Zero-waste inpaktips voor de feestdagen

Een cadeau inpakken; kan dat ook duurzamer? Zeker rondom de feestdagen produceren al die cadeaus gewikkeld in feestelijke cadeauverpakkingen en inpakpapier heel wat afval. En dus ging ik op zoek naar zero-waste alternatieven. In deze blogpost deel ik vijf makkelijke zero-waste inpaktips.

Furoshiki: zero-waste inpaktip uit Japan

Een fantastische zero-waste ontdekking vind ik wel inpakdoeken. Deze kun je eindeloos opnieuw gebruiken. En dubbel duurzaam is het als je deze van oude (rest)stoffen in huis haalt of zelf maakt! Ik heb deze tip gekregen van volgers op Instagram. Er zijn zero-waste warriors die deze doeken ook buitenshuis gebruiken en weer terugvragen nadat het cadeau is uitgepakt. Ik doe dat (nog) niet. Maar het is al een grote afvalbesparing dat wij binnenshuis deze doeken gebruiken voor cadeautjes aan elkaar. Een idee voor de feestdagen: geef een mooi tweedehands item mét inpakdoek cadeau aan een ander (met de inpakdoek kun je de ander een beetje influencen om duurzame stapjes te maken). In Japan hebben ze zelfs een naam voor deze inpakkunst: Furoshiki.

Zero-waste inpakdoeken van reststoffen met korting kopen?

Een deel van onze doeken zijn van reststoffen en handgemaakt door Atelier Revive. Dit is een ontwerp- en naaiatelier in Ede waar vrouwen met verschillende achtergronden werken aan onder meer prachtige handgemaakte inpakdoeken. Met de code GREENLIST10 krijg je 10% korting in de webshop van dit mooie atelier.

Inpakdoeken van reststoffen gemaakt door Atelier Revive in Ede is een mooie en duurzame manier om cadeaus in te pakken met de feestdagen.

Inpakken met kindertekeningen

Zero-waste inpaktips: gebruik kindertekeningen voor het inpakken van cadeaus.

Iedereen met kinderen in de basisschoolleeftijd weet met hoeveel tekeningen en knutselwerkjes ons kroost thuiskomt. De meest bijzondere exemplaren hangen wij op en de rest belandde op zolder in een herinneringendoos. Totdat ik dus een tijd terug een tip kreeg van een volger om kindertekeningen te gebruiken als inpakpapier, dit staat ook nog eens erg vrolijk onder de boom deze kerst.

Verspillingsvrij inpakken met gebruikte pizzadozen

Is het je al opgevallen dat kartonnen voedselverpakkingen ontzettend handige inpakkers zijn? Ik vind dit een fantastische zero-waste hack voor als ik cadeautjes per post moet versturen. Uiteraard kies ik dan wel schone kartonnen verpakkingen uit. Zo heb ik een keer verschillende kledingitems online verkocht en in nette pizzadozen verstuurd. Ik kreeg toen ook leuke reacties van kopers die het een originele en goede duurzame zet vonden. Zelf heb ik weleens een vintage blouse ontvangen in een vrolijk pak ontbijtgranen

Zero-waste cadeauversiering

Zeker met Kerstmis wil je wellicht wat meer aandacht besteden aan de decoratie van je cadeaus. Je kunt naar een feestafdeling gaan en geld uitgeven aan confetti en linten die vaak na het uitpakken meteen met het papier in de prullenbak belanden, maar je kunt ook in het bos op zoek naar mooie (dennen)takjes en versiersels uit de natuur. De leukste tip die ik ooit heb gehad en zelf vaak toepas: milieuvriendelijke confetti maken van bladeren. Het enige wat je nodig hebt is een stoffen tas om mooie bladeren in te verzamelen en een perforator.

Milieuvriendelijke confetti maak je eenvoudig van bladeren en bloemen met een perforator.

Duurzaam en milieuvriendelijke papier kopen

Wil je toch liever ‘gewoon’ inpakpapier gebruiken deze feestdagen? Let er dan op of het duurzaam en milieuvriendelijk papier is, ook dit heb je tegenwoordig in allerlei kleurtjes en thema’s. En word je dit jaar verwend? Pak de cadeautjes altijd netjes uit zodat je het papier vaker kunt gebruiken.

Grootste klimaatklapper: ga voor tweedehands cadeaus

Geef vaker tweedehands spullen cadeau. Wij Nederlanders overconsumeren. Door meer spullen te hergebruiken hoeven er minder nieuwe (schaarse) grondstoffen worden aangeboord.

Tot slot, als iedereen zou leven als een gemiddelde Nederlander dan hebben we bijna vier aardes per jaar nodig. Het is de consumptie van spullen die het meest impactvol is. Met je verlanglijstje deze feestdagen kun je dus de meeste impact maken. Vraag daarom bewust om tweedehands cadeaus en begin je zoektocht naar cadeaus voor een ander ook in het tweedehands circuit.

Met handige apps zoals Martkplaats en Vinted kun je dat dus gewoon thuis vanaf de bank doen! En wist je dat Sinterklaas daar ook een account heeft? Als de kinderen vragen waarom ze tweedehands cadeaus krijgen, dan kun je uitleggen dat Sinterklaas het ook belangrijk vindt om bij te dragen aan een mooiere planeet.

Mijn volgers op Instagram weten altijd raad!

Al bijna twee jaar blog en vlog ik over mijn zoektocht naar een groener leven. Ik doe dat hier op mijn blogsite, maar ook dagelijks op mijn Instagramkanaal: @thegreenlist.nl. Hierdoor kan ik voor elk vraagstuk hulp inschakelen van mijn betrokken community van voornamelijk vrouwen die (net als ik) duurzamer proberen te leven. Dus toen ik een tijd terug op zoek wat naar duurzame inpaktips kon ik op ze rekenen.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en mis geen duurzame tips:

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief:

Mijn zoektocht naar een groener leven volg je dagelijks op Instagram:

Deze tips heb ik eerder gedeeld met Vinted t.b.v. een persbericht richting hun mediarelaties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s