Lasagne van knolselderij met een veganistische bolognese

Een collage van de bereidingswijze van de vegetarische lasagne met knolselderij en linzen

Voorbereiding: 40 minuten / bereiding: 20 minuten

Daar sta je dan ineens met een knolselderij in je handen. In onze laatste oogstbox van Boerschappen werden wij ineens verrast met een flinke knolselderij en twee paarse wortels vers van het Brabantse land. Op advies van een vriend die toevallig op de koffie was werd het een lasagne van knolselderij met een vegetarische bolognese: een geweldig vegetarisch ovengerecht!

Vegetarische lasagne met linzen

Thuis proberen we klimaatvriendelijker te eten wat inhoudt dat we vegetarisch en regelmatig ook veganistisch koken. Eerder hebben we weleens vegetarisch gehakt gebruikt in een lasagne en dat vonden we toch best zout en dus besloten we dit keer gedroogde linzen te gebruiken. Dit was overigens een tip die ik van meerdere volgers kreeg toen ik in een Instagram-story klaagde over het zout in het gehakt. De linzen leverde een heerlijke zachte smaak op, echt een aanrader dus en zeker voor herhaling vatbaar.

Vegetarische ovenschotel: lasagne met knolselderij en een vegan bolognesesaus met linzen.

Makkelijk koken: vegan bolo maak je zo

David deelt dit fantastische vega-recept en begint met een tip voor de voorbereiding: “Vergelijkbaar met de Aziatische keuken vind ik het fijn om de voorbereidingen, zoals het bereiden van de saus en het snijden van de knol, al ’s middags te doen. Hierdoor hoef ik ’s avonds alleen nog de lasagne in de oven hoef te zetten.

Ingrediënten

Voor de lasagnebladeren

  • 1 knolselderij
  • 1 beschuitje
  • 1 zakje geraspte kaas (optioneel te vervangen door een vegan kaas bij voorkeur op basis van noten)

Voor de veganistische bolognese

  • 1 kopje gedroogde rode linzen
  • 1 ui versnipperd
  • 4 tenen knoflook fijngesneden
  • 4 grote tomaten in blokjes fijngesneden
  • 2 paarse wortels zeer dun gesneden (te vervangen met gewone wortels)
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 1 el Italiaanse kruiden

Voor de bechamelsaus (optioneel te vervangen met vegan bechamelsaus)

  • 50 gr boter
  • 50 gr bloem
  • 500 ml biologische volle melk (of vegan vervanging)
  • snuf nootmuskaat

Stap 1: De lasagnebladen bereiden

  • Halveer de knolselderij zodat deze stevig op je snijplank ligt
  • Schil nu met een scherp mes de knolselderij
  • Snijd vervolgens de knolselderij in dunne plakken van max. 2 mm
  • Blancheer de plakken totdat deze zacht beginnen te worden
  • Laat ze uitlekken en zet apart

Stap 2: De bolognesesaus

  • Verwarm olie in een hoge (hapjes)pan
  • Fruit de ui en de wortel voor 3 minuten op gemiddeld vuur
  • Voeg de knoflook toe en bak deze nog een minuutje mee
  • Voeg de linzen toe en bak deze 5 minuten mee
  • Voe de blikken gepelde tomaat, blokjes gesneden tomaat en de italiaaanse kruiden toe en roer de saus goed rond
  • Laat minimaal 30 minuten zachtjes pruttelen (langer kan ook)

Stap 3: De bechemelsaus

  • Smelt de boter in een pannetje
  • Roer met een garde de bloem door de boter
  • Blijf rustig bakken en roeren totdat het mengsel een zandachtige structuur krijgt
  • Voeg onder constant roeren beetje bij beetje de melk toe
  • Blijf verhitten en roeren todat de saus de juiste dikte heeft en haal dan meteen van het vuur
  • Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat

Stap 4: De lasagne klaarmaken

  • Vet een ovenschaal in met wat olijfolie
  • leg onderop een laagje lasagnebladen (plakjes knol), giet hierover een laagje bolognesesaus en een laagje bechamelsaus
  • Herhaal stap 2 todat de lasagne in totaal drie of vier van deze lagen heeft
  • Verkruimel een beschuitje en verspreid bovenop de lasagne een laagje kruimels
  • Bedek de gehele lasagne met de geraspte kaas

Stap 5: De lasagne afbakken

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Doe de ovenschotel voor 20 minuutjes in de oven
  • Serveer uit en geniet ervan!

Mijn zoektocht naar een groener leven kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl. En vergeet je ook niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief, zo hoef je nooit een tip of nieuwtje te missen:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s