Denk aan het klimaat: zo was je minder en houd je kleding schoon

Duurzame huishoudtip: minder wasjes draaien in de wasmachine en toch schone en frisse kleding. Ik deel tips hoe je je garderobe schoon houdt zonder te wassen en het klimaat en milieu minder belast.

Minder wasjes: tijd en geld overhouden voor leuke dingen

Een wasmachine (en al helemaal een droger) zijn ontzettende energieslurpers. Daarnaast slijt je kleding sneller door het wassen en kunnen synthetische kledingstukken micro-plastics loslaten die via de afvoer ook weer in het milieu stromen. Minder wassen is dus goed voor het klimaat, milieu, je kleding, portemonnee en ook de energierekening. Genoeg redenen dus om superhandige huishoudtips te delen: minder wassen en toch kleding schoonhouden. Ken jij deze tips al?

Duurzame wastips: mijn eco-zusters weten raad

De tips in dit artikel komen van uiteenlopende ervaringsdeskundigen, want ook voor wastips kan ik op mijn betrokken en ervaren eco-zusters op Instagram rekenen. Ik deelde onlangs een post over mijn goede duurzame gewoonte om kleding vaker te laten luchten bij het raam. Ik geef in de post toe dat ik een hekel heb aan wassen en vooral bergen schone was vouwen (en dat ooit mijn luiheid de hoofdreden is geweest om minder te wassen). Inmiddels weet ik dat het ook bij een duurzame lifestyle past om gedragen kleding minder vaak in de trommel te gooien.

Eeen duurzame tip: was je kleding minder vaak en hang het vaker uit. Minder wassen is goed voor het klimaat en het milieu. Bovendien: Zo blijft je kleding ook langer mooi.

Mijn volgers zijn het hier massaal mee eens en delen vervolgens allerlei leuke huishoudtips om kleding nog beter schoon te houden zonder te wassen. De handigste en meest verrassende tips deel ik nu met jou.

9 duurzame huishoudtips om kleding schoon en fris te houden

1. Kledingstukken vaker uithangen op een vochtige plek

Mijn volgers zijn het roerend met mij eens dat gedragen kleding uithangen een heel goed idee is. Een extra tip is om het buiten (onder een afdakje) uit te hangen in een windje als het miezert. Wil je daarnaast graag dat de kreukels eruitgaan, dan is het uithangen van je kleding terwijl je doucht een goed idee. PS douche kort, niet meer dan 5 minuten per dag. Ook het verwarmen van water is ontzettend impactvol!

2. Kleding insprayen met wodka

Een volger heeft in Zuid-Amerika geleerd dat kleding insprayen met alcohol heel effectief is tegen geurtjes. Een andere dame voegt eraan toe dat zij uit de theaterwereld komt en daar heeft geleerd om kostuums in te sprayen met wodka. Een derde eco-warrior voegt eraan toe dat pure, gedenaturaliseerde alcohol ook gewoon in de drogist te koop is en een stuk goedkoper is dan wodka. Alcohol dus. Maar hoe werkt het? Dat heb ik even opgezocht! Alcohol doodt de bacteriën die luchtjes veroorzaken. Via Google vind ik een tip van illusionist Hans Klok (of all people). Hij deelt zijn recept om zijn kostuums zweetvrij te krijgen: 1/3 alcohol (of wodka) in een plantenspuit en dat aanvullen met water en sprayen maar.

Tegen zweetluchtjes heb ik ook nog handige duurzame deo-tips: check dan deze blogpost!

3. #Lifehack voor het gebruik van handdoeken

Een andere ecozuster op Instagram heeft een originele duurzame tip voor mensen die elke dag schone handdoeken gebruiken omdat ze het een vies idee vinden dat ze hun gezicht droogvegen met een handdoek die de dag ervoor ergens anders heeft gezeten ;): Gebruik altijd de kant met het labeltje voor de onderkant van je lichaam en de kant zonder labeltje voor je gezicht. Op die manier kun je best een paar keer dezelfde handdoek gebruiken. Een andere duurzame doener voegt er nog aan toe: gebruik kleinere handdoeken zodat je wasmachine minder snel vol is. Eén dame laat onder de post weten dat zij zich vaak afdroogt met een (groot) washandje om zo op wasbeurten te besparen. En weer een andere volger zweert bij XXL hyrdofielen doeken (snel droog en neemt minder ruimte in trommel in).

4. Draag standaard hemdjes onder kleding

Deze tip pas ik zelf ook al jaren toe: draag zoveel mogelijk basic hemdjes onder je kleding. In de praktijk is het zo dat je de bovenkantjes vaker moet wassen dan onderkantjes zoals broeken en rokken. Door hemdjes te dragen vang je het zweet op waardoor je t-shirts, truien en jurkjes die je erover draagt weer vaker kunt dragen. Het komt regelmatig voor dat mijn weekwas slechts bestaat uit ondergoed, sokken, 3-4 hemdjes en een enkele t-shirt met een vlek.

“Koop basics duurzamer; bijvoorbeeld tweedehands (tip: kringloopwinkel) en sowieso altijd van natuurlijke materialen zoals (bio)katoen, hennep, linnen, tencel of viscose. Een extra voordeel: van deze stoffen zweet je ook minder!”

Saskia, thegreenlist.nl

5. Maak onderscheid in binnen- en buitenkleding

Een volger heeft van huis uit meegekregen om een onderscheid te maken tussen binnen- en buitenkleding. Haar ervaring is dat kleding langer meegaat en minder vies wordt op deze manier.

6. Draag werkkleding bij klusjes

De volgende tip is een no-brainer en daarom zo makkelijk om hier meteen beter op te letten: draag altijd een schort tijdens het koken en reserveer een setje oude kleding speciaal voor klusjes in huis. Dit is een slim idee om je garderobe langer mooi te houden en om overbodige wasjes te voorkomen. Een schort is ook een goed idee voor kinderen. Onze zoon Frank had jaren een plastic verfschort van Ikea speciaal voor het eten (een verfschort dat je aantrekt met lange mouwen beschermt veel beter dan een slabbetje). Het vieze schort spoel je makkelijk af met koud water en hierdoor kon hij als baby en peuter al zijn kleding meerdere dagen aan.

7. Jeans in de vriezer?

Een spijkerbroek blijft langer mooi als je deze minder wast en dus stoppen veel volgers hun jeans een nachtje in de vriezer. Daarmee gebeurt hetzelfde als met alcohol: bacteriën worden gedood en geurtjes verdwijnen. Ook een wollen kledingstuk zou minder pillen van een logeerpartij in de vriezer.

De tips gaan hieronder nog verder.

Massaal gaven mijn eco-zusters op Instagram gehoor aan mijn oproep hoe zij minder wassen:

8. Stop lavendelzakjes in je kledingkast

Mijn oma had het, mijn moeder had het en ik meen mij vaag te herinneren dat ik het ook als kind in mijn kast had: geurende zakjes lavendel tussen kledingstapeltjes om kleding langer fris te houden. Een volger doet het nog steeds. En ik geef haar geen ongelijk!

9. Eerste hulp bij vlekken

Mijn volgers hebben ook tips voor wanneer de nood hoog is. Heb je onverhoopt plots een vlek en wil je ervanaf? Dan zijn deze tips mogelijk nóg effectiever dan wassen:

 • Tomatenvlekken en trouwens ook bacteriën zouden verdwijnen door zonlicht (pas op met gekleurde kleding, dan kan de boel bleken door zonlicht).
 • Roest vlekken zouden verdwijnen met citroensap en zout. Voor rode wijnvlekken is zout trouwens ook heel effectief weet ik uit eigen ervaring.
 • Vet vlekken zouden verdwijnen door talkpoeder.
 • Zweetlucht dat niet meer uit sportkleding wil, zou verdwijnen door kristalsoda. Men’s Health deelt het recept.
 • Een nat doekje met groene zeep doet voor heel veel vlekken wonderen.

Tijdens mijn buy nothing new jaar schreef ik ook al over wassen en vlekken verwijderen uit tweedehands kleding.

Bekijk ook: Zo haal je vlekke uit tweedehands kleding.
Bekijk ook: Zo houd je tweedehands kleding mooi.

Wasnoten werken niet en zijn mogelijk zelfs juist onduurzaam.

Toch wassen? Zo kun je ietsje duurzamer wassen!

Ook met al deze waanzinnige huishoudtips zal op een gegeven moment de dag komen dat kledingstukken een wasbeurt kunnen gebruiken. Ook daarvoor heb ik een aantal tips:

 • Geen half werk: draai altijd wasjes met een volle trommel.
 • Was op lage temperatuur (30 graden) en gebruik altijd het eco-programma of een kort programma van 15-30 minuten. Belangrijk: draai soms ook wasjes op 90 graden zodat de wasmachine en de was niet muf gaat ruiken. Ik gebruik hier vaak een wasbeurt met schoonmaakdoekjes voor.
 • Gebruik minder dan de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel of investeer in een wasmachine met een automatische dispenser (zou ook wasmiddel besparen).
 • Koop wasmiddel duurzamer, ik ben fan van Ecover. Deze ruikt ook heerlijk. Je kunt natuurlijk ook zelf wasmiddel maken, dit is best eenvoudig om te doen. Over het zelf maken van wasmiddel zijn mijn volgers verdeeld: sommigen zweren erbij, maar er is ook een grote groep (en daar val ik onder) die DIY-wasmiddel niet goed genoeg vindt en ook zorgen heeft of dit de machine kan beschadigen. Twijfel je ook: koop dan wasmiddel in ieder geval duurzamer.
 • Gebruik bij voorkeur vloeibaar wasmiddel. Hierdoor zouden micro-plastics minder snel loslaten. Bron: Milieu Centraal.
 • Helaas wasnoten, wasbollen en wasmagneten werken niet. Bron: Milieu Centraal. Mijn Eco-vriendin, De Groene Zoektocht, draagt nog een reden aan waarom wasnoten mogelijk zelfs juist onduurzaam zijn. Bekijk het hier.
 • Gebruik de droger minder en hang meer uit.
 • Hekel aan was vouwen: luister een podcast of kijk ondertussen naar je favoriete serie.

Meer weten? Bekijk ook deze checklist op de site van Milieu Centraal.

Volg mijn zoektocht naar een groener leven ook op Instagram en bekijk de reacties onder deze post om te lezen waarom mijn eco-zusters verdeeld zijn over zelf wasmiddel maken:

Bekijk ook mijn vlogs op YouTube, zoals dez vlog waarin ik in 3 minuten deel hoe je kledingparels voor een prikkie scoort in de kringloop:

Een gedachte over “Denk aan het klimaat: zo was je minder en houd je kleding schoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s