Search
Zelf granola maken

Zelf granola maken van 5 ingrediënten

Granola kun je kopen. Je kunt het ook biologisch kopen om een duurzamere keuze te maken. Maar je kunt ook heel eenvoudig zelf granola maken. En waarschijnlijk heb je (bijna) alles al in huis. Wil je dit ook? Check dit vega budgetreceptje dan even!

Huisgemaakte granola

Granola is een populair ontbijtproduct. Het supermarktschap staat vol met lekkere keuzes, maar je kunt het ook heel makkelijk zelf maken. En dat ga ik even aan je laten zien. Eigenlijk is granola niet meer dan een mix van geroosterde haver, noten, zaden en gedroogd fruit, vaak gezoet met (vegan) honing. Het heeft een knapperige textuur en het geeft je (plantaardige) yoghurtontbijtje lekkere crunch. Door de variatie in ingrediënten kun je het aanpassen aan je eigen smaak. Of je nu kiest voor een traditionele kom granola of een modernere variant met een stukje cacao of gedroogd fruit, je kunt het allemaal prima zelf thuis maken. En zeg nou zelf: homemade is toch nóg lekkerder?

Deze granola is ook een budgetip: zelf maken scheelt je geld. Meer tips om goedkoper, maar wel duurzaam boodsschappen te doen, vind je hier.

(vegan) honing bij je granola

Een belangrijk ingrediënt van granola is meestal honing. En hoewel honing een mooi en natuurlijk product lijkt, is er helaas met de bijenbusiness heel veel mis. Het is niet bij-vriendelijk en het het bedreigt ook de biodiversteit omdat de vele honingbijen de wilde bijen bedreigen, terwijl juist die wilde bijen cruciaal zijn voor het bestuiven van gewassen. Zonder wilde bijen, geen voedsel(zekerheid). Natuurlijk kun je de honing voor je granola biologisch kiezen of lokaal van een imker kopen waarvan je weet dat hij het goed voor heeft met de beestjes en de planeet. Dat is een hele mooie keuze. Maar je kunt ook vegan honing kiezen, gemaakt van planten en bloemen (en suiker). Een lekkere tip is Vegablum, maar er zijn veel meer soorten vegan honing verkrijgbaar. Wil je meer weten over honing en wat er mis is? Check dan dit artikel even.

De beste plantaardige yoghurt?

Waar doe je dat handje noten in? Welke yoghurt kies je bij je ontbijtje met granola? In de supermarkt vind je ook steeds meer plantaardige varianten voor yoghurt. Dat is beter voor de planeet en de dieren. Maar welke yoghurt is het beste voor jou? Volkskrant heeft hier onderzoek naar gedaan en komt tot de conclusie dat soja- en haveryoghurt de beste keuze is als je kijkt naar voedingswaarden. Bekijk de voedingswijzer van de Volkskrant.

Zie hoe makkelijk het is om zelf granola te maken.

Huisgemaakte granola

Zelf granola maken van 5 ingrediënten

Granola kun je kopen, maar je kunt ook heel eenvoudig zelf granola maken. En waarschijnlijk heb je (bijna) alles al in huis. Ik deel mijn vega budgetrecept voor een grote pot. Dat is nog eens een goed begin van de dag: een kommetje (plantaardige) yoghurt met een handje huisgemaakte granola.
5 van 2 stemmen
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang ontbijt, lunch
Keuken Nederlands
Porties 20

Keukengerei

  • 1 kom
  • 1 spatel
  • 1 bakplaat
  • 1 (weck)pot (met beugelsluiting)

Ingrediënten
  

  • 300 gr havervlokken
  • 200 gr ongezouten noten (bij voorkeur met rozijntjes)
  • 8 tl honing (fairtrade) of vegan honing
  • 4 tl kaneel
  • 6 el zonnebloemolie
  • Optioneel pompoenpitten, na afkoelen: gedroogd fruit, kokos

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Hussel alle ingrediënten door elkaar in een kom.
  • Verspreid alles op een bakplaat.
  • Bak het circa 15 tot 20 minuten en hussel het halverwege nog even.
  • Laat het afkoelen op de bakplaat.
  • Bewaar het in een afsluitbare pot.
Trefwoord granola, haver, ontbijtgranen, budgetkoken, ontbijt

Meer zoete tips van thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: