Sticky rice mango is een traktatie. Het lekkerste vegan toetje dat er bestaat? Mogelijk! Dus het zal je niet verrassen wat David met een overrijpe mango doet. En daar zeggen we bij thegreenlist.nl geen nee tegen.
Lievelingstoet: sticky rice mango
Als ik in een Thais restaurant sticky rice mango op een menu zie staan, dan bestel ik het altijd. Wat een traktatie! En kinderen zijn er ook gek op. Je kunt dit Thaise gerecht heel goed zelf thuis maken. Hoef je niet te wachten tot de volgende visit aan de Thai. Maar de sticky rice is wel even een werkje.
Sticky rice mango, bekend als Khao Niew Mamuang, is een geliefd Thais gerecht. Het bestaat uit kleverige rijst, gekookt in kokosmelk en suiker, geserveerd met verse mangoplakjes erbovenop. De combinatie van de zachte, zoete rijst, de sappige mango en de geroosterde sesamzaadjes, zorgen voor een lichtzoete, tikkie zoute, vleugje zure bite die ik echt verslavend lekker vind. De beste mango’s voor dit gerecht zijn de overrijpe varianten. Tip: probeer deze op een zaterdag te scoren op de markt. Dan gaan ze met korting en soms zelfs gratis weg. Dat is een teken… Je moet aan de bak met sticky rice mango.
Sticky rice mango maken, een te lekker toetje om slechts af en toe in een Thais restaurant te eten. Dus maak ik het zelf. De sticky rice is het meeste werk, want het heeft een lange wachttijd van minstens zes uur. Tip: dag eerder klaarmaken!
Sticky rice mango volgens traditioneel Thais recept
Keukengerei
- maatbeker
- stoommandje
- bakpapier
- (steel)pan
- zeef
Ingrediënten
- 200 gr sticky rice (te koop bij de toko)
- 1 rijpe mango
- 200 ml kokosmelk of kokosroom
- 3 el suiker
- 1 el rietsuiker
- 1 stukje santen
- optioneel geroosterde sesam of mungbonen (laatste ook te koop bij de toko)
Instructies
Sticky rice maken (dag van tevoren)
- Was de sticky rice goed zodat het overtollige zetmeel wegspoelt.
- laat de sticky rice minimaal 6 uur weken in water: zet het de avond van te voren onder water in een maatbeker.
- Giet de sticky rice af en laat in een stoommandje in 25 minuten gaar stomen. Voor het stomen van de sticky rice: gebruik een bamboe stoommandje met wat bakpapier op de bodem zodat de rijst niet kleeft aan het mandje. Het is ook mogelijk om een zeef op te hangen boven een pan met kokend water om de rijst te stomen.
kokossaus en mango bereiden
- Giet de kokosmelk in een klein pannetje en zet het op laag vuur.
- Voeg de santen, suiker, rietsuiker en zout toe en roer totdat de santen en de suiker is opgelost. Let op: als je santen te hard verhit, gaat het naar zeep smaken.
- Snijd de mango in stukjes en zet het apart.
- Schep een paar eetlepels sticky rice op een bord en bedek het met stukjes mango.
- Giet de kokosmelk er ruim overheen.
- Optioneel: garneer met wat geroosterde sesam of geroosterde mungbonen.
Bekijk ook de video van dit recept
We laten je het recept voor sticky rice mango even stap voor stap zien. Het is niet moeilijk om te maken. Je moet alleen rekening houden met de wachttijd van de sticky rice. Wil je het klaarmaken, dan kun je beter een dag ervoor beginnen met het weken van de sticky rice, die in de toko te koop is. Meer boodschappentips voor de toko vind je hier.
Meer foodtips van thegreenlist.nl
- Bekijk ook: vegan bakken: citroen-maanzaadcake.
- Bekijk ook: tips om de gewilde groente- en fruitboxen te redden via Too Good To Go.
- Bekijk ook: duurzame boodschappen challenge.
Photo credits: hoofdbeeld: Huahom (Pixabay), overig: thegreenlist.nl.