Zo richt je een kinderkamer duurzaam én prijsbewust in

7 tips voor een waanzinnig leuke kinderkamer voor een prikkie

Een slaapkamer inrichten kan een prijzige aangelegenheid zijn. Kan, maar hoeft niet dus. Wij besloten in mijn buy nothing new jaar dat onze zoon Frank (6) een nieuwe kinderkamer kreeg. Dus moesten we creatief zijn om zijn kamer opnieuw in te richten. En juist die mindset leverde een waanzinnig gezellig & sfeervol resultaat op. Met deze zeven tips creëer je een fantastische nieuwe kinderkamer en bespaar je tegelijk veel geld!

1. Voorkom tweedehands miskopen: werk altijd met een moodboard

Een leuk bed hier, een grappig kinderbureau daar. Ook al heb je een neus voor styling en voel je haarfijn aan wat goed bij elkaar past, ik adviseer toch om altijd te beginnen met een moodboard. Dit heb je echt nodig als je tweedehands gaat shoppen online of in de kringloopwinkel. Er is zo gigantisch veel aanbod! Enige richting helpt bij het vinden van het juiste meubel in het tweedehands circuit. Je kunt zo sneller selecteren op kleuren, materialen en veel spullen overslaan die niet voldoen aan je beoogde stijl. Een tweede voordeel van een moodboard is dat je kunt kijken of je dingen die je al hebt anders kunt gaan combineren, hergebruiken dus! Want de duurzaamste aankoop is natuurlijk de aankoop die je niet hoeft te doen. Met hulp van interieur-stylist Milja hebben wij daarom eerst een moodboard gemaakt, maar je kunt het ook prima zelf proberen met behulp van bijvoorbeeld Pinterest.

Dit is het moodboard van de beoogde duurzame kinderkamer met veel tweedehands spullen en DIY-oplossingen waar hergebruik centraal staat.

2. Hergebruik spullen die je al hebt

Ik twijfelde of ik twee oude aankopen wilde behouden in de nieuwe kamer. Het ging om een relatief goedkope IKEA-kledingkast die ik zelf grijs heb geverfd en zijn grijze bed. Ik vond deze in de toenmalige setting ‘koud’ en ‘niet sfeervol’ ogen. Ik dacht zelf meer een een antieke kast en een rotan bed voor Frank. Best een drastische keuze om een prima bed en kledingkast te vervangen vond ik. Ook al zou ik het tweedehands kopen, dit voelt niet goed.

Dat vond onze stylist ook. Dus maakte zij een moodboard waarin deze twee grijze items hartstikke mooi en warm tot hun recht komen. Kijk zelf maar naar het resultaat! Zij stelde een behang voor achter het bed met een vintage look. En een gele muur achter de kledingkast zou de grijze kleur van de kast veel goed doen (deze muur was eerst grijs, dezelfde kleur als de kast). Ook vond zij ons kinderbeddengoed te druk en zij adviseerde simpel wit. ‘Wat saai’, was mijn eerste reactie. En toch luisterde ik naar de expert en probeerde ik het witte dekbedovertrek van het logeerbed op zolder.

Less is more, ook in de kinderkamer

En tadaa….het staat geweldig vind je niet? Wat een likje verf en een behangetje al niet kunnen betekenen. Muurverf kun je trouwens ook duurzamer kopen, heb ik ontdekt.

3. Zoek gericht naar enkele eyecatchers van de kinderkamer

Het is toch wel leuk om in de kinderkamer één of enkele eyecathers te hebben. Meubels of spullen waarnaar je ogen meteen gaan zodra je de kamer binnenkomt. Ook dit kun je prima tweedehands vinden (of zelf maken als je handig bent). De eyecatcher van Frank’s kamer is de vintage rotan boogkast. Om zoiets specifieks te vinden, begin ik mijn zoektocht altijd op Marktplaats. Mijn ervaring is dat ik hier beter slaag dan in een tweedehands winkel, het is dan toch maar de vraag wat je dan vindt. Maar deze boogkasten zijn gewild, dus was het enorm lastig om er eentje te bemachtigen. Om er toch tussen te komen, werk ik onder andere met zoekopdrachten op Marktplaats en kijk ik dagelijks naar het nieuwe aanbod. Wil je meer weten over het bemachtingen van schatten op Marktplaats? Ik heb eerder een blogpost geschreven waarin ik mijn strategie helemaal uit de doeken doe, vooral het goed instellen van zoekopdrachten is cruciaal. Bekijk de blogpost: zo vind je de mooiste meubels op Marktplaats.

4. Leuke accessoires vind ik in de kringloopwinkel

Gewapend met een moodboard in mijn telefoon laat ik me graag verrassen door leuke tweedehands accessoires die de kringloopwinkel en mijn lokale Facebook-groep in de aanbieding hebben. Ik weet immers de stijl, de kleuren en de gewenste materialen, dus daarmee heb ik voldoende informatie om iets passends te vinden. Zo vond ik in de kringloopwinkel een vintage houten krukje (hieronder), het letterbord voor in de boogkast en leuke voorleesboekjes voor in de tweedehands boekenplakjes (die plankjes kwamen trouwens ook van Marktplaats). Via Facebook scoorde ik dino’s en verkleedkleding. Klaar is kees! Of klaar is Frank moet ik zeggen ;).

Verkleedkleding maakt een kinderkamer helemaal af, ook dit koop ik tweedehands. Het meeste vind ik in de kringloopwinkel en in lokale Facebook-groepen.
Duurzame kinderkamer: meubels, speelgoed en kinderkleding koop ik tweedehands. Ik vind veel in kringloopwinkels, maar zoek ook gerichter naar tweedehands spullen via de Marktplaats-app.

5. Met upcycling & DIY-items maak je een kinderkamer pas echt uniek

Upcycling komt neer op het pimpen van oude spullen of het hergebruiken van oude spullen tot een nieuwe creatie. Deze tip is echt niet alleen voor handige types, want upcycling is hip en er zijn zal van (kleine) ondernemers die dit kunnen en aanbieden. Vaak werken ze op bestelling en kun je dus je wensen aangeven. Echt een uitkomst vind ik dat! Zelf kan ik het lang niet zo mooi maken en ik steun er graag lokaal ondernemerschap mee (juist nu). Ook heb ik de mazzel dat ik een hele handige schoonmoeder heb die weleens iets voor ons (ver)maakt. Zij maakte voor de Yucca-plant van Frank een leuke plantenpot van een oude zak potgrond. En ook de kleurrijke quilt op Frank’s bed is in de jaren tachtig door mijn schoonmoeder gemaakt, deze heeft jaren op het kinderbed van mijn man gelegen. Upcycling komt trouwens ook terug in de lampen op de kinderkamer. De hanglamp is weliswaar nieuw gekocht, maar wel van gerecycled karton. En de staande lamp is handgemaakt door een dame uit het dorp. Zij gebruikt hiervoor zoveel mogelijk oude kappen en stoffen.

Duurzame kinderkamer: een lamp van karton past perfect hierbij. Deze lamp is een mooie voorbeeld van upcycling, van oud karton een nieuw meubel maken voor de kinderkamer.

6. Ga op zoek naar schatten op zolder bij je (schoon)ouders

Heb jij al een kijkje genomen op de zolder van je (groot/schoon)ouders? Hier kunnen echt schatten verborgen liggen die perfect zijn voor de kinderkamer. Stuk voor stuk spullen met een verhaal, jullie verhaal! Mijn man ging de zolder van zijn ouderlijk huis inspecteren en vond per toeval zijn oude ghettoblaster met discolichten. Hij had geen idee dat zijn ouders deze nog hadden bewaard. Over eyecatchers in de kinderkamer gesproken… Deze is te gek, nietwaar? Ook kwam hij eerder al een keer thuis met een doos LEGO en zijn oude houten treinbaan. Bij mijn moeder op zolder heb ik nog de Steiff-knuffels kunnen opsnorren die Frank te gek vindt. Kortom, alllemaal mooie items die perfect passen in de kinderkamer van onze zoon aangezien de vintage look overal terugkomt. Tot slot, levert het leuke gesprekjes op over hoe wij als kinderen waren en wat wij toen met opa en oma allemaal deden. ‘Whut? Hadden jullie geen Netflix? Wat deden jullie dan als kind ;).’

Deze vintage ghettoblaster met discolichten en deze coole vintage auto hebben we gevonden op zolder bij mijn schoonouders en passen perfect bij de nieuwe duurzamer kinderkamer met vintage look.

7. Pas Marie Kondo toe ook bij kinderspeelgoed en de kamer ziet er altijd opgeruimd uit

Knuffels en speelgoed vind ik trouwens wel een lastige categorie. Het maakt een kamer al snel rommelig. En dat brengt mij op mijn laatste tip: ruim speelgoed ook op volgens de Marie Kondo methode, dus per categorie samen op één plek opbergen. Zo heeft Frank veel knuffels: hele leuke dieren die perfect in het plaatje passen (zoals mijn Steiff-collectie), maar ook minder fraaie exemplaren zoals een knuffel die hij ooit op de kermis won of ongevraagd bij boodschappen kreeg (zucht).

Marie Kondo in de kinderkamer: kind blij, ouder blij

Naar de meeste dieren kijkt hij niet (meer) om, maar als ik ze op zolder ‘wegleg’, dan liggen ze binnen een week weer een etage lager in zijn bed. Het was altijd een strijd en zijn slaapkamer werd er niet stijlvoller van. Totdat ik vorig jaar Marie Kondo ontdekte. Haar tip om speelgoed ook te categoriseren en bij elkaar op te bergen, werkt als een brio-trein ;). Dus dino’s bij dino’s, boeken bij boeken, spellen bij spellen en knuffels bij knuffels. Daarom heeft Frank nu een dierenhotel in zijn kamer: alle knuffels wonen lekker overzichtelijk in een drankenkar van IKEA die ooit bij ons in de woonkamer stond. De mooiste knuffels hebben een mooi uitzicht ;). Frank blij, ik blij!

Meer weten over opruimen volgens Marie Kondo? Bekijk dan: Waarom Marie Kondo’s opruimen alles te maken heeft met een duurzame lifestyle!

Volg het aanmeten van mijn beoogde groene lifestyle op Instagram: @thegreenlist.nl

Ook een leuke (prijs)bewuste kinderkamertip?

Heb je een leuke tip waarmee je een duurzame stap hebt gemaakt in huis? Ik laat me graag door je inspireren! Stuur me een e-mail een DM op Instagram: @thegreenlist.nl.

Bekijk ook mijn vlogs op YouTube, zoals deze Back to school vlog:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s