Search
Sticky rice mango recept

Sticky rice mango volgens traditioneel Thais recept

Sticky rice mango is een traktatie. Het lekkerste vegan toetje dat er bestaat? Mogelijk! Dus het zal je niet verrassen wat David met een overrijpe mango doet. En daar zeggen we bij thegreenlist.nl geen nee tegen.

Lievelingstoet: sticky rice mango

Als ik in een Thais restaurant sticky rice mango op een menu zie staan, dan bestel ik het altijd. Wat een traktatie! En kinderen zijn er ook gek op. Je kunt dit Thaise gerecht heel goed zelf thuis maken. Hoef je niet te wachten tot de volgende visit aan de Thai. Maar de sticky rice is wel even een werkje.

Sticky rice mango, bekend als Khao Niew Mamuang, is een geliefd Thais gerecht. Het bestaat uit kleverige rijst, gekookt in kokosmelk en suiker, geserveerd met verse mangoplakjes erbovenop. De combinatie van de zachte, zoete rijst, de sappige mango en de geroosterde sesamzaadjes, zorgen voor een lichtzoete, tikkie zoute, vleugje zure bite die ik echt verslavend lekker vind. De beste mango’s voor dit gerecht zijn de overrijpe varianten. Tip: probeer deze op een zaterdag te scoren op de markt. Dan gaan ze met korting en soms zelfs gratis weg. Dat is een teken… Je moet aan de bak met sticky rice mango.

Sticky rice mango maken, een te lekker toetje om slechts af en toe in een Thais restaurant te eten. Dus maak ik het zelf. De sticky rice is het meeste werk, want het heeft een lange wachttijd van minstens zes uur. Tip: dag eerder klaarmaken!

Sticky rice mango recept

Sticky rice mango volgens traditioneel Thais recept

Mijn lievelingstoet is sticky rice mango. Toevallig ook een vegan toet. Dit gerecht is echt een traktatie en te lekker om te wachten tot je weer een keer bij een Thais restaurant bent. Kom, we gaan het zelf maken!
4 van 3 stemmen
Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 20 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang nagerecht
Keuken Thais
Porties 4

Keukengerei

  • maatbeker
  • stoommandje
  • bakpapier
  • (steel)pan
  • zeef

Ingrediënten
  

  • 200 gr sticky rice (te koop bij de toko)
  • 1 rijpe mango
  • 200 ml kokosmelk of kokosroom
  • 3 el suiker
  • 1 el rietsuiker
  • 1 stukje santen
  • optioneel geroosterde sesam of mungbonen (laatste ook te koop bij de toko)

Instructies
 

Sticky rice maken (dag van tevoren)

  • Was de sticky rice goed zodat het overtollige zetmeel wegspoelt.
  • laat de sticky rice minimaal 6 uur weken in water: zet het de avond van te voren onder water in een maatbeker.
  • Giet de sticky rice af en laat in een stoommandje in 25 minuten gaar stomen. Voor het stomen van de sticky rice: gebruik een bamboe stoommandje met wat bakpapier op de bodem zodat de rijst niet kleeft aan het mandje. Het is ook mogelijk om een zeef op te hangen boven een pan met kokend water om de rijst te stomen.

kokossaus en mango bereiden

  • Giet de kokosmelk in een klein pannetje en zet het op laag vuur.
  • Voeg de santen, suiker, rietsuiker en zout toe en roer totdat de santen en de suiker is opgelost. Let op: als je santen te hard verhit, gaat het naar zeep smaken.
  • Snijd de mango in stukjes en zet het apart.
  • Schep een paar eetlepels sticky rice op een bord en bedek het met stukjes mango.
  • Giet de kokosmelk er ruim overheen.
  • Optioneel: garneer met wat geroosterde sesam of geroosterde mungbonen.
Trefwoord mango, toetje, vegan toetje, sticky rice mango

Bekijk ook de video van dit recept

We laten je het recept voor sticky rice mango even stap voor stap zien. Het is niet moeilijk om te maken. Je moet alleen rekening houden met de wachttijd van de sticky rice. Wil je het klaarmaken, dan kun je beter een dag ervoor beginnen met het weken van de sticky rice, die in de toko te koop is. Meer boodschappentips voor de toko vind je hier.

Meer foodtips van thegreenlist.nl

Photo credits: hoofdbeeld: Huahom (Pixabay), overig: thegreenlist.nl.

Share

David Sampimon

David Sampimon

David houdt van Aziatisch koken. Hij is getrouwd met Saskia, oprichter van thegreenlist.nl. Door haar is hij aangestoken om groenere keuzes te maken in de keuken. Ook is hij ongevraagd gekroond tot onze gadgetexpert en klusjesman. Met al die extra tips zijn lezers heel blij.
David Sampimon

David Sampimon

David houdt van Aziatisch koken. Hij is getrouwd met Saskia, oprichter van thegreenlist.nl. Door haar is hij aangestoken om groenere keuzes te maken in de keuken. Ook is hij ongevraagd gekroond tot onze gadgetexpert en klusjesman. Met al die extra tips zijn lezers heel blij.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: