BOEKENTIPS: 14 boeken voor een duurzamer leven

De boeken die mijn leven veranderden

Documentaires, podcasts en (e)boeken over duurzaamheid: ik zou niet zonder ze kunnen. Boeken zorgen ervoor dat ik klimaatverandering beter begrijp en ze zijn een belangrijke inspiratiebron om kleine groene stapjes te blijven maken en niet te verslappen. In deze blogpost deel ik mijn favoriete boeken (ook leuke cadeautips voor bijvoorbeeld de feestdagen).

Cadeautip: geef een duurzaam boek cadeau aan jezelf of een ander

De dagen worden weer korter en dus speelt het leven weer vaker binnenshuis op de bank of in bed af. Daarom deel ik in deze blogpost de 14 boeken die mij aan het denken of tot actie hebben (aan)gezet. Omdat boeken ontzettend persoonlijk zijn heb ik geprobeerd om aan te geven voor welk type persoon dit boek zeer waarschijnlijk een hit zal zijn. Dit is natuurlijk ook superhandige informatie als je nog op zoek bent naar een leuk verjaardags-, Sinterklaas- of kerstcadeau. Van sommige boeken zijn ook e-boeken en audioboeken beschikbaar. In het kader van duurzaamheid heb ik dit erbij gezet. Zelf vind ik audioboeken ook heel fijn, deze luister ik tijdens het hardlopen.

1. De verborgen impact door Babette Porcelijn

De verborgen impact is een mustread voor iedereen die zijn of haar levensstijl wil verduurzamen. Aan de hand van simpele berekeningen en vergelijkingen laat Babette je zien waar en hoe je grote stappen kunt zetten, zodat je (soms) een beetje achterover kunt leunen bij de kleinere dingen. Het boek koop je voor €23,99 bij bol.com.

De verborgen impact is een praktisch boek en naslagwerk voor iedereen die meer inzicht wil in de impact van zijn consumptiepatroon.

2. ‘Hoe gaan we dit uitleggen?’ door Jelmer Mommers

Hoe gaan we dit uitleggen? Is een boek vol feiten en cijfers over het klimaat en klimaatverandering. Jelmer Mommers, journalist bij De Correspondent deelt een aantal scenario's over hoe ons leven op aarde er in de toekomst uit kan zien als we niks, weinig of veel doen om klimaatverandering te stoppen.

Dit boek is voor iedereen die wil weten hoe het zit met klimaatverandering. Het is een geweldige én toegankelijke samenvatting van de relevante literatuur over klimaatverandering op dit moment. In behapbare brokken legt Jelmer uit wat het klimaat is, hoe klimaatverandering ontstaat en wat de gevolgen zijn als we niets, een beetje of heel veel doen om klimaatverandering te stoppen. Dit boek zou wat mij betreft verplichte studiestof moeten zijn op elke middelbare school. Handig: van dit boek is ook een audioboek beschikbaar, ingesproken door Jelmer zelf! Hoe gaan we dit uitleggen? koop je voor 20 euro op bol.com, het e-book kost hier 7 euro en voor het audioboek betaal je €12,50.

3. Hoe we een klimaatramp kunnen vermijden door Bill Gates

Ook voor mensen die willen weten. Bill Gates deelt zijn kennis van innovatie en technologie en hoe baanbrekende technologieën ervoor moeten zorgen dat de broeikasgassen gereduceerd worden tot nul. Het boek is toegankelijk geschreven, ook voor niet tech-savvy mensen. Heel interessant en hoopvol boek. Dit klimaatboek is te koop bij bol.com voor €21,99. Het is ook verkrijgbaar als e-book (€9,99) en luisterboek (€7,99).

Het klimaatboek van Bill Gates gaat over hoe innovatie en technologie een oplossing moeten gaan bieden en een klimaatramp voorkomen.

4. Het is allemaal de schuld van de Chinezen door Tine Hens

Het boek 'Het is allemaal de schuld van de Chinezen' maakt korte metten met klimaatontkenners en complotdenkers. Aan de hand van de klimaatwetenschap krijg je een scherper beeld over klimaatverandering en wat er nodig is om het te stoppen.

‘Het klimaat is altijd veranderd’, ‘bomen houden juist van CO2’. Aan de hand van veelgehoorde dooddoeners gaat auteur Tine langs klimaatwetenschappers om op basis van feiten korte metten te maken met onwaarheden over het klimaat. Een zelfhulpboek over klimaatverwarring. Goed om te weten: het boek is stevig (steviger van toon en inhoud dan de titel doet vermoeden). Ook deze is voor de mensen die willen weten dus. Het is allemaal de schuld van de Chinezen kost 20 euro en het e-book kost 14 euro.

5. Opgeruimd! door Marie Kondo

Hét boek van opruimgoeroe KonMari is voor iedereen die toe is aan een minimalistischere levensstijl. Je verwacht een boek over opruimen, maar je krijgt een zelfhulpboek cadeau dat draait om leren kiezen voor zaken die écht belangrijk zijn. Dat je daarnaast een opgeruimd huis en dus meer tijd, geld en aandacht ervoor terugkrijgt als je haar tips volgt is mooi meegenomen. Opgeruimd! is voor €20,99 te koop, het e-book kost €11,99.

Ken je het boek al en ben je -net als ik- hooked? Dan is het boek Spark Joy van Marie Kondo ook een aanrader.

Bekijk ook mijn blogpost: waarom Marie Kondo’s opruimen alles te maken heeft met mijn kringloop-lifestyle.

6. Het duurzame gezin door Sustainable Family

Het duurzame gezin is een praktisch handboek en naslagwerk voor mensen die aan het begin staan van een groenere lifestyle.

Dit boek is voor iedereen die graag duurzamer wil leven en daar wel wat hulp bij kan gebruiken. Van het aanmeten tot een plantaardig dieet tot het organiseren van kinderfeestjes en van opvoedtips tot het bouwen van een huis. Sustainable Family is een Vlaamse autoriteit op het gebied van duurzaam leven. Hun boek is een prachtig handboek dat ik nog regelmatig raadpleeg voor tips en ondersteuning. Voor Het duurzame gezin betaal je €24,99.

7. Dieren door Ben Hoare (Het dikke boek van allerlei bijzondere dieren)

Dit is hét familieboek bij uitstek om meer bewustwording te creëren over onze bijzondere planeet en de prachtige dieren die er leven. Met meer dan honderd bijzondere dieren en gekke feitjes is dit het absolute lievelingsboek van Frank en ik lees ook heel graag mee. Heb je het uit, dan kun je aan de slag in ‘het tweede en derde boek genaamd ‘Natuur’ en ‘Planeten’. Dieren kost €19,99.

Bekijk voor meer kinderboekentips deze blogpost: 12x de leukste boekentips voor kinderen.

Een prachtig boek met meer dan honderd dieren en leuke verhaaltjes, feitjes en tekeningen over het bijzondere leven op aarde.

8. De groene mama door Kari van der Heide

De groene mama is het perfecte zwangerschaps- en kraamcadeau voor jonge ouders die groener willen leven en hun kinderen bewuster willen opvoeden. Het boek staat bomvol handige duurzame tips.

Wat mij betreft het ultieme cadeau voor moeders (en vaders) die een kindje verwachten. Groene mama Kari deelt in een praktisch handboek en naslagwerk al haar kennis en kunde over hoe je je zwangerschap, bevalling, kraamtijd, moederschap maar ook vrouwzijn groener kunt aanpakken. De groene mama kost €22,99 euro, voor het e-book betaal je €14,99.

9. De groene barbecue door Rukmini Iyer

Het cadeau voor (vlees)liefhebbers die van barbecuen houden. Mijn man David kreeg op onze trouwdag van mij cadeau omdat hij het jammer vond dat hij zo weinig aan barbecuen toekwam door ons nieuwe dieet. Het biedt hem regelmatig nieuwe inspiratie om de barbecue op een duurzamere wijze te gebruiken. P.S. Het boek ‘De Groene bakplaat’ van dezelfde schrijver is ook een hit. De groene barbecue kost €21,99. En het andere boek De groene bakplaat vind je hier.

Een boek met tientallen originele recepten voor op de barbecue. Alle recpeten hebben één ding gemeen: ze zijn allemaal vegetarisch.
De groene barbecue is het perfecte cadeau voor vleesliefhebbers, vaak mannen.
Dit kookboek laat zien hoe je nog steeds kan genieten van barbecuen zonder vlees te eten. Het perfecte vaderdagcadeau ook.

10. Leven zonder afval door Emily-Jane Townley

Leven zonder afval leert je hoe je afvalvrijer kunt leven, minder plastic en meer zelf maken is het motto.

Superhandig boekje bomvol tips speciaal voor mensen die aan de gang willen met een zero-waste lifestyle. Het boek bevat ook allerlei recepten om dingen vaker zelf te maken zoals zeep, klei, wasmiddel, deo, etc. Leven zonder afval kost €14,99.

Bekijk ook mijn uitgebreide review over dit boek: een leven zonder afval, lukt mij dat?

11. Ark van de Smaak door Slow Food Nederland

Dit boek is voor mensen die werk willen maken van een klimaatvriendelijk dieet. Niet zozeer gericht op vegetarisch of vegan eten, maar juist op lokaal en seizoensgebonden eten. Dit boek laat zien dat we kunnen volstaan met voedsel van eigen bodem waarmee we de voedselketen aanzienlijk kunnen verkorten wat weer beter is voor de planeet. Tip: ze hebben ook een toffe poster die bij ons al in de woonkamer hangt! Het boek kost €29,99 en de poster kost €14,95 en is verkrijgbaar in de webshop van Slow Food Nederland.

Ark van de Smaak gaat over het culinaire erfgoed van Nederland. Niet zozeer gericht op vegetarisch of vegan eten, maar juist op lokaal en seizoensgebonden eten. Dit boek laat zien dat we kunnen volstaan met voedsel van eigen bodem waarmee we de voedselketen aanzienlijk kunnen verkorten wat weer beter is voor de hele planeet.

12. Capsulegardrobe door Leoni Huisman

Meer toffe outfits met minder kledingstukken, daar draait dit boek om. Het boek is voor iedereen die aan de slag wil met zijn of haar garderobe. Hoewel ik niet per se op zoek was naar een capsulegarderobe heeft het boek van Leoni mij ontzettend geholpen om anders naar mijn kledingkast te kijken. Ze heeft jarenlang ervaring als stylist en dat lees je. Vooral haar blik op het combineren van verschillende kledingstukken en materialen vind ik een eye-opener. Het boek Capsulegarderobe kost 20 euro, voor het e-book betaal je €11,99.

Met dit boek kun je helemaal zelf aan de slag met een capsule garderobe. De auteur heeft jarenlange ervaring als stylist en deelt handige stylingtips waardoor je er met minder kleding nóg leuker uitziet.

13. Project 333 challenge door Courtney Carver

Een minimalistische fashion challenge. Dit boek daagt je uit en helpt je op weg om 3 maanden lang te leven van 33 kledingstukken in je kast met als doel anders naar kledingconsumptie te kijken. Want uiteindelijk heb je helemaal niet zoveel nodig om er elke dag leuk en anders uit te zien.

Je hoeft helemaal niet veel kleding te hebben om er elke dag leuk en anders uit te zien. Dat wil de schrijver van dit boek aan je laten zien. Ze daagt je uit en helpt je bij het aangaan van een minimalistische fashion challenge: een garderobe bestaande uit 33 kledingstukken die je 3 maanden lang draagt. Hoewel ik de challenge zelf niet heb gedaan en al fan was van Marie Kondo bood dit boek wél nieuwe inzichten die ik nog steeds graag toepas. Een leestip nadat je Opgeruimd van Marie Kondo uit hebt. Top: dit boek (€16,99) is ook beschikbaar als e-book (€9,59) en audioboek (€13,59). Ga de kledingchallenge aan en bekijk het boek hier!

14. Weg ermee door Dennis Storm

Leven alsof je op reis bent. Dit is een boekentip voor mensen die eraan toe zijn om hun minimalistische lifestyle verder vorm te geven. Voormalig tv-maker Dennis Storm deelt zijn visie op een leven zonder onnodige ballast. Waarbij Marie Kondo meer ingaat op functioneel ontspullen, kiest Dennis Storm voor een meer holistische benadering zonder dat het zweverig wordt. Handig: van dit boek is ook een e-book en audioboek beschikbaar, ingesproken door Dennis zelf! Voor het boek Weg ermee betaal je €14,99. Het e-book kost €11,99 en voor het audioboek betaal je €8,99.

Leven alsof je op vakantie bent. Schrijver Dennis Storm deelt zijn visie op minimalistisch leven en wat het hem heeft gebracht; meer tijd en aandacht voor dingen die je echt belangrijk vindt in het leven. Wie wil dat nou niet?

Ben je van plan om een hardcopy van een boek aan iemand cadeau te doen? Dan heb ik nog een aantal duurzame inpaktips voor je!

Meer leren over het maken van groene stapjes? Volg mijn zoektocht naar een groener leven ook op Instagram: @thegreenlist.nl.

Bekijk ook mijn vlogs op YouTube, zoals deze vlog over onze staycation op zondag:

Dit artikel bevat affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt. Je betaalt hierdoor niet meer dan normaal: de commissie – meestal tussen de 3% en 10% – gaat gewoon van de normale prijs af. Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s