Interieurtips & lifehacks om je (thuis)werk groener aan te pakken

Onze nieuwe werkkamer: dit is onze thuiswerkplek. Sinds een jaar werken wij vanuit huis en dus besloten mijn man en ik onze werkkamer duurzaam te restylen zonder iets nieuws te kopen: dus tweedehands, recyclen en zelf maken. Dit is het resultaat!

Duurzame gadgets en gewoonten voor meer werkplezier!

Mijn duurzame lifestyle dringt ook steeds meer door in mijn werkende leven en dan vooral in de manier waarop (en waarmee) ik mijn werk doe. Niet gek, aangezien ik al dik een jaar thuiswerk en werk en privé dus veel meer met elkaar zijn versmolten. Dus ook mijn kantoorbaan aan huis probeer ik duurzamer te aanpakken. Ik deel mijn tips voor een duurzamere kantoordag mét meer plezier!

Smaakvolle thuiswerkplek: al een buy nothing new oplossing overwogen?

Een handgemaakt bureau van hout, ergonomische tweedehands bureaustoelen, refurbished computer-onderdelen en tweedehands accessoires voor wat warmte en gezelligheid. Maak kennis met onze ‘nieuwe’ thuiswerkplek. Deze werkkamer hebben we halverwege 2020 gecreëerd toen duidelijk werd dat het thuiswerken een blijvend onderdeel van ons werk zou blijven. Middenin een buy nothing new jaar hebben we toen bewezen dat je een nieuwe werkkamer ook prima kunt creëren zonder spullen nieuw te kopen. Met hulp van stylist Milja maakten we een moodboard. Vervolgens hebben we op Marktplaats vintage stoelen en accessoires zorgvuldig uitgekozen. Het gigantische bureau over de hele breedte van de kamer heeft mijn man zelf gemaakt van hout.

‘Hoe flik jij het toch om al die mooie spullen tweedehands?’

Regelmatig vragen volgers: hoe fix je dat toch, al die mooie spullen tweedehands? Over het vinden van de mooiste interieurschatten via Marktplaats heb ik eerder een blogpost geschreven. Mijn aanpak met zoekopdrachten vraagt een kleine tijdinvestering, maar als je het daarna goed hebt staan dan levert het je vaak wel de mooiste tweedehands parels op. Wil je dit ook? Bekijk dan mijn blogpost: zo vind je de mooiste spullen op Marktplaats. Maar ook in de wereld van tweedehands en refurbished elektronica weten wij aardig ons weg. Mijn man David heeft een gadget-hobby en is fan van alles met een stekker en een batterij ;). Ook hij pakt deze hobby steeds duurzamer aan en koopt steeds vaker gadgets en onderdelen tweedehands of gaat voor vintage opknappers. Lijkt dit je ook interessant, maar vind je het ook nog wel lastig of spannend om dit soort items tweedehands te kopen? Mijn man deelt zijn gouden tips in deze blogpost: zo vind je de beste gadgets in het tweedehands circuit.

Bekijk hieronder het initiële moodboard en een impressie van het resultaat:

Dit is het moodboard van onze nieuwe werkkamer. Toen duidelijk werd dat het thuiswerken lang zou gaan duren, hebben mijn man en ik samen met een stylist een plan gemaakt om de thuiswerkplek duurzaam in te richten.
Ook de accessoires van onze nieuwe werkkamer hebben we tweedehands gescoord. Omdat de tweedehands winkels en kringloowinkels dicht waren, zijn we goed geslaagd op Marktplaats. Het bankje en het kelim-kussen heb ik daar gevonden. Het wandkleed heb ik wel eerdere gekocht bij een kringloopwinkel. De plantenpot op de achtergrond is circulair: gemaakt van oude autobanden.
Onze nieuwe werkkamer: dit is onze thuiswerkplek. Sinds een jaar werken wij vanuit huis en dus besloten mijn man en ik onze werkkamer duurzaam te restylen zonder iets nieuws te kopen: dus tweedehands, recyclen en zelf maken. Dit is het resultaat!

Uiteindelijk hebben wij er wel voor gekozen om fraaie meubels zoals een vintage tekenstoel te combineren met een een tweedehands ergonomische stoel. Die laatste stoel is best wel een lelijke pukkel, maar het is wel belangrijk om een goede en gezonde houding te hebben als je uren achter elkaar bureauwerk doet.

Paperless werken met zero-waste notitieboekjes

Duurzamer werken; sinds kort gebruik ik zero-waste notitieboekjes van steenpapier. De pagina's kan ik met water schoonvegen en zo kun je elke pagina tot 500 keer gebruiken.

Waarop maak jij aantekeningen? Wist je dat dit ook zero-waste kan dankzij schriftjes van steenpapier? Tegenwoordig start ik mijn thuiswerkdag altijd met een notebook van MOYU onder mijn arm. Ook David is helemaal om en kan niet meer zonder. Steenpapier is het duurzame alternatief voor normaal ‘pulp’ papier. Het is van gemalen steen en de stevige bladzijden hebben de unieke eigenschap dat ze met water afgenomen kunnen worden. Hierdoor kun je elke bladzijde tot wel 500 keer beschrijven!

Wil je bepaalde notities toch bewaren? Geen punt! Deze bladzijden kun je makkelijk digitaliseren met scan-apps (en daarna uitwissen). Steenpapier is ook in productie veel duurzamer (67% minder CO2-uitstoot). Ook is er geen water en bleekmiddel nodig. Meer weten over dit magische notitieboekje? Bekijk dan mijn blogpost over hoe deze boekjes mij helpen bij het aanmeten van een groene lifestyle.

Kortingscode alert voor MOYU

Denk je nu: dit wil ik ook! Bestel dan nu jouw favoriete boekje bij MOYU. En met de kortingscode GREENLIST10 krijg je 10 procent korting op je aankoop!

Maak van energie besparen thuis een sport

Op de foto zie je mijn werkplek met een thermosfles. Ik probeer de energieslurpers in ons huis, zoals de waterkoker, minder te gebruiken door in één keer een grote pot te verwarmen.

‘Trek een warme trui aan en zet de thermostaat een standje lager.’ Het is -denk ik- de meest genoemde tip om thuis energie te besparen, maar er zijn meer kleine groene switches die je kunt maken (en waarmee je geld kunt besparen op de energierekening). Sluit je werkdag écht goed af.

Unpluggen is niet alleen belangrijk voor je eigen gemoedstoestand, ook om minder energie te verbruiken is dit een slimme actie. Zet je computer dus helemaal uit, haal (telefoon)laders uit het stopcontact, ruim de boel op en begin aan iets leuks!

Wie slurpt er van jouw energie?

Maar er zijn meer leuke hacks waar je meteen mee kunt starten. Tijdens mijn opleiding tot Klimaatcoach bij Klimaatgesprekken kreeg ik van mijn opleider een leuke tip: de grootste energieslurpers zijn apparaten die warm worden, probeer het gebruik van deze apparaten te verminderen. Zo probeer ik de waterkoker (voor thee) minder te gebruiken. Ik zet in één keer een grote pot thee met een thermoskan in plaats van dat ik elke keer een kopje opwarm. Ik heb de thermosfles dus weer uit de kast getrokken en ook deze neem ik elke ochtend mee naar mijn thuiswerkdag. Kotom, kijk eens aandacht naar je eigen gedrag op een werkdag. Welke energieslurpers gebruik je en (hoe) kun je dat minderen?

Stap over naar een groene leverancier!

Al die energiebesparende hacks hebben pas écht zin als je ook energie duurzamer opwekt. Hoe groen is jouw energieleverancier? Bekijk de ranglijst op de site van Greenpeace en stap over als blijkt dat jouw energie toch niet zo groen getapt wordt. Bekijk de groene energie ranglijst hier!

Trakteer jezelf vaker op een duurzame vega(n) lunch

Pak jij je lunchpauze al duurzamer aan? Sinds we thuiswerken proberen we vaker van de lunch een duurzaam feestje te maken. Een plantaardiger menu was al een goede gewoonte, maar tegenwoordig gaan we nóg een stapje verder en experimenteren we erop los. We drinken koffie duurzamer, onderzoeken welke plantaardige melk het lekkerste is, kopen vaker lokaal en uit het seizoen, steunen lokalen ondernemers, redden eten via Too Good To Go en gaan steeds slimmer om met restjes. Lijkt je dit ook leuk, dan kan ik je een minimalistische boodschappen challenge van harte aanbevelen. In februari gingen wij een uitdaging aan en probeerden wij als gezin (met succes) een maand rond te komen van 100 euro boodschappengeld zonder op comfort en duurzaamheid in te boeten. We hebben het gered, maar op het einde was het wel erg lastig.

Een gezellige groene thuiswerkplek

Planten mogen van mij ook niet ontbreken aan een thuiswerkplek. Ze zuiveren de lucht, brengen rust en staan gezellig. Heb je geen groene vingers, download dan de app van Plantsome zodat je voorkomt dat je plant overlijdt aan uitdroging of verdrinking. Planten zijn beter en duurzamer dan bloemen simpelweg omdat je met planten veel langer doet. Heb je toch gewoon zin in een gezellig bos voor je snufferd of wil je een bos cadeau doen aan een collega? Probeer dan te kiezen voor bloemen uit Nederland en uit de lokale grond. Of ga voor droogbloemen. De bloemenindustrie is een ontzettend vervuilende industrie. Het telen van bloemen in kassen en ook het vervoer van bloemen is erg impactvol. Koop in de lente vaker tulpen en in de zomer vaker zonnebloemen en vraag de bloemist altijd waar de bloemen vandaan komen. Want zo had ik laatst bijna tulpen uit Frankrijk verkeerd gepakt. Milieucentraal heeft een handig overzicht gemaakt zodat je bloemer ook wijzer kunt kiezen. Bekijk dit overzicht hier!

Probeer bloemen ook duuramer te kopen. Het liefst bloemen uit Nederland die lokaal in de volle grond worden gekweekt zoals tulpen en zonnebloemen. Of kies voor biobloemen. De bloemenindustrie is heel impactvol.
Vraag de bloemist altijd waar en hoe je bloemen zijn gemaakt. De meest duurzame keuze zijn lokale bloemen uit de volle grond.
De meest duurzame optie zijn planten. Deze gaan met een goede verzorging langer mee dan bloemen. Bovendien zijn het mooie luchtreinigers.

Ook een leuke duurzame tip?

Heb je een leuke tip waarmee je een duurzame stap hebt gemaakt in huis? Ik laat me graag door je inspireren! Stuur me een e-mail een DM op Instagram: @thegreenlist.nl.

Volg het aanmeten van mijn beoogde groene lifestyle op Instagram: @thegreenlist.nl

Bekijk ook mijn vlogs op YouTube, zoals deze vlog over onze staycation op zondag:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s