Zoeken
De kleineondernemersregeling, kortweg De KOR.

De kleineondernemersregeling: dit moet je erover weten!

Er poppen steeds meer toffe duurzame ideeën op. Like! Al eerder deelden we in samenwerking met boekhouder Marcel Huting hoe je als startende ondernemer met duurzame ambities je boekhouding goed inricht – check deze boekhoudtips hier. Want bij thegreenlist.nl moedigen we dit soort ideeën graag aan en we zouden het vreselijk zonde vinden als het sneuvelt bij de boekhouding. In dat artikel stipten we al even kort de kleineondernemersregeling aan, kortweg De KOR. Deze regeling kan zeker ideaal zijn voor een startende duurzame ondernemer die verwacht in de eerste jaren minder dan twintigduizend euro om te zetten, maar de KOR heeft ook nadelen. We lichten deze regeling even toe. Marcel, kom er maar weer in!

De kleineondernemersregeling

In samenwerking met Huting Belastingadvies & Administratie

De kleineondernemersregeling, kortgezegd de KOR, kan een hele mooie regeling zijn als je net begint als ondernemer. Marcel: ‘Als je verwacht minder dan twintigduizend euro om te zetten, dan kun je deze regeling bij de Belastingdienst aanvragen. Het grote voordeel van deze regeling is dat je geen btw in rekening brengt en dus ook geen btw hoeft af te dragen. Dat scheelt je een flinke administratie, want je hoeft dan dus niet vier keer per jaar de btw-aangifte te doen!’ Op je facturen zet je dan: ‘geen btw i.v.m. de KOR’.

Toch meer omzet terwijl je gebruikmaakt van de KOR

Als je onverwacht toch meer omzet in een jaar dan die twintigduizend euro, dan ben je vanaf dat moment btw-plichtig voor drie jaar. Marcel: ‘Dit moet je direct melden bij de Belastingdienst en vanaf dan is het belangrijk om je administratie voor registratie en afdracht btw in te gaan richten.’ Het voordeel van de KOR is dat je minder administratieve rompslomp hebt en als je aan particulieren levert je goedkoper bent voor je kopers. Het versterkt dus je concurrentiepositie: je klanten hoeven geen btw te betalen en je winstmarge kan ook hoger zijn (dan van jouw btw-plichtige concullega’s). Oké, klinkt goed. Maar de KOR heeft ook nadelen die je niet moet onderschatten.

De nadelen van de kleineondernemersregeling

‘De KOR heeft ook nadelen’, gaat Marcel verder. ‘Stel, je wilt grote investeringen doen tijdens de KOR-periode. Jij kunt de door jou betaalde btw van die investeringen niet terugvragen. Dat maakt je inkoop duurder. Verder loop je kans op imagoschade door de KOR. Je klanten kunnen het vreemd vinden dat er geen btw betaald hoeft te worden en denken ‘wat is dit voor een zaak’. En nog vervelender: als je een vaste terugkerende kring van klanten hebt, dan worden die op enig moment na beëindiging van jouw KOR-periode, verrast omdat zij opeens btw moeten betalen. Jouw (verkoop)prijs wordt ineens verhoogd met de btw. Ook kun je de KOR niet tussentijds opzeggen. Je moet het drie jaar uitzitten (behalve in het geval je de grens van twintigduizend euro omzet overschrijdt).’

Kort gezegd: de KOR is voordelig als je verwacht dat je gedurende drie jaar niet boven de KOR-grens uitkomt, je klanten hoofdzakelijk particulieren zijn en jouw kosten van inkoop en overige bedrijfskosten minder bedragen dan grosso modo 50% van je omzet. Meer informatie over de kleineondernemersregeling vind je op de site van de Belastingdienst.

Hoe werkt de KOR bij zakelijke kosten, een rekenvoorbeeld!

Als je gebruikmaakt van de KOR mag je geen btw terugvragen die is betaald bij het doen van zakelijke aankopen. Marcel geeft een voorbeeld ter verduidelijking: ‘Neem bijvoorbeeld de kosten van je telefoonabonnement. Deze bedragen 25 euro ex btw per maand, je betaalt dus aan jouw provider 30,25 euro inclusief btw. Dit hele bedrag is dan aftrekbaar, omdat jij de btw niet kunt verrekenen.’

Meer dan 20k omzet en toch nog gebruikmaken van de KOR

Sommige beroepsgroepen, zoals onderwijsgevenden, trainers, gezondheidszorgdienstverleners, schrijvers, componisten, journalisten, en financiële dienstverleners, zijn vrijgesteld van btw. Dit betekent echter niet dat zij soms toch btw moeten rekenen voor bepaalde werkzaamheden. Een startende ondernemer kan bijvoorbeeld hoofdzakelijk diensten of goederen leveren die btw-vrijgesteld zijn. Maar het kan voorkomen dat zij óók op kleine schaal diensten of producten leveren waarover wél btw berekend moet worden. In zo’n geval kan de KOR toch een goede oplossing zijn.

Een voorbeeld van Marcel om deze situatie te verduidelijken: ‘Stel, dat een journalist 23 duizend euro omzet behaalt met het schrijven van stukken voor kranten (btw-vrijgesteld), en zesduizend euro met het schrijven van reclameteksten voor een groot bedrijf (btw-belast). Ondanks een totale omzet van 29 duizend euro kan de journalist door deelname aan de KOR worden vrijgesteld van de btw-verplichtingen die voortkomen uit de reclame-werkzaamheden. De KOR kijkt bij de berekening van de omzetgrens alleen naar de btw-belaste diensten en leveringen.’

Samenvattend: bij de KOR wordt de omzetgrens van twintigduizend euro vastgesteld zonder rekening te houden met de omzet van de btw-vrijgestelde diensten en leveringen.

Meer tips en hulp nodig?

Misschien ben je al een tijdje aan het ondernemen, of wellicht staat je initiatief nog in de kinderschoenen. Hoe dan ook, met de gids voor startende ondernemers helpen we je graag op weg met de administratieve kant, zodat jij kunt doen waar jij goed in bent: van jouw idee een succes maken! Want zeg nou zelf, het is toch een lekker idee als de administratieve basis helemaal op orde is. Met behulp van deze gids heb jij alles in handen om de boekhouding van je bedrijf goed in te richten, goeie gewoontes aan te leren en we delen als bonus ook nog hoe je het ondernemen een tikkie bewuster kunt doen. We got you!

Voor 13,50 euro heb je deze lifesaver rechtstreeks in je inbox en zo dus op je tablet of mobiele telefoon! Bestel de gids voor startende ondernemers in onze webshop!

Boekhoudgids voor startende ondernemers en zzp'ers
Marcel Huting boekhouder

Over Marcel Huting

Marcel doet de administratie en boekhouding van uiteenlopende bedrijven en particulieren in heel Nederland. Hij kan je op weg helpen of de gehele boekhouding van je overnemen. Bekijk meer over Huting Belastingadvies & Administratie.

Photo credits hoofdbeeld: Shkrabaanthony (Pexels).

Share

Foto van Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Foto van Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: