Zelf pizzadeeg maken: makkelijk, duurzaam én prijsbewust!

Zelf pizzadeeg maken: zo maak je zelf pizzadeeg voor de lekkerste vegetarische pizza's.

Voorbereiding: 15 minuten / bereiding pizzadeeg: 40 minuten

Pizzadeeg maken met 6 ingrediënten die je (waarschijnlijk) al in huis hebt

Ook pizza’s kun je natuurlijk klimaatvriendelijker eten. Om te beginnen kun je vaker een vegetarische of zelfs veganistische pizzatopping maken. In het eerste geval schrap je vlees en vis als topping, in het tweede geval vervang je alle dierlijke ingrediënten zoals de (strooi)kaas en mozzarella. Maar je kunt het ook over een andere boeg gooien en een klimaatvriendelijke pizza maken door deze te beleggen met lokale seizoensgebonden producten. In alle gevallen is het dus slimmer om de pizza en dus het deeg zelf te maken, zo weet je zeker wat er allemaal (niet) inzit. In deze blogpost deel ik mijn succesnummer: het lekkerste recept voor pizzadeeg!

Kidstip: laat de kinderen zelf pizzadeeg maken!

Zelf pizzadeeg maken is niet alleen supermakkelijk om te doen, ik vind mijn eigen gemaakte pizza’s vaak ook veel lekkerder (en mijn man en zoontje ook). Zo is de perfecte bodem voor ons lekker dun zodat een pizza niet zo zwaar op de maag valt.

Met je eigen deeg kun je de bodem natuurlijk helemaal naar eigen smaak perfectioneren. Daarnaast vind ik het ook een ontzettend gezellige weekendactiviteit: met het gezin of met visite borrelend aan de eettafel terwijl ik ondertussen in de keuken verschillende pizza’s op tafel tover met het deeg dat ik die middag in een handomdraai heb gemaakt. Vaak vinden de kids het ontzettend leuk om mee te helpen.

Zelf pizza's maken is een leuk activiteit met kinderen en bezoek.

Budgettip: zelf pizza’s maken is goed voor je portemonnee

Behalve dat zelf pizza’s maken gezelliger is, is het ook nog een stuk voordeliger. Helemaal als je het vergelijkt met pizza’s van een pizzeria of met luxe pizza’s uit de supermarkt. En als je deeg (en beleg) over hebt, dan kun je dat rustig invriezen. Zo hoef je ook nooit pizzadeeg te verspillen!

Met deze ingrediënten maak je in een handomdraai 6 kleine, dunne pizza’s (goed voor circa 4 personen):

Ingrediënten voor pizzadeeg:

  • 250 gram bloem
  • Een half zakje instant gist
  • Halve theelepel suiker
  • Halve theelepel zout
  • 2 eetlepels olie
  • 150ml lauw water

Bereidingswijze pizzadeeg:

  • Doe de bloem, gist, zout, suiker en olie in een ruime kom. Giet hier langzaam het lauwe water bij.
  • Kneed alles tot een stevig deeg dat niet te plakkerig is. Blijft het plakkerig? Voeg dan een beetje bloem toe net zolang totdat het lekker kneedt.
  • Pak een schone theedoek en maak deze vochtig. Laat de deeg minimaal 40 minuten rijzen in de kom onder de vochtige theedoek.
  • Maak ondertussen de keuken schoon (dat is bij mij vaak wel nodig) en zet na 30 minuten eventueel de oven aan op 230 graden.
  • Na 40 minuten rijzen kun je aan de slag met de pizza’s. Ben je nog niet toe aan eten? Plaats het deeg dan in de koelkast (met vochtige doek) voor later die dag of vries het deeg in zodat je op een andere dag pizza’s kunt maken. Mijn advies is om voor het invriezen alvast bolletjes te maken (ten grootte van 1 pizza) zodat je niet teveel in één keer ontdooit, dat zou zonde zijn.

Bereidingswijze klimaatvriendelijke pizza’s:

  • Als je besluit om aan de slag te gaan, dan is het recept weer heel eenvoudig. Maak je aanrecht goed schoon met eco-schoonmaakmiddel. Strooi wat bloem over het aanrecht zodat het deeg niet blijft plakken. Vervolgens maak je kleine bolletjes en van die bolletjes kneed en rol je platte pizzabodems die in mijn geval vaak niet helemaal rond zijn ;).
  • De bodems leg ik voorzichtig op het rooster van de oven voor ik begin met beleggen. Tegenwoordig gebruik ik zero-waste bakpapier van Lurch, deze is van silliconen (bewust niet teflon) en maak ik makkelijk schoon. Dit bakpapier was een fantastische tip van een volger op Instagram!
  • Er zijn verschillende manieren om het beleggen klimaatvriendelijker aan te pakken, bijvoorbeeld vegetarisch of zelfs plantaardig zonder kaas of met kaasvervangers. Ook kun je ervoor kiezen om pizza’s te maken van lokale, biologische seizoensgebonden producten zoals groente uit de volle Nederlandse grond of eventueel lokaal (niet industrieel) vlees. Check online welke groenten wanneer in het seizoen zijn of koop een kalender. En wil je graag vegan kaas gebruiken, kies dan bij voorkeur kaas van noten. Dit is beter voor je gezondheid en bevat minder verzadigde vetten.
  • Ik bak de pizza’s meestal in 9-10 minuten op 230 graden. Wil je een hardere korst, dan kun je de oven wat hoger zetten.
Zelf pizzadeeg maken voor de lekkerste vegetariche pizza's.
Ook pizza's kun je duurzamer aanpakken: vegetarische pizza's, vegan pizza's of pizza's belegd met lokale producten uit de seizoen.

Voor je dagelijkse portie groen zonder spruitjeslucht volg je mij op Instagram: @thegreenlist.nl.

Dit artikel bevat affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s