Klimaatvriendelijk recept: vegan rendang met spitskool

Dit is een recept voor vegan rendang met spitskool op tradtioneel Indonesische wijze.

Voorbereiding 15 minuten / bereiding 30 minuten

Mijn man David heeft Indische roots dus rendang maken volgens traditioneel Indonesisch familierecept is aan hem wel besteed. De manier waarop hij dit klaarmaakt is the best en zelfs professionele koks zouden van hem kunnen leren, want in restaurants proef ik zelden een vegan rendang die aan de zijne kan tippen. Tegenwoordig probeert hij deze waanzinnige recepten vegetarisch of zelf vegan te bereiden. En ook daar slaagt hij héél goed in. Zoals ook dit keer: vegan rendang met geredde spitskool van Too Good To Go.

Wij zijn fan: vegetarische recepten uit Azië

Eerder schreef ik nog dat David in het begin moest wennen aan mijn voornemen om bij voorkeur vegetarisch of zelfs vegan te gaan eten. Maar inmiddels is ook hij helemaal om en draait hij zijn hand niet om voor een smaakvol vegetarisch of zelfs helemaal plantaardig recept. Het laatste klimaatrapport heeft er ook bij hem flink ingehakt (leuke woordspeling) en met zijn pas aangelegde vriezerlade met diepgevroren kruiden heeft hij de smaak 😉 helemaal te pakken en ontdekt hij de vegetarische Indiaase, Thaise en Indonesische keuken volop. En daar ben ik natuurlijk ook heel blij mee!

Spitskool: onze vergeten groente

Toen wij in een Too Good To Go pakket een spitskool aantroffen, besloot David deze groente te gebruiken voor één van zijn Indonesische curry-gerechten: rendang. Ik moet eerlijk bekennen dat wij spitskool niet snel zelf gekocht zouden hebben, maar wat een fantastische ontdekking is deze groente! Een spitskool heeft niet alleen een zachte smaak en perfecte textuur als vleesvervanger, het is ook nog eens supergezond met veel vitaminen en mineralen. Vanaf nu zal je ons vaker spitskool zien eten dus!

Peas Maker: fijne vleesvervanger die niet (te) zout is!

Photo credit: Peas Maker

Verder gebruikten we in dit recept Peas Maker, een fantastische vleesvervanger (niet te zout) met een goede bite gemaakt van tuinbonen en erwten. Ik heb een aantal verpakkingen cadeau gehad in een PR-pakket en we zijn super enthousiast over deze vleesvervanger! Mocht je dit niet hebben of willen kopen, dan zijn gebakken champignons voor dit recept een prima vervanger. Toch benieuwd naar Peas Maker: bekijk het dan hier!

Rendang met spitskool: hieronder tref je het recept aan voor circa 4 personen:

Ingrediënten:

 • 1 spitskool
 • 1 verpakking peasmakers (alternatief: gebakken champignons)
 • 2 uien (versnipperd)
 • 6 knoflook teentjes
 • 1 ‘duim’ laos
 • 1 ‘duim’ gember
 • 1 theelepel kurkumapoeder
 • Kwart theelepel kaneel
 • 1 theelepel komijnzaad
 • 1 chilipeper of Thaise (groene) chilipeper
 • 1 blik volle kokosmelk (18%)
 • 6 djeroek poeroet blaadjes
 • 1 stengel gekneusde citroengras
 • Optioneel: kwart blok santen
 • Optioneel: kokoksrasp
 • Optioneel: platte peterselie
 • Optioneel: serveren met rijst of in een bun
Met een geredde spitskool van Too Good To Go maken we een vegan rendang recept.
Peas Maker is een nieuwe, fijne vleesvervanger met een goede bite die niet te zout is.
Als je rendang vegetarisch of zelfs plantaardig wil maken, dan is spitskool een fijne groente hiervoor met een stevige bite.


Stap 1: Boemboe zelf maken

(Optioneel, kan ook vervangen worden door kant-en-klare boemboe)

In het geval je de boemboe zelf maakt, dan is het belangrijk om hiermee te beginnen: doe de knoflook, laos, gember, kurkuma, kaneel, komijnzaad en chilipeper in een blender, keukenmachine of staafmixer. Gebruik eventueel wat water en olie om ervoor te zorgen dat het een goede pasta wordt. Dit keer heeft David gekozen voor Thaise (groene) chili peper omdat deze iets milder zijn dan rawit peper. David: “Beide pepers zijn geschikt voor dit recept. Let wel op: chilipepers verschillen enorm in pittigheid dus bedenk zelf of je meer/minder pepers wilt toevoegen.”

Stap 2: Rendang-gerecht maken

Rendang maken:

 • Verhit olie in de pan (medium / hoog vuur)
 • Fruit de versnipperde uien
 • Fruit de boemboe totdat je de kruiden ruikt
 • Voeg een blik kokosmelk toe (laag vuur)
 • Kneus de citroengras en voeg toe
 • Voeg djeroek poeroet blaadjes toe
 • Laat minimaal 60 minuten pruttelen op een laag vuur totdat de rendang de juiste dikte heeft. Gebruik de deksel van de pan om meer of minder water te laten ontsnappen (half erop, bijna dicht, helemaal dicht). Wordt het te droog, dan voeg je iets meer water toe
 • Een kwartier voor opdienen: proef de rendang saus. Is deze te pittig? Voeg dan wat santen toe om de saus romiger te maken. Let op: Als je santen te hard verhit gaat het naar zeep smaken. Niet kruidig genoeg? Voeg naar smaak kruiden toe of desnoods een klein maggi blokje
 • Blancheer de Peas Maker stukjes circa 5 minuten
 • Snijd de spitskool in 4 stukken en snij het harde midden eruit. Snijd vervolgens dikke repen/plakken van de spitskool (repen van circa 1,5 centimeter breed)
 • Wok de spitskool totdat de buitenkant mooi bruin wordt
 • Voeg de spitskool en Peas Maker stukjes toe aan de rendang
 • Serveer het met rijst of als beleg op een bun. Garneer de rendang met kokosrasp en platte peterselie en geniet ervan!

Notities:

 • Tip: Bewaar citroengras, laos, gember, kurkumawortel, rawitpepers in de vriezer. Wij hebben een Aziatische lade in de vriezer. Spoel diepgevroren ingrediënten met water om ze licht te ontdooien

Meer tips van thegreenlist.nl?

Wil je geen nieuwtjes of artikelen missen? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief!

Voor je dagelijkse portie groen zonder spruitjeslucht volg je mij op Instagram: @thegreenlist.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s