Instagram waardig vegan curry-recept: pittige spinazie op Indiaase wijze

Voorbereiding 20 minuten / bereiding 60 minuten (suddergerecht)

Sinds wij thuis klimaatvriendelijker proberen te eten, pluist manlief David graag het internet af naar lekkere vegetarische of zelfs vegan curry-gerechten. Een van zijn favoriete food-vloggers is Pro Home Cooks. Regelmatig probeert hij een receptje van hem uit. Zoals dit Indiase spinazie-curry gerecht dat we nu best regelmatig eten. Echt een traktatie als je het mij vraagt: een Instagramwaardig recept om je vingers bij af te likken!

In 6 stappen een traditioneel Indiase maaltijd op tafel mét spinazie uit Nederland

Dat een traditioneel Indiaas recept niet moeilijk hoeft te zijn, bewijst David door dit recept in zes fijne stappen voor je uit te schrijven. David: “Veel Indiase gerechten zijn op dezelfde wijze opgebouwd. Als je dat eenmaal doorhebt, blijkt de Indiase keuken helemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt.” Verder zweert mijn man bij hele kruiden. “Inmiddels heb ik heel wat uren YouTube erop zitten en alle videokoks zijn het over één ding met elkaar eens: kook met hele kruiden! Door daarmee te gaan koken breng je meteen je gerecht naar een hoger niveau. En hele kruiden kun je makkelijk invriezen waardoor je een voorraadje kunt aanleggen en nooit mis hoeft te grijpen. Zeker als je van de Aziatische keuken houdt en experimenteert met de vegetarische en vegan recepten is mijn advies om in ieder geval altijd citroengras, laos, gember, kurkumawortel en rawitpepers in de vriezer te hebben liggen. Pas als je het nodig hebt, haal je het uit de vriezer. Met een beetje warm water ontdooit het snel. De meeste van deze kruiden zijn gewoon in de toko te koop.”

Koop spinazie tussen maart en oktober uit Nederland en dan uiteraard uit de volle grond. In de andere maanden is spinazie van de Spaanse akkers de duurzaamste koop, dit is duurzamer dan uit een Nederlandse kas.

Bron: Natuur & Milieu

Hieronder tref je het recept aan voor circa 2 personen (spinazie slinkt heel erg):

Ingrediënten:

  • 1 zak verse spinazie (600 gram)
  • 1 theelepel garam masala
  • 2 uien versnipperd
  • 6 teentjes knoflook
  • 1 duim gember geschild
  • halve theelepel hele fenegriek
  • 1 theelepel hele komijnzaad
  • 1 eetlepel tomatenpasta
  • 1 kopje bouillon (groente of maggi blokje)
  • Zonnebloemolie (of ghee)
  • Optioneel: halve chilipeper versnipperd
  • Optioneel: kokosmelk
  • Optioneel: Gesneden verse koriander of platte peterselie

Bereidingswijze pittige Indiase curry-maaltijd met spinazie

In zes overzichtelijke stappen legt David uit hoe hij deze Instagram waardige spinazie-curry maakt.

Stap 1: Zelf knoflook-gember pasta maken

  • Doe de knoflook en gember in een blender of staafmixer en pureer het tot een pasta. David heeft onlangs (jawel) een koffiebonenmaler gekocht op Marktplaats waarmee hij makkelijk kleine hoeveelheden (curry-)pasta maakt.

Stap 2: Het ‘temperen’ van de hele kruiden

  • Indiaas eten begint bijna altijd met het op smaak brengen van de olie in de pan, hij gebruikt hiervoor een gietijzeren braadpan. Verwarm de olie (of ghee) in de pan op hoog vuur en voeg de hele kruiden toe (optioneel een chilipeper). Truc: Voeg een paar hele mosterdzaadjes toe, zodra deze ‘poppen’ weet je dat stap 2 klaar is.

Stap 3: De aromaten

  • Voeg de uien toe aan de pan en laat deze goudbruin worden. Voeg nu de knoflook-gemberpasta toe en bak nog een minuutje mee en blijf roeren (let op: de pasta brandt snel aan). Voeg als laatste de tomatenpasta toe en roer kort rond.

Stap 4: Bouillon

  • Voeg een half kopje bouillon toe en roer door de saus, laat de saus een beetje indikken. Voeg de garam masala toe.

Stap 5: De spinazie

  • Voeg een flinke hand spinazie toe aan de pan en begin te roeren. Zodra deze genoeg is geslonken blijf je deze stap herhalen totdat alle spinazie in de pan is. Gebruik scheutjes bouillon om de spinazie sneller te laten slinken als de pan te droog wordt.

Stap 6: Sudderen

  • Laat op laag vuur de spinazie lekker sudderen (minstens 45 minuten) en blijf de curry proeven. Niet op smaak? Gebruik garam masala kruiden om de curry op smaak te brengen. Te kruidig? Gebruik wat kokosmelk om het gerecht milder te maken.

Garneer de spinazie curry op een bordje met wat koriander of een platte peterselie. Lekker met rijst of naanbrood. Enjoy!

Wil je ook (net als David) een gietijzeren braadpan scoren? Check dan even deze selectie van bol.com.

Indiase curry met spinazie is een heerlijk plantaardig gerecht met veel smaak.
Indiase gerechten zijn een tip als je vaker vegetarisch en veganistisch wil eten. Spinazie van de Nederlandse of Spaanse akkers is daarnaast ook een duurzame keuze.
Vegan curry-maaltijden maken wij vaak met zelfgemaakt naan-brood.
FYI: De eerste keer hebben we spliterwten toegevoegd, dit kost extra tijd, maar is niet per se lekkerder vinden wij.

Meer tips van thegreenlist.nl?

Wil je geen nieuwtjes of artikelen missen? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief!

Meer over onze zoektocht naar een duurzamer leven in de keuken en daarbuiten vind je op mijn Instagram: @thegreenlist.nl:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s