Groene kinderboeken: 12x de leukste boekentips voor kinderen

De leukste educatieve kinderboeken om meer te leren over de planeet, de natuur en klimaatverandering.

Zo stimuleer je duurzame bewustwording bij kinderen en pubers

Hoe komt het dat Frank (6) altijd zo leuk en geïnteresseerd met je meedoet aan je groene zoektocht?’ Deze vraag krijg ik vaak. Een belangrijk onderdeel van zijn opvoeding zijn boeken. Wij lezen elke avond samen en vaak zijn dat kinderboeken met een duurzaam thema. In deze blogpost deel ik wat er in Frank’s duurzame boekenkast staat. Stuk voor stuk ook leuke cadeautips, bijvoorbeeld voor kinderpartijtjes of met de feestdagen. Ken jij deze kinderboeken met een groen randje al?

Duurzame cadeautip voor kinderverjaardag: geef een kinderboek cadeau!

Ik geef Frank (6) graag een goed boek cadeau voor zijn verjaardag of bij het behalen van een mijlpaal zoals de uitreiking van zijn rapport of het behalen van zijn zwemdiploma. Ook op kinderverjaardagen van andere kinderen kiezen wij vaak een boek als cadeau. Een boek is niet alleen een klimaat- en milieuvriendelijk cadeau, als je kiest voor boeken met een boodschap geef je écht iets mee aan een kind(je). Daarnaast vind ik het ook een mooi idee dat ik hiermee het harde werk van een auteur kan belonen.

In dit artikel deel ik de boeken die Frank in zijn boekenkast heeft staan, hier zitten ook boeken op de groei tussen (waar hij nu nog iets te jong voor is). Per boekentip probeer ik uit te leggen waarom ik dit zo’n leuk boek vind en voor welke leeftijdscategorie dit een hit is. De tips hieronder zijn een combinatie van voorlees-, lees- en doeboeken. Kortom voor ieder wat wils: van de jongste kleuters tot 99-jarigen. Ik hoop dat dit je helpt bij het maken van een keuze.

12 kinderboekentips

1. De aarde heeft jou nodig

Prachtig voorleesboek waar ook de ouders wat van opsteken. De aarde heeft je nodig is een informatief kinderboek over onze afvalberg, het probleem van ons consumptiegedrag (kopen, gebruiken, weggooien) en hoe je zelf stapjes kunt zeten richting een wereld zonder afval. De aarde heeft je nodig is te koop voor 15,99 euro en is geschikt voor kinderen vanaf de kleuterleeftijd – tot 99 jaar ;).

De aarde heeft je nodig is een educatief kinderboek over hoe je afval kunt verrminderen.

2. Koos (de koala) zoekt een huis

Prachtig voorlees- enzoekboek over een koala die zijn huis verliest door ontbossing. Dit boek is er bijzonder goed in geslaagd om de klimaat- en milieuproblematiek bespreekbaar te maken bij kinderen.

Prachtig voorleesboek (met zoekplaatjes!) over een koala die door ontbossing zijn huis verliest en in de stad op zoek moet naar een nieuwe plek. Frank wordt elke keer meegezogen in het verhaal als we het voorlezen. Ook de prachtige YouTube-serie is een hit en draagt ertoe bij dat Koos en zijn milieubewuste boodschap blijft hangen bij kleintjes. Koos zoekt een huis is te koop voor 14,99 euro en is geschikt vanaf circa vier jaar (tot circa zeven).

Frank vindt Koos de Koala een fantastisch boek. Hij laat zich helemaal meeslepen door het zielige verhaal van Koos waar trouwens ook een prachtige YouTube-serie van is.

3. Tuinieren is leuk

Dit is het perfecte boek voor ouders die graag met hun kinderen willen tuinieren en knutselen. Het boek bevat handige tips voor het vebouwen van groente en leuke zero-waste oplossingen voor de verzorging van (kriebel)diertjes die in de tuin leven. Hoewel het boek ook voor volwassenen heel nuttig is, zijn de tips in het boek leuk om te doen met kinderen vanaf circa vijf jaar. Tuinieren is leuk is ook te koop voor 14,99 euro.

Tuinieren is leuk is een perfect boek voor ouders die in de tuin aan de slag willen met hun kinderen, inclusief zero-waste knutseltips.
Tuinieren is leuk is een tuin- en knutselboek ineen. Er staan ook leuke knutselideetjes in hoe je van afval mooie dingen kunt maken om dieren in de tuin beter te verzorgen. De moestuintips zijn ook voor volwassenen handig!

4. Natuur (Het dikke boek van onze bijzondere natuur)

Dit is hét familieboek bij uitstek om meer bewustwording te creëren over onze bijzondere planeet en de planten, dieren, edelstenen, mineralen en organismen die je hier aantreft.

Dit is hét familieboek bij uitstek om meer bewustwording te creëren over onze bijzondere planeet en de planten, dieren, edelstenen, mineralen en organismen die je hier aantreft. Letterlijk een boek met een gouden randje. En omdat deze boeken van auteur Ben Hoare favoriet zijn bij ons thuis én zo mooi zijn om te zien, hebben we dit al vaker cadeau gedaan aan een ander. Heb je het uit? Dan kun je aan de slag met de andere delen ‘Dieren’ en ‘Planeten’. Natuur kost 19,99 euro en is leuk van kleuterleeftijd tot 99 jaar.

Natuur is hét familieboek bij uitstek om meer bewustwording te creëren over onze bijzondere planeet en de planten, dieren, edelstenen, mineralen en organismen die je hier aantreft.

5. Feit & Fun: Ontdek de ongelofelijke wereld van wilde dieren

Wat is het grootste landdier, hoe klein is een kolibri en welke vissen hebben tanden? Geen klassiek leesboek, maar een doeboek waarbij weetjes over dieren worden afgewisseld met opdrachten. Dit doeboek is vooral fun voor kinderen tussen de drie en zes(isch) jaar gezien de opdrachten. Is het een hit dan kun je in dezelfde reeks ook het doeboek over dino’s en het menselijk lichaam aanschaffen. Deze Feit & Fun boekjes kosten 4,99 euro en zijn daarom ook supergeschikt als cadeau-idee voor kinderpartijtjes.

Een doeboek voor kleuters met meer dan 50 weetjes over wilde dieren. Feit & Fun vraagt op een speelse manier aandacht voor de dieren die op onze planeet leven.

6. Wild van Freek Vonk

Freek Vonk heeft ook een magazine voor kids. In het tijdschrift Wild van Freek Vonk neemt de bekendste bioloog van het land kinderen mee op avontuur.

Welk kind wordt niet wild van Freek Vonk? Freek heeft ook een magazine. In het tijdschrift Wild van Freek Vonk neemt de bekendste bioloog van het land kinderen mee op avontuur. Wij kennen het blad van losse nummers die wij tweedehands hebben gevonden, maar omdat Frank het zo leuk vindt en de perfecte leeftijd begint te krijgen, overweeg ik een abonnement cadeau te doen dit jaar. Je kunt dikke specials ook los kopen. Deze kosten gemiddeld tussen de 9 en 15 euro. Het goedkoopste abonnement voor één schooljaar kost dertig euro. Het magazine is gericht op kinderen tussen zes en elf jaar.

7. Kriebeldiertjes (50 weetjes)

Maak je eigen encyclopedie over kriebeldiertjes compleet. Frank vond dit insectenboekje helemaal het einde: zelf stickers zoeken en op de juiste plek plakken terwijl ik hem alle insectenfeitjes voorlees. Dit is net als Feit & Fun ook een leuk (prijs)bewust cadeau voor bijvoorbeeld kinderfeestjes voor kinderen tussen de vier en zeven/acht jaar. Kriebeldiertjes kost 8,50 euro.

Maak je eigen encyclopedie over kriebeldiertjes compleet. Frank vond dit insectenboekje helemaal het einde: zelf stickers zoeken en op de juiste plek plakken terwijl ik hem alle insectenfeitjes voorlees. Dit is net als Feit & Fun ook een leuk (prijs)bewust cadeau voor bijvoorbeeld kinderfeestjes.
Hier kun je zien hoe dit insectenboek voor kinderen er eruitziet als je het openslaat.
Met Frank neuzen in de prachtige boekenwinkel van Waanders in de Broere in Zwolle, een gigantische boekenwinkel in een oude kerk.

8. Wadwaaier

Met de wadwaaier zoek je snel en eenvoudig alles op wat drijft, kruipt of groeit op het wad.

Frank kan allerlei kwalsoorten herkennen dankzij zijn wadwaaier. Na een fantastische wadloop-excursie op Terschelling is hij lid geworden van de Waddenvereniging. Toen kreeg hij deze wadwaaier cadeau. Met de wadwaaier zoek je snel en eenvoudig alles op wat drijft, kruipt of groeit op het wad. Een wadwaaier is voor alle leeftijden en online te koop bij de Waddenvereniging en kost 12,50 euro. Een jeugd lidmaatschap op de waddenvereniging kost 18 euro per jaar. Een goed doel steunen is ook een leuke cadeautip trouwens…

Deze zomer zijn we op vakantie geweest op Terschelling. We zijn samen met de waddenvereniging en Flang (van Flang in de Pan) gaan wadlopen. We hebben veel geleerd over- en geproefd van het wasd.
Als je naar Terschelling op vakantie gaat dan mag een bezoekje aan de Waddenvereniging niet ontbreken. Ze organiseren bijna dagelijks hele leuke en ook kindvriendelijke excursies op het Wad.

9. 321 superslimme dingen die je moet weten over… dieren of het klimaat

Wist je dat raven de kreet van een bevriende raaf herkennen? En dat ottermoeders de hand van hun kindje vasthouden in hun slaap? De reeks ‘321 superslimme dingen…’ is een familieboek voor kinderen die willen weten. In dit geval 321 verrassende feitjes over dieren. Er is ook een editie over het klimaat en de geschiedenis. Het dierenboek vind ik voor kids vanaf zes en de andere boeken eerder acht-plus. De boeken zijn allemaal 20,50 euro per stuk.

321 superslimme dingen over dieren, de planeet of de geschiedenis is een boekentip voor leergierige kinderen van alle leeftijden.

10. Het zeeboek

Hoe ontstaat een golf, prikken alle kwallen? Het zeeboek is de zeebijbel voor 12-plus kinderen en volwassenen.

Hoe ontstaat een golf, wie maakt zandkakjes en prikken alle kwallen? Deze prachtige zeebijbel blijft nog even liggen. Ondanks de prachtige illustraties is dit boek toch meer voor volwassenen geschreven kwam ik later achter. Hierdoor wel een supergeschikte leestip voor grotere kinderen (10+) met een liefde voor de zee en de natuur. Het zeeboek kost 24,99 euro.

Meer groene leestips voor pubers? Bekijk dan ook de blogpost met de 14 boeken die mijn leven veranderden.

De zeebijbel, Het Zeeboek, bevat ook prachtige tekeningen. Dit is echt een leestip voor oudere kinderen en volwassenen die graag meer over het zeeleven willen leren.

11. Janouk zoekt een duurzame wereld

We hebben maar één aarde, dus laten we er zuinig op zijn. Dat is de hoofdboodschap van het boek van ZAPP-presentratrice Janouk Kelderman. Met hulp van het Wereld Natuur Fonds vertelt Janouk in makkelijke taal alles over het klimaat, de natuur, plastic en voeding. Zie dit boek als één grote Klokhuis-aflevering. Het boek ligt voorlopig bij ons op de plank, want het is wel echt een leesboek (veel letters) en daarom geschikt voor kinderen vanaf negen jaar. Voor het boek betaal je 15 euro, maar er is ook een goedkoper e-book beschikbaar voor 9,99 euro.

dboodschap van het boek van ZAPP-presentratrice Janouk Kelderman. Met hulp van het Wereld Natuur Fonds vertelt Janouk in makkelijke taal alles over het klimaat, de natuur, plastic en voeding. Zie dit boek als één grote Klokhuis-aflevering.

Investeer in het aanleren van goede leesgewoonten

Frank’s juf uit groep 3 benadrukte het de laatste ouderavond weer: lezen is ontzettend belangrijk voor kinderen. Zelfs in de bovenbouw zien ze enorme verschillen tussen kinderen die thuis veel lezen en die dat niet of minder doen. Zij gaf aan dat het niet uitmaakt of kinderen van stripboeken, lange of juist korte verhalen of van weetjes houden. Zolang ze maar bezig zijn met letters en taalvaardigheid krijgen ze enorm veel mee.

Kinderkamer inspiratie: wij hebben Frank's kinderkamer ingericht met tweedehands spullen. Veel boeken, maar ook de boekenplankjes zijn tweedehands.
Kinderkamer inspiratie: deze tweedehands boogkast vond ik op Marktplaats en is echt de eyecatchter van zijn interieur.

Sinds Frank baby is lezen wij hem elke avond voor. Het begon met simpele boekjes van hooguit vijf tot zes bladzijden, maar inmiddels lezen we flink wat samen. Omdat Frank nu in groep drie zit, is het avondritueel wel iets omgegooid. We beginnen altijd met een uitgebreide voorleessessie, gevolgd door twee pagina’s zelf lezen uit een avi-boekje en daarna wil Frank altijd wat over zijn dag vertellen. Het liefst zo uitvoerig en gedetailleerd mogelijk zodat hij de boel een beetje kan rekken ;).

12. Niet duurzaam, wel leuk: Dogman strips

Tijdens het eerste gedeelte ‘de voorleessessie’ mag Frank altijd zelf kiezen waaruit hij voorgelezen wil worden. En dat is steevast een boek over de dieren en de natuur of zijn favoriete Dog Man strip. Hoewel dit laatste boek niets met duurzaamheid te maken heeft, is het wel een leuke leestip voor kinderen vanaf (zeg) vijf jaar. Dus deze bonustip geef ik je bij deze ook even mee :)!

Duurzame budgettip:

Duurzame kinderboeken kun je trouwens ook vaak goed vinden in de bibliotheek. Wist je dat kinderen gratis en boetevrij lid kunnen worden van een bibliotheek?

Ben je van plan om een hardcopy van een boek aan iemand cadeau te doen? Dan heb ik nog een aantal duurzame inpaktips voor je!

Meer leren over het maken van groene stapjes? Volg mijn zoektocht naar een groener leven ook op Instagram: @thegreenlist.nl.

Bekijk ook mijn vlogs op YouTube, zoals deze ‘Back to school’ vlog met Frank:

Dit artikel bevat affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt. Je betaalt hierdoor niet meer dan normaal: de commissie – meestal tussen de 3% en 10% – gaat gewoon van de normale prijs af. Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s