Zo vindt Sinterklaas de beste tweedehands cadeaus

Tips van een recycle sint: Zo pak je feestdagencadeaus pas duurzaam aan

Sinterklaas is weer in het land en dat betekent dat hulp-sinten weer massaal eropuit trekken om cadeaus te scoren. Ook het Sinterklaasfeest kan duurzamer worden aangepakt door te kiezen voor tweedehands cadeaus. Zeker speelgoed tweedehands scoren is easy. Met deze tips vind je niet alleen de allermooiste presentjes, je bespaart er ook nog eens veel geld mee!

Begin op tijd met de Sinterklaas-aankopen

Hoewel Sinterklaas pas net in het land is aangekomen, is mijn advies om zo snel mogelijk te beginnen met het tweedehands shopfestijn. Tweedehands shoppen vraagt iets meer planning omdat je iets meer moet zoeken en open moet staan voor verrassingen, maar mijn ervaring is dat het ook veel meer voldoening geeft. Toen ik vorig jaar aan mijn volgers vroeg wanneer zij begonnen met het aankopen van deze cadeautjes was er zelfs een aanzienlijk deel dat het hele jaar bezig is met het zoeken naar cadeaus voor dit familiefeest. En ik kan ze geen ongelijk geven: hoe meer de we datum van 5 december naderen, hoe schaarser mooi tweedehands speelgoed wordt en dat kan de prijs (zeker in apps) opdrijven. Mocht je (kind) nog niet begonnen zijn met het opstellen van een verlanglijstje, dan is mijn tip om niet te lang te wachten en zoveel mogelijk aankopen in november rond te hebben. Maar waar begin je?

Tweedehands cadeaus verdienen meer liefde en respect

Tweedehands cadeaus geven zit nog in de taboesfeer, niet alleen met de feestdagen. En dat vind ik jammer. Juist door cadeaus voor een ander tweedehands te kopen kun je iets unieks vinden en laten zien dat je tijd en aandacht eraan hebt besteed. Een bijkomend voordeel is dat tweedehands vaak goedkoper is waardoor je flink kunt uitpakken. Tweedehands heeft dus de wauw-factor! Het is vaker voorgekomen dat mijn zoon Frank (6) op een kinderfeestje de blits maakte omdat hij een indrukwekkende tollenset cadeau kon doen omdat we deze tweedehands voor een prijs konden kopen waar je normaal één tol voor hebt.

Speelgoed kun je heel makkelijk én heel voordelig tweedehands vinden, ook voor Sinterklaas. Een tip is: begin op tijd met zoeken online of op rommelmarkten.

Op deze plekken vind ik de mooiste Sinterklaas cadeaus

Op Marktplaats vind je de mooiste cadeaus voor jong & oud

Mijn favoriete online plek voor het vinden van tweedehands spullen is nog steeds Marktplaats, ook voor Sinterklaas aankopen. Ik gebruik deze app vooral als ik weet wat ik zoek, zoals bijvoorbeeld beyblade tollen, LEGO, een walkie talkie of pantoffels van Giesweinn. Als het even kan zoek ik cadeaus uit die ik zelf in de buurt kan ophalen. Maar als het om unieke vondsten gaat, zoals vorig jaar een specifieke Italiaanse kookbijbel voor mijn man David, dan vind ik het ook niet erg om verzendkosten te betalen. Hoewel het vaak dan nog steeds goedkoper is dan nieuw kopen, weegt voor mij het duurzaamheidsaspect de doorslaggevende factor. In een eerdere blogpost leg ik stap voor stap uit hoe ik te werk ga op Marktplaats, welke stappen ik toepas om via zoekopdrachten de beste spullen te vinden én ook waarop je moet letten om geen slachtoffer te worden van oplichting.

In lokale Facebookgroepen vind je de perfecte schoencadeaus

Grote kans dat er in jouw regio lokale Facebookgroepen zijn waar spullen te koop worden aangeboden: van complete huisraad tot kleine speelgoedjes. Het loont om vanaf medio oktober deze groepen dagelijks in de gaten te houden. Veel pubers (vaak gestimuleerd door ouders) proberen dan hun oude speelgoed te verkopen omdat ze weten dat ze in deze periode er de beste prijs voor kunnen krijgen van ouders (zoals ik) die op zoek zullen gaan naar cadeautjes. Ook worden er doorgaans meer zolders opgeruimd als de dagen korter worden waardoor er meer aanbod is. Ik vind mijn lokale Facebookgroep fijn voor het vinden van kleine cadeaus omdat ik vaak voor een paar piek iets in de buurt vind wat ik dezelfde dag nog kan ophalen.

Ga naar een Swap Sint event (voorheen Recycle Sint)

In 2019 (vlak voor corona) was Recyle Sint een landelijke hit. Op tientallen locaties werden ruilmarkten georganiseerd en in totaal zijn er 44.000 speelgoeditems geruild. En dit jaar pakt de organisatie nog groter uit én onder een nieuwe naam: Swap Sint. Naast de ruilevents (even afwachten of dit wel door kan gaan door coronamaatregelen) kunnen hulpsinterklazen vanaf nu ook online speelgoed ruilen. Superhandig, lockdown of niet: zo kan elke hulp-sint toch nog aan toffe cadeaus komen.

Swap-sint ruilmarkt

In 2019 was ik zelf bij een ruilmarkt en ik kan zo’n leuke avond elke ouder aanraden. Het recept is simpel: je gaat met een lading oud (maar goed!) speelgoed naar de ruilmarkt toe. Dat lever je bij binnenkomst in en de organisatie (vaak lokaal georganiseerd door vrijwilligers) bepaalt de waarde van je inbreng. Ik kreeg toen deze waarde uitgedrukt in punten (zie dit als nep geld) en ik kon ter waarde van die punten ‘nieuw’ speelgoed uitzoeken wat andere ouders weer hadden ingebracht als inleg. Dus stel ik lever bij binnenkomst een speelgoedauto en drie peuterboeken in, ik hoor dat dit samen tien punten waard is. Dan kan ik met die tien punten in mijn hand speelgoed uit gaan zoeken. En die door mij meegenomen auto en peuterboekjes? Die worden op een tafel gelegd om te ruilen. Daarom is het belangrijk dat je geen rommel meeneemt, het is wel de bedoeling dat jouw ingeleverde speelgoed cadeaumateriaal is.

Beeld © JoniIsraeli.com

Bekijk hoe Recycle Sint werkt.

Vergeet de kringloop niet!

Wist je dat veel kringloopwinkels halverwege november beginnen met Sinterklaas-, kerstwinkels of feestdagenwinkels?

In de kringloopwinkel vinden we het hele jaar door mooie spullen; meubels, kleding, speelgoed en dus ook voor de feestdagen slagen we hier goed.

Check goed hoe het in jouw regio wordt genoemd; vaak wordt via social media of in het lokale suffertje groot aangekondigd dat deze winkel (wat meestal een hoek of een etage in de kringloopwinkel is) opengaat. Sommige kringloopwinkels sparen het hele jaar hun mooiste spullen op om deze voor de feestdagen te verkopen. Niet alleen voor kunstkerstbomen, ballen en slingers kun je in de feestdagenwinkels terecht, vaak vind je er ook een hele sectie met speelgoed en feestkleding. Ik raad je echt aan om meteen in het openingsweekend je slag te slaan. Hier vind je de mooiste dingen, zowel voor het Sinterklaas- als het kerstfeest.

Dit vergeten mensen (te) vaak bij tweedehands cadeaus

Voor alle tweedehands cadeaus geldt: check het zorgvuldig. Is het schoon, compleet en werkt alles nog? In het geval van kinderspeelgoed: check of er batterijen in moeten, vervang deze en controleer het speelgoed voor je het inpakt. Er is geen grotere teleurstelling dan een cadeau uitpakken dat (nog) niet werkt omdat het niet compleet is, kapot is of omdat batterijen missen. Ook is het verstandig om alles (mits het materiaal het toelaat) even een sopje te geven.

Wist je dat Sinterklaas fan is van tweedehands?

Ik laat mijn zoontje rond de feestdagen zelf speelgoed uitkiezen wat hij weg wil geven aan andere kinderen, een goed doel of een kringloopwinkel.

Wat nou als je zoontje (6) ziet dat zijn Sinterklaas cadeau tweedehands is?’ Bezorgde ouders stellen mij vaak deze vraag en het antwoord is eigenlijk heel simpel. Frank weet dat Sinterklaas ook bezig is met duurzaamheid en dus ook vaak cadeautjes koopt bij tweedehands winkels. Verder komen er bij ons ook regelmatig recycle pieten langs. Ken jij deze pieten al? Kinderen kunnen dan zelf speelgoed waarop ze uitgekeken zijn naast hun schoen neerleggen en deze pieten nemen dat dan mee voor Sinterklaas die dat dan weer doorgeeft als cadeau aan andere kinderen. Echt hartstikke goed geregeld allemaal ;).

Sinterklaas heeft mij ook een bericht gestuurd. Deze heb ik namens hem als opinie naar Trouw gestuurd. Deze is gepubliceerd op 10 november 2021:

Duurzame inpaktips

Voor inpakken heb ik nog een leuke zero-waste tip. Dit is eigenlijk al een cadeau opzich: ga voor inpakdoeken. Deze kun je eindeloos opnieuw gebruiken. En dubbel duurzaam is het als je deze van oude (rest)stoffen in huis haalt. Dat hebben wij gedaan! Een deel van onze doeken zijn van reststoffen en handgemaakt door Atelier Revive. Met de code GREENLIST10 krijg je 10% korting in de webshop. Pas wel goed op met jonge kids: gebruik geen inpakdoeken of inpakpapier dat je al in huis hebt liggen en bij hen bekend kan zijn. Hoewel ik weleens heb gehoord dat sommige pieten cadeautjes inpakken bij de mensen thuis en dus ook weleens het inpakpapier lenen…. :).

Cadeaus duurzaam en feestelijk inpakken met inpakdoeken van reststoffen.

Ik wens alle hulp-sinten veel succes dit jaar. En als er nog een hulp-sint een mooie aanvullende recycle tip heeft: stuur me gerust een e-mail of DM op Instagram: @thegreenlist.nl.

Mis nooit meer een nieuwtje en schrijf je in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief:

Voor je dagelijkse portie groen volg je mij op Instagram @thegreenlist.nl:

Een gedachte over “Zo vindt Sinterklaas de beste tweedehands cadeaus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s