Duurzamer leven: de grootste veranderingen in mijn leven

De ene aanpassing gaat mij makkelijker af dan de andere

Wat op 1 januari 2020 begon als een persoonlijke challenge ‘een jaar niks nieuws kopen’ is uitgegroeid tot een zoektocht naar een duurzamer leven op alle vlakken. En hoewel ik amper twee jaar bezig ben om mezelf een bewustere lifestyle aan te meten, zijn er toch al een aantal oude gewoonten waarvan ik afscheid heb genomen. Het één gaat mij duidelijk makkelijker af dan het andere. Herken jij je ook hierin?

Uit eten met een goed geweten

Duurzaam uit eten: steeds vaker kiezen wij bewust voor vegetarische en plantaardige restaurantjes of voor keukens waae biologisch en lokaal en seizoensgebonden het uitgangspunt is. Dit is een plantbased burger bij Flowerburger.
Plantaardige burger bij Flowerburger in Amsterdam

Wij doen ons best om klimaatvriendelijk(er) te eten. Zoveel mogelijk vegetarisch en lokale en seizoensgebonden producten is ons motto. Dat voornemen proberen we ook door te trekken als we een avondje uitgaan. In het kader van ‘uit eten met een goed geweten’ besteden wij onze date-nights tegenwoordig het liefst bij vegetarische of vegan restaurantjes of bij keukens waar biologisch en lokaal & seizoensgebonden centraal staan. Voorheen had ik FOMO als ik sites met restauranttips afstruinde, nu is het een stuk relaxter omdat er veel restaurantjes afvallen.

Toen David en ik dit voornemen naar elkaar uitspraken hadden we nog wel een zorg of we onszelf hiermee niet teveel zouden beperken. Maar tot nu ontdekken we juist veel meer nieuwe plekken, gerechten en leuke mensen. Sterker nog: we vinden onze date-nights misschien wel nóg leuker dan eerst. Nu helpt het wel mee dat wij uit Amsterdam komen, hier is wel heel veel te kiezen op dat vlak!

Op zoek naar het vakantiegevoel dichterbij huis

Reizen was een belangrijk onderdeel van ons leven. Of is moet ik eigenlijk zeggen. Maar er is wel iets veranderd op dit punt. Ik weet niet of ik nog wil vliegen. Dus heb ik besloten dat ik voorlopig even niet vlieg. Het idee dat ik nooit meer een ver oord kan bezoeken maakt me ontzettend verdrietig, dus ik laat het definitieve besluit hierover nog even in het midden. Aangezien we voorlopig geen vliegplannen hebben, kan ik het onderwerp ook nog even lekker voor me uitschuiven. Voorheen smeedde ik zorgeloos plannen voor een lange reis naar Azië of zocht ik avonden tevergeefs naar betaalbare resorts op Curaçao. Daarmee ben ik voorlopig gestopt.

Wij hebben Nederland helemaal (her)ontdekt. Het is ons supergoed bevallen om in Nederland te kamperen en om weekendjes weg te gaan naar een leuke Nederlandse stad zoals Rotterdam.
Citytrip in Rotterdam

Het afgelopen jaar heb ik mijn enthousiasme voor reizen en avonturen uitstippelen ingezet voor bestemmingen dichterbij huis: we zijn dit jaar Nederland gaan (her)ontdekken en dat beviel eigenlijk heel erg goed. We overwegen om in 2022 deze vakantiestijl verder door te trekken. We zijn verliefd geworden op Terschelling. Misschien kunnen we dit combineren met een roadtrip door ons eigen Noord-Holland. (De roadtrip door Friesland dit jaar is ons ook ontzettend goed bevallen.) En ook mijn lijstje met gewilde citytrips wordt langer. Niet alleen droom ik tegenwoordig van New York en Barcelona, ook Dordrecht, Haarlem, Alkmaar, Zwolle en Deventer komen nu hoog op mijn bucketlist voor. Ook spelen we met het idee voor een duurzame reis in Europa. Hoe we dat groener kunnen aanpakken moeten we nog uitzoeken, wellicht dat we de auto deels laten staan en de trein kunnen pakken. Je leest het: mijn zoektocht naar groener heeft ook invloed op mijn vakantiedromen.

Een impressie van onze geweldige vakantie op Terschelling:

Deze zomervakantie hebben wij Terschelling ontdekt. We zijn verliefd geworden op dit prachtige waddeneiland en overwegen om volgend jaar nog een keer te gaan. Er is hier zoveel te doen voor kinderen, zoals krabben vangen (en weer vrijlaten) in de haven.
Terschelling heeft een prachtige natuur. We hebben heel wat kilometers gemaakt op de elektrische fiets en veel van dit mooie waddeneiland gezien.
Het strand van Terschelling is zo mooi uitgestrekt dat je zelfs in het hoogseizoen het rijk voor je alleen hebt.

Slenteren door winkelstraten

Shoppen in de kringloopwinkel in Leeuwarden, deze recycle boulevard is prachtig!
In de kringloopwinkel in Leeuwarden

Man man man. Wat hebben wij veel uur doorgebracht in karakterloze winkelstraten op zoek naar… naar wat eigenlijk? Vaak was het kleding of gewoon de tijd doden en even neuzen (en dan onnodig met iets thuiskomen). Als ik iets totaal niet mis dan is het wel winkelen. En David is het daar volmondig mee eens :): ‘De ideale vrouw is een vrouw die niet shopt’. Als ik iets nodig heb dan zoek ik het veel liever tweedehands, bijvoorbeeld via Marktplaats of in de kringloopwinkel. Dat is een stuk duurzamer, maar ook veel leuker om te doen. Ik kan echt genieten van het zoeken naar die ene schat. En David laat ik dan lekker thuis :). Soms liggen kleine groene switches zo voor de hand!

‘Zeg je ‘jeej’ dan neem je er toch twee’

Ik heb ooit een keer het modeadvies gekregen dat als een spijkerbroek je goed zit, je er meteen twee moet kopen. Dus dat deed ik vroeger ook. Schaamteloos kocht ik standaard twee skinny-jeans van een niet nader te noemen fast-fashion merk. Niet alleen handig voor de heb, ook omdat die broeken heel snel minder mooi werden. Dus daar kon je nooit genoeg van hebben vond ik toen. Little did I know.

‘Voorbij de THT? Weg ermee!’

Minder eten verspillen door te investeren in goede en BPA-vrije veilige opbergers. Hiermee blijft eten langer goed en het zijn handige opbergers voor in de vriezer.

Wij gooiden thuis héél makkelijk eten weg. Lag de THT-datum (ten minste houdbaar tot datum) achter ons? Dan gooiden we het weg! Rook het niet lekker of zag er het er anders uit? Weg ermee! Hadden we nog maar een klein beetje over? Ach, gooi toch ook maar weg. Nu maken we er een sport van om zo min mogelijk te verspillen. Dat begint al in de supermarkt.
Vroeger pakte ik bij voorkeur altijd het product met een houdbaarheidsdatum zo ver mogelijk in de toekomst. ‘Dat vond ik een fijn idee en bood mij flexibiliteit’.

‘Investeer in goede opbergers en vries zoveel mogelijk in.’

thegreenlist.nl

Nu maak ik er een sport van om juist de left-overs te kiezen: ik verzamel losse bananen die niemand pakt, kies juist voor (plantaardige) zuivel met een tht-datum dichtbij en op de markt halen we bewust groente en fruit uit de b-sectie. En dat we hiermee geld uitsparen motiveert ons alleen maar meer. Maar ook thuis laten we verbetering zien! We hebben geïnvesteerd in goede opbergers en vriezen zoveel mogelijk in. We hebben geleerd dat je sauzen goed kunt invriezen in ijsblokjeshouders en je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het invriezen: van kruiden tot pizzadeeg en van groenterestjes en fruit tot complete maaltijden. Regelmatig houden we kliekjesdagen of zelfs kliekjesweken. Ik kan dan ook intens balen als we toch niet goed gepland blijken te hebben of te laat zijn met invriezen en etenswaar onverhhoopt toch in de prullenbak belandt.

Minder mango’s, advocado’s en andere exoten

Veel producten in de supermarkt komen van ver: boontjes uit Kenia, appels uit Chili, asperges uit Peru. Al deze producten zijn hierheen gekomen. Niet gek dat het transport van eten enorm impactvol is (veel impactvoller dan de plasticverpakking). Het beste is natuurlijk om minder van deze exoten te kopen. Wij proberen er thuis steeds meer op te letten dat ons eten lokaal geproduceerd is. Het leukste vinden we het als iets uit de regio of uit Nederland komt en dan uit het seizoen, zoals in de zomermaanden bietjes van de boer uit ons dorp, parelgort uit Flevoland (Ecoplaza) of in september appels van de boomgaard in Noord-Holland.

Duurzaam boodschappen doen: wij redden regelmatig eten via Too Good To Go of aan het einde van de dag op de markt.

Kies eten bewuster is al een mooie eerste stap

Maar ook als we wél besluiten om voor een smaakvolle exoot te kiezen, dan proberen we dat bewuster te doen. We kiezen dan bij voorkeur een meloen of avocado uit Europa (en niet uit Zuid-Amerika of Israël). Of we redden groente en fruit via de Too Good To Go app of aan het einde van de dag op de markt. Zo redden wij regelmatig overrijpe mango’s op de markt. Voorheen zouden we in de supermarkt klakkeloos gekocht hebben waar we zin in hadden, nu denken we beter na over wat we kopen en waar we dat doen.

‘Kleding repareren? Ach ik koop wel iets anders’

Kleding vaker (laten) repareren is een mooie duurzame stap waar je ook nog eens veel geld mee bespaart.

Het hoofdstuk kleding repareren heb ik (te) lang laten liggen. Ik ben zelf niet handig en een bezoekje aan een kleermaker, schoenmaker of repair café vond ik al snel te veel gedoe. Daarnaast vond ik dat ik al een enorme stap had gezet door dingen niet in een fast-fashion keten maar tweedehands te kopen. Maar zoals het gaat met het aanmeten van een duurzame lifestyle, je wil en gaat automatisch steeds meer groene switches maken. En dus laat ik veel meer repareren, vooral met kleding heb ik een grote stap gemaakt.

Laatst nog heb ik twee prachtige Mini Rodini broekjes van mijn zoontje voor de tweede keer laten repareren. Omdat ik deze al tweedehands had gekocht, gaan deze broekjes nu door deze actie een vierde ronde in. Hiermee bespaar ik niet alleen geld uit, het geeft me ook nog eens een fijn gevoel.

Verzorgings- en beautyproducten koop ik niet meer klakkeloos

Voorheen stauwde ik mijn supermarktkar vol met de beste aanbiedingen shampoo en douchegel. En ook met mijn make-up was ik merktrouw aan niet-duurzame merken. Inmiddels wil ik weten wat ik op mijn huid smeer en door het doucheputje wegspoel. Ik koop verzorgingsartikelen en make-up nu enkel van duurzame merken en met handige apps check ik of de producten zonder zooi en microplasticvrij zijn. In deze video vertel ik je in 3 minuten hoe ik het aanpak:

Een leuke duurzame tip voor mij?

Heb je een leuke tip waarmee je een duurzame stap hebt gemaakt in huis? Ik laat me graag door je inspireren! Stuur me een e-mail een DM op Instagram: @thegreenlist.nl.

Ben je benieuwd hoe het mij vergaat? Volg mijn zoektocht naar een duurzamer leven op op Instagram. Hier doe ik elke dag verslag van belevenissen:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s