, sieraden en schoenen. Ik heb van alles voorbij zien komen, zo tof! Ook leuk om even voor de gein op je gemak even iets te passen wat je normaal niet zou dragen. Misschien ontdek je wel een geweldige nieuwe stijl! Kortom, een super alternatief in deze tijd voor de ruilmiddagen met studiegenootjes. En als het even kan: check eens een swapstore of een georganiseerde ruilmiddag! Via Facebook events en Instagram vind je ze zo, door het hele land!


Julia de Laat is student Onderwijskunde. Ze bemachtigde onlangs een kamer in Utrecht om daar volop te kunnen genieten van het studentenbestaan. Volg haar op @duurzaamopkamers voor meer duurzame low-budget tips!


Ben jij ook bezig met een vorm van duurzaam leven?

Probeer jij ook een groenere lifestyle aan te meten en vind je het leuk om jouw tips te delen? Dan nodig ik je uit om een gastblog te schrijven! In ruil hiervoor krijg je van mij een eco logeerbox van Zustainabox met allemaal leuke groene cadeautjes t.w.v. 39,95 euro om dezezomer ook van huis lekker duurzaam bezig te blijven. Lijkt dit je leuk? Stuur mij dan een e-mail of DM op Instagram: @thegreenlist.nl.

Over The Green List: Volg het aanmeten van mijn beoogde groene lifestyle en ontdekkingstocht door Nederland op Instagram:

Photocredits: Julia de Laat van Duurzaam Op kamers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s