Search
Borstvoeding tips

Borstvoeding: met deze tips ben je goed voorbereid

Aanstaande moeders willen natuurlijk het beste voor hun kindje. Borstvoeding is de meest natuurlijke en gezonde voeding. Daarnaast is het duurzaam en spaart geld uit. Helaas is het geven van borstvoeding niet altijd even makkelijk. Vooral in het begin, is er vaak veel doorzettingsvermogen gevraagd. Kirsten weet hier alles van. Ze heeft haar twee dochters in totaal meer dan twee jaar borstvoeding gegeven (en is nog steeds bezig). In dit artikel deelt ze tips en duurzame benodigdheden voor het geven van borstvoeding.

Borstvoeding: tips en benodigdheden

Een moeder knuffelt heerlijk met haar baby, die ondertussen ontspannen drinkt aan haar borst. Dit was het ideale plaatje dat ik altijd had van borstvoeding. Helaas zag het er bij mijn eerste kindje in werkelijkheid heel anders uit: het deed pijn, ging moeizaam en ik had te weinig melk. Ik had me er ook totaal niet op voorbereid, want ik dacht dat borstvoeding iets natuurlijks was dat vanzelf ging. Toen ik weer zwanger was, besloot ik: dit moet anders kunnen. Ik las een aantal boeken en sprak met andere moeders. En warempel: deze keer ging het zoveel makkelijker en kon ik er zelf ook van genieten. In dit artikel deel ik de tips waarvan ik wilde dat ik ze bij mijn eerste kindje al had geweten. Ook lees je wat je nodig hebt voor borstvoeding en hoe je dit zo duurzaam mogelijk kunt uitzoeken.

Borstvoeding: elke dag is mooi meegenomen

Er zitten vele voordelen aan borstvoeding: je hebt jouw melk altijd bij de hand en het heeft altijd de juiste temperatuur en samenstelling. Borstvoeding is gratis, duurzaam en het is de meest natuurlijke en gezonde voeding voor jouw baby. De WHO en UNICEF adviseren zelfs om je kindje zes maanden volledig borstvoeding te geven en minstens twee jaar in combinatie met vaste voeding. Ook al geef je veel korter borstvoeding: elke dag is mooi meegenomen. Zo maak je de eerste dagen na de geboorte van je baby het zogenaamde colostrum aan. Colostrum zit boordevol antistoffen om jouw baby te beschermen. Maar ook voor de moeder heeft borstvoeding voordelen: de hormonen die vrijkomen helpen bij het herstel van de baarmoeder. En als je borstvoeding geeft, raak je de zwangerschapskilo’s makkelijker kwijt.

Zes tips voor het geven van borstvoeding

Omdat borstvoeding iets natuurlijks is, denken veel vrouwen: ‘dit doe ik wel even’. Helaas valt het in de praktijk vaak tegen en is er vooral in het begin een hoop doorzettingsvermogen nodig. Met onderstaande tips ben je beter voorbereid, zodat jij en je baby optimaal kunnen genieten van deze bijzondere, natuurlijke en duurzame manier van voeden.

Snel aanleggen en op signalen letten

Probeer je baby’tje, wanneer mogelijk, zo snel mogelijk na de geboorte een beetje te laten drinken. Het advies is binnen een uur na de geboorte. Mocht dit niet lukken, maak je dan geen zorgen: er zijn genoeg moeders die hun baby niet gelijk aan konden leggen, maar daarna toch succesvol borstvoeding konden geven. Het is vooral belangrijk om je baby de eerste dagen na de geboorte zoveel mogelijk te laten drinken om de productie op gang te laten komen. Dit doe je door goed op de hongersignalen van je baby te letten. Als je baby van de honger huilt, is dit eigenlijk een noodsignaal. Een huilende baby vindt het moeilijker om aan de borst te drinken. Het is daarom beter om je baby aan te leggen bij de eerste hongersignalen zoals:

  • Je baby wordt onrustig en beweegt met zijn armpjes en beentjes.
  • Je baby draait zijn hoofdje heen en weer.
  • Je baby doet zijn mond open en steekt eventueel zijn tong uit.
  • Je baby maakt zuigbewegingen.
  • Je baby gaat op zijn handjes zuigen.

Wanneer je jouw baby bij deze signalen aanlegt, is hij nog niet zo gefrustreerd of vermoeid van het huilen en zal het voeden makkelijker gaan. (Bron: boek ‘Inuitives Stillen’)

Probeer het speentje uit te stellen

Probeer je baby pas een speentje te geven als de borstvoeding goed loopt. Meestal duurt dit een paar weken. Wanneer een baby veel op een speen zuigt, wordt hij moe en zuigt minder effectief aan de borst. Ook kan het verwarrend zijn omdat het zuigen op een speen anders is, dan aan de borst. Als je toch een speentje geeft, doe dit dan zo kort mogelijk en alleen nadat je baby genoeg gedronken heeft. Ik heb zelf mijn tweede kindje na vijf weken een speentje gegeven om haar in slaap te krijgen, omdat ze ’s avonds en ‘s nachts alleen nog maar aan de borst wilde en ik helemaal kapot was. Na een paar dagen lukte het haar weer om zelf in slaap te komen en hadden we het speentje niet meer nodig. 

Timing van het eerste flesje

Wanneer je te vroeg een flesje geeft, is dit ook verwarrend. Probeer dit de eerste zes weken niet te doen. Daarna is het misschien wel handig om één tot twee keer per week te kolven en dit in een flesje te geven. Als je dit niet doet, kan het zijn dat je baby later helemaal niet meer uit een flesje wil drinken. Weigert je baby het flesje? Laat iemand anders het flesje geven en ga zelf de kamer uit. Fijne producten om te kolven vind je later in dit artikel.

Baby goed leren aanleggen

Laat je door je kraamhulp of een lactatiekundige informeren hoe je jouw baby goed aanlegt. Wanneer je dit vanaf het begin af aan goed doet, kan je dit veel ellende en zere tepels besparen. Dit is fijner voor jou en kan ook voorkomen dat je een tepelhoedje moet gebruiken. Het gebruik van een tepelhoedje zorgt ervoor dat je wat minder melk produceert.

Accepteer alle hulp

Deze tip is minder praktisch, maar niet minder belangrijk: Neem alle hulp aan die je kunt krijgen. Borstvoeding kost in het begin veel tijd en energie. Het is heel normaal als je de eerste weken, acht tot twaalf keer per 24 uur aan het voeden bent. Het is dus logisch dat je niet alles alleen kunt doen. Je bent pas net bevallen en voedt in je eentje een baby (of in ieder geval voor een groot gedeelte). Als je iemand hebt die je helpt met het huishouden, eten koken, oppassen of wat dan ook: neem die hulp aan zonder schuldgevoel. Wanneer je zelf uitgerust en ontspannen bent, komt dit ook je melkproductie ten goede. 

Mocht het toch niet zo lekker lopen met de borstvoeding, schakel dan op tijd hulp in. Dit kan bijvoorbeeld bij een lactatiedeskundige of bij borstvoedingsorganisatie La Leche Leage.

Persoonlijk borstvoedingsverhaal

‘Bij mij kwam de borstvoeding ook maar moeilijk op gang na de geboorte van mijn zoon. Ik had het al bijna opgegeven. In het ziekenhuis was een fijne verpleegkundige die mij op weg heeft geholpen. Mijn zoontje kreeg de eerste dagen babyvoeding, terwijl we hem bleven aanleggen. Daarnaast probeerden we met een kolf de productie op gang te brengen. En dat lukte! Binnen drie dagen was mijn melkproductie op gang en kon ik mijn zoontje volledig voeden met borstvoeding.’

Saskia van thegreenlist.nl

Goede voorbereid borstvoeding geven

Met een goede voorbereiding kunnen jij en je baby genieten van deze fijne, gezonde en duurzame manier van voeden. In het begin is het misschien zwaarder dan kunstvoeding, vooral omdat je alles in je eentje moet doen. Maar als de borstvoeding na een paar weken of maanden eenmaal loopt, zijn deze momentjes van jou en je baby heel bijzonder. Bovendien is borstvoeding heel praktisch en spaart je een hoop geld uit. Er zijn wel een paar benodigdheden voor borstvoeding die handig zijn om van tevoren aan te schaffen. Wil je dit ook zo duurzaam mogelijk aanpakken? Lees dan snel verder.

Duurzame benodigdheden voor het geven van borstvoeding

Het geven van borstvoeding is duurzamer dan flesvoeding: je hebt geen poedermelk en ook geen, of veel minder, flesjes nodig. Dit is niet alleen duurzamer, maar spaart ook een hoop geld uit. Toch zijn er een paar benodigdheden die handig zijn om in huis te hebben als je borstvoeding geeft. En je raadt het al, ook dat kun je duurzamer aanpakken.

  • Als je weer gaat werken, of om een andere reden langere tijd weg bent van je baby, is het handig om te kolven. Een kolf kun je makkelijk huren, lenen of tweedehands kopen. Vind je dit vies? Bedenk dan dat je alle onderdelen makkelijk kunt schoonmaken en steriliseren. Wist je trouwens dat je moedermelk ook met de hand kunt kolven? Ik kwam hier pas bij mijn tweede keer borstvoeding geven achter, maar toen ik de techniek eenmaal onder de knie had ging het makkelijk en snel. 

Persoonlijk borstvoedingsverhaal

‘Ook toen de borstvoeding al goed op gang was, gebruikte ik dagelijks onze gehuurde kolf nog. De kolf heeft ons enorm geholpen om de gebroken nachten te verminderen. Elke avond om 22.00 uur kolfde ik, waarna ik ging slapen. Als mijn zoontje wakker werd voor de voeding om 01.00 uur, dan kon mijn man deze voeding oppakken met de gekolfde melk. Om 04.00 uur pakte ik de volgende voeding weer op. Dat betekende dat mijn man elke nacht van 01.00 tot 07.00 uur kon slapen en ik maakte aaneengesloten nachten van 22.00 tot 04.00 uur (en viel daarna vaak nog in slaap).’

Saskia van thegreenlist.nl

  • Flesjes kun je wel beter nieuw kopen, zodat ze voldoen aan de nieuwste richtlijnen. Glazen flessen zijn makkelijker schoon te maken en gaan hierdoor langer mee (bij plastic flessen komt er na een tijdje een vettige waas die er niet goed afgaat). Als je borstvoeding geeft, is het aan te raden om een speen te kiezen die op de borst lijkt, zodat de baby deze makkelijker accepteert en ook weer makkelijker terug aan de borst gaat. Mijn jongste dochter wilde het liefste de borst en was heel kieskeurig: we hebben verschillende spenen uitgeprobeerd en die van Lansinoh accepteerde ze het beste.  
  • Als je moedermelk gekolfd hebt en voor langere tijd wilt bewaren, kan dit in de vriezer. Een duurzame budgettip: je kunt moedermelk prima in hergebruikte glazen potjes bewaren. Schrijf wel even de datum en hoeveelheid erop. Maak het potje niet helemaal vol, maar laat aan de bovenkant een paar centimeter vrij. Heb je weinig plek in de vriezer? Dan kun je in plaats van wegwerpzakjes, kiezen voor herbruikbare siliconen zakjes, zoals deze Stasher bags.

Persoonlijk borstvoedingsverhaal

‘Toen onze zoon werd geboren, was ik nog niet met duurzaamheid bezig. En toch heb ik een duurzame borstvoeding tip meegekregen van mijn kraamhulp. Ik bewaarde moedermelk in de vriezer in siliconen ijsblokjesvormen (bpa-vrij). Zo kon ik makkelijk ingevroren moedermelk nauwkering ontdooien en hoefde ik geen melk te verspillen.’

Saskia van thegreenlist.nl

  • Een voedingskussen is handig om jou en je kindje te ondersteunen tijdens de borstvoeding. Voordat je er eentje nieuw besluit te kopen, vraag eens rond bij vriendinnen of kijk op Marktplaats of Facebook of je een tweedehands exemplaar kunt vinden. De meeste voedingskussens hebben een vulling van synthetisch materiaal (bijvoorbeeld polyester bolletjes), maar er komen gelukkig steeds meer voedingskussens op de markt gemaakt van natuurlijk materiaal zoals dit voedingskussen van Lotties: een hoes van gecertificeerd biologisch katoen gevuld met maisvlies. Een voedingskussen is trouwens ook heel fijn om je buik te ondersteunen tijdens het slapen als je zwanger bent.
  • Ten slotte zijn zoogcompressen handig om te voorkomen dat je shirt vol zit met melkvlekken. Er zijn fijne wasbare zoogcompressen te koop van natuurlijke materialen zoals wol, zijde, bamboe of katoen. Bijkomend voordeel: met deze compressen heb je minder kans op infecties dan met plastic wegwerp compressen. Meer tips voor een duurzame babyuitzet vind je hier.

Bij borstvoeding geven, is gezonde voeding extra belangrijk. Als je borstvoeding geeft, zal je ook flesjes nodig hebben omdat het belangrijk is om je baby te laten wennen aan de fles. Ook deze kun je duurzamer kopen.

Borstvoeding: een goede voorbereiding is het halve werk

Wil jij ook graag borstvoeding geven? De belangrijkste tip die ik je kan geven: bereid je goed voor en ontspan. Ook als het niet meteen lukt, zijn er nog genoeg kansen en manieren om het wel op gang te krijgen. Lees een goed boek over borstvoeding en praat met andere moeders die borstvoeding geven. Ook zijn er (online) cursussen om je optimaal voor te bereiden op het borstvoedingsavontuur. Als je weet wat je te wachten staat en je ervan bewust bent dat het in het begin veel tijd en energie kost, houd je het makkelijker vol. Mocht het ondanks alle tips, voorbereiding en hulp toch niet lukken: schroom dan niet om te stoppen. Borstvoeding is in sommige situaties gewoon niet mogelijk. Het belangrijkste voor je kindje is dat het jou als moeder goed gaat, of dat nou met borstvoeding, flesvoeding of een combinatie van die twee is.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bronnen: Borstvoedingsraad, WHO, 24baby.nl, lalecheleaugue.nl, lalecheleaugue.nl, lalecheleaugue.nl, lalecheleaugue.nl. Photo credits: Helena Jankovičová Kováčová (Pexels), Wendy Wel (Pexels), Mart Production (Pexels), Taryn Elliott (Pexels).

Share

Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.
Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: