Wortels op Marokkaanse wijze: veelzijdig en gezond bijgerecht!

Voorbereiding: 15 minuten / koken: 15-20 minuten

Een tijdje geleden plaatste ik een story van een vegetarische picknick die mijn man David had georganiseerd na werktijd. En massaal vroegen jullie wat het recept was van de wortels. We aten het toen op falafel-wraps, maar met dit veelzijdige bijgerecht kun je alle kanten op! Dus op jullie verzoek is hij zo lief geweest om dit plantaardige budgetrecept uit te werken. Je hebt het in no-time gemaakt!

Foodprepping: deze wortels zijn heerlijk bijgerecht bij allerlei vegetarische maaltijden!

Wortels zitten vaak regelmatig in grote hoeveelheden in een Too Good To Go groentepakket. Meestal maken we er curry -maaltijden van of gebruiken we het in pastasauzen die we invriezen. Maar dit wortelrecept leent zich ook perfect voor foodprepping. David: “Dit receptje is perfect om in een vershoudbakje in de koelkast klaar te hebben staan om meerdere dagen bij (vegan) gerechten te serveren. Zo heb ik deze salade dus gemaaakt bij falafel wraps, maar ik heb ze een paar dagen later ook geserveerd als bijgerecht bij jackfruit rendang.” Wat David niet weet is dat ik ook een portie heb gepakt op een broodje zelfgemaakte hummus.

Rechts zie je de story waar het allemaal mee begon. Ziet er goed uit niet waar?

Vegan wortelsalade voor op een falafel wrap. Ik deelde dit leuke recept van mijn man op Instagram en jullie vroegen massaal naar dit plantaardige recept.

Hieronder tref je recept voor het bijgerecht aan. Wij hebben hier zeker vier dagen van gegeten:

Ingrediënten

  • 500 gram wortels
  • Bosje verse koriander (uit de tuin)
  • Bosje verse platte peterselie (uit de tuin)
  • 1 theelepel komijnzaad (of komijnpoeder)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 4 eetlepels azijn
  • 3 teentjes knoflook (snijd het hart eruit, want dat smaakt bitter)
  • 2 eetlepels olijfolie

Bereidingswijze wortels op Mediterraanse wijze

  • Halveer de wortels en snijd de wortels in de lengte in 8 stukjes (kleine wortels in 4) zodat het reepjes worden
  • Kook de wortels beetgaar (afhankelijk van dikte 10-20 minuten)
  • Rooster in een pannetje het komijnzaad kort (2 minuten), laat het afkoelen op een bord en maal daarna het komijnzaad fijn tot poeder. Gebruik je komijnpoeder? Dan kun je deze stap overslaan!
  • Doe olie in een pan op medium vuur
  • Fruit de knoflook
  • Voeg azijn, komijn, kaneel en paprikapoeder toe
  • Bak totdat je de kruiden ruikt (ongeveer 1 minuut)
  • Voeg de wortels toe en bak deze kort (ongeveer 2 minuten)
  • Serveer met platte peterselie en koriander
Marokkaanse wortelsalade is een perfect bijgerecht, want je kunt het in grote porties maken en dagen bewaren in de koelkast. Het is bij heel veel gerechten een fijn bijgerecht, zoals bij deze rendang van jackfruit.

Bij groene lifestyle hoort plantaardig(er) dieet

Bij het aanmeten van een groenere lifestyle hoort natuurlijk ook een duurzamer dieet. Hierdoor proberen we hoofdzakelijk vegetarisch te eten en ook onderzoeken we of we meer kunnen koken met lokale streekproducten uit het seizoen om zo onze klimaatimpact te verkleinen. Mijn duurzame missie brengt ons dus ook vaker in de keuken. Vooral mijn man (de hobbykok thuis) doet onderzoek naar nieuwe, makkelijke vegetarische (en soms ook plantaardige) gerechten waar zelfs een vleesliehebber zoals hijzelf blij van wordt :). De leukste en makkelijkste recepten verzamel ik op mijn site.

Wil je ook mooie boodschappen redden via Too Good To Go? In deze blogpost deel ik tips waardoor je nooit meer misgrijpt: Met deze tactiek scoor je het mooiste (en meest gewilde) eten via Too Good To Go.

Meer recepten en andere groene tips? Volg mijn zoektocht naar een groener leven ook op Instagram: @thegreenlist.nl. Bekijk hier het recept voor huisgemaakte hummus:

Meer inspiratie nodig in de keuken? Bekijk dan deze YouTube vlog waarin David heerlijke vegetarische pompoen-curry maakt:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s