Granola kun je kopen. Je kunt het ook biologisch kopen om een duurzamere keuze te maken. Maar je kunt ook heel eenvoudig zelf granola maken. En waarschijnlijk heb je (bijna) alles al in huis. Wil je dit ook? Check dit vega budgetreceptje dan even!
Huisgemaakte granola
Granola is een populair ontbijtproduct. Het supermarktschap staat vol met lekkere keuzes, maar je kunt het ook heel makkelijk zelf maken. En dat ga ik even aan je laten zien. Eigenlijk is granola niet meer dan een mix van geroosterde haver, noten, zaden en gedroogd fruit, vaak gezoet met (vegan) honing. Het heeft een knapperige textuur en het geeft je (plantaardige) yoghurtontbijtje lekkere crunch. Door de variatie in ingrediënten kun je het aanpassen aan je eigen smaak. Of je nu kiest voor een traditionele kom granola of een modernere variant met een stukje cacao of gedroogd fruit, je kunt het allemaal prima zelf thuis maken. En zeg nou zelf: homemade is toch nóg lekkerder?
Deze granola is ook een budgetip: zelf maken scheelt je geld. Meer tips om goedkoper, maar wel duurzaam boodsschappen te doen, vind je hier.
(vegan) honing bij je granola
Een belangrijk ingrediënt van granola is meestal honing. En hoewel honing een mooi en natuurlijk product lijkt, is er helaas met de bijenbusiness heel veel mis. Het is niet bij-vriendelijk en het het bedreigt ook de biodiversteit omdat de vele honingbijen de wilde bijen bedreigen, terwijl juist die wilde bijen cruciaal zijn voor het bestuiven van gewassen. Zonder wilde bijen, geen voedsel(zekerheid). Natuurlijk kun je de honing voor je granola biologisch kiezen of lokaal van een imker kopen waarvan je weet dat hij het goed voor heeft met de beestjes en de planeet. Dat is een hele mooie keuze. Maar je kunt ook vegan honing kiezen, gemaakt van planten en bloemen (en suiker). Een lekkere tip is Vegablum, maar er zijn veel meer soorten vegan honing verkrijgbaar. Wil je meer weten over honing en wat er mis is? Check dan dit artikel even.
De beste plantaardige yoghurt?
Waar doe je dat handje noten in? Welke yoghurt kies je bij je ontbijtje met granola? In de supermarkt vind je ook steeds meer plantaardige varianten voor yoghurt. Dat is beter voor de planeet en de dieren. Maar welke yoghurt is het beste voor jou? Volkskrant heeft hier onderzoek naar gedaan en komt tot de conclusie dat soja- en haveryoghurt de beste keuze is als je kijkt naar voedingswaarden. Bekijk de voedingswijzer van de Volkskrant.
Zie hoe makkelijk het is om zelf granola te maken.
Zelf granola maken van 5 ingrediënten
Keukengerei
- 1 kom
- 1 spatel
- 1 bakplaat
- 1 (weck)pot (met beugelsluiting)
Ingrediënten
- 300 gr havervlokken
- 200 gr ongezouten noten (bij voorkeur met rozijntjes)
- 8 tl honing (fairtrade) of vegan honing
- 4 tl kaneel
- 6 el zonnebloemolie
- Optioneel pompoenpitten, na afkoelen: gedroogd fruit, kokos
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Hussel alle ingrediënten door elkaar in een kom.
- Verspreid alles op een bakplaat.
- Bak het circa 15 tot 20 minuten en hussel het halverwege nog even.
- Laat het afkoelen op de bakplaat.
- Bewaar het in een afsluitbare pot.
Meer zoete tips van thegreenlist.nl
- Het lekkerste vegan popcorn recept is er eentje met zoet, zout en pit.
- Hoe bak je vegan pannenkoeken?
- Misschien wel het lekkerste toetje: sticky rice mango.
Photo credits: thegreenlist.nl.