Search
Duurzame deodorant zonder zooi.

Duurzame deodorant: valt er iets te kiezen?

Deodorant is een verzorgingsproduct dat veel mensen, jong én oud, vanaf de pubertijd dagelijks gebruiken. Kun je die deoroller duurzamer kiezen? We duiken in de wereld van deo om op zoek te gaan naar milieuvriendelijke, duurzame deodorant.

Zit er een luchtje aan deodorant?

Je rolt of smeer of spuit het waarschijnlijk dagelijks: deodorant. Maar wat zit hier eigenlijk in? Want die zweetgeurtjes verdwijnen niet zomaar. Van de handige website waarzitwatin.nl kunnen we leren dat dat er in deo’s stoffen zitten die bacteriën doden, want het zijn die bacteriën die de onaangename geurtjes veroorzaken. Vaak wordt hiervoor zinkoxide gebruikt, een witte poeder die ook in zonnebrand wordt gebruikt om ons te beschermen tegen de zon. Maar het maakt de huid ook zuur waardoor bacteriën minder hard groeien. Precies wat je wilt van je deo. Ook zit er in deodorant vaak alcohol en parfum, die laatste om lichaamsgeurtjes te verbergen. En aluminiumzouten (dit ingrediënt moet je onthouden) worden vaak gebruikt om het zweten te verminderen. Deze stof legt een laagje over je zweetklieren.

Tot slot worden er vaak conserveermiddelen gebruikt om je deodorant lang houdbaar te maken. Volgens experts is deodorant, ook een goedkoop huismerkje, veilig in gebruik. Dus zit er een luchtje aan deodorant? Als dit alles zou zijn wat er in zit, dan zou het wel meevallen. Maar ja, heel wat cosmeticamerken voegen heel wat meer ingrediënten toe. En dat ruikt wel ergens naar ja.

Ben je een roller of een spuiter?

Voor alle verzorgingsproducten geldt: probeer spuitbussen te vermijden. Die zijn met stip op één het minst milieuvriendelijk. Dat komt omdat er bij het gebruik van spuitbussen drijfgassen vrijkomen. Dit zijn meestal vluchtige organische stoffen, ook wel VOS genoemd, aldus Milieu Centraal. Die VOS kunnen zorgen voor smog en luchtwegklachten. Kies daarom bij voorkeur voor alternatieven zoals een deodorant die je kunt rollen, sprayen of smeren. Keuze genoeg!

Aluminiumzout in deodorant

In mijn zoektocht naar betere deo kom ik steeds het ingrediënt aluminiumzout tegen in blogs. Vaak met dikke uitroeptekens probeert men me te waarschuwen: ‘gebruik dit ingrediënt niet’. Je zou er huidirritatatie of zelfs borstkanker van kunnen krijgen. Poeh heftig! Maar als ik hier dieper induik, dan blijken deze claims ongegrond. Waar zit wat in (wat een initiatief is van onder andere het Rijksinstituut voor Volksgezondheid & Milieu) zegt over borstkanker claims: ‘Deze zorgen zijn gebaseerd op onderzoeken met tekortkomingen. Er zijn ook betrouwbare wetenschappelijke onderzoeken gedaan. Hieruit blijkt niet dat er een verband is tussen het gebruik van deodorant en borstkanker.’ Oké, die zorg is van de baan.

Ook de bewering dat aluminiumzout voor meer huidirritatie zou zorgen, kan niet worden bewezen. Dermatoloog Menno Gaastra zegt hierover in Trouw: ‘Het gaat er om hoe gevoelig de huid van een persoon is en bij welke deo diegene zich prettig voelt. Wat de markt roept over gezondere deo’s zonder aluminium, moeten we loslaten.’ Ook zegt hij in hetzelfde interview: ‘Puur natuur betekent niet dat het geen kwaad kan. Aloe Vera, een natuurlijke stof die vaak in huidverzorgingsproducten gebruikt wordt, kan net zo goed voor irritatie zorgen.’

Conclusie: als aluminiumzout in jouw favoriete deo zit en je gebruikt het naar tevredenheid. Lekker door blijven smeren (of rollen) zou ik zeggen. Geen zorgen dus. Maar zijn er dan wel andere dingen waarop we kunnen letten bij het kiezen van een duurzame deodorant?

Duurzame deodorant kiezen: waarop kun je wél letten

Het zal je niet verbazen dat een verzorgingsproduct zoals zo’n kleine deostick een relatief kleine pestkop is voor de planet. Maar toch… alle kleine beetjes helpen. En waarom zou je een deo smeren met ingrediënten die niet nodig zijn en mogelijk ook op niet zo’n beste manier verkregen zijn. Om een indruk te krijgen welke ingrediënten er in jouw favoriete deodorant zitten, kun je een aantal gratis apps gebruiken. Zelf gebruik ik graag Clean Beauty en Think Dirty, maar ik weet ook dat INCI Beauty veel fans heeft. Het werkt heel simpel: je maakt een foto van de ingrediënten op de verpakking. Die laat je scannen door de app. En de app vertelt je wat er in zit en of dit schadelijk is.

De ingrediënten van je verzorgingsproducten uitlezen met de gratis app van Clean Beauty.

Een duurzame deodorant is er eentje zonder microplastics

Helaas zitten er in veel verzorgingsproducten microplastics. Deze worden bewust toegevoegd om het lekker smeerbaar te maken. Om microplastics zijn veel te doen, want het lijkt niet bepaald gezond en het is zeker niet goed voor het milieu. Oké, een deo zonder microplastics hebben de voorkeur. Maar hoe vind je die? Met de handige gratis app Beat the Microbead is dat helemaal niet zo moeilijk. Je maakt een foto van de ingrediëntenlijst en de app doet de rest. Precies hetzelfde als de vorige apps dus. Heb je er eentje in huis met microplastics? Opmaken en niet meer kopen. Ga op zoek naar een betere aan de hand van deze tips!

Duurzame deodorant met goede keurmerken

Tot slot kun je jezelf ook een hoop checkwerk besparen door voortaan te kiezen voor een deodorant met een milieuvriendelijk keurmerk. Soms heeft één beautyproduct zelfs meerdere keurmerken. TOP! De organisaties achter de keurmerken stellen strenge regels op waar fabrikanten aan moeten voldoen. Zie je een goed keurmerk op de verpakking staan, dan weet je dat de ingrediënten op een goede en milieuvriendelijke manier verkregen zijn. Het is gecontroleerd. Goede milieuvriendelijke keurmerken voor beautyproducten zijn onder andere EU Ecolabel, Nordic Swan, COSMOS en Natrue. Milieu Centraal heeft een handige Keurmerkenwijzer met een totaaloverzicht van alle goede keurmerken. Let op: op het gebied van keurmerken is ook veel greenwashing. Labels lijken een mooi keurmerk, maar zijn soms helemaal geen keurmerk. Het is dan enkel ontworpen door fabrikanten om jou een goed gevoel te geven.

Het zal je misschien verbazen, maar niet alle deo is vegan. Er kunnen dierlijke ingrediënten in zitten zoals bijvoorbeeld glycerine om vocht vast te houden. Hoewel tegenwoordig 70% van de deo’s met glycerine juist een plantaardige glycerine bevatten. Wil je er echt helemaal zeker van zijn dat je deo vegan én cruelty-free is, dan is het slim om er eentje te kiezen met een vegan keurmerk.

En verpakkingen dan?

Nee, ik ben verpakkingen heus niet vergeten, maar omdat een verpakking een kleine negatieve invloed heeft, zou ik hier niet op blind staren bij het maken van je keuze. Denk je dat plasticvrij altijd een betere keuze is, dan heb je het mooi mis. Glas (wat heel veel energie kost om te recyclen) en papier zijn niet per se beter. Is er helemaal geen betere keuze te maken op het gebied van verpakkingen. Jawel, dan is een deodorant dat verpakt is in gerecycled plastic dat recylebaar is één van de betere keuzes. Maar wat het weer ingewikkeld maakt, is dat deodorant (zeker zo’n roller) weer bestaat uit meerdere soorten plastic. Niet ideaal voor recycling. Wil je meer weten over plastic verpakkingen? Bekijk dan dit artikel even.

Duurzame deodorant van We Love The Planet, een fijne en betere keuze!

Duurzame deodorant: lijstje met merken

Nu wil je vast weten welke deodorant een mooie duurzame keuze is met minder ingrediënten, duurzaam verkregen ingrediënten en vaak toch wel zonder het beruchte aluminiumzout. Een lijstje om je te helpen. Vaak zijn deze deo’s ook duurzaam verpakt. Je komt geen spuitbus tegen in het duurzame deodorantlijstje.

Deodorant kun je ook heel goed zelf maken: dan weet je precies wat er in zit. Check dit receptje hier!

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: