DUURZAME DEODORANT: zo kies je deo zonder zooi!

4 tips om deodorant duurzamer en gezonder te kiezen

Zomer in Nederland! Hogere temperaturen betekent meer zweten en dus lijkt het mij een mooi moment om deodorant onder de loep te nemen. Want ook dat kun je -net als zonnebrand- duurzamer kiezen. In deze blogpost deel ik tips waarop je kunt letten en ik deel een aantal fijne deo’s die ik afgelopen jaar heb ontdekt (non-spon).

Deodorant: daar zit een luchtje aan

Duurzaamheid in relatie tot deodorant gaat verder dan het boycotten van een spuitbus Gebruik je die nog? Dan meteen een eerste tip: Maak ‘m op en stop ermee! Het gebruik van een spuitbus is niet goed voor het milieu en bovendien zijn ze moeilijk recyclebaar. Maar ook in de wereld van rollers en smeerbare deodorant is er heel veel keus en de ene keuze is duurzamer dan de andere. Hoe zit dat dan?

Wat maakt een deo (minder) duurzaam?

Tip 1: Kies voor een deo met minder zooi!

Minder ingrediënten is sowieso een goed idee als je duurzamer en gezonder wil kiezen. Toch wil ik over de ingrediënten nog wel even iets kwijt. Ik merk dat veel volgers denken dat als ze voor natuurlijke of plantaardige beauty- en verzorgingsproducten kiezen, ze sowieso een gezonde keuze maken en de kans op huidirritatie verkleinen. ‘Je kunt net zo goed irritatie krijgen van aloe vera als het veel besproken aluminium-zout dat in deo’s zit’, aldus een dermatoloog in Trouw. Kortom, niet alle chemische ingrediënten zijn slecht en niet alle natuurlijke ingrediënten zijn goed voor de huid.

En ik kan dat beamen, want ik heb bijvoorbeeld een keer enorm pijnlijke uitslag gekregen van een natuurlijke deodorant. Dit was een reactie die ik nooit eerder heb gehad toen ik nog mijn supermarkt-aanbieiding koos. Veel groene voorvechters adviseren om aluminium, parabenen en parfums om gezondheidsredenen te mijden, terwijl dermatologen zeggen dat dit (ook aluminium) vooralsnog veilig is, zeker gezien de kleine hoeveelheden, maar dat het wel irritatie kan geven (net als parfums). Om het voor mezelf makkelijk te maken heb ik de regel: hoe minder ingrediënten hoe beter zowel uit duurzaamheids- als gezondheidsoogpunt. En dus is het zoeken welke minimalistische deo’s de beste resultaten laten zien zonder huidirritatie. Kleine disclaimer: ik zweet doorgaans niet als een otter ;).

Standaard heb ik twee apps op mijn telefoon staan waarmee ik mijn beauty- en verzorgingsproducten check. De ene app heet Think Dirty en de andere app heet Clean Beauty. Super handig: Je kunt deze apps ook gebruiken zonder de producten fysiek in je handen te hebben. Vaak kun je online een ingrediëntenlijst vinden en daar kun je dan een schermafbeelding van maken en uploaden in deze apps. Ontzettend handig dus, zo hoef je niet eerst naar de winkel of een product aan te schaffen en kun je al voor je aankoop meer weten over het product.

Tip 2: Kies voor een deodorant zonder micro-plastics

Ik ben echt geschrokken van het grote aantal verzorgingsproducten met micro-plastics. Ze bleken in de reinigingsmelk te zitten die ik al jaren elke avond gebruik, in mijn zonnebrand, in de kindershampoo van mijn zoontje en jawel ook in mijn oude vertrouwde deodorant. Hoe ik hierachter kwam? Ik gebruik hiervoor de app Beat the Microbead van The Plastic Soup Foundation. Deze micro-plastics zijn voor mij de hoofdreden geweest om mijn verzorgingsproducten, zoals ook deodorant, duurzamer te gaan vervangen. Ik vind het zo’n naar idee dat ik deze miniscule stukjes plastic verspreid op en ook in (!) mijn lichaam. En wist je bijvoorbeeld dat deze micro-plastics via het doucheputje ook in de natuur belanden? Het is echt een groot probleem! De app werkt supersimpel: je scant de ingrediënten zoals hierboven omschreven en laat de app het nadenkwerk doen.

TIP 3: Kies beautyproducten cruelty-free

Ik heb (nog) geen 100% vegan lifestyle, wel probeer ik bewuster te kiezen. Beautyproducten hoeven wat mij betreft niet per se vegan te zijn. Maar diervriendelijk is natuurlijk wel een must. Hoe komt je erachter of dierlijke producten in beautyproducten op diervriendelijke wijze verkregen zijn? Zo kan deodorant bijenwas of talg bevatten en het is lastig om de herkomst hiervan te achterhalen. Het makkelijkste is dus toch om voor vegan-deo te kiezen. Dan weet je zeker dat er geen dieren zijn gebruikt en het dus diervriendelijk is.

TIP 4: Kies deodorant plasticvrij(er)

Plasticgebruik verminderen is altijd een goed idee. Daarnaast vind ik het een leuke uitdaging om minder plastic te gebruiken. En bij beautyproducten speelt ook mee dat het er ook nog eens veel fraaier uitziet op je make-up tafel. Er zijn periodes dat ik mezelf uitdaag om boodschappen zoveel mogelijk op de markt te halen zodat onze afvalproductie lager is. Maar een plastic- of verpakkingsvrij leven is niet mijn doel. Ik zou het niet effectief vinden om alle aandacht te vestigen op het vermijden van verpakkingen omdat verpakken een relatief kleine impactmaker is. De grootste impactmaker bij de productie van spullen is de productie zelf (het maken) en het vervoer. Maar omdat elke stap telt vind ik het wel belangrijk om het te benoemen en om erop te letten als het even kan. En dat kan bij deodorant heel goed, want een ouderwetse plasticroller is gemaakt van verschillende soorten plastic wat het recycleproces moeilijker zou maken. En tegelijk heb je nu allerlei plasticvrije opties zoals deo’s verpakt in papier.

Bekijk zelf hoe ik beautyproducten duurzamer probeer te kiezen. In deze video deel ik al mijn tips (kijktijd 3 minuten):

Duurzame deodorant: deze merken bevallen

Door mijn zoektocht naar een groener leven ontdek ik allemaal nieuwe beauty- en verzorgingsproducten, zo ook deodorant. De meeste krijg ik getipt van ecomeiden en als groene content maker krijg ik ook weleens wat opgestuurd. Mijn doel is om zoveel mogelijk te proberen zodat ik deze lijst kan blijven updaten. Dit zijn mijn favorieten tot nu toe. Deze tikken al mijn boxes aan: gemaakt van natuurlijke ingrediënten, vegan, zonder aluminium, parabenen en bovenal: effectief en zonder huidirritatie (non-spon)!

Salt of the Earth – Classic (ongeveer 6,99 euro voor 90 gram)

Deodorant duurzamer en gezonder kiezen: ik deel handige tips waarop je kunt letten bij het doen van je inkopen en ik deel mijn favoriete merken tot nu toe, zoals Salt of the Earth deodorant.

Deze deo bestaat uit een natuurlijk antibacterieel mineraal dat een dun laagje mineralen zouten op je huid legt als je de stick aanbrengt op een vochtige huid. Hoewel ik er later achterkwam dat er ook een plasticvrije variant bestaat, ben ik enorm tevreden. Extra duurzaam: je doet er lang mee (+ 6 maanden in mijn geval). Bekijk meer over Salt of the Earth.

The Lekker Company – Sensitive Soft Bamboo / Pepermunt & Rozemarijn (ongeveer 7,49 euro voor 30 gram)

Natuurlijke, vegan deo op basis van zuiveringszout, kokosolie en sheaboter. Ik heb twee varianten mogen proberen: de bestseller ‘pepermunt & rozemarijn’ en ‘sensitive soft bamboo’ zonder baking soda. Beide zijn goed. Alle varianten zijn verpakt in kleine papieren potjes die je makkelijk meeneemt. Wil je deze deo proberen? Met GREENLIST10 krijg je 10% korting in de webshop.

Beauty- en verzorgingsproducten kiezen met minder zooi, dat is uit duurzaamheids- en gezondheidsoogpunt altijd een goed idee. Alleen betekent een natuurlijk product niet per se dat je er geen huidirritatie van krijgt. Dat maakt kiezen lastiger. De natuurlijke, vegan deodorant van The Lekker Company is daarom een hele fijn en voor mij veilige keuze!

We Love The Planet – Sweet & Soft (ongeveer 9,95 euro voor 65 gram)

De Soft & Sweet deodorant van We Love The Planet tikt al mijn boxes aan: natuurlijk, vegan, goede bescherming tegen zweetluchtjes en lekker smeerbaar zonder huidirritatie.

Dit merk heeft een breed palet aan geuren. Tegenwoordig zijn deze ook in papier verpakt, maar ik smeer nog uit een blikje. Van dit merk tip ik één specifieke variant waarmee ik kennis heb gemaakt: Sweet & Soft zonder baking soda. Deze is ook vegan. Let op: alle varianten zijn natuurlijk, maar niet allemaal vegan (o.a. door gebruik bijenwas). Bekijk meer over We Love The Planet.

Junglück – zuivere deo met een vleugje salie (ongeveer 20 euro voor 100 ml)

Prachtige Duitse verzorgingslijn met een breed aanbod, zo ook een hele fijne natuurlijke, vegan deo zonder zooi. Junglück produceert lokaal, vermijdt plastic zoveel mogelijk (wel glas) en zorgt voor klimaatneutrale verzending. Deze deo is bij uitstek geschikt voor een gevoelige huid en met een vleugje salie (wat de ontwikkeling van lichaamsgeur vermindert). Kortom ik ben er erg blij mee!
Bekijk meer over Junglück.
Bekijk ook de deodorant.

Duurzame, vegan verzorging zonder zooi en voor een gevoelige huid, dat is Junglück.

Ook jouw favoriete deodorant in dit lijstje

Heb je een favoriete deo die ik moet proberen of werk je bij een eco-merk en vind je dat jouw deo ook in het lijstje thuishoort? Mail mij je tip of stuur me een DM op Instagram: @thegreenlist.nl. Ik ga graag de uitdaging aan!

Vind je duurzamer kiezen ook een interessant onderwerp? Volg mijn zoektocht naar een groener leven dan op Instagram:

2 gedachten over “DUURZAME DEODORANT: zo kies je deo zonder zooi!

  1. Wat toevallig! Ik voerde de afgelopen 2 maanden een onderzoekje uit om te ontdekken welke natuurlijke deo voor mijn zweterige lijf het beste werkt. Hoewel de meeste deo’s het niet zo lekker deden, ben ik wel heel enthousiast over de Salt of the Earth deo!

    Like

  2. Heb je ervaring met Ben&Anna Cream deo? Die heb ik gekregen bij m’n logeerbox. Nu drie dagen in gebruik en zeer te spreken!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s