Search
De lekkerste Nederlandse wijn

De lekkerste Nederlandse wijn: mijn favorieten!

Al eerder deden we – wijnliefhebbers dat we zijn – onderzoek naar duurzame wijn, want wijn vinden we verrukkelijk, maar ook in de wijnwereld blijkt nogal wat mis. Toen kwamen we tot de ontdekking dat je gelukkig op een aantal dingen kunt letten om dat lekkere wijntje duurzamer te kiezen. En één tip was: kies wijn uit Nederland. Oké, gaan we doen! De lekkerste ontdekkingen krabbelen we hierop, voor jou!

We gaan op zoek naar lekkere Nederlands wijnen

Grappig eigenlijk, toen ik aan een duurzame wijn zoektocht begon, dacht ik: ga ik het wel vinden? Bestaat zoiets wel, want de productie van wijn is behoorlijk belastend voor het milieu. Aan de ene kant is de tip om biologische wijn van dichtbij, dus uit Europa te kiezen. Maar aan de andere kant zijn juist die biologische traditionele wijngebieden berucht om het gebruik van veel kopersulfaat, een bestrijdingsmiddel dat (nog) is toegestaan in de biologische tuinbouw. Doe je dit lang en te veel zoals in die traditionele wijngebieden, dan tast het de bodem aan en belast het de natuur zwaar. Dus de crux is om te kiezen voor biologische wijnen uit jonge wijngebieden uit Europa. Na lang en ver zoeken, kwamen we o.a. in Nederland uit. Nederland is een jong wijnland en onze boeren produceren duurzaam. TOP!

Wil je meer lezen over de zoektocht naar duurzame wijn? Dat lees je hier!

Terrasjesdag bij wijngaard de Amsteltuin in Amselveen.

De lekkerste Nederlandse wijn

Als ik vertel over mijn voornemen om zo veel mogelijk wijnen uit Nederland te proberen, dan vinden mensen dat altijd interessant. Nederland heeft nog niet echt het imago van een serieus wijnland en er kleven ook nog behoorlijk wat vooroordelen aan Nederlandse wijn. Het zou vast niet kunnen tippen aan een wijntje uit Zuid-Amerika, Frankrijk of Italië. Maar Nederlandse wijnhuizen zijn in opkomst en ze produceren verrassend lekkere wijnen. De aanleiding is wel wat minder, door klimaatverandering wordt het in Nederland steeds warmer en dus makkelijker om druiven en dus wijn te verbouwen. Bijna in elke provincie van het land vond ik iets leuks. Ik neem de lekkere Nederlandse wijnen die ik heb ontdekt met je door.

Wijnhoeve de Kleine Schorre uit Schouwen D(r)uiveland (Zeeland)

Als je weleens business class hebt gevlogen met KLM, dan kan het zomaar zo zijn dat je deze topwijn uit Zeeland al eens hebt geproefd. Want deze Nederlandse wijn is de huiswijn. Wijnen van dit Nederlandse wijnhuis heb ik getipt gekregen van onze lokale wijnwinkel. Voor de wijnkenner van ons dorp is dit de lekkerste Nederlandse wijn. ‘Je proeft de zilte Zeeuwse schelpjes licht terug in de wijn’, zei ze verlekkerd. Ik kan haar geen ongelijk geven: dit is inderdaad echt een fantastische wijn, maar de prijs is er ook naar. Deze wijn drinken wij daarom alleen als we écht iets te vieren hebben. Dit wijnhuis heeft vier witte Nederlandse wijnen en een mousserende wijn. Een fles witte wijn kost gemiddeld tussen 17 en 20 euro. Zelf heb ik Auxerrois geprobeerd. Meer weten? Bekijk meer over De Kleine Schorre.

Biologische wijnhoeve de Colonjes uit Groesbeek (Gelderland)

Wijnhoeve de Colonjes uit Groesbeek is naar eigen zeggen de grootste biologische wijngaard van Nederland. Ze hebben een gevarieerd aanbod: een witte wijn, vier rode wijnen en een mousserende rosé. Ik heb de witte wijn vorige zomer helemaal ontdekt. De prijs van deze wijn ligt rond 13-15 euro per fles. De wijngaarden zijn gelegen op een rijke lössbodem, dit geeft de wijnen een volle en mineraalrijke smaak. Ik vond de witte wijn ‘Knapse Witte’ echt fantastisch en meende iets van een bubbeltje te proeven. Kortom, echt een aanrader! Bekijk meer over Colonjes.

De Apostelhoeve uit Maastricht (Limburg)

Ik denk wel dat deze Limburgse wijngaard de bekendste wijngaard van Nederland is. Het is ook de eerste Nederlandse wijn ooit geweest die ik proefde. Mijn kennismaking met Nederland dus, ik herinner me het moment nog goed. Het was in een duurzaam restaurant. Na deze fijne kennismaking met Müller-Thurgau (zo heet de wijn), besloot ik een doosje te kopen voor thuis. Ik blijk niet de enige fan van dit wijnhuis, ook koningin Máxima zou deze wijnen erg kunnen waarderen. De wijngaard produceert zes verschillende soorten witte wijnen en twee mousserende wijnen, zo’n 110 duizend flessen per jaar. De heuvelachtige Limburgse bodem waarop de wijngaard is gebouwd, bestaat uit kiezel en mergel met daaroverheen een laag löss. Hierdoor is het uitermate geschikt is voor het verbouwen van druiven. Wist je dat het door klimaatverandering in Limburg nu net zo warm is als begin jaren tachtig in Bourgogne? Hierdoor sluit het wijnhuis niet uit om in de toekomst te gaan experimenteren met andere druivensoorten die voorheen geen kans zouden hebben in Nederland. De goedkoopste fles, Müller-Thurgau, kost circa 13 euro. Meer weten? Bekijk meer over de Apostelhoeve.

Wijngaard Hof van Twente (Overijssel)

Voor mijn verjaardag kreeg ik van mijn man een proeverijtje met zes Nederlandse wijnen. De rode twentewijn Sueterie Rood was echt fantastisch, deze mag zeker niet ontbreken aan dit lijstje met favoriete Nederlandse wijnen. Toen ik het proeverijtje deelde op Instagram, deelden een aantal volgers enthousiast dat ook de witte wijn en rosé waanzinnig lekker zijn van dit wijnhuis. Wijngaard Hof van Twente heeft meerdere witte en rode wijnen en dus ook een rosé. De prijs verschilt, maar voor 13 euro kun je al een wijntje van dit wijnhuis in huis halen. Bekijk meer over Hof van Twente.

Wijngaard HOOG BEEK & ROYEN uit Zeist (Utrecht)

Maak kennis met de eerste wijngaard op de Utrechtse heuvelrug. Deze heb ik ontdekt dankzij mijn schoonouders. Voor mijn verjaardag kreeg ik een doosje witte wijn van dit wijnhuis uit hun stad: Wijngaard HOOG BEEK & ROYEN uit Zeist. Deze witte wijn is één van mijn favorieten, extra bijzonder is de lichte spark. Een fles kost circa 15 euro, maar deze wijn wordt slechts in kleine oplage gemaakt. Ik meen dat ik letterlijk de laatste doos van het seizoen heb gekregen die bij toeval nog werd gevonden in de wijnkelder. De wijngaard wordt gerund door 65 vrijwilligers die bijna elk jaar wel een prijs winnen voor deze wijn. Mijn voornemen is om dit jaar er eerder bij te zijn om meerdere doosjes in te slaan. Bekijk meer over HOOG BEEK & ROYEN.

Biodynamische wijngaard Dassemus uit Chaam (Brabant)

Via de online wijnwinkel Vino Pura kreeg ik twee wijnen van deze Brabantse wijngaard opgestuurd. Eén wijn was wel héél spectaculair en was oranje van kleur. Mijn volgers op Instagram wisten niet wat ze zagen toen ik een knaloranje wijn inschonk en toen bleek het ook nog gewoon uit ‘ons Brabant’ komt. Ook de Wilde Witte was lekker. Dit wijnhuis heeft elk jaar meerdere wijnen: wit, rood, rosé, maar ook natuurwijnen en appelcider. Dit wijnhuis is biologisch gecertificeerd (SKAL) en sinds 2021 ook biodynamisch gecertificeerd (Demeter). Een wijntje van dit wijnhuis heb je vanaf een euro of tien. Bekijk meer over Dassemus.

Oranje wijn uit Nederland

Verenigde Achterhoekse wijnbouwers (Gelderland/Overijssel)

In mijn verjaardagspakket zat ook een fantastische rode wijn uit de Achterhoek die zeker het proberen waard is: Achterhoekse oorsprong. Door deze wijn heb ik geleerd dat ik nog lang niet klaar ben met mijn ’tasting’ van Nederlandse wijnen. Wist jij dat de Achterhoek de grootste wijnregio van Nederland is? In 2004 is een groep Achterhoekse boeren gestart met wijnbouw. Zij hebben zich verenigd in een coöperatie. Het lijkt mij enig om in het voorjaar een wijntour in de Achterhoek te maken en alle zes de wijnhuizen te bezoeken en te proeven.

Wijngaard de Frysling uit Twijzel (Friesland)

Op Terschelling heb ik deze prijswinnende Friese wijn ontdekt tijdens een avondje culinair en lokaal genieten in de kookstudio van Flang in de Pan (een tip als je ooit op Terschelling bent). Chefkok Flang heeft duurzaam koken met lokale en seizoensgebonden producten tot kunst verheven. Tapenades van zeewier, wilde oesters van het Wad, een visje van de Noordzee: voor Flang is duurzaam eten ‘niet meer dan 2% per jaar van de natuur nemen’. Wat betekent dat je veelal vegetarisch en plantaardig eet en met mate een lokaal stukje vis of vlees nuttigt. Als je bij hem gaat eten, staat – hoe kan het ook anders – een Friese wijn op de menukaart en zo heb ik de wijnen van Frysling ontdekt, wat een samentrekking is van Riesling en Fryslân. Een fles van deze wijn heb je vanaf 12 euro ongeveer. Ook de prijswinnende Brûswyn met bubbels is een aanrader, deze is wel iets duurder. Bekijk meer over Frysling.

Een avondje culinair genieten bij Flang in de pan met friese (brûs)wyn. Wil je duurzame chef-kok Flang beter leren kennen? We hebben hem geïnerviewd over zijn visie op duurzaam eten.

Wijngaard De Amsteltuin uit Amstelveen (Noord-Holland)

Kom je uit Amsterdam en omstreken? Dan moet je beslist een keer naar een terrasjesdag van wijngaard De Amsteltuin (mei – oktober). Op een zonnige dag waan je je in Zuid-Frankrijk: met een picknickmand onder je arm zoek je een idyllisch plekje op om tussen de wijnranken te genieten van een proeverijtje en hapjes. Maar de wijnen van deze wijngaard zijn natuurlijk ook gewoon te koop. Ze hebben meerdere soorten wijn: wit, rood en een mousserende rosé. Een fles kost gemiddeld tussen 13 en 20 euro. Het succes van de wijngaard is ook te danken aan de vrijwilligers en de mensen in dagbesteding die ook in het bedrijf en bij de oogst meehelpen. Bekijk meer over De Amsteltuin.

Wijngaard de Amsteltuin

Meer lekkere Nederlandse wijnen

Tot slot meer fijne Nederlandse wijntjes die ik (later) heb ontdekt en die zeker in het favorieten lijstje thuishoren:

Jouw lekkere Nederlandse wijn?

En, heb ik je een beetje kunnen enthousiasmeren om de Nederlandse wijnroute te nemen? Of ben je al vertrokken? Als je tijdens je rit een lekkere Nederlandse wijn ontdekt die absoluut op het lijstje thuishoort, dan laat je het wel weten toch? Laat het weten via de contact- en volgbuttons onderaan de pagina. Proost!

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bronnen: De Limburger. Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: